Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Раднички 1923 – Црвена звезда

Radnički - Crvena zvezda
Radnički - Crvena zvezda

Нека буде борба непрестана. Нека буде што бити не може! Почевши од суботе и меча са Куљанима у наредне две недеље следи нам, вероватно и најбитнији део сезоне. Осим реванш меча у Купу, очекују нас два „врућа“ гостовања. Прво од та два је на реду сутра. Вест да је Лукић напустио место председника клуба због функције у ФСС је била шала поводом 1. априла, али да је управа Радничког одлучила да цене за наше навијаче буду 500 динара, у односу на регуларне цене за остале трибине, није шала. Верујемо да ће сјајан амбијент у Крагујевцу, наша победа и одличан меч заменити кулоарске намере и приче које од почетка прате првенство Србије.

Оснивачка скупштина клуба је одржана у септембру 1923. године, у кафани „Парк“, када је изабран и први председник клуба, господин Александар Ратковић. Клубу је дато име „Млади Радник„. На скупштини су усвојена Правила и изабрана Управа клуба. Прву утакмицу „Млади Радник“ је одиграо са  СК „Триглав“ и изгубио резултатом 2:0. Први гост ФК „Млади Радник“ је био београдски СК „Раднички“. Утакмица је одиграна 16. августа 1925.године и завршена је убедљивом победом искусних гостију са 5:0. Међутим, већ следеће недеље, 23.августа 1925.године, „Млади Радник“ је остварио и своју прву победу против нишког „Радничког“ са чак 7:1. У првој деценији свог постојања клуб није могао да оствари запаженије спортске резултате. Садашње име Раднички добија 17. септембра 1929. године. Значај Радничког посебно расте од 1933. године. У том периоду Раднички је имао и већи број међународних сусрета. Међу најзначајније спадају сусрети са прослављеним мађарским тимовима, „Немзетијем“ и „Сегедом“, бечким „Рапидом“, румунским „ЦФР“, „Олимпиком“ из Марсеља и другим, као и онај са славним бразилским клубом Сантосом. У утакмици за незаборав пред никад више гледалаца у Крагујевцу 15. септембра 1969 године, Раднички и Сантос одиграли су 4:4, голове су постигли Еду 3 и Пеле  за Сантос а Николић, Пауновић и Пауновски 2 за Раднички. Како кажу поносни Крагујевчани, Сантос је дошао у Крагујевац, гледајући утакмицу са Партизаном и бриљантну игру, затим су отказали меч са Црвеном звездом и дошли у Крагујевац, остало је историја. Пеле је, седећи у ложи ЈНА, после утакмице рекао да је добра ова екипа са којим треба да играју. Кад су му рекли да је то неки Раднички , он је тражио изричито да се игра против њих. Договорено је било да буде 3:3.Али на два минута пре краја  Раднички даје гол на “кварно”. Пеле стави лопту на центар, пређе целу одбрану и голмана и да гол. Остало је историја. Познат као рудник блага, расадник талентованих играча, Раднички се после девет година вратио у елитни део српског фудбала.

Ове сезоне су хит првенства. Сјајно су стартовали и показали озбиљност. Јесењи део су завршили на високом 4. месту, а у пролећни ушли мало слабије него што су навикли гледаоце. Прошлог викенда су доживели тек други пораз у Чачку од Борца. Уз две победе и три ремија, то је досадашњи биланс Крагујевчана. У зимском прелазном року на “Чика Дачу” су стигли повратници у српски фудбал – Миљан Мутавџић, бивши фудбалер Јавора, из шведског Малмеа, Никола Симић, бивши фудбалер ОФК Београда, из Израела и Александар Косорић из Рада. Раднички су напустили Ненад Стојаковић, са којим је споразумно раскинут уговор и Владан Бинић, који је прослеђен у Спартак Суботицу на даље каљење. Млади, талентовани Филип Костић је остао у Крагујевцу и поред понуда великих клубова и много приче, као и први стрелац шампионата Дарко Спалевић. Раднички се тренутно налази на 4. месту на табели,  два бода мање од трећепласиране Војводине, са 37 бодова . Међутим, српски “Црвени Ђаволи” нису поднели акредитацију за учествовање у европским такмичењима следеће сезоне.

