Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звездина пролећна премијера и освета старом дужнику!!!

Након готово два месеца без клупског фудбала, заљубљеници у најважнију ,,споредну ствар на свету” моћи ће да уживају у утакмицама својих љубимаца и на теренима широм Србије.
На програму су утакмице 20. кола Моцарт Суперлиге Србије, а дерби кола биће одигран на стадиону ,,Рајко Митић” у којем наш шампион, Црвена звезда у суботу од 16 часова и 30 минута, дочекује шестопласирану екипу шампионата Србије, Вождовац.

Црвено-бели настављају борбу за одбрану шампионске титуле на терену стадиона ,,Рајко Митић”, где ће покушати да победом наставе традицију и низ непобедивости у првом колу пролећног дела сезоне, дугу четири пуне деценије, када је последњи пут на отварању пролећне полусезоне 14. фебруара 1982. године, славио сарајевски Жељезничар резултатом 2:1.

Након успешно одрађених припрема где су након тестирања и уводних тренинга остатак провели на Кипру, под водством новог-старог тренера Владана Милојевића, где је наш шампион брусио форму за наставак сезоне од 15. јануара па до 1. фебруара, одигравши пет контролних утакмица против Хлораке (3:2), Залаегерсега (1:0), Спартака из Суботице (3:1), Младости из Лучана (2:0) и Ботев Враца (2:1, прекинуто) на реду је пролећна премијера и увод у чувено Звездино пролеће. У походу на нови трофеј намењен шампиону Србије, прва препрека фудбалерима Црвене звезде биће фудбалери Вождовца које са клупе предводи Никола Митић некадашњи тренер у млађим категоријама нашег клуба.

Након претходне сезоне, у којој су заједно са крагујевачким Радничким били само учесници плеј-офа без шансе за излазак на европску сцену и без икаквог утицаја на борбу за пласман, у новој Вождовчани изгледају боље и компактније, бодовно близу Новом Пазару и Чукаричком, па ни снови о наступу у европским такмичењима не изгледају тако нереално.
Мада се може рећи да у наставак првенства улазе слабији него што је то био случај у јесењем делу.
Клуб су напустили Борисав Бурмаз (Рапид Букурешт, Румунија), Никола Зечевић (Хакен, Шведска), Богдан Вастшук (Ал Шабаб, Кувајт), Филип Дамјановић (Коњаспор, Турска), Предраг Медић (Паиде, Естонија) и Драган Стоисављевић (ОФК Београд).
Док су дрес Вождовца задужили Матеја Бубањ (Црвена звезда), Владимир Милетић (Војводина), Лазар Павловић (Раднички Ниш), Марко Гонџулић (Колубара), Каи Такер (Раднички Београд), Милан Коларевић (Синђелић) и Стефан Пиргић (Смедерево).
Фудбалери Вождовца као и добар део суперлигаша за наставак сезоне припремали су се на Кипру, где су одиграли пет контролних мечева, забележивши победу над кипарским друголигашем Енадом, те четири пораза од Војводине, Чукаричког, Графичара и ИМТ-а.
Да би их девет дана пред почетак припрема напустио тренер Марко Савић, којег је наследио Никола Митић.
Верујемо да Митићу и његовим ученицима, међу којима су и десеторица момака који су прошли омладинску школу или су играли за први тим нашег клуба неће фалити мотива и да ће желети да се што боље супротставе шампиону Србије са жељом да покваре повратнички деби Владана Милојевића и спектакл који спремају навијачи Црвене звезде!

За очекивати најјачи расположиви састав Вождовца у овом тренутку:

Катић – Драгичевић, Лукић, Ђурић, Антонијевић – Матић, Јочић, Павловић – Флемингс, Вујановић, Бубањ.

Након деветнаест одиграних кола фудбалери Вождовца налазе се на шестој позицији са 28 освојених бодова колико има и екипа Војводине која се налази иза њих са нешто слабијом гол разликом.
Вождовчани су уписали седам победа, седам ремија и пет пораза, уз гол разлику 28:26.
Екипу предводи Борисав Бурмаз са десет погодака, који је у међувремену напустио клуб и каријеру наставио у Рапиду из Букурешта.
По три гола постигли су Богдан Јочић који се уписао и четири асистенције, Михајло Нешковић који такође додао и три асистенције, те интернационалац са Јамајке, Жуниор Флемингс.
Док су Никша Вујановић, Филип Антонијевић и Данило Теодоровић постигли по два првенствена гола.

Фудбалери Црвене звезде и Вождовца до сада су одиграли 31 меч.
Црвено-бели су тријумфовали 25 пута, један сусрет завршен је без победника, док су пет пута славили фудбалери Вождовца.
Гол разлика износи 72:20 у корист Звезде. Последњи дуел између Црвене звезде и Вождовца одигран је на “Крову” 26. августа 2023. године у оквиру петог кола националног првенства.
Наш клуб је тада претрпео први пораз у сезони резултатом 3:2, а стрелци за Звезду су били Милан Родић и Гелор Канга.

