Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Novi zakon o sportu – lakrdija srpske Vlade

Stadion FK Crvena zvezda

Republika Srbija, tj. Vlada Republike Srbije sprema se da u što kraćem vremenskom roku donese novi zakon o sportu, odnosno o privatizaciji sportskih kolektiva, kao i statusu tih klubova nakon privatizacije.

Krenimo redom. Postavlja se pitanje definisanja šta su to klubovi? Izuzev malog broja klubova u Srbiji, svi ostali su udruženja građana, a sva imovina tog udruženja je privatno vlasništvo, a ne državna svojina. Time i stadioni predstavljaju imovinu klubova, dok je samo zemljište na kojem se stadioni nalaze u vlasništvu države. To automatski opovrgava izjavu Slaviše Zlatanovića, državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta, da je država gradila stadion FK Crvena zvezda i da samim tim ona je vlasnik i ima pravo raspolaganja.

Da podsetimo, na mestu današnje Marakane nalazio se stadion predratnog

Stadion SK Jugoslavija

kluba SK Jugoslavija, koji je izgrađen 1927. godine. Nakon II sv. rata FK Crvena zvezda dobila je navedeni stadion na korišćenje i to je trajalo sve do 1959. godine kada je započela gradnja današnjeg stadiona. Novac za novi stadion prikupljan je putem tzv. „ciglica“ čija je vrednost iznosila 20 tadašnjih dinara. Pored toga, prvotimci kluba su obilazili i beogradske firme u nameri da od njih izdejstvuju novac kojim bi sponzorisali novi stadion. Stadion je izgrađen

"Ciglice"

po projektu  arhitekte Aleksandra Radovanovića, a zvanično je otvoren 1. septembra 1963. godine.

Gde je tu država? Čime je ona pomogla izgradnju stadiona FK Crvena zvezda da bi sada imala pravo da ga uzme pod svoje, izuzev ako se planira nasilna nacionalizacija.

Pored toga u novom zakonu postoji i odredba da država može da promeni namenu sportskog objekta ukoliko je to od državnog interesa. I tako, za par

Budući izgled "Marakane"

godina nekome padne na pamet  da je lokacija današnjeg stadiona pogodna za nešto drugo što bi moglo da donese nekome dobar profit, proglasi to državnim interesom i bez problema preseli stadion u Pazovu, Ovču, ili na vrh Avale. Da ne pominjem projekat rekonstrukcije stadiona FK Crvena zvezda, čime bi grad i država dobili velelepni multifunkcionalni stadion.

Drugom izjavom izvesni, gore imenovani Zlatanović objašnjava da će Vlada Srbije moći da imenuje po jednog svog člana u UO klubova koji su od nacionalnog interesa, a time i u našem klubu. Zadatak dotičnog nekorumpiranog člana bi bio kontrola finansijskih tokova u klubu. Da li to znači da bi dotični mogao i da stavi veto na neki transfer u ili iz kluba? Bez obzira na sve Zlatanović ističe da još jedna kontrola nije na odmet, ali čemu onda razne finansijske i poreske inspekcije?

Povodom svega gore navedenog  FK Crvena zvezda uputiće i žalbu Ustavnom sudu Republike Srbije, a predstavljaće je prof. dr. Zoran Ivošević koji je povodom predloga zakona izjavio:

– Kada je konkretno pitanje vezano za stadion FK Crvena zvezda, on je vlasništvo kluba i tako je upisano u zemljišnim knjigama. Jedino što klub ne poseduje to je zemljište na kome se Marakana nalazi, jer zemljište je gradsko.

Ustavom se jemči sloboda svih vidova udruživanja koje ne ugrožavaju državni poredak. Zvezda ima oko 15.000 članova i ne vidim ni jednu pravnu mogućnost da se preimenuje iz udruženja članova u privredno društvo. Klubu ne treba dozvola za rad. On ima svoj Upravni i Nadzorni odbor koji kontrolišu rad.Pokušaj države da rukovodi privatnom svojinom je neustavan i zato će FK Crvena zvezda tražiti od Ustavnog suda Republike Srbije preispitivanje ustavnosti predloga zakona o sportu.

Crvena zvezda je uvek bila i biće u vlasništvu svojih vernih navijača i legendi kluba koji su decenijama preomovisali ime Crvene zvezde i Srbije.

Повезане вести

2 comments

Leave a Comment