Moja Crvena Zvezda
Blogovi Odbojka Sveta

Znakovi pored puta

Neozbiljan bih bio da, iako još pod utiskom, napišem nešto više od jedne proste rečenice. Zvezda je život.

Ceo život, od kada znam za sebe, petljam nešto s loptom. Odrastao sam ispod solitera gde sam uspevao da ponekad i izblokiram poneku loptu u odbojci jedan na jedan, na improvizovanoj “mreži“ koju je činila jedna metalna štangla gde su komšije tresle tepihe. Radovao sam se uspesima, patio zbog neuspeha, pre svega naše reprezentativne odbojke. Pored svega toga, nikada se nisam usuđivao da nešto i napišem o odbojci, a tek sad neću. Šta bih ja tu rekao, a da već nije rečeno! Šampioni! Fudbal sanjam i volim, pa ni o njemu baš ne volim da pišem. Ima stručnijih i školovanijih za to od mene.

Šampioni!!!!

Volim ceo svoj život. Nekad ljubavi blede, nestaju, prolaze. Možda onda i nisu ljubavi. Ne znam. Voleo sam subote, jer sam tada imao vremena da igram fudbal na poljanici, voleo sam cipiripi dok ga nisu upropastili, voleo sam pravu kožnu bubamaru koju mi je poklonio stric, ali sam je nehotice probušio. Voleo sam srednjoškolske dane, voleo sam da igram stoni tenis ispod oraha, pa ga posekli, voleo sam jednu ženu….. Sve je spralo vreme, kao voda otisak u pesku. Ničega više nema.

Zvezda je deo mog života odavno. Kako vama, tako i meni, ceo život s NJOM je malo sreća, malo tuga. Nju mi kiša nije sprala, niti će. Al’ dođe tako dan, kao ovaj juče, kada sam ispred stadiona video četiri starija gospodina, svaki je sigurno pregazio sedamdesetu godinu života. Znate već gde su krenuli. Znam, oni su tu od početka. Od trenutka kada računamo da se rodila Crvena zvezda. Dole, u dnu Zapada, naša deca. Došla u svoju kuću. Tako i sebi postavih pitanje svih pitanja. Da li se nismo upleli u sopstvenu retoriku? Upleli i tako u njoj ostali. Da li zaista znamo šta je to Zvezda? Jesmo li svesni njene veličine? Znate li gde je možda kraj kosmosa? Znate li koliko je veliki kosmos? Sva ova pitanja su jedno te isto pitanje, pitanje koje će dugo još ostati bez odgovora, ali mi ne smemo prestati da težimo odgovoru. Kolika je zaista Crvena zvezda?

Mali Zvezdaši

Za mene, trenutno, ona je toliko nesaglediv fenomen, atak je na moj kompletan organizam. Na tribinama sinoć sam upravo to doživeo. Malo sam promenio rutinu, promenio tribinu i video ona četiri gospodina (tradicija), video dečicu (mladost) i bio ponosan na  to što kao klub imamo. To su za mene bili znakovi pored puta. Pojave koje su tu, pored nas, ali smo počeli da ih uzimamo zdravo za gotovo, a da ni sami ne znamo zašto. Najstarija i najmlađa generacija na jednom mestu. To je za mene bila Crvena zvezda sinoć, sve dok nisu izašli odbojkaši. Moram da kažem, aplauz je morao biti jači. Ali ipak, bilo ga je. Znači živi smo. Zvezda sija, Zvezda postoji. Prokuvalo je sve u meni kada sam video kako nose pehare šampiona države, i defiluju kroz svoju kuću. I onda, ono što jeste Zvezda, a što do kraja svog života mogu samo da se nadam da ću objasniti rečima….. Sever podigao ruke visoko: “Šampioni, šampioni, šampioni.“ Za svog staža na Severu, mnogo puta sam skandirao odbojkašima i odbojkašicama, ali nikada nisam bio ponosniji na njih kao deo našeg sportskog društva. Sigurno su  u ovo ludo vreme zanemareni, ali želim da im kažem jedno veliko HVALA zato što su nam pružili šansu da skandiramo ono što odvajkada jesmo i uvek ćemo biti. Kad ti u uglu oka krene suza, onako od sreće, to samo može Zvezda. Nema malih sportova kad igra Zvezda. Hvala još jednom odbojkaši i odbojkašice.

Nama ostaje pred kraj svega ovoga, da se dobro zagledamo u znakove na ovom našem Zvezdanom putu, da nikada ne zaboravimo ko smo, kuda idemo, čemu težimo i kako smo stigli do tačke gde moraš da staneš mirno i kažeš: Zvezda! I svi znaju na koju Zvezdu misliš!

 

Povezane vesti

4
Komentari

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AvatarAvatarAvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Avatar
Gost
Milan USA

„Volim ceo svoj život. Nekad ljubavi blede, nestaju, prolaze. Možda onda i nisu ljubavi. Ne znam. Voleo sam subote, jer sam tada imao vremena da igram fudbal na poljanici, voleo sam cipiripi dok ga nisu upropastili, voleo sam pravu kožnu bubamaru koju mi je poklonio stric, ali sam je nehotice probušio. Voleo sam srednjoškolske dane, voleo sam da igram stoni tenis ispod oraha, pa ga posekli, voleo sam jednu ženu….. Sve je spralo vreme, kao voda otisak u pesku. Ničega više nema…“ – Kao da je pisao Ivo Andric grin
Svaka cast !!

Avatar
Gost
Kolčak

Majstore, svaka cast za onaj drugi pasus (pored slike Sampiona)!!!

Avatar
Gost
nsjafajk

haha malo ga tupis al dobro grin

Avatar
Gost
bari 1991

ZVEZDA je ZIVOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!