Moja Crvena Zvezda
Važne vestiАнализеБлоговиВажноКошаркаМоја Црвена звездаНајновијеОбавештења

Лични став: АБА судије или (црно) бели медведи?

Још се прашина није слегла после циркуске представе коју су режирали Зоран Савић и АБА судије у мајсторици полуфинала Партизана и Будућности а већ нас чека финале ове, све веће, лакрдије од лиге. У финалу ће Звезди, као домаћину, у првој утакмици судити Сашо Пукл, док ће у другој судија бити Дамир Јавор. Занимљива ствар је што су обојица судија били учесници претходно поменуте циркуске предстваве и у доброј мери, да не кажем пресудој, утицали на крајњи исход исте.

Занимљиво је све то из разлога што је у суботу АБА лига признала грешку ових перфидних кројача кошаркашких исхода да је кључни детаљ меча требало да буде одсуђен другачије тј. указано је да је требало свирати техничку грешку Пантеру због „флопинга“ а не фаул при шуту за три поена. Таква одлука је креирала низ других које су имале фаталан исход а да би се једна таква бљувотина замаскирала са Ферелом је искључен и Зоран Савић. Ваљда да би се заборавило на заједничко кашњење на почетак другог полувремена спортског директора Партизана и судијске тројке.

Некада су због оваквих грешака судије бивале суспендоване а сада су Јавор и Пукл награђени и судиће финале. Ко зна, можда ми нисмо добро обавештени. Можда су бели медведи одрадили изузетно свој задатак па је уследила награда у виду финала. Будући да изузетно обављају свој посао, АБА лига је за своје прве звезде-који пуне дворане и због којих телевизије плаћају ТВ права-захтевала и обавезну полицијску пратњу!? Ако добро обављају свој посао и немају последње намере, због чега се првим звездама АБА лиге мора обезбедити полицијска пратња? Да ли ће услед својих одлука захтевати и по једног телохранитеља и на самој утакмици? Како су кренули само је питање тренутка.

Црвена звезда је небројано пута указивала на пристрасност абалигашких судија. Посебно се то односи на словеначке судије и ту национална припадност не игра никакву улогу већ само њихов рад и пристрасност. Посебно је проблематично у вези поменутих судија то што је Партизан на седницама Скупштине инсистирао на националном кључу код делегирања судија а још већи проблем у вези свега тога је и што је Партизан захтевао да недавно завршено финале Купа суде, гле чуда, словеначке судије и поднео листу шесторице судија. Сетићемо се да су тренеру демагогу засметале „неискусне судије“ тог финала. Предлог Партизана није изгласан на њихову жалост, иако су навели да су судије из Словеније неутралне.

А ко су „неутралне“ судије из Словеније? Неутралци и поштењачине су Сашо Пукл, Матеј Болтаузер и Дамир Јавор у првом реду, а ту су били још и Недовић и Петек. О поштењу Матеја Болтаузера смо имали прилике и да читамо и да гледамо недавно. Остали „судци“ Словенци нису толико поштени али имају емпатије и саосећања па су листом подржали поштеног Матеја након крађе парфема, што указује и на одређени степен ароганције и мишљења да су изнад лиге. Словеначке судије су избегавале и одласке на обавезна тестирања а без чега се не могу судити утакмице АБА!? Наравно, судили су нормално без икаквих санкција јер, како Зоки каже, нема бољих и неутралнијих, разуме се. Врхунац безобразлука и надмености Саше Пукла видео се и током финала АБА лиге када је захтевао превод записника који је потписао наш капитен Бранко Лазић са ћирилице на латиницу. Делегат Крнета је преузео на себе тај незахвални део посла те је Пукл добио записник на латиници. А неутралност је исказивао и судија Недовић у „раним радовима“ ватрено навијајући за Партизан. Можда и Недовић не уме да чита ћирилицу али засигурно зна,како круже гласине, кога воли и логично је да ће помоћи свом клубу у борби за друго место АБА, на утакмици у Подгорици где чист фаул у нападу Пантера није свиран код одлучујућих поена. На тој утакмици је Недовићу асистирао Болтаузер. Партизан је победио и изборио друго место.

Симптоматично је и то да је Црвена звезда ове сезоне у ЕЛ имала прилику да јој судије из АБА лиге суде на 15 утакмица. На тим утакмицама скор нашег клуба је 3 победе и 12 пораза. На утакмицама у којима јој нису судиле судије из АБА лиге, Црвена звезда је забележила 9 победа и 10 пораза. Разлика је евидентна и не може бити случајна. Дамир Јавор је нпр.своје прсте умешао против Асвела када је при улазу Недовића истом досудио фаул у напада који није постојао и окренуо моментум утакмице. Исти тај Јавор у Барселони при нерешеном резултату није свирао очигледан прекршај Веселог над Недовићем. У Евролиги је Звезда на 11 утакмица имала бар једног судију из Словеније који је, при том, имао бар по једну велику грешку на штету нашег клуба.

Имајући у виду све наведено, да се АБА лига оглушила о сваки предлог и примедбу, да уместо кажњавања судија због циркуса у Арени исти добијају прилику да креирају и исход финала, да се омогућује Пуклу да поново празни халу док перфидно и неутрално даје ветар у леђа Партизану, поставља се питање да ли постоје друге судије или комесар Срђан Дожаи има неки интерес при делегирању судија? И птицама на грани је јасно да се државном пројекту Желимиру морају обезбедити сви могући услови за покушај освајања другог трофеја. Партизан, видели смо сви, очигледно није предвидео у буџету трошкове за парфеме али лобира озбиљно да утакмице суде Словеначке судије. Ако све ово знамо, не можемо говорити о случајности код Дожаија да у првој утакмици у Пионир пошаље Пукла а да другу утакмицу повери Јавору.

Иза Црвене звезде стоји армија навијача и Црвена звезда не сме бити ничија монета за поткусуривање.

Повезане вести

Leave a Comment