 

ЦЗ Н Р
„Маракана“  :    11   10 1 0  29:4
“Чика Дача”   :    9     6 3 0   13:2
Укупно        :     20   16 4 0   42:6

* Две утакмице одигране у купу на нашем стадиону, победили смо на оба меча

Прва утакмица одиграна је у сезони 1969-1970, били смо успешнији у оба меча. У Крагујевцу смо славили 1:0, на “Маракани” 2:1.  Можда су могли Крагујевчани да савладају велики Сантос и највећег Пелеа, али Црвену звезду нису ниједном у претходних 20 сусрета. Све што су успели јесте да постигну 4 гола на “Маракани” и да на прошло, сусрету изборе нерешен исход, шест укупно.
У Крагујевцу смо прошли пут гостовали, а да играмо против Радничког, пре 11 година када смо победили 1:0. На стадиону “Чика Дача” смо гостовали и прошле године када смо у сјајном мечу победили Металац из Горњег Милановца 1:0, голом капитена Николе Микића, а притом промашили сијасет фантастичних прилика.

Од заједничких играча издвајамо Предрага Ђорђевића, Србољуба Кривокућу, Ненада Лалатовића, Александра “Дику” Стојановића, Дарка Спалевића, Сашу Стаменковића и Луку Миливојевића. Ненад Томовић је поникао у Радничком, у родном Крагујевцу, као и Немања Пејчиновић, Славко Перовић и Марко Мирић, али нису бранили боје првог тима. Сви су рођени Крагујевчани. Занимљиво је да је садашњи председник Радничког, генерални директор Верано моторса, директор и сувласник Витро групе, заступник Цитроена за Србију и Црну Гору, Драгољуб Лекић, био противкандидат Владану Лукићу на председничким изборима 2009. године. Одмах касније је изабран за председника Крагујевчана, који су експресно савладавали препреке, преко Српске и Прве лиге, ушли у Суперлигу и играју сјајну сезону.

Ми настављамо свој пут ка циљу. На том путу, следећа деоница је Крагујевац.

"Čika Dača"
"Čika Dača"

Раднички је показао да може да буде озбиљан противник, а ми смо то искусили. Бајковић, Вешовић, Максимовић, Тошић, Младеновић, Мијаиловић, Каду, Евандро, Лазовић, Милуновић, Борха знају који им је циљ у дербију 22. кола на “Чика Дачи”. Иако домаћини још увек нису поражени на свом стадиону и имају тек два пораза у шампионату, у среду у Крагујевцу је дан за победу. Километри сви због тебе пређени , створили су причу о највећој љубави!

Раднички 1923 – Црвена звезда, 4. април 2012 16:00х Јелен Супер лига  22. коло , стадион: „Чика Дача“, Крагујевац. Директан пренос РТС1.

Повезане вести

29 comments

jagodina navija za zvezdu! апр 4, 2012 at 14:28

i jagodinci dolaze! JACZ

Reply
cz апр 4, 2012 at 03:01

Radnicki-Crvena Zvezda (1:0) 1:3
Slobodno igrajte tacan rezultat ko hoce da zaradi pare! 😉

Reply
jovan апр 4, 2012 at 08:42

a kako ti to znas?

