Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

172. Вечити дерби и битка за пол позицију пред плеј-оф!!!

Након победе у дербију кола против вицешампиона, екипе ТСЦ-а, фудбалери нашег клуба настављају са обавезама у домаћем шампионату, где ће у суботу од 17 часова у оквиру 24. кола Моцарт Суперлиге Србије угостити екипу вечитог ривала и надамо се победом увеличати 79. рођендан нашег клуба.

Након ,,пролећног крешенда” утакмица, где смо у низу играли са екипама које су на полусезони заузеле шесто, пето, четврто и треће место, очекује нас дуел против јесењег лауреата, партизана.
Пред нама је ,,на папиру” много лакши меч него што је то био дуел у Бачкој Тополи.
Лидер шампионата, екипа коју смо лично ми поставили на прво место, још је један у низу дужника из јесење полусезоне.
Може се рећи да одавно нисмо одиграли конкретнији дерби на армијском здању, где смо у већем делу сусрета били бољи ривал, али аматерске грешке одбране, пре свега Милана Родића и хроничан проблем са реализацијом где је предњачио ,,специјалиста за дербије” Александар Катаи, промовисали су нашег ривала ни кривог ни дужног у победника меча и јесењег шампиона.
Дерби који је био слика и прилика наше јесење полусезоне, од сјаја до очаја!
Притом се зна да дерби решавају ситнице, а кад имамо два крупна ,,пропуста” као што је имао Милан Родић, шансе које се укажу пред противничким голом морају се искористити и концентрација мора бити на максималном нивоу од првог до последњег минута, ма колико срце било врело, глава мора да остане хладна. 

Резултатски гледано, уз Раднички из Крагујевца, партизан је екипа у најбољој форми у нашем шампионату, с тим што не играју толико допадљив фудбал као Крагујевчани, који носе епитет ,,најпријатнијег изненађења” Суперлиге.
Као и већина суперлигаша и вечити ривал се за наставак сезоне припремао на Кипру, где су одиграли три контролне утакмице (Младост Лучани 4:1, Аја Напа 4:0, Ботев Вратса 1:0).
Да би са победама наставили и у Суперлиги, уписавши све четири победе у пролећном делу сезоне (Јавор 1:0, ИМТ 5:2, Радник 2:1, Железничар 3:1).
Иако на терену не делују убедљиво као што то резултати приказују, не треба заборавити да је иста ситуација била и у јесењем делу шампионата, рекао бих чак и гора.
За разлику од нашег тима, вечити ривал је итекако био активан током зимског прелазног рока, са нагласком да праве тим за европске изазове.
Стигли су Леонард Овусу (Од, Норвешка), Јанг-Ју Гох (Поханг, Јужна Кореја), Денил Кастиљо (Шахтјор, Украјина), Милош Крунић (Хајер, Саудијска Арабија), Никола Миличић (Раднички 1923), Алекса Јанковић и Бојан Ковачевић (оба Чукарички).
Али и поред тога, не треба занемарити чињеницу да су их  напустили најважнији играч из јесењег дела сезоне Кристијан Белић (АЗ Алкмар, Холандија), стандардни бонус Михајло Илић ( Болоња, Италија) и Квинси Мениг (Сиваспор, Турска).
И да их је посебно уздрмао одлазак без обештећења најталентованијег играча омладинске школе Матије Поповића (Монца, Италија).
партизан дуже од деценију дербије игра по истом шаблону, дупли блок, два ,,осигурача” на средини и брзи контранапади, па шта ураде, најбитније је да не изгубе.
Једино су у време Саве Милошевића мало одударали од шаблона.
Нема сумње да ће Игор Дуљај и његови изабраници учинити све да ,,Маракану” напусте непоражени, пошто им одговара и реми који готово да гарантује ,,пол позицију” пред плеј-оф, иако истиче да има још доста да се игра:

  • Дерби није пресудна утакмица у трци за титулу, битна јесте, али носи три бода колико и сви други мечеви. У игри су још 42 бода, до краја има много да се игра. Свакако да меч има посебну тежину због специфичности значаја дербија за оба клуба и навијаче – рекао је Дуљај.

За очекивати је да Дуљај изведе најјачи расположиви састав у овом тренутку:

Јовановић – Стојковић, Марковић, Ковачевић, Антић – Овусу, Натхо (Кастиљо) – Северина, Захид, Гох – Салдања.

