Moja Crvena Zvezda
Спортско Друштво

Шкундрић: Нисмо у сенци Партизана

Петар Шкундрић

У разговору за „Новости“ први човек Црвене звезде говори кога ће подржати у ФК, о Спортском друштву, Владану Лукићу, перспективи, „Гаспрому“, плановима…

АНГАЖОВАЊЕМ у протеклом периоду председник Спортског друштва Црвена звезда Петар Шкундрић учинио је много на стварању предуслова за опоравак озбиљно уздрманог фудбалског гиганта из Улице Љутице Богдана. Пред реализацијом је значајно повећање улагања генералног спонзора „Гаспрома“, нови уговор с „Телекомом“, репрограмирања већег дела милионског дуга, зачет је пројекат изградње новог стадиона…

У ексклузивном интервјуу за „Новости“, Шкундрић је истакао да за оздрављење и повратак на велику сцену Звезди треба одговорно руководство, али и да он није размишљао о кандидатури на предстојећим изборима, јер сматра да је на месту председника фудбалског клуба неопходан неко ко ће се посветити искључиво том важном послу.

* Како оцењујете сезону на нивоу Спортског душтва?

Црвена звезда је највеће спортско друштво у земљи, с највише освојених трофеја и добро функционише без обзира на материјалне потешкоће. Дошло је до озбиљне консолидације у неким спортовима, имаћемо олимпијце, освојили смо титуле у одбојци, напредовали смо у ватерполу, а у кошарци стварамо добар тим после симбиозе са Железником. Очекујем да наредне сезоне Звезда освоји бар десетак титула.

НИКАД У ПРИВАТНЕ РУКЕ

ДА ли бисте пристали на приватизацију Црвене звезде?

– Оно што видим као национално добро, боље је да остане у власништву народа него да дође до приватизације по моделу из других области у нашој земљи и у свету. Ако могу Барселона, Реал и други да нађу решења, зашто не бисмо и ми? Опште добро не треба дати у руке једној компанији или појединцу којима ће најважнији бити што већи профит.

* Колико сте близу остварењу идеје да све клубове у оквиру СД окупите под један кров?

Концепт постоји, али док потпуно не оздравимо стање у фудбалу, док кошарку не доведемо на неопходан ниво и рукомету не вратимо позицију коју је имао, нема смисла почињати пројекат. Тешкоће лако могу да се с главних екипа прелију на клубове који функционишу у добрим условима. Идеја је да фудбалски клуб буде на врху, али мора бити материјално и спортски на највишем нивоу. На томе озбиљно радимо и стварамо финансијске, организационе и друге услове, па верујем да ће крајем године реорганизација донети ефикаснију и модернију Звезду.

* Све више сте ангажовани у ФК, да ли сте размишљали да се кандидујете за изборе 26. маја?

– Постао сам активнији јер су то прилике налагале, а не што сам желео да водим бригу о главном клубу Друштва. Много времена сам посветио опоравку фудбалског клуба али нисам размишљао да се кандидујем за председника, као што то није био случај ни када сам долазио у СД. Тада су ме звали и замолили да помогнем… На чело клуба треба да дође човек који ће се искључиво посветити том послу, а ја имам много обавеза и тренутно, осим ако не буде другог решења, моја орјентација није да оперативно водим било који клуб. Међу Звездиним члановима има довољно квалификованих који то могу да раде боље од мене.

* Да ли ћете подржати актуелног председника Владана Лукића ако се кандидује?

Лукић је био предан у раду, али његове објективне могућности, као и већине чланова Звездине управе, у овим приликама нису биле веће од онога што су урадили. Урађено је много, заједно смо стварали стратегију, довели новог тренера и определили се да носиоци игре буду из нашег подмлатка и најмлађи афирмисани играчи из домаће лиге. Мислим да смо то добро урадили и очекујем да у скорој будућности већи део тима потиче из наше школе. Сада већ имамо шест првотимаца испод 21 године и та екипа је против Партизана, искусног и тренутно најјачег фудбалског клуба у земљи, добила два дербија.

