Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатДруги пишуФудбал

Тошић: „Повратак на Маракану потез каријере“

Опширан и инересантан интервју дао је наш дефанзивац Душко Тошић за „Новости„. Интервју преносимо у целости.

Свуда буди и прођи, али и кући поново дођи. Ова народна изрека поклапа се са последњим ангажманом Душка Тошића (27) који је после ОФК Београда, Сошоа, Вердера и енглеског Квинс Парк Ренџерса хтео да се опроба у Шпанији.

И није потенцијални репрезентативац Србије добио прилику у Бетису тако да се експресно после само четири месеца из Севиље вратио у Црвену звезду.

На „Маракани“ су га поново дочекали раширених руку, пошто су обе стране биле више него коректне приликом привременог растанка крајем августа. Склопљен је нови ангажман и видело се колико је важна улога дефанзивца реновираном у тиму Роберта Просинечког.

Као и сваки спортиста желео сам да направим корак напред у каријери и да се окушам у једној од најбољих лига у Европи. У Бетису сам видео велику шансу, да се потврдим поготово што су ме хтели по сваку цену после повратка у елиту. Кренуо сам у нове изазове спреман и одлучан надајући се заиста најбољем – прича за „Спорт“ Тошић.

Утакмице су се низале, а нисте добијали шансу у зелено-белом дресу?

И спортски директор Бетиса Влада Стошић ми је стално причао да је потребно време да се уклопим пошто је Бетис био у великој серији победа. Онда су кола кренула низбрдо, али никако нисам добијао прилику да изађем на терен и борим се за своју минутажу. Деби у Купу Шпаније био је одличан, али одмах потом је уследила селидба на клупу, па чак и на трибине.

Шта Вам се све тада мотало по глави, с обзиром да сте се кроз каријеру већ сусретали са сличним ситуацијама?

Нисам био у паници, мада сам много размишљао да ли је избор био прави и да ли вреди чекати више шансу. Нисам прошао припреме са екипом, стигао сам у последњи час прелазног рока и неке ствари нису биле потаман за мене. Седење на трибинама или на клупи се није исплатило јер губиш поред форме и сигурност у сопствене могућности. Није тајна да сам се мало и покајао што сам отишао…

Да ли сте већ тада одлучили да се вратите у Црвену звезду?

Позајмица је требало да траје до јуна, а пошто сам и даље био под уговором са Звездом успоставили смо контакт. Чим се појавила могућност да поново будемо на истом задатку, много сам се лепше осећао. Искрено лакнуло ми је када смо се договорили и кад сам се вратио на „Маракану“.

Кратко је Тошић у Портсмуту сарађивао са Аврамом Грантом, који је сада тренер Партизана. Имали су кратак сусрет после дербија у среду.

Верујем да ће ми Грант честитати и у наредним утакмицама и да ће се наставити успеси Црвене звезде. Израелац је веома добар тренер, али није се лако уклопити овде после Енглеске. Ту пре свега мислим на услове и менаталитет у Србији – каже Тошић.

Остало је и лепих успомена за време боравка у сунчаној Севиљи?

Град је прелеп за живот, а имао сам и врхунске услове. Од куће са базеном до аутомобила, али пошто нисам играо онда задовољство није било потпуно. Провео сам тај период уживајући у кругу породице са супругом Јеленом и ћеркама Атином и Ником. Видели смо другу културу, односе, традицију… Много је другачије него у Србији, међутим ја сам хтео кући на чему сам имао подршку мојих најближих…

У Љутици Богдана су проценили да Ваш квалитет може много да значи у тиму који је сјајно стартовао у пролећном делу сезоне?

Ужелео сам се утакмица и борбе за трофеје, а највећа амбиција ми је била да поново сарађујем са Робертом Просинечким. Шеф ми је наговестио да ме у његовом новом систему види као штопера, што мени није страна улога и све остало је лако прецизирано. Увек имам мотива било да је то овде или у иностранству. Ако пружаш максимум на тренинзима онда се све кад, тад наплати. Јесте за нас професионалце важан новац пошто је каријера ограничена, а још је боље да се овде осећам срећно и спокојно.