Након двадесет и три одиграна кола фудбалери партизана налазе се на првој позицији са 59 освојених бодова, бодом више од нашег клуба који је на другој позицији. Вечити ривал је уписао деветнаест победа, два ремија и два пораза, уз гол разлику 55:26. Екипу предводи најбољи стрелац Суперлиге, бразилски интернационалац Матеус Салдања са петнаест голова и четири асистенције. Прати га дугогодишњи најбољи ,,пеналџија” лиге, Бибарс Натхо, са девет голова и седам асистенција.
Док је норвешки интернационалац Гајас Захид постигао седам голова, којима је ,,приписао” и четири асистенције.

Фудбалери Црвене звезде и партизана до сада су одиграли 171 меч.
Црвено-бели су славили 67 пута, 56 пута меч је завршен без победника, док је партизан славио у 48наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је последњи, 171. вечити дерби одигран на стадиону ,,Југословенске Народне Армије” завршен победом домаћина 2:1, једини гол за наш тим постигао је Шериф Ендијае.

Дерби као и сваки други до сад, неће одлучити ни тренутна форма, ни стање на табели, нити квалитет екипа…
Надамо се да ћемо напокон изаћи са жељом да играмо фудбал, да победимо и да покажемо на делу да смо много боља екипа од вечитог ривала, иако табела тако не показује.
Надамо се да ће Милојевић имати на располагању најјачи састав, пошто је победа у Бачкој Тополи скупо плаћена.
Млади Владимир Лучић ће морати на дужу паузу, пошто је повреда колена ипак озбиљнија него што се у први мах учинило.
Код капитена Александра Драговића и Уроша Спајића ситуација је боља, пошто су повреде лакше природе, па се очекује да заузму место у срцу одбране нашег тима.
Звезда има несумњиво бољи играчки кадар од вечитог ривала којем и даље гол није дао само ко није хтео, што је готово па пресликана ситуација која је била и током јесењег дела, па знамо како се завршило.
А томе треба додати и чињеницу да наш тренер Владан Милојевић није ,,дерби винер”.
Од укупно осам дербија на колико је предводио наш тим, има мршав учинак од само две побједе, четири ремија и два пораза, уз гол минуса у односу на противника.
Оно што је било упечатљиво у Милојевићевом првом мандату кад су дербији у питању је углавном лош фудбал, у нашем народу познат као ,,хркљуш”, посебан акценат је на дербијима одиграним на армијском здању, а томе је умногоме кумовала и тактика противника који се на све начине трудио да фудбал буде у другом плану.
Јасно је да смо уз све пропусте и мане у игри изашли неокрзнути из пакленог пролећног мини циклуса и да дочекујемо екипу коју смо лично ми поставили на лидерску позицију, екипу којој у овом моменту одговара и реми како би сачувала прво место пред плеј-оф, што гарантује комфор играња мајског дербија пред својим навијачима.
На нама је да покажемо и докажемо зашто смо најбоља екипа у земљи.
Играмо против екипе коју су ове сезоне фудбалу учили анонимуси из Азербејџана, најлошије екипе у нашој лиги, Радник, Раднички из Ниша, ИМТ, а након њих и Раднички из Крагујевца, Нови Пазар…и на крају ТСЦ и деца из Данске.
Сви, осим нас, иако смо били бољи ривал!
Па тако после дуго времена улазимо у дерби без претњи и великих речи, што је у неку руку и добро с обзиром како знамо да полетимо и још брже да паднемо.

Пред дуел са вечитим ривалом тренер фудбалера Црвене звезде, Владан Милојевић, изнео је своја очекивања:

  • Вечити дерби је најзначајнија утакмица за српски фудбал. Радује нас што ће бити пун стадион. Очекујемо добар меч и лепо навијање. Често се дашава да на дерби мечевима игра не буде квалитетна, али се надам ћемо овај пут успети да покажемо најбољи фудбал. Припремали смо се максимално, као и за све претходне утакмице. Не зато што играмо против Партизана, већ је теже припремати остале мечеве него дерби. Играчи су свесни тежине утакмице и колико она значи. Сусрет доноси три бода и ништа више од тога. Постоји и други детаљ, а то је престиж. Очекује нас занимљива утакмица. У претходном колу против екипе ТСЦ смо имали кадровских проблема, али у овом тренутку не могу ништа прецизно да кажем. Чекамо последњи тренинг, па ћемо видети на које играче ћемо моћи да рачунамо сутра.

Предстојећи дерби је 172. сусрет вечитих ривала.

  • Дерби одлучују нијансе. До сада се показало да једна лопта или грешка, “детаљ празног хода”, минути деконцетрације могу да одлуче меч. Дербији су чврсте и снажне утакмице, играју се са много “жара”. Партизан је вероватно припремио сусрет са тактичким замислима, као и ми. Видећемо да ли ће бити тактичког надмудривања. Дерби је нешто посебно и није могуће прецизно одредити који ће детаљ одлучити дуел.