Са друге стране, фудбалери Црвене звезде другу годину за редом нису изборили пролећни наступ у европским такмичењима, па ће у потпуности моћи да се посвете одбрани дупле круне.  Црвено-бели након две године пролеће дочекују са бодовним заостатком у односу на највећег ривала, који има предност од једног бода, али и предвођени новим-старим тренером Владаном Милојевићем, творцем највећих успеха у постбаријевској ери, који је на клупи наследио Барака Бахара.
Док су се у Купу Србије пласирали у 1/4 финале, где их очекује дуел са екипом Вршца.
Прелазни рок у Србији траје још шест дана, а верујемо да ће бити још промена у редовима нашег куба.
До сада, црвено-беле је појачао талентовани нападач лучанске Младости, Урош Сремчевић у трансферу тешком два милиона евра.
Док су клуб напустили Стефан Митровић, који је постао нови члан италијанске Вероне, уз обештећење од милион евра, као и 20% од наредне продаје.
Урош Кабић и Кингс Кангва су прослеђени на позајмице у италијански Торино, те белгијски Кортрајк.
Уколико задовољи Италијани су у обавези да за Кабића уплате обештећење од два милиона евра.
Док су Белгијанци за репрезентативца Замбије платили пола милиона за позајмицу, уз обавезу да на рачун Црвене звезде уплате још милион евра уколико буду желели да га задрже у својим редовима и наредне сезоне. Едмунд Адо ће форму да потражи на позајмици у нишком Радничком у који се преселио и Никола Васиљевић.
Док се клуб напокон растао са италијанским интернационалцем Филипом Фалком.
Млади Коста Недељковић постао је члан Астон Виле у трансферу тешком девет милиона евра уз 15% од наредне продаје, с тим што ће остати код нас до краја сезоне. Док је судбина младог Јована Мијатовића још увек неизвесна, пошто још увек није озваничен његов трансфер у редове Њујорк Ситија члана ,,Сити Групе”.

Пред дуел са екипом Вождовца, шеф стручног штаба Црвене звезде, Владан Милојевић, изнео је своја очекивања:

  • Мислим да смо добро искористили припремни период и можемо да га окарактеришемо успешним. Имали смо лепе услове за рад. Знате да смо имали доста  играча на Афричком и Азијском купу, а поред тога и фудбалере који су напустили клуб. Урадили смо све што смо зацртали током припрема, те могу да кажем да сам генерално задовољан. Увек нам треба мало више времена, али су играчи дали све од себе, имплементирали све оно што смо захтевали у овом тренутку. Свесни смо да стање на табели и све оно што се дешавало у претходном периоду, није испунило висока очекивања навијача. Жељно ишчекујемо наставак првенства, да покажемо квалитет и упустимо се у тешку борбу до краја шампионата. Очекују нас захтевни мечеви одмах на почетку, ниједна утакмица није лака, али сам оптимиста. У госте нам долази неугодна екипа. Уз вечитог ривала то је тим који најмање “лежи” Црвеној звезди. Два пута су нас победили на “Крову”, пре две године и сада у актуелној сезони. Без обзира на промену тренера, Вождовац у континуитету има изграђен стил и филозофију игре. Млади играчи су способни и знају да играју, уз то су мотивисани и пуни елана. Очекује нас добра и тешка утакмица – почео је Милојевић.

Истакао је Милојевић да очекује сјајну подршку. 

  • У спорту емоције трају кратко. Врло брзо морате да будете фокусирани на игру. Очекујем да ће нас подржати велики број навијача на трибинама, а пратиће нас и леп дан. Фудбалери Звезде заслужују подршку. Када знате да имате публику која вас “носи”, дајете и више од максимума или када не можете дате све од себе. Бићу скроз концентрисан на оно што ми је посао.

Поручио је тренер Црвене звезде да је пред црвено-белима напорна полусезона.

  • Прошле године сам био ангажован у другом клубу. Поклапале су се моје обавезе са мечевима Звезде. Сигуран сам да утакмица неће бити иста као и у првом делу сезоне. Са друге стране, Вождовац има препознатљив стил игре. То је клупска филозофија. Тек нас очекују прве утакмице у полусезони, екипе још нису формиране, а прелазни рок је и даље у току. Питање је колико је ко ухватио такмичарску форму. После неколико кола “захухтаће” се шампионат. Очекујем од мог тима да буде прави, јер више немамо право на грешку. Играчи су свесни тога. Од првог минута морамо да пружимо максимум. 

Говорио је шеф стручног штаба и о прелазном року. 

  • За разлику од мог првог мандата Звезда је порасла инфраструктурно и организационо. Постоји озбиљна скаутинг служба, која прати домаће играче и фудбалере у иностранству. Растерећен сам по том питању, јер сам фокусиран на мој део посла. Имам одличну сарадњу са спортским директором Митром Мркелом и техничким директором Марком Марином, који одлично раде свој посао. Мој задатак је да из играча извучем максимум, на то сам фокусиран. Као тренер сам срећан што је Осман Букари и даље део Црвене звезде, али сам свестан да клуб живи од финансија. Видећемо како ће се одвијати прелазни рок до краја. Желели смо да сачувамо костур тима и да смањимо број фудбалера, јер би играчки кадар био преоптерећен без европских утакмица. Остали су нам првенство и Куп Србије. Пробали смо да направимо ростер, где сви играчи могу да се боре на својим позицијама за место у екипи и добију прилику када заслуже. 