О РОБИЈУ ЋЕ СУДИТИ РЕЗУЛТАТИ

Да ли је Роберт Просинечки Звездино решење на дуже стазе?

– То ће показати резултати! С Просинечким имамо одличну сарадњу и он ужива апсолутно поверење. Имамо тренера који је једна од Звездиних звезда, скроман човек и велики познавалац фудбала. Напредак је направљен, али мора још боље. Понављам, само резултати ће одредити опредељење према свакоме у клубу, не само према Просинечком.

* Још се нико није кандидовао за председника ФК, видите ли уопште правог човека за ту функцију?

– Нико ко би то могао да ради још се није пријавио и у наредна два дана разговараћу с Лукићем и руководством да се договоримо ко ће бити кандидат којег ћемо подржати. Нисам ја човек који то треба да одлучи и немам проблем у комуникацији с руководством по било ком питању, али морамо да уважимо реалне могућности сваког човека, као и оно што је неко до сада урадио. Само тако можемо до најбољег решења.

* Постоји ли у овом моменту такво решење?

– Претерује се у веровању да један човек може да реши све Звездине проблеме. То је могуће само уз добру организацију, Звезди треба одговорно руководство по целој вертикали, оданост навијача и однос спонзора који су проценили да наш клуб заслужује њихову подршку. А, добити подршку „Гаспрома“ значи да једна од највећих светских компанија поклања поверење и пажњу јер верује да је бренд Црвене звезде један од најбољих у овом делу Европе. Мислим да ћемо укомпоновати одговорно руководство које ће имати подршку свих релевантних фактора укључујући и наше навијаче који клубу пружају велику подршку.

* Да ли ваша стратегија може да добије реалну материјалну потпору, с обзиром на дугове?

– Стварамо финансијске услове и до краја године ћемо затворити конструкцију у вези с дуговима и буџетом. Ово није прича без покрића јер смо с „Гаспромом“ потписали протокол који треба да доведе до знатно већег улагања. У разговорима с највишим званичницима руске компаније у Москви покренута је тема стварања пула спонзора, где би „Гаспром“ помогао да се друге јаке компаније укључе у финансирање. Та средства ће бити усмерена на стварање тима и инфраструктуре, како би се Звезда вратила на велику европску сцену.

* Колики би требало да буде нови уговор с Русима?

– Имамо глобални договор, а моја очекивања су да улагања буду двоструко већа од постојећих. Има још двадесетак дана до потписа и морамо бити стрпљиви. Тада ће се знати тачна сума новца који ће уложити „Гаспром“, „Телеком“, а можда и још нека значајна компанија.

ОД ИТАЛИЈАНА 100.000 ЕВРА

У име Спортског друштва потписали сте и спонзорски уговор с угледном италијанском компанијом?

– Настојимо да створимо услове да се постижу најбољи резултати. Део тога је спонзорски уговор са „СЕСИ Енергијом“ из Италије. Наизглед није у питању велики новац, али ће тих 100.000 евра бити значајни за СД јер је у питању највећи спонзорски уговор на том нивоу – истакао је Шкундрић.

* Да ли ће се с већим улагањем „Гаспром“ укључити и у управљање клубом?

– Не, „Гаспром“ неће да улази у управљачки систем. Имамо Веће клупског савета где је неколико чланова руске компаније и где се прати остваривање стратегије и наменско трошење новца. Желимо апсолутну контролу над средствима, са жељом да буду усмерена максимално наменски, поготово део за омладинску школу која је база развоја стратегије.

* Које још потезе планирате?

– Моје обећање је да ћу покушати да договор око пула спонзора остваримо до краја године, како бисмо, укључујући репрограм ранијих банкарских кредита, у потпуности решили финансијске проблеме. Репрограм подразумева делимично смањење дуга, а грејс период би омогућио да клуб не буде у блокадама и да од спонзора обезбеди средства како би за годину или две ушао у нормалну отплату.

* Очекујете ли помоћ државе?