Истакао је Милојевић да српски вечити дерби буди највише емоција.

  • Дерби је посебан у Србији, светковина и спортски догађај. У иностранству има много дербија, али код нас су емоције израженије него у другим земљама.

Катаи се опоравља од повреде и то може да радује шефа стручног штаба црвено-белих. 

  • Полако се враћа, биће са нама. Имамо недоумице за неколико играча, међу којима је и Катаи. Видећемо каква ће бити ситуација након данашњег тренинга.

Није стратег наше екипе донео одлуку о стартних 11 фудбалера. 

  • После тренинга ћемо знати на које играче ћемо 100 посто рачунати за утакмицу са Партизаном. Одређени бонус играчи “ремете” неке ствари у тиму. У овом тренутку немам “чисту слику” стартне поставе.

Представника медија је интересовало и којој екипи би Милојевић доделио улогу фаворита на 172. вечитом дербију. 

  • Утакмица са Партизаном је специфична, али имамо још шест мечева до плеј-офа, а до краја негде око 40 бодова у игри. Од када сам дошао у Црвену звезду фокусиран сам на то да успоставим модел игре, да се потрудимо да све зависи од нас и дамо максимум. Свесни смо да је вечити ривал испред нас и са бодом предности је фаворит. Требало би да радимо оно што смо радили до сада. Из меча у меч смо показивали напредак. Знате да смо играли са екипама из горњег дела табеле, који су претеденти на титулу или излазак у Европу.

Истакао је главни тренер Звезда да претходни и предстојећи вечити дерби неће бити исти.

  • Гледао сам утакмицу у децембру, али нисмо анализирали меч. Мислим да наредни и претходни дуел неће имати додирних тачака. Партизан је јесењи део првенства одиграо са низом од 10 победа, што је за поштовање. Познајем већ дуго Игора Дуљаја, веома је вредан и посвећен. Тренер који преноси емоцију. Тополац је и комшије смо, јер сам ја из Аранђеловца. Похвале иду за рад и труд који показује.

Говорио је Милојевић о стилу игре вечитог ривала.

  • Претходне четири утакмице које смо одиграли су биле различитог профила. Такође, мечеви вечтог ривала су били другачији, од Радника, преко Јавора и Железничара. Не можемо да кажемо да ли је нека екипа добра у одбрани или нападу. Играчи вечитог ривала знају шта желе на терену. Оријентација игре ће зависити од меча. Ако јурите резултат бићете офанзивнији, али ако чувате предност играћете дефанзивније. Према свему наведеном, очекујем добру утакмицу сутра. 

Шеф стручног штаба нашег клуба се осврнуо на психички и физички умор фудбалера након прве четири утакмице у наставку сезоне.

  • У јесењем делу првенства, Звезда је играла захтевно на три фронта. Према извештају људи који раде у клубу, мали акценат је стављен на тренинге. Морате у тиму да имате опоравак играча, тренинг и одмор. Све је то комплексно у фудбалу и ствара нам проблем. Сада играмо на седам дана, имали смо довољно времена да се одморимо. Играчи су професионалци. Код појединаца постоји “мали замор”. Неки од њих су имали период када су били повређени, а треба им времена да се врате у такмичарски ритам. Такође, имали смо играче на Афричком и Азијском купу, који нису имали паузу. Фудбалери који су играли редовно су у такмичарској форми. Остали нису. Некима и даље треба да дођу на завидан ниво физичке припреме, као и такмичарске форме. Трудимо се да то постигнемо. Надам се да ћемо у будућности сви бити на такмичарском нивоу и доброј физичкој припреми – закључио је Милојевић.

Пројектовани састав 172. вечити дерби:

Глазер – Мијаиловић, Спајић, Драговић, Родић – Стаменић, Канга – Букари, Хванг, Иванић – Ендијае.

Главни судија меча између Црвене звезде и партизана биће Павле Илић.
Помагаће му Урош Стојковић и Никола Ђоровић.
Четврти судија је Милан Стефановић.
У ВАР соби ће седети Милош Милановић и Момчило Марковић.

Директан пренос 172. вечитог дербија, између Црвене звезде и партизана, можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 17 часова.

,,Причаће ти да се она гаси, ти што никад нису тако сјали. 
Љубоморни нека им уздаси, јер остаће тек комшија мали….”

Повезане вести

Leave a Comment