Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Analiza sastava fudbalskog kluba

Robert Prosinečki-Čovek sa vizijom
Robert Prosinečki – Čovek sa vizijom

Naš voljeni klub je, kao što znamo, prethodnih godina bio u najgorim tenucima u svojoj istoriji. Ipak, posle svake kiše dođe Sunce, a izgleda da se pred „naše Sunce“ sklanjaju oblaci.

Zvezda je od Piksija menjala trenere „kao čarape“, svaku polusezonu. Od Kosanovića, preko Pižona do Dostanića i Kristića. Sada, je ipak, situacija drugačija, što smo mogli da zaključimo i na osnovu ovih priprema. Setimo se kako smo jesenas igrali, a kako to izgleda na ovim pripremama u Turskoj (ne zaboravimo da je ekipa pojačana sa samo 2 igrača, dok je jedino Savio otišao). Novi trener, Robert Prosinečki nam je doneo što priželjkujemo, maltene od Barija – ofanzivnu igru. Zvezda je prethodnih godina verovatno imala moćniji tim po imenima nego danas, ali je jednostavno bledo izgledala. Svi sada očekujemo preokret i titulu, ali čak, iako ne osvojimo ligu, tu su Kup i Evropa.

Robi je, takođe, počeo da koristi i omladinsku školu, i mlade igrače (Srđan Mijailović, Darko Lazović, Marko Vešvić, Marko Dmitrović…). Videli smo u Crnoj Gori i Turskoj da je mladi Mijailović bolji od iskusnog Milovanovića, koji nikako da uđe u formu. U sledećih par pasusa pokušaću da analiziram kako bi izgledala prva postava Zvezde, i igrače po pozicijama.

Golmani (Stamenković, Bajković, Dmitrović)

Saša Stamenković – Za sada neprikosnoveni golman za prvu postavu. Odlično brani, sjajno mu i ide. Ipak, imao je jednu grešku protiv Hajduka u Kuli, ali to ne može da utiče na njegov status prvog golmana.

Marko Dmitrović – Sjajni mladi golman, na čijim plećima Zvezda sigurno ostaje. Videli smo da dobro brani na utakmici protiv Spartaka, i po mom mišljenju ima prednost u odnosu na Bajkovića, jer je mladji i definitivno perspektivniji.

Boban Bajković – Kao što sam gore napisao, mislim da mladi Dmitrović ima prednost u odnosu na njega, jer Bajković nekako ne uliva sigurnost ekipi. Videli smo i par nesigurnih intervencija protiv Šahtjora B, što dovodi u pitanje njegov status drugog golmana Zvezde.

Odbrana(Adi, Ćosić, Tošić, Ignjatijević, Ninkov, Reljić)

Li Adi – Sigurno najbolji igrač Zvezde u jesenjem delu sezone. Sjajno je igrao i na derbiju, i u Kuli nas je spasao totalne sramote (iako nam je poništen gol, ali otom-potom). Mislim da nekoliko nesigurnih pasova na pripremama ne može da utiče na njegov status štopera u klubu.

Duško Tošić – Jesenas je igrao toplo-hladno, a na trenutnim pripremama je solidan. Može da igra na pozicijama štopera i levog beka, iako mu je ova druga „prirodna“ pozicija. U slučaju njegovog eventualnog igranja na poziciji štopera, u tom slučaju bi se za levog beka borili Ignjatijević i Reljić , a u slučaju igranja na poziciji levog beka, tu bi bio Uroš Ćosić.

Pavle Ninkov – Neprikosnoveni kapiten, za kojeg ništa ne predstavlja pretnju, osim potencijalnog odlaska, ili povrede.

Nikola Ignjatijević – Igrač koji je tek dolaskom Robija pokazao bolje igre, koga smo videli u solidnom izdanju u Crnoj Gori. Ipak, njegova situacija zavisi od Tošića,jer ako Duško bude igrao na poziciji štopera, Nikola će se boriti za mesto levog beka sa Reljićem.

Stevan Reljić – Takođe, i njegov status u prvom timu zavisi od Tošića.

