Moja Crvena Zvezda
АнализеБлоговиДомаћи шампионатДраганФудбал

Ima li Zvezda generaciju za nove evropske uspehe?

Formacija

Pre pet-šest godina, kada je naša Crvena zvezda igrala fudbal blizak onom kakav želimo da gledamo na Marakani, igru su „nosila“ Zvezdina deca, potpomognuta sa nekolicinom takoreći – „došljaka“. Svi se sećate generacije Lukovića, Baste, Perovića, Milovanovića, Jankovića, Stojkovića, Kovačevića.. uz koje su igrali i Žigić, Biševac, Mladenović, Dudić, Pantelić..

Nesrećnim porazima ova ekipa nije učinila mnogo u Evropi, a prema imenima, svakako je mogla više. Potom se nad Marakanom svila tama za našu decu, omladinska škola je radila u interesu svih samo ne Crvene zvezde, a igrači koji su promovisani u prvi tim iz podmlatka, mogu se na prste nabrojati. Većina onih koji su i dobili priliku, ruku na srce, bolje da nisu. A oni koji su priliku trebali dobiti, kao što su Milanović, Matić, Đuričić.. znamo gde su.

I eto nas sada, godinama kasnije, sagledavamo sastav i potencijal prvog tima Crvene zvezde, podmlatka, kao i „mlađeg brata“, Sopota, čije boje brane deca koja su fudbalsku školu učila na Marakani. Postavlja se pitanje, ima li naš klub u ovom trenutku generaciju talentovanu kao i ona sastavljena od igrača rođenih 83., 84…? Ili, možda, talentovaniju?

Pođimo od golmana. Dmitrović i Caković, dva velika talenta, kucaju na vrata prvog tima. Dmitrović se bori za mesto drugog golmana, dok se Caković dokazuje u Sopotu. Obojica po 19 godina, s tim da je Caković stariji godinu dana. Veliki talenti, obojica. Reklo bi se, da od Vlade Dišljenkovića Zvezda nije imala tako talentovane golmane iz svojih redova kao što su njih dvojica, te je prava šteta što na golu ima mesta samo za jednog. Međutim, jedan drugom će biti konkurencija, a u takvoj situaciji profitiraće kako Zvezda, tako i oni sami.

U odbrani Zvezdina budućnost bi mogla da „leži“ pre svih u Li Adiju, najtalentovanijem defanzivcu od Nemanje Vidića, koji ima svega 20 godina. Problem kod Adija jeste što je dokazan fudbaler, za kojeg će klub dobijati ponude, i pitanje je koliko može dugo odolevati istim, obzirom da je jasno da se bez prodaje igrača ne može. Međutim, njegovo mesto lako bi mogli da popune Uroš Spajić, nadam se i Đorđe Đurić, ukoliko nekim čudom potpiše ugovor, te i novopridošli Jovan Krneta, sve momci od 18-19 godina.

Koliko bi se moglo reći da je mesto desnog beka zagarantovano Filipu Stojkoviću, koji je nedavno napunio 18 godina, tako bi se isto moglo reći da na mestu levog beka stoji jedan veliki znak pitanja. Levi bek, to „strašno“ mesto na terenu koje su proslavili tokom 90-tih Paolo Maldini i Roberto Karlos, je mesto na kojem decenijama unazad ni reprezentacija ne može da pronađe adekvatnog igrača, pa očito ni Crvena zvezda. Tu je bio vrlo dobri Luković, koji sada već igra šropera, bio nekada Dragutinović, Obradović više povređen nego što igra, nameće se najviše Kolarov.. a dešavalo se neretko da na utakmicama reprezentacije rupe „krpi“ jedan Jovan Stanković, ili neki drugi više vezni fudbaler. Nije bolja situacija ni u Zvezdi, jer najviše kritika su tokom jeseni dobili baš levi bekovi – Reljić, Ignjatijević, pa i Tošić. Trenutno bi od igrača iz Sopota na levom beku mogao da zaigra Miloš Malović, koji ima 21 godinu, međutim, i diskutabilan talenat. Da li zbog sebe ili trenera koji su zapostavljali našu decu poslednjih godina, ostaje da se vidi.

Vezni red i napad su, reklo bi se, možda i najtalentovaniji deo te nove ekipe. Već sada u prvom timu igru mogu da nose Marko Vešović (19), Srđan Mijailović (17), konačno i Darko Lazović (21). Kada njima pridodamo i braću Srniće (po 17 godina), te recimo iz Sopota Čaušića, Vukosavljevića, Lukovića i Kovačevića, vidi se da tu ima fudbalera za dve ekipe. Ovde ne treba izostaviti nikako Evandra, koji ima 24 godine, i koji bi trebao naredne tri i po godine da stvara prilike našim napadačima.

A napadači nisu ništa manje talentovani od veznog reda. Borha ima 22, Kaluđerović 23 godine, i ako je malo sreće, predvodiće napad Crvene zvezde naredne 2-3 godine. Uz njih bi trebali da stasaju i mlađi Ožegović, pa Denković, Zorica.. a da je malo više radio a manje pričao, i Đorđe Despotović.

Idealno, sastav koji bi činili Dmitrović – Adi, Đurić, Spajić, Stojković – Vešović, S. Srnić, Lazović, Mijailović, Evandro (4 ili 5, u zavisnosti od formacije)– Borha i Kaluđerović (jedan ili dvojica, takođe u zavisnosti od formacije), bi verovatno pružao najbolje igre, iako je nemoguće predvideti razvitak i napredak kod ovih fudbalera u narednim godinama. Realnije je da umesto Adija, koji bi lako mogao da napusti klub za šest ili dvanaest meseci, zaigra neko pojačanje za ovu poziciju, koje bi rešilo problem po levom boku na duži period. Ali hajdemo, recimo da ovakav sastav može da, počevši od letos, odigra tri sezone zajedno. Šta mislite da bi postigli u trećoj sezoni u Evropi, uz uslov da Robert prosinečki ostane trener i da njihov napredak bude išao onako kako se očekuje?

[poll id=“16″]

Повезане вести

76 comments

Leave a Comment