Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Токио – Црвена звезда је шампион света

На данашњи дан пре 32 године Црвена звезда је подигла пехар намењен освајачу Интерконтиненталног купа и попела се на кров света. У финалу смо савладали чилеански Коло Коло пред 60 хиљада гледала у Токију са високих 3:0. Црвена звезда је тада 8. јануара 1991. године пехару Купа европских шампиона додала и трофеј Интерконтиненталног купа и званично постала најбољи тим на планети.

Сада већ давне 1991. године Звезда је на далеком истоку, тачније у Токију 8. децембра успела да уради оно што ниједном клубу из источне Европе тада није пошло за руком, а то је да постане шампион света. Као освајачи чувеног КЕШ-а, претече данашње Лиге шампиона, у финалу Интерконтиненталног купа београдски црвено-бели су се састали са победником Копа либертадореса у Јужној Америци, а ривал је био чилеански Коло Коло.

Иако су Црвену звезду напустиле легенде и врхунски играчи попут Просинечког, Стојановића, Маровића, Шабанаџовића и Бинића, а чувеног Љупка Петровића наследио стратег Владица Поповић, у директној борби за трофеј заблистале су нове звезде, док се небо поново отворило. Тада млади Југовић је са два поготка у 19. и 58. минуту задобио епитет играча сусрета и чувену награду аутомобил Тојоте намењен управо МВП-у дуела.

Наш тим је доминирао, играо је са ауторитетом најбољег европског клуба иако је у финишу првог полувремена, од 42. минута, остао са играчем мање на терену. Међутим, ни то нам није сметало да постигнемо трећи гол у великој победи 3:0, а он је био дело мајсторског центарфора Дарка Панчева у 72. минуту.

Звезда је 8. децембра, добро познатог датума за све звездаше, постала шампион света. Са ове дистанце, после 32 године Бари и Токио су и даље два највећа трофеја које је наш клуб освојио током богате историје, али и највећи понос најбоље армије црвено-белих навијача на свету.

Црвена звезда – Коло Коло 3:0

Стадион: Национални стадион у Токију.

Гледалаца: 60.000.

Судија: Курт Ретлисбергер (Швајцарска).

Стрелци: Југовић у 19. и 58, Панчев у 72. минуту.

Жути картони: Василијевић, Михајловић (Црвена звезда), Рамирез (Коло Коло).

Црвени картон: Савићевић (Црвена звезда) у 42. минуту.

Црвена звезда: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Најдоски, Белодедић, Ратковић, Стошић, Југовић, Панчев, Савићевић, Михајловић. Тренер: Владица Поповић.

Коло Коло: Морон, Мендоза, Гаридо, Маргас, Вилхес, Рамирез (од 60. Рубио), Бартићото, Салватиера (од 65. Дабровски), Јанез, Пизаро, Мартинез. Тренер: Мирко Јозић.

The post Токио – Црвена звезда је шампион света appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

1 comment

Aca LJotic дец 8, 2023 at 23:59

Prelepo ❤️ ovo secanje na Bari i na Tokio ce ostati zauvek i nikad nece da izbledi.

Reply

Leave a Comment