– Очекујем и то на законит и основан начин, кроз помоћ у изградњи потребне инфраструктуре. Колико је пројекат новог стадиона и „Звезданог града“ важан за клуб, битан је и Београду и Србији. Помоћ се пре свега односи на лакше остварење потреба мултифункционалног комплекса. Кад смо потписали меморандум с кинеском компанијом, имали смо у виду шта може да уради клуб, а шта град и држава због заједничког интереса. Реализација је могућа иако Звезда не располаже почетним капиталом, али док будемо уговарали изградњу стадиона постоји начин да обезбедимо и финансијску конструкцију.

* Када се може очекивати почетак радова?

– Држава прво мора правно да сагледа све што је Звезда сама урадила на изградњи садашње инфраструктуре. Одређеним подстицајним мерама нарочито град може да допринесе реализацији пројекта. Којом брзином ће тећи зависи и од динамике добијања потребних сагласности за грађевинску дозволу. Ту држава највише може да помогне ако не буде постављала бирократске препреке.

УЕФА НАС НЕЋЕ ПОКОЛЕБАТИ

Стрепите ли од суспензије УЕФА?

– То би за сваки клуб на свету био озбиљан ударац и суспензија би створила лош имиџ и Звезди и српском фудбалу. Покушавамо да решимо дуговања по споровима пред УЕФА, а да ли ћемо успети зависи и од разумевања надлежних. Чак и ако се догоди да нас казне, неће нас поколебати у реализацији стратегије и да у следећој сезони створимо услове за респектабилан тим у европским оквирима.

* Да ли је утопија прича о инвестицији од 450 милиона евра у тренутку кад Звезда због једног милиона може да остане без Европе?

– Може да звучи тако, али када постоје план и стратегија онда је то могуће и апсолутно верујем у изводљивост пројекта. Предвиђамо да део комплекса има пословну функцију, а заинтересоване фирме сарађивале би у изградњи и обезбедиле део неповратних средстава. Звезди је битно да буде власник комплетне спортске инфраструктуре, а за остало ће већинске акције добити они који буду улагали средства.

* Када Звездини навијачи могу да очекују излазак из сенке Партизана?

Сматрам да Звезда није у сенци Партизана, а то кажем јер и у овим тренуцима окупља много већи број навијача. То показује да поред емоција постоји и квалитет. Природно је да повремено долази до смена на челу, али није природно да Звезда оволико дуго не освоји титулу иако је била у прилици. Да нисам чврсто уверен у брзо превазилажење те ситуације, не бих ни радио овај посао. Звезда ће у најкраћем року поново бити шампионски тим – поручио је Шкундрић

Повезане вести

29 comments

Mare мај 2, 2012 at 19:30

Најлакше је причати пред изборе и потписивати тамо неке меморандуме и предуговоре да се мажу очи људима! Ја први желим да се све оствари што овај човек прича и да нам крене боље, али бојим се да је СПС „прву екипу“ послао у Хумску, а код нас „резервни састав“! Чињеница је да у кошарци нема титуле више од 10. година, да у ватерполу нема 20. година, да у фудбалу нема 5. година као и у рукомету, види се побољшање код ватерпола и кошарке, за фудбал и рукомет не знам шта очекивати, ради се и очекујем титулу ако гробље буде заузето са Европом коју ми нећемо играти ни ове године вероватно, ватерполо ко зна, кошарка у следећој сезони може бити титуле, а РК-у следи опоравак па тек онда неки трофеј, зато Шкундрићу засучи рукаве и признај себи и нама да смо у дебелој сенци Партизана и да морате много да радите да би нас вратили где припадамо!

Reply
Mare мај 2, 2012 at 19:32

А ови што су дозволили да се по Маракани снимају „различак“ пропагандни спотови, да се Дачић шепури и остали треба да одговарају за то! Делије ајде да вас чујемо сада, доследност или предизборна тишина?