Тошић је био члан генерације која је на ЕП за играче до 21 године у Холандији освојила друго место. Окосницу, тренутно „А“ селекције Србије сада чине играчи који су тада играли заједно са Тошићем.

Био сам недавно на Кипру и имао кратку минутажу. У будућности ћу увек бити на располагању селектору пошто су пред нама веома важне квалификације – јасан је Тошић.

Улога комаданта одбране понекад може да буде и мач са две оштрице пошто је потребно време за уигравање?

Ми знамо да Звезда не може да чека да се све сложи под конац. Зато стално радимо и покушавамо да исправимо неке недостатке. Увек почињем од себе и када је у питању мој учинак стално сам самокритичан. Добро је почело, али морамо да исправимо неке грешке које се понављају јер сви заједно хоћемо да ово пролеће буде обојено у црвено-беле боје.

Тренутно имате двоструку улогу у тиму?

Знам да од мене као најискуснијег у екипи траже да помогнем млађим играчима. Најпре да схвате да је ово велики клуб, највећи на овим просторима. Они се за сада добро носе са тим притиском и играњем пред пред пуним трибинама. Атмосфера је другарска и видим да су млађи максимално мотивисани да се боре за врхунске резултате. Само тако ће успети да се потврде у каријери и сутра оду у Европу.

Да ли је победа у првом мечу полуфинала Купа Србије пртив Партизана додатни мотив за ову генерацију?

Често су овакви мечеви више од игре. Борба за славу и клупске боје нема цену, а ми смо прегрмели много. Најважније је да смо победили и да је коначно прекинут низ Партизана. После свега виђеног морамо да будемо задовољни, али и опрезни јер је окончано тек прво полувреме. Капитал је вредан и мора се уновчити добрим реваншом уколико хоћемо у финале. Наш циљ је да у мају покушамо да узмемо овај трофеј, а на том путу има још да се пролије зноја.

Уговор са Црвеном звездом Тошић има до јуна 2013. године, а у случају понуде из иностранства на лето је поново могућ нови растанак.

Има времена и не желим да се бавим нечим што тренутно није актуелно. Ако се сложе коцкице онда супер, али мој циљ је да се одужим прво Звезди на поверењу – сматра Тошић.

Да ли има сличности када су на програму окршаји градских ривала у Београду и Севиљи?

Еуфорија у Севиљи влада данима, а тензија је огромна код навијача у оба табора. Само што у Севиљи гост има минималну подршјку на стадиону. Ако се победи онда је све бајно и сјајно, а порази се тешко праштају, као и свуда где ривалство траје деценијама.

Памтите и један необичан детаљ када су у питању љути ривали Бетис и Севиља?

У једном кафићу сам седео са Ракетићем и Спахићем, који су играчи Севиље, али са којима сам се дружио и често виђао када су нам дозвољавале обавезе. Одједном су почели да нам прилазе навијачи са захтевом да ми не можемо да будемо пријатељи пошто смо у различитим екипама. Ми смо се само насмејали, али наставили дружење…

Да ли је лако носити терет звезде ван стадиона?

Никада на то нисам обраћао пажњу. Мој посао је на терену и да ту увек будем пример осталима. Довољно сам искусан да знам шта је потребно рећи или учинити у датом тренутку. Може да се погреши или пренагли у слављу, али морате да разумете и нас, да желимо понекад да будемо опуштенији.

Понекад се чини да Тошић после једне завршене утакмице може поново на терен пошто су његови резултати на тестовима издржљивости увек међу најбољима.

Нема ништа ако ниси максимално физички спреман и не можеш да трчиш или да добијаш дуеле са нападачима. Често се заборавим, па кренем у напад да помогнем екипи. За све то је заслужан спортски живот и многобројне свакодневне вежбе – истиче Тошић.

На крају, какве су жеље до краја такмичарске сезоне?

Нисам од оних који се предаје, поготово у фудбалу, где све не иде онако како испланирате. Важно је играти добро и побеђивати у наредним испитима који нас очекују до средине маја. Само сами себи градимо будућност и ја верујем да ће трофеји стићи на „Маракану“ – категоричан је најискуснији првотимац Црвене звезде Душко Тошић.