Reply
Zvezdaš - Gradiška ( RS ) апр 4, 2012 at 08:48

To se, ovako u narodu zove „dojava“ 😛

Reply
cz апр 4, 2012 at 11:45

Hahaha,bas tako. Rekla mi jedna baba vracara koja igra za Zvezdu 😛

Reply
MARKO!KG апр 4, 2012 at 00:11

Braco Zvezdasi, svi koji sutra dolazite iz drugih gradova, dobrodosli u Kragujevac, crveno beli grad!!! Kao Boga vas molim, i vas Zvezdase iz BG-a okoline i Zvezdase iz KG-a da pokidate na SEVERNOJ tribini i da odrzimo cas navijanja onoj decurliji, bednim djavolcicima sa juga(od toga vise od 50%bivsi glodari i po neki bivsi retardirani Zvezdas koji ne zasluzuje vise da navija za najveci klub na Balkanu kao sto Poturice ne zasluzuju da budu Srbi po Gorskom Vijencu). NARAVNO NE SUMNJAM U TO 🙂 POZDRAV SVIMA I SUTRA SALJEMO SLIKU CELOJ SRBIJI DA ZNA DA KRAGUJEVAC NAVIJA ZA ZVEZDU !!!

Reply
Bole апр 4, 2012 at 06:31

Upravo krećem put Kragujevca i obećavam ti da ću sve vreme navijati punim glasom!!! Grmeće Čika Dača ZVEZDINIM pesmama!!!

Reply
jacki delija апр 3, 2012 at 23:56

pa ljudi kupujte za sve tribine da ceo stadion bude crveno beo… ja sam xtela danas da kupim kartu i da idem na tekmu al necu moci…. xahaha nasla sam posao jbg…………a dobro je da kupujete za istok jer mozete da budete pored delija a verovatno ce ceo istok da bude pun delija………..ajde da oderemo sutra i da pacovi puknu……mamu im…… zivela moja zvezda…..ug pardon nasa zvezda 😀

Reply
Miki апр 3, 2012 at 22:33

Evo ja sam iz Kg-a i mogu da ti kazem da ce karte za Sever biti pustene u prodaju izmedju 08-13 casova na Severnoj tribini Cika Dace. Mislim da je preostalo oko 1000 karata. Mada ukoliko ne nadjete kartu za Sever uzimajte za druge tribine pa da nasa Zvezda ima freneticnu podrsku sa svih strana i da se ova deca Djavoli useru u gace kada cuju huk Delija.

Reply
milos апр 3, 2012 at 21:48

I mene zanima, nigde nema informacije sutra za karte, sem iz radnickog. Koji tvrdi da prodaja karti za sever nece biti!!!
Bilo bi dobro kada bi neko dao neku informaciju.

Reply
Bole апр 3, 2012 at 20:41

Sutra idem na utakmicu,a strepim hoću li uspeti da nabavim kartu! Zna li neko jel ce biti u prodaji sutra karte za sever?

Reply
Cigan апр 3, 2012 at 20:22

Данас сам читао италијанске спортске новине „Gazzetta dello sport“ (живим у ИТ) и налетих на интервију са Валтером Зенгом. Поред неколико његових слика има и једна на којој је са слављеничком мајицом на ћирилици (не сјећам се шта је писало :Ѕ) и дигао 3 прста. Описивао је како су играчи прије дербија у свлачионици љубили дресове како их не би ухватиле камере. Рекао је да га никад ништа није напумпало адреналином као српски дерби, описивао је пут од Маракане до Јна и додао је да је Звезда највећи и најпрофесионалнији клуб који је тренирао! Хвалио је и тадашњег председника Пиксија. На питање „Зашто си тако рано отишао из Звезде“ Зенга је одговорио: „Због новца!“. Фазон рођен је у сиромашној породици па има комплекс од новца од малена!
Био сам је***о поносан на то што сам Делија док сам читао те славне новине розе боје!!! Хвала ти Зенга, сада имамо Робија којем вјерујемо као и теби! 🙂

Reply
Cigan апр 3, 2012 at 20:23

Поносан сам ја увијек што сам Делија, немој да неко погрешно схвати! 🙂

Reply
Dark апр 4, 2012 at 08:46

Ajd sibni taj link iz Gazete.

Reply
choDA апр 3, 2012 at 18:51

Zvezdina deca uvek uz nju! KGCZ

Reply
milos апр 3, 2012 at 17:22

Moj omiljeni klub posle Crvene zvezde, jer je u njemu igrao moj deda i bio vedeta kluba pre Drugog svetskog rata. Uvek sam pratio sta rade, narocito u Drugoj ligi, jer je tamo uvek pun stadion i fenomenalna atmosfera. Narocito su bili uzbudljivi dueli sa Sartidom sredinom devedesetih. Zelim im da odigraju dobro i da mi pobedimo u 90.minutu sa 1:0!Neka bude ludilo!