Reply
PROBUDILI SE LUKICEVI PLACENICI мај 2, 2012 at 13:56

Probudise se lukicevi placenici i gotovo na svakoj vesti mozete videti njihove hvalospeve i bajke o navodno sposobnoj upravi,lukicu,vesicu,skundricu..Ali razumljivo posto su placeni za to.Ima ih na svakom sajtu,forumu,blicu,zurnalu,presu,novostima,sportu,kuriru i lako su prepoznatljivi iako menjaju nickove po nacinu na koji pisu i zahvaljuju se lukicu,vesicu sto su duplo uvecali dug kluba i sto sps-ds rovari Marakanom. Sada su navodno srecni jer ce u Zvezdu navodno doci i to kako oni vole da kazu ZA DZ jos jedan polupismen igrac sa ispod prosecnim kvalitetom i koji na trzistu ne vredi ni pis.iva boba. Lukicevi placenici su placeni da lazu cak i sami sebe sto je priznacete fenomen i “novi standardi“ koje oni postavljaju. ALI SVE JE UZALUD,jer sam jutros cuo iz pouzdanih izvora da ce doci do velikih promena u fk,dolaze novi ljudi,sposobni i mudri koji ce Zvezdu vratiti na mesto koje joj pripada.Takodje ce biti i nekih promena na severnoj tribini,naravno jako pozitivnih,ali o tome nesto kasnije.Lukicu i njegopvim placenicima je odzvonilo.Napokon.

Reply
escort мај 2, 2012 at 13:27

Ajde ljudi, iskulirajte. Treba dati podrsku ovoj upravi i Skundricu, jer po prvi put posle mnogo godina postoji plan, strategija, nesto se preduzima. Sta sad treba da ih smenimo, pa sve iz pocetka? A jos manje nam treba neki novi Toplica, Tana, Miskovic ili Kozic.

Reply
Rat za titulu мај 2, 2012 at 12:40

sjasite bre spsovici, ako ne pobedimo u derbiju 5og necete dobiti ni jedan zvezdaski glas 6og, a ako pobedimo, opet necete dobiti glas, za koga ste radili i namestali ovih 5 godina i vi i ovi tadicevci, ko vama veruje vise.

Reply
Stralle мај 2, 2012 at 12:21

HOCU DA VIDIM DA SE NAJVECI TRUD ULAZE U RK CRVENA ZVEZDA!

Reply
alex86 мај 2, 2012 at 11:05

Skundricu nista konkretno ti ovde nisi obecao.Posto je trenutno izborna kampanja dostigla kulminaciju,ja se necu zaletati i verovati u tvoje „sarene lazi“!!!

Reply
Delija DBC мај 2, 2012 at 09:46

Stani bre…koji je danas datum?
Otkud Skundric pred izbore da se javlja i hvali sve zivo?Sve i da je istina u zadnjih godinu dana se javio 10 puta,a s tim sto se u prethodnih 10 dana javio 6,7 puta,koliko je to providno…

Reply
bruka мај 2, 2012 at 03:02

tacno je,uzeli su kredit a zalog je marakana. skoro su usvojili statut po kome moze biti zalozena marakana,i mnogi su se tome protivili. Izgleda da ce nas ova uprava dovesti do toga da ce Partizan biti 10 godina zaredom prvi,i banke ce da nam otmu stadion,a klub ce da igra utakmice u Sopotu pod imenom Plava Zvezda… 😀

Reply
dusan мај 2, 2012 at 02:48

uh, sto vam smeta taj hyundai santa fe. nemojte slucajno da objavite nesto

Reply
dr мај 2, 2012 at 02:47

Dizemo kredit od 15 miliona a duzni smo 42 miliona. Sledece godine mozemo da proglasimo bankrot.

