Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Звезда отворила изложбу поводом јубилеја од освајања Средњоевропског купа

ФК Црвена звезда је данас у клупском Музеју обележио јубилеје – 55 и 65 година од освајања Средњоевропског купа, на којем су некадашње генерације играча тријумфовале 1958. и 1968. године. Изложби која је посвећена историјским успесима црвено-белих су присуствовале легенде и ветерани нашег клуба, док се свим присутнима са задовољством обратио председник Црвене звезде – Светозар Мијаиловић.

Поштујемо Звездину традицију и њене резултате управо обележавањем овако великог успеха. Биће ово огроман подстицај и подстрек свим генерацијама које носе, али и које ће у будућности бранити црвено-беле боје. Одајемо и признање првим европским пехарима које је наш клуб стекао. Средњоевропски куп је евидентно претеча данашњих такмичења Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференција. Верујем да ће то бити инспирација за младе нараштаје и актуелне играче Црвене звезде. Две изузетне генерације нашег клуба су освојиле поменуто такмичење давне 1958. и 1968. године. Поједини актери у освајању другог Средњоевропског купа, су део нашег клуба деценијама уназад и сигуран сам да ће се подсетити раних дана младости. Такође, верујем да ћемо већ 8. децембра ове године наставити лепу традицију и обележити светску титулу шампиона коју смо освојили 1991. године – закључио је председник нашег клуба Светозар Мијаиловић.

Присутнима се обратио и секретар секције ветерана нашег клуба и некадашњи фудбалер који је наступао за Звезду давне 1968. године – Александар Марковић.

Црвена звезда има богату и садржајну историју. Сматрам да се купови које смо освајали током исте, а можда мало и заборавили на њих, управо обележавају на овако велики начин. Учествовао сам у освајању Средњоевропског купа 1968. године, али сам имао и срећу да одиграм и неколико првенствених утакмица са фудбалерима који су подигли трофеј 1958. године. Међу њима су легенде попут Боре Костића и Драгослава Шекуларца. У Црвену звезду сам дошао као дете, са само седам година, а и дан данас сам њен део. Остварен успех је сам почетак куп такмичења у Европи, односно претеча свих наредних шампионата на међународном нивоу – истакао је Александар Марковић.

Подсећања ради, Средњоевропски куп је 1958. године одржан у скраћеном саставу под називом Дунавски куп. Освојени пехар на овом такмичењу подигао је 12. јула у Брну капитен Црвене звезде – Љубиша Спајић, а то је уједно био највећи дотадашњи успех постигнут у једној сезони у послератном југословенском фудбалу.

Десет година касније, 1968. нова генерација црвено-белих предвођена капитеном Драганом Џајићем и шефом струке Миљаном Миљанићем, поновила је успех генерације из 1958. године. На путу до финала Црвена звезда је победила мађарски Диошђер (3:0, 1:3), Интер из Братиславе (3:0, 2:3), Ујпешт Дожу (0:1, 4:1), да би у првом финалном сусрету против Спартака из Трнаве у гостима доживела минималан пораз (1:0). У другој финалној утакмици Црвена звезда је 23. октобра на Маракани показала квалитет и због чега је те године била најбоља екипа Југославије, победивши Спартак са 4:1 головима двоструког стрелца Лазаревића, као и Остојића и Антонијевића који су погађали по једном.

Та 1968. година остала је златним словима уписана у историји клуба и нашег фудбала, јер је Црвена звезда у њој освојила три трофеја, титулу првака, Куп Југославије и Средњоевропски куп.

Напомињемо да ће изложба која је данас свечано отворена у Музеју стадиона “Рајко Митић” бити доступна посетиоцима до 7. децембра.

The post Звезда отворила изложбу поводом јубилеја од освајања Средњоевропског купа appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment