Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

На данашњи дан небо се отворило, а стадион екплодирао!

Прошло је више од двадесет година, али се о том фудбалском спектаклу са великим жаром прича и данас. Како они који су у то време били уз Звезду, тако и они који су касније гледали меч и слушали мит. Једноставно, 24.април остаће записан златним словима у историји Црвене звезде. Меч Црвена звезда – Бајерн памтиће се и препричавати заувек!

Те вечери су Богови били уз наш клуб. Те вечери, меч су одиграла двадесет два чаробњака, који су са лоптом могли све. Те вечери, одигран је, без претеривања, један од највећих и најдраматичнијих мечева у историји фудбалске игре. Те вечери, Црвена звезда постала је бесмртна!

Након 2:1 у Минхену, сви су били оптимисти. Нико није отписивао традиционално упорне и јаке Немце, али су сви са пуно наде чекали да меч почне. А када је почело, стадион је грмео. И горео…

Бакљада на Маракани

Када је Синиша Михајловић послао бомбу у десну страну Аумановог гола, на стадиону је наступио врхунац одушевљења и „грмљавине“. Многи су помислили већ тада да је то „гол који води Црвену звезду у финале КЕШ-а“. Ређале су се шансе као на траци… Мајсторије Генија и шут преко гола, Бинићев себичан ударац, који је завршио на погрешној страни мреже, шут Панчева главом на центаршут Радиновића, Робијев покушај који је изблокиран… Баварци су немо посматрали, а фудбалски Богови са Маракане играли фудбал.

Друго полувреме остаће упамћено као једно од најбољих, икада одиграних на нашем највећем стадиону. Бајернови играчи су се „отрезнили“ и кренули на све или ништа. Наши су након паузе спустили темпо, можда и помислили да је све готово… За све то време, преко 80 000 људи непрестано је певало.

Уследио је наизглед наиван прекршај на неких 20-25 метара од Дикиног гола. Кратку повратну лопту добио је Аугенталер. А онда… Мук на Маракани. Лопта пролази кроз ноге и руке нашег капитена и завршава у мрежи. Момци у црвено-белом се бледо гледају, а Немци крећу по други гол и неизвесност. Играо се атомски фудбал након тог поготка.  Волфарт је петом шутирао поред гола Стојановића са петерца, али се врло брзо Баварцима срећа осмехнула. Центрирао је Ефенберг са леве стране, Маровић неспретно реаговао, а Бендер левом ногом закуцао лопту у десни угао Звездиног гола.

Бајернови играчи су у екстази. Звездини, заједно са 80 000 својих навијача покушавају да се поврате из шока. Кренула су оба тима на све или ништа у тим тренуцима. Једна неуспела офсајд замка довела је госте на корак од трећег гола. Међутим, лопта која је ишла у гол, скренула је и од стативе се одбила у поље, а Ефенберг који је ишао ка њој није могао да натрчи и убаци је у празну мрежу.

Почеле су онда мајсторије, углавном тројке Савићевић – Просинечки – Панчев, уз помоћ брзоногог Бинића са десног бока. Покушао је Роби из слободног ударца, после њега и Миха. Панчев је два пута шутирао преко гола из изгледних позиција, Бинић је једном из окрета са 10 метара, а једном са бока неуспешно шутирао, иако је имао усамљеног Савићевића… На другој страни, Аугенталер је упутио још једну бомбу ка Дикином голу и умало постао јунак, али је он крајњим напором лопту послао преко гола.

Када већ није постао јунак, јесте трагичар.

Аугенталер "интервенише", Ауман немоћан

Играли су се последњи тренуци меча, а сви су већ „видели“ продужетке. Између осталих и легендарни коментатор Милојко Пантић, који ће остати упамћен и по неколико последњих минута овог меча. Подсетимо се његових речи.

Славље наших играча

„И, по свему судећи, гледаћемо продужетке, два пута по петнаест минута. Радиновић према Бинићу. Испред њега бржи Ефенберг. Југовић… Југовић до Панчева, Југовић! Просинечки је ту, Просинечки… Михајловић у средину… 2:2, гол, гол, гол, гол! Небо се отворило, стадион је експлодирао! Галер избацује руководство Црвене звезде! Читав Бајернов тим је на трави, нокаутирани су фудбалери Бајерна…“

Стајало је тада на семафору 2:2, а након само неколико тренутака Бруно Галер одсвирао је крај меча! Звезда је у финалу Купа Европских Шампиона!

 

Аугенталеров аутогол одвео је црвено-беле у финале највећег европског такмичења и увео Црвену звезду у круг бесмртних. Само 35 дана касније, наш тим је био на крову Европе… Али, о томе неки други пут.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – БАЈЕРН 2:2 (1:0)

Београд, 24.април 1991.

Судија: Бруно Галер (Швајцарска). Стадион:Црвене звезде. Гледалаца: 80.000. Стрелци: Михајловић у 26. и 90. минуту за Црвену звезду, а Аугенталер у 61. и Бендер у 68.минуту за Бајерн.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Југовић, Просинечки, Михајловић, Панчев (Стошић), Савићевић, Бинић

БАЈЕРН: Ауман, Швабл, Бендер, Грахамер, Аугенталер, Ефенберг, Штрунц, Ројтер, Волфарт, Тон, Лаудруп

НЕК НАМ БОГ ДА СРЕЋЕ ДА СЕ ВРАТЕ ДАНИ, СЛАВНИ ДАНИ НАШЕ ПРОШЛОСТИ! 

Присетите се овог чувеног меча и на МЦЗ форуму!

Повезане вести

20 comments

Tina мар 29, 2013 at 13:45

Jebiga nisam se rodila te davne 1991 godine.Sada zvezda kao da je nema niko nije zainteresovan za zvezdu,sem nas klinaca.Najbolji film ikada snimljen ,,ARTILJERO“.ZVEZDO ZNAJ DA LUDO VOLIM TE

Reply
milpar апр 25, 2012 at 20:21

А Александар цвјета због 6600 лајкова! 😀 Шалим се, екстра текст!

Reply
Срећник апр 25, 2012 at 09:09

Богу хвала па све ово видех са севера. Мада, искрено тек сам на снимку све лепо видео јер је на северу било лудило. Жао ми је свих који су рођени касније и нису могли све ово да виде, али не бринити биће поново јер Звезда је чудо.

Reply
mile апр 25, 2012 at 04:45

A gle Lukica kako trci posle gola Robiju 🙂 Pravo njemu u zagrljaj… i skacu ko besni od srece 🙂 Im’o sam 19 kad se ovo igralo. Pamtim k’o sad. Stari samo cuti i grize nokte, a moja baba mi daje njenu tabletu za pritisak. „Popi sine, crknuces mi tu pred ocima, jadna ti sam“.
Neka, polako… bice opet, ako Bog da. Nece ni ovo doveka da traje.

Reply
djole апр 24, 2012 at 23:44

Ja nisam bio ni rodjen kad se igrala ova utakmica i to je nesto za sta najvise zalim u zivotu… :/ 😀 ali ovolika radost, Svaki grobar bi skocio od srece.. 🙂

Reply
Djoksonidis апр 24, 2012 at 19:00

Ovaj tim je godinama brusen da bi uspeo ,kao dragulj, da zasija punim sjajem na krovu Evrope i Sveta!
Verujem u sadasnju generaciju da mogu, korak po korak da ostave traga
u Ligi Evrope za pocetak, a onda i u Ligi sampiona. Samo da momci ostanu sto duze zajedno.. dao Bog da vec na leto beremo prve evropske plodove..
Zvezda oOoOoO

Reply
Marko апр 24, 2012 at 18:12

Najjaca utakmica ikada odigrana. Najsrecnija sekunda mog zivota bila je sekunda ulaska lopte u mrezu za 2:2. Neponovljivo !!!

Reply
dera апр 24, 2012 at 17:42

Svaki dan gledam ovo http://www.youtube.com/watch?v=CupXqOkFi_c i svaki dan zaplacem od srece kakvi smo bili mocni, i tuge kakvi smo sada …

Reply
Dejan апр 24, 2012 at 15:54

Otplakah po ko zna koji put!

Reply
spawn апр 24, 2012 at 15:10

bio na jugu.posle 3 dana protiv lopatara u prvih pola sata 3 komada opusteno a ovi danas odigraju jedan derbi pa su narednih pet utakmica istroseni i ne mogu da se sastave

Reply
Zoran апр 24, 2012 at 14:13

Ovaj snimak treba da se uvede pod obavezom u svlačionici da se pusta pred svaki mec, ja sam se i sad najezio kad sam pogledao, ako ovo nemoze da motivise nase sadašnje fudbalere onda stvarno neznam sta moze….Ovako Zvezda treba da igra uvek i protiv svakog rivala.

Reply
zola07 апр 24, 2012 at 13:12

Александар краљ текстова!!!!!!!!! :ДДДДД

Reply
Petar апр 24, 2012 at 13:01

I DA MI PONUDE MILIONE, BILIONE NE BOJ SE TI ZVEZDO OSTACU KRAJ TEBE!

Reply
Gile delija апр 24, 2012 at 12:56

Pa valjda je svima jasno zasto nas mrze i podmecu nogu na svakom koraku. Kompleksi su neizlecivi i sto rekose Dzaja i Cvele ovo nam nikada nece oprostiti. I zato hrabro napred i da BOG da a kome ce ako nece NAMA da opet budemo na krovu Evrope i Sveta. Pozdrav svim DELIJAMA i nismo svesni kako smo srecni rodjeni i kako smo odgojeni.

Reply
Nemanja BBRS апр 24, 2012 at 12:45

ZVEZDA ZIVOT JE !!!

Reply
BojanBL апр 24, 2012 at 12:43

Ух, кад се сјетим тренутка када је лопта ушла по други пут у мрежу. Нисам био на утакмици, али је мјесто било резервисано испред телевизора. 😉 Са оцем сам скакао од среће и радости по кући! Одушевљењу није било краја! Имао сам непуних 10 година!!! Хвала ти ЦРВЕНА ЗВЕЗДО што постојиш!!! ЈЕДАН ЖИВОТ-ЈЕДАН КЛУБ…

Reply
LAZAR апр 24, 2012 at 15:05

Blago tebi brate..Dace Bog da i mi mladji dozivimo ovo nekad.

Reply
СРБИН ЦЗБГ апр 24, 2012 at 12:01

Нек се Маракани, врате славни дани
кад си Звездо била изнад свих.
Нек победе твоје нашу душу лече
Нек те север поведе у њих.
Цео живот у свом срцу носим боје те
град Београд земљу своју
ЗВЕЗДО ВОЛИМ ТЕ!!!

Нек’ нам Бог да среће да се врате дани,
славни дани наше прошлости,
да и деца наша на Маракани,
радују се светској титули!

МОЈ ТИМ ЈЕ ПРВАК БИО И ОПЕТ ЋЕ БИТИ ОН
А ЈА ЖЕЛИМ САМО ЈЕДНО ДА ЗВЕЗДА БУДЕ ШАМПИОН!!!

Reply
Zvezdomanija(f.Haker) апр 24, 2012 at 11:58

Zvezda sampion!Dace Bog da bude opet ovako u narednih 10 godina i bicemo prezadovoljni.Ja bih da bude i sutra ali realno je da nam treba vreme.Napred Zvezdo

Reply
Delija knin апр 24, 2012 at 11:48

Bilo,ponovilo se!!!

Reply

Leave a Comment