Похвалио је стратег наше екипе младе играче који наступају на бековским позицијама. 

  • Имамо играче који могу адекватно да одговоре задацима на тим позицијама. Прекомандовали смо Виктора Радојевића у први тим. Он је велики потенцијал и Звездино дете. Видећемо за његову минутажу. Прикључен је и Огњен Мимовић, талентован играч који је такође дете клуба. Трудимо се да доводимо играче који праве разлику, у односу на наше фудбалере и момке који су поникли у клубу. Прелазни рок и даље траје, видећемо да ли ће спортски сектор реаговати у том правцу. Родић је имао проблема са повредом, а био је и болестан. Имамо још један тренинг, па ћемо видети комплетно здравствено стање играча. Фокусираћемо се на  фудбалере који су одрадили већи део припрема са тимом. 

Неће моћи Милојевић да рачуна на Недељковића, када је реч о дуелу са Вождовцем. 

  • Коста неће бити сутра у саставу. 

Говорио је шеф стручног штаба о односу са играчима. 

  • На стручном штабу је да да све од себе и подигне сваког играча. Не желим ништа да упоређујем са претходним периодом, пре мог доласка у клуб. У разговору сам им рекао да је све у фудбалу пролазно, да постоји данас и сутра. Притисак који је постојао, је заправо нормалан, с обзиром на то да играте у Црвеној звезди. Има много играча који су могли да оставе већи траг. Велику улогу игра сама психологија фудбалера. Причамо са свим играчима, како би смо им подигли самопоуздање. Када га добијете дајете свој максимум, у супротном долази до грешака и нежељених ствари. Шериф Ендиаје је добро радио у припремном периоду. Не могу да нађем решење “чаробним штапићем”. Важно је поверење играча и стручног штаба. Видећемо да ли смо успели или не. 

Ин Бом Хванг ће се од наредне недеље прикључити тиму на тренинзима.

  • Од Ин Бом Хванга очекујемо да се придружи саиграчима до краја недеље. Добио је неколико слободних дана после Азијског купа. Верујем да ће се од понедељка прикључити тренинзима и конкурисати за наредну утакмицу. Очекујемо Красоа да дође такође са Афричког купа. Они су у такмичарском ритму, играли су све утакмице. Када је у питању Хванг, рекао сам да ће конкурисати за тим, а један је од играча који је веома битан за Црвену звезду.

Осврнуо се Звезди. стратег на прелазни рок и здравствени билтен играча.

  • Урош Сремчевић је интересантан и талентован играч. Апсолутно конкурише за тим, а колико ће играти ће зависити од сутрашњег тока сусрета. Врло брзо се адаптирао, очекујемо много од њега. Не треба му ни стављати оптерећење. Не бих волео да дође тренутак када ће самопоуздање бити под знаком питања. Милош Дегенек је повређен и неће конкурисати за меч сутра. После данашњег тренинга ћемо донети одлуку са медицинским тимом. Они фудбалери код којих постоји ризик од повреде, неће бити у саставу.

Владан Милојевић је истакао плејаду младих играча које поседује Црвене звезда.

  • Не волим да причам о играчима индивидуално. Јован Шљивић је талентован фудбалер, уз Николу Кнежевића, браћу Митуљикић, Андрију Максимовића, је скренуо пажњу са себе. Лепо су сви радили на припремама. Не бих имао дилему да неко од њих буде стартер на утакмици сутра. Презадовољан сам. У првом мандату нисам имао толику плејаду младих и талентованих играча. Могу да играју чак и за омладинце по броју година. Добијаће шансу када се за то укаже прилика. У првом тиму су и тренираће са екипом. Разговарам и са њима, свесни су свега. Радимо и индивидуално. Максимално ћемо им се посветити – закључио је Милојевић.

Пројектовани састав за пролећну премијеру против Вождовца:

Глазер – Николић, Драговић, Спајић, Радојевић – Мијаиловић, Канга – Олајинка, Шљивић, Букари – Ендиаје.

Главни судија меча биће Јован Шегрт. Помагаће му Драган Богићевић и Новак Новаковић.
Четврти судија је Лазар Лукић.
У ВАР соби ће седети Марко Ивковић и Марко Ђуричић.

Директан пренос утакмице са стадиона ,,Рајко Митић”, између фудбалера Црвене звезде и Вождовца, можете да пратите на програму Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 16 часова и 30 минута.

Улаз на утакмицу биће слободан, док су ,,Делије” најавиле спектакл који до сад није виђен на нашем највећем стадиону, а верујемо и шире.

ИЗАЂИ НАПОЉЕ, ВРАТИО СЕ МИЛОЈЕ, СТИЖЕ НАМ ЗВЕЗДИНО ПРОЛЕЋЕ!!!

Повезане вести

Leave a Comment