Повезане вести

46 comments

era мар 25, 2012 at 20:06

Pauljevica pod hitno treba dovesti! Ko je gledao danas utakmicu Hajduk-Partizan mogao se uveriti u kvalitete ovog momka. Igrao je sam po toj desnoj strani i probijao svaki put. Brz je, a i ima super tehniku. Zamislite Milivojeviceve,Evandrove i Kaduove lopte u prostor za Pauljevica. Auf 🙂

Sledece sezone:

Bajkovic (kapiten)
Pauljevic – Maksimovic – Stoper – Mladenovic
Milivojevic
Evandro – Kadu
Lazovic – Kasalica – Milunovic

Treba dovesti nekog stopera kao sto je bio Li Adi. Imamo Maksu koji je fantastican u skoku, ali mu je tesko da cuva brze igrace. Zato treba neko kao Adi, da je brz, a pritom izuzetno jak u duelu i siguran. Mislim da je Adijeva prodaja velika greska. To sto je nestasan van terena, nije razlog da se proda. Pa pogledajte sta rade najveci svetski fudbaleri (Baloteli,Runi,Teri,Ferdinand…). Ali dobro, nace se vec neko, tu je i Micko 🙂

Reply
marko мар 25, 2012 at 22:00

Lazovic MORA DA ODE, na leto ako hocemo da zaradimo neku kintu! Tako da on ispada iz kombinacije…

Reply
nemanja мар 26, 2012 at 19:06

idu Lazovic i Mikic, slazem se da treba dovesti Pauljevica za desnog beka, a sto se tice stopera dati u nastavku sezone sansu Mihajlovicu a na leto dovesti Kecojevica iz ofke,,,moje misljenje

Reply
Dejan мар 25, 2012 at 20:06

Jel zna neko gde ce se prodavati karte za KG?

Reply
kakadu мар 25, 2012 at 19:26 Reply
Arsen Venger мар 25, 2012 at 19:05

Ma samo da mi zadrzimo ovu nasu ekipu i sa eventualno jos nekim pojacanjem igracemo bar za osminu finala lige sampiona za 3-4 godine

Reply
Mladjen мар 25, 2012 at 22:49

Mislim da za pocetak moramo da se zadovoljimo igranjem u LE u grupnoj fazi…jer bi i to bio uspeh…s’ obzirom da nismo u evropi godinama

Reply
milos мар 25, 2012 at 19:04

Stoper,Luka,Pauljevic+sadasnja zvezda uz eventualan moguc odlazak Tosica i Lazovica=EVROPA 😀

Reply
marko мар 25, 2012 at 22:03

Sa kojom igorm da idemo u Evropu! Pa mi ne mozemo da se sastavimo kad bilo koji protivnik odigra visoki presing! Dva dodavanja ne mozemo da povezemo! A da ne pricamo o utakmici u kupu sa partizanom… Sa kojom igrom da idemo u Evropu? Muljanje oko korner zastavice? Daleko smo mi jos od prosecnog Evropskog kluba!
Ako ne verujes… Odgledaj snimak kup utakmice (ima na tjubu) i videces o cemu ti pricam (sreca je bila odlucujuci faktor)! Jer mi jedva da stvorimo 2-3 sanse po utakmici… (ne gledamo golove sa penala, i posle prekida, nego iz izigranih akcija)…

Reply
fringe мар 25, 2012 at 19:04

Vrlo verovatno da ide na leto. I pod hitno nam treba jedan iskusan i brz stoper ( citaj skup) Jedino ako Zvezda moze izboksovati da ga zadrzi do kraja kvalifikacija za Ligu Sampiona 😉 , jer u suprotnom sto ga pa uigrava sa Maksom ako ide na leto. i na leto najverovatnije idu Bajko, Lazovic i Mikic. Tako da ce nam trebati Pauljevic. A kog stopera dovesti pojma nemam. Ali to mora biti trajno resenje. Mada ko zna mozda i Krneta bude joker, ima talenta, ali mora da igra da bi to doslo do izrazaja.