Uroš Ćosić – Mlad igrač, koji će sigurno biti od velike koristi, bio je nedavno i „meta“ skauta slavnog Mančester Junajteda. On će biti par Adiju na poziciji štopera, ako Tošić bude igrao levog beka.

Sredina terena (Evandro, Koroman, Mijailović, Milovanović, Borha, Kadu, Lazović i Vešović)

Srđan Mijailović – Najprijatnije iznenađenje. Dečko je sjajnom igrom na pripremama obezbedio sebi mesto u prvih 11, uzevši mesto Isahu ili Milovanoviću .

Evandro Gebel – Fudbaler kome je zagarantovana prva postava. Sjajan je tehničar, ima solidan šut. Dosta podseća i na Nenada Milijaša.

Ognjen Koroman – Takođe, iskusan fudbaler, koji će igrati prvu postavu, i to levo krilo. Iako je dešnjak, sjajno barata i sa levom nogom, ima odličan centaršut bilo kojom nogom, često pravi lažnjake, i prolazi protivničke defanzivce.

Dejan Milovanović – Deki je ove sezone u potpunosti razočarao. Videli smo da nije bio ni fizički pripremljen, da nema onih dugih lopti kao nekad. Sada, kada je iz omladinaca „izvučen“ mladi Mijailović, Dekijev status je itekako ugrožen. Šansu bi ipak, mogao da dobije umesto Kadua, na mestu desnog veznog.

Mendeš Kadu – Kadu je kao i većina igrača igrao jesenas po sistemu toplo-hladno. Imao je par sjajnih poteza, ali i par katastofalnih grešaka (setimo se derbija). On, i gore pomenuti Milovanović, će se boriti za poziciju desnog ofanzivnog veznog, jer je mesto zadnjeg veznog obezbeđeno za mladog Mijailovića.

Darko Lazović i Marko Vešović – Njih dvojicu neću razdvajati, jer je kod njih gotovo sve isto. Lazović prethodnih sezona nije igrao, iako je bio bolji od nekih koji su jesu (setimo se prošle sezone, i ulaska protiv Smedereva i postizanja gola odmah čim je ušao). Ove sezone ima jaku konkurenciju na krilu (Borha), pa će se on, i Vešović, koji je dobijao priliku jesenas, boriti za mesto rezerviste na poziciji desnog krila. Lazović bi mogao da dobije priliku i u „srcu“ veznog reda.

Kristijan Borha – Odličan igrač, jak u duelu, zna sa loptom i ima dobar šut. Pravo pojačanje. Kod Robija će igrati na desnom krilu, bliže golu, iako mu je „prirodna“ pozicija napadač.

Napad (Kaluđerović, Trifunović, Jevtić, Perović)

Ovu poziciju ću odjednom analizirati, jer Robi forsira igru sa jednim izrazitim napadačem. Andrija Kaluđerović će biti taj koji će prvenstveno biti zadužen za postizanje golova. Ovaj fenomenalni napadač, koji je došao iz Rada, je bio najbolji strelac ekipe jesenas. Postizao je veoma bitne golove protiv Javora, Sloge, Teleoptika, Jagodine. Ima dobar šut, i lako rešava situacije 1 na 1.

Njegove rezerve biće Miloš Trifunović, Aleksandar Jevtić i Slavko Perović. Trifunović je jesenas bio odlična rezerva, postigavši šest golova u ligi. Postigao je jako bitan gol protiv Rada, kada je ušao sa klupe. Efektan gol posle ulaska sa klupe je dao i protiv Slovana, ali je imao i prazan gol pred sobom koji je promašio protiv Javora, pa bi bilo dobro da i dalje ulazi sa klupe i postiže golove. Jevtić Perović verovatno neće dobiti mnogo šansi za igru, jer i Kristijan Borha može da igra u napadu, a na krilu onda ostaju Lazović Vešović.

Prva postava bi mogla da izgleda ovako:

Prva postava Zvezde na proleće

To je moje skromno mišljenje, a vi prokomentarišite i recite svoje.

Повезане вести

27 comments

Comments are closed.