Reply
dusan мај 2, 2012 at 02:19

u fudbalu su 5 godina prvaci za redom, u kosarci vise i ne brojimo koliko su puta prvaci za redom… sva sreca da nismo u senci… kakva li bi tek ta senka bila? ali, pogledajte tu opustenost sa kojim oni nastupaju i te floskule. sta ih briga sto ja jedem svoju dzigericu i sto partizan opusteno osvaja sve godinama. oni ce da prodaju par igraca na leto i stavice svaki po par desetina hiljada evra u dzep. vesic vozi jedan od sedam hyundai dzipova koje smo dobili u zamenu za reklamu na rukavu. i ostalih sest pretpostavljam da ne voze igraci. potpisuju neke memorandume. gasprom im gurne neki dinar, telekom. sa kinezima se potpisuje ko zna sta. imaju neke svoje poluigrace koje ce uvaliti negde na istok, kafici po stadionu i oko stadiona. veliki uspeh je i to sto su u nionu izmolili da igramo evropu, a odande ispadamo u drugom kolu. svega ima samo fudbala nema i rezultata nema. ali ima obecanja da ce vec sledece sezone biti bolje jer ove bas pravimo mladi tim i kupili smo u svakom prelaznom roku najbolje sto ima, a kad naidjemo na glodare oni nas uvek ubiju. opusteno, rodjaci. skundricu, nismo u senci nego u mrklom mraku.

Reply
kalu мај 2, 2012 at 00:51

Koga bre farbas ti ako daju 100 000 evra za SD Crvena Zvezda,a SD Crvena Zvezda ima 33 sekcije do podelite i bukvalno im ostane za burek i jogurt.Odlazite iz srpskog fudbala vi politicari.Jedva cekam 6.maj da vam narod presudi!

Reply
Srba мај 2, 2012 at 00:44

Fudbal,kosarka,vaterpolo,rukomet..Totalna dominacija Partizana..Ali dodje jedan ovakav i kaze da nije..

Reply
era мај 2, 2012 at 10:26

Fudbal – 2 pobede u 2 nedelje
Kosarka – tu su bolji, ali u poslednje vreme nas tesko dobijaju, pored toga imamo mladu ekipu
Vaterpolo – videli smo pre neki dan da smo bolji, a to sto oni imaju pomoc sudija…
Rukomet – tu smo u katastrofalnoj situaciji
Odbojka – prvaci smo i u muskoj i zenskoj konkurenciji

Nisu toliko dominantni

Reply
Драган мај 2, 2012 at 10:36

Следеће сезоне ћемо засигурно имати јачу екипу у кошарци, и то прилично, а и у рукомету ћемо бити доста бољи, тако да ћемо у најмању руку бити равноправни у свим спортовима.

Reply
dusan мај 2, 2012 at 13:50

fudbal – super – dve utakmice, dve pobede / oni pet godina za redom prvaci, nismo ih u prvenstvu dobili od 2008
kosarka – jos bolje. verovatno u poslednjih 70 utakmica imamo 7 pobeda
vaterpolo – sudije nas kradu, ali smo bolji – oni su prvaci evrope u vaterpolu, nismo ih pobedili od 1993. godine, a to znam jer sam bio tamo tom prilikom
odbojka – e tu smo sjajni, s tim sto bih ja menjao sve za pobede u fudbalu i kosarci
odakle bre ovoliki optimizam? koliko imate godina? na cemu ste?

Reply
Srba мај 2, 2012 at 00:42

Ma kako da ne,Partizan je u nasoj sijenci..Skundricu,nemoj da farbas!

Reply
aleksa мај 2, 2012 at 10:04

ovaj je grobar a vi mu stavljajte lajkove

Reply
Miki Delija мај 2, 2012 at 00:41

bre komunjaro ,grobaru nase Zvezde!!!!!

Reply
baba simana мај 1, 2012 at 23:38

naravno da nismo, dovoljno je pogledati kosarku

Reply
Dragan Kg мај 1, 2012 at 23:31

O Prosineckom ce odlucivati rezultati??? Bas da vidimo da li ce biti tako!!!

Reply
miloš мај 1, 2012 at 23:08

a milojko pantić sinoć: Partizan je strano telo u srpskom fudbalu,osnovali su ga hrvati 🙂 🙂

Reply
Vanja мај 1, 2012 at 23:04

Je li 5 maja predizborna sutnja? Jedva cekam da se zavrse izbori i da se ovaj sajt oslobodi sps faca i posveti Zvezdinim Zvezdama a ne Zvezdinim grobarima.

Reply
PREDIZBORNA KAMPANJA LUKICA I SPS мај 1, 2012 at 23:04

Spisak klubova
Ovo je spisak klubova SD Crvena zvezda sa datumom osnivanja ukupno 33 kluba
Sport Ime kluba Osnovan
Fudbal
FK Crvena zvezda
1945
Fudbal
(ženski) ŽFK Crvena zvezda
2011
Košarka
KK Crvena zvezda
1945
Košarka
(ženska) ŽKK Crvena zvezda
1946
Odbojka
OK Crvena zvezda
1945
Odbojka
(ženska) ŽOK Crvena zvezda
1946
Rukomet
RK Crvena zvezda
1948
Rukomet
(ženska) ŽRK Crvena zvezda
1995
Atletika
AK Crvena zvezda
1945
Vaterpolo
VK Crvena zvezda
1945-2008, 2010
Tenis
TK Crvena zvezda
1946
Veslanje
VK Crvena zvezda
1945
Streljaštvo
SK Crvena zvezda
1980
Mačevanje
MK Crvena zvezda
1946
Šah
ŠK Crvena zvezda
1945-2000
Džudo
DžK Crvena zvezda
1955-1957, 1989
Boks
BK Crvena zvezda
1952
Stoni tenis
STK Crvena zvezda
1945-1951, 1980
Hokej na ledu
HK Crvena zvezda
1946-1947, 1953
Profesionalni boks,Ultimat fajt,Kjokušinkaj
UFK Crvena zvezda Ginis
1997
Kik boks
KBK Crvena zvezda
1995
Dizanje tegova,Disciplina snage,Bodibilding
KDT Crvena zvezda
1996
Plivanje
PK Crvena zvezda
1946-1948, 1959
Karate
KK Crvena zvezda
1972
Automobilizam
AK Crvena zvezda
1946-1998
Biciklizam
BK Crvena zvezda
1945-1946, 1995
Skijanje
SK Crvena zvezda
1946-1970, 1989-1993
Rvanje
RK Crvena zvezda
1953
Kuglanje
KK Crvena zvezda
1953
Tekvondo
TK Crvena zvezda
1994
Klizanje
KK Crvena zvezda
1946-1947, 1993
Bridž
BK Crvena zvezda
1995
Ragbi 13
RK Crvena zvezda
2007
Sd Crvena Zvezda u svom sastavu ima 33 kluba i ovde je sasvim jasno da je ovo jos jedan u nizu predizborni trik i prevara sps i njenih funkcionera koji su pustili korene u Zvezdi i upropastili je. Naime reč je o tričavih stotinak hiljada eura koje treba raspodeliti klubovima Na cak 33 kluba u sd.Koga vi lazete?.Smešno. VRHUNAC LUDILA SPS U SARADNjI SA DS. To je čak shvatio i onaj kome je metalika dobar drugar, ostaje još samo da to pokušaju da shvate i neki navijači Zvezde koji na žalost imaju jako nizak koeficijent inteligencije i urlaju iz sveg glasa bravo škundriću i ostale napamet naučene otrcane i ofucane parole a ne vide pravu suštinu ove prevare kako u sd tako i u fk Zvezda,rk Zvezda… Sreća je jedino u tome što onih navijača Zvezde koji su prepoznali ovu obmanu i veliku laž ima mnogo više od onih drugih neinteligentnih,neobrazovanih, od onih koji nisu emancipovani,nisu edukovani. Neka im je na cast sto im ovakva kakva je trenutno Crvena Zvezda sluzi za dobijanje politickih poena.

Reply
aleksa мај 1, 2012 at 23:29

da on oce da krade ne bi rekao koliki para dobijaju ,a i to je odlican ugovor za sd jer je jedan od najvecih nijedno sportsko drustvo nema veci !!!

Reply
mr мај 1, 2012 at 23:48

Ja sam lepo rekao da je i 100 miliona malo za ceo SD,a kamoli 100 hiljada,hahaha.

Reply
Ivan мај 2, 2012 at 01:40

Cenim da si ti u najmanju ruku doktor kvantne fizike…

Reply

Leave a Comment