Reply
miki мар 25, 2012 at 22:42

ma bre danijel mihajlovic ce igrati..on je jedan od najboljih stopera u super ligi..uostalom uverices se i sam 😉 pozz

Reply
era мар 25, 2012 at 18:19

Moze mi neko objasniti ovo:
„Indija, Pakistan svima nama pusi **ac partizan!“

Zasto Indija i Pakistan? 🙂

Reply
Sloba мар 25, 2012 at 17:50

Jel zna neko sta je bilo sa igracem borca koji je povredjen napustio teren, ja sam cuo negde da je polomio nogu!???

Reply
Jeremic мар 25, 2012 at 17:51

Je polomio nogu ranije,ali sta mu se sada desilo jos se ne zna,ali sam cuo da ce opet duze vreme pauzirati

Reply
Sever мар 25, 2012 at 17:01

Sever pun devojaka,zena,ne verujem neka matorka od 50 godina na severu kao da ide na izlet i jos njih 5 devojaka.Strasno i ni jedna od njih ne peva i posle izigravaju nesto na fejsu.—Sever je za navijace,a ne za ku*ve koje traze je*ace !!!

Reply
Šeša мар 26, 2012 at 07:16

Jbg brate, to je negativna strana mobilizacije. Trebalo je vremena i strpljenja da napunimo Sever, sad treba ponovo vremena i strpljenja da ljudi nauče šta znači biti navijač.

Reply
Теша_Делија!!! мар 26, 2012 at 09:19

izvinjavam se na velikim slovima, ALI JA BI SVE TO ISTERAO SA SEVERA! Neka nas ima 5000 svaku utakmicu na severu, a neka zapad i istok budu puni, ali da svi pevaju kao jedan celu utakmicu, jer kad jedan ne peva, onda to povlaci nekog drugog, pa treceg, i na kraju cela tribina peva kao k…c.
Ne znam sto se vise ne praktikuje „evri go“ na tribini. Kad bi svaku utakmicu po jednom bilo takvo sibanje, odma bi te droljetine i pi.ke(mislim na muskarce) pobegli sa severa, a takvi nam ni ne trebaju!

Reply
Mirko BGRS мар 25, 2012 at 16:52

Jbt,pa nema ovo veze s fudbalom,kakav penal i crveni aaauuu pa ovo je sramota gde ovo vodi,dokle više….Pauljević strašan igrač,prvi put sam ga danas video kako igrao kakav bek,on s jedne Mladenović s druge strane strašan bekovski tandem.

Reply
milos мар 25, 2012 at 16:34

Pauljevic dokazao kakav igrac je,on+stoper i luka iz rada ako ode Lazovic i u Evropu…A … nastavlja po svome,brisu kao kopacke ajaooo dao penal..igra im je danas bila najgora od pocetka do kraja,tako da ako ne nastave po principu pomoc toleta,dupla kruna je nasa!.

Reply
Delija032 мар 25, 2012 at 16:33

Ma za ovu cifru vrh igrač http://www.transfermarkt.co.uk/en/branko-pauljevic/leistungsdaten/spieler_132779.html
a još tu može i da se zaradi,ja mislim da je dečko normalan da sam vidi gde ima budućnost,sad kad dođe na maru pa oseti energiju sa tribina i oseti snagu budućih saigrača,sam će tražiti da dođe kod nas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
Zvezdas мар 25, 2012 at 16:02 Reply
Zvezdas мар 25, 2012 at 16:02 Reply
damjan 94 мар 25, 2012 at 15:57

Kad teško jeeee, kad je loše i kada im ne idee…njiiiIih ćeee njihov tole voditi do pobedee…OOoooOOoooo

Reply
Delija032 мар 25, 2012 at 16:25

Ma ko im j,,, mater,daj da podignemo igru do revanša i da ih tresnemo tamo,pa opet u prvenstvu i nek vide ko je gazda narednih decenija!!!!!!

Reply
MILAN KG мар 25, 2012 at 15:54

kakvi lopovi smesan penal a jos i crveni karton bruka lopovi!!!!!!