Reply
Simpaticni brko апр 3, 2012 at 16:17

Nek pobede tvoje našu dušu leče!!!

Reply
miki апр 3, 2012 at 16:00

Problem je nasato jer je alavi partizan narusio ravnotezu. Pre toga se znalo manje vise, mi osvajamo tutlu dve oni dve sezone. Ali pukla je tikva kada crno beloj mafiji vise ni to nije bilo dovoljno, nesto slicno kao u basketu. Ali malo su se presli jer je fudbal nesto drugo, mnogo su ozbiljnije pare u pitanju i mnogo veci igraci nego u basketu. Kada krene kalcopolis u fudbalu mnogi ce se cesati…

Reply
Marko BP апр 3, 2012 at 15:59

Ne zanima me ni radnicki, ni partizan, ni hajudk, smederevo, borac….gledam samo Zvezdu….sjutra ako Bog da 8 od 8….a komsije sta god da urade nek urade….ZVEZDO ZGAZI IH SVE!!!!!!….

P.S. Sorry sto nije cirilica,drugi put bice, obecavam!!! 😀

Reply
delija86 апр 3, 2012 at 15:51

Oni nas znaci nisu nikad pobedili!

Reply
Ariljac апр 3, 2012 at 15:43 Reply
Raka Delija апр 3, 2012 at 15:25

Pre nego što se prebacim u offtopic (nadam se da mi neće niko zameriti) hoću da poželim da sutra ugazimo Radnički,a da komšije kiksnu na pašnjaku!
http://www.sportal.rs/news.php?news=71428
Da li je to ono što željno očekujemo svih ovih godina?

Reply
delija86 апр 3, 2012 at 15:33

Zamisli sad dodju i uhapse Lukica,a rosavog kriminalca Voleta potapsu po ramenu,ne bii stigli da mi izadju iz zemlje 😉

Reply
Raka Delija апр 3, 2012 at 15:39

A teško brate,pa na terenu se vidi ko namešta,koga protivnički igraču puštaju a protiv koga igraju sa 110% svojih mogućnosti,kako god da okreneš starac je prvi na tapetu.

Reply
Aleksandar апр 3, 2012 at 15:52

Kad je Lukic trazio “ kalcopoli “ on je reko, neka prvo pocnu kod zvezde i njega. Znaci mi nemamo nista da krijemo.

Reply
Raka Delija апр 3, 2012 at 15:56

Tako je,sećam se te izjave,mogu slobodno da krenu od Zvezde verujem da ništa neće naći,a što se komšija tiče nadam se da će opet biti šampioni ali Srpske lige grupa Beograd.

Ariljac апр 3, 2012 at 15:37

TOLE LOPOVEEEEEEE,VOLE LOPOVEEEEEEEEE… 😀

Reply
DSDS апр 3, 2012 at 16:28

Немојте да мислите да ће АКО дође до Калчополија да нешто ураде са Партизаном , а нама ништа да не учине..
Ради равнотеже , они ће да нам нађу неке малверзације, па макар да се ради о куповини тоалет папира за WC на северу..
Када год судије навуку Партизану , противнички играчи изјаве “ ВЕЧИТИ су повлашћени ..“ , а нико не сме да иступи и каже суштину..
Против Партизана сви играју нападачки, са одбраном на 40 метара од гола и бивају набушени.. Док те исте екипе играју са 10 штопера против нас.. Не кажем да ми нисмо никад намештали мечеве , мислим да су нас чак за време Пижона арбитри спашавали у много случајева. Опет, ово данас са Партизаном је неподношљиво..

Reply
Raka Delija апр 3, 2012 at 17:00

Ma kad su slavni Juventus izbacili klub svetskih razmera šta je onda ostalo za partizan.

Reply

Leave a Comment