Reply
era мар 25, 2012 at 15:50

Pauljevica pod hitno dovesti, isti kao Mladenovic!

Reply
damjan 94 мар 25, 2012 at 15:43

Ljudi kako igra ovaj Pauljević. Nevjerovatno…..dečko je brz kao munja…bolji je od našeg Mikića za klasu. Pod hitno ga dovesti na ljeto….prolazi po desnoj strani kao brzi voz

Reply
McJole мар 25, 2012 at 16:54

A ima centarsut isti Milivoje

Reply
mali partizan мар 25, 2012 at 15:07

Kad je tesko,sudija svira penal za groblje

Reply
Leto мар 25, 2012 at 15:09

Pauljevic,Filip Knezevic brzi su kao munje,uz Mladenovica,Milunovica,Kasalicu i borbenog Milivojevica ulazimo u Evropu.Evo sad sam pogledao jedan deo tekme Hajduk-partizan,Tomic je bio blizi lopti za 3 metra od Pauljevica,i Pauljevic stigao pre Tomica do lopte i otklonio opasnost.

Reply
Djolle мар 25, 2012 at 15:53

Slazem se, dva odlicna mlada igraca, brzi su ibas su ono sto Zvezdi treba…

Reply
losmi мар 25, 2012 at 15:12

motiv vise da im pokazemo u derbiju ko je ko

Reply
Delija032 мар 25, 2012 at 15:18

I istera igrača!!!!!!

Reply
crni_redstar мар 25, 2012 at 15:24

pauljevicu istice ugovor za par meseci,znaci ako ga ne uzmemo uzece ga glodari! kakav kriminal…moramo maci dacica,ruzica i tadica dosta su krali!

Reply
Raka Delija мар 25, 2012 at 15:00

Bore se Hajduci maksimalno ali mislim da ne mogu protiv sudija

Reply
Delija032 мар 25, 2012 at 14:39

Prvi pik u letnjem prelaznom roku pod obavezno Branko Pauljević,kakav je kao raketa!!!!!!

Reply
CzvBoys мар 25, 2012 at 13:55

Dobar je,moram priznati da sam bio bojažljiv kada je bilo rečeno da će igrati štopera..ali evo iz utakmice u utakmicu sve je bolji. Nadam se da će tako nastaviti, i da će on i Maksa biti odličan tandem. Ipak za zadnju liniju je potrebno najviše vremena kako bi se uigrali.

Reply
Aleksandar Pavlovic мар 25, 2012 at 13:29

tosic na beka levog ili na tribine,za stopera je veliki kiksator cosic stoper a toske levo

Reply
Hahaha мар 25, 2012 at 14:42

Ma daaa a Mladenovic je bUranija jel da,sta ce nam on,nema veze sa fudbalom bolje neka greje klupu a ? A Cosic sigurnoo nije igrao odavno,a i onako ce da ode na leto,a mi moramo da pravimo ekipu za naredne sezone,i kvalifikacije za Evropu,kada nece biti tu u buducnosti sto bi ga razigravali ?

Reply
gile мар 25, 2012 at 12:59

e kad bi svi imali snage i trcali kao on,licili bi na ekipe iz engleske ali dobro….. 🙂

Reply
Miljan мар 25, 2012 at 13:54

A kada bi svi bili glupi kao on, i pevali ono sto je on, sta bi onda bilo?

Reply
boki мар 25, 2012 at 12:57

malo mi je bilo krivo kad nas je ostavio u zadnjem trenutko kad je pruzao najbolje partije al eto dobro je kad se vratio

Reply
Raka Delija мар 25, 2012 at 13:10

Čisto sumnjam da se je Toške samo pitao kod tog famoznog prelaska.

Reply
Realan мар 25, 2012 at 13:28

Znal li neko kakav ugovor trenutno ima Tosic.

Reply
Mare мар 25, 2012 at 13:50

Citaj tekst ! Уговор са Црвеном звездом Тошић има до јуна 2013. године, а у случају понуде из иностранства на лето је поново могућ нови растанак.

Reply

Leave a Comment