Škundrić: Nismo u senci Partizana

Škundrić: Nismo u senci Partizana

78
29
Petar Škundrić

U razgovoru za „Novosti“ prvi čovek Crvene zvezde govori koga će podržati u FK, o Sportskom društvu, Vladanu Lukiću, perspektivi, „Gaspromu“, planovima…

ANGAŽOVANjEM u proteklom periodu predsednik Sportskog društva Crvena zvezda Petar Škundrić učinio je mnogo na stvaranju preduslova za oporavak ozbiljno uzdrmanog fudbalskog giganta iz Ulice Ljutice Bogdana. Pred realizacijom je značajno povećanje ulaganja generalnog sponzora „Gasproma“, novi ugovor s „Telekomom“, reprogramiranja većeg dela milionskog duga, začet je projekat izgradnje novog stadiona…

U ekskluzivnom intervjuu za „Novosti“, Škundrić je istakao da za ozdravljenje i povratak na veliku scenu Zvezdi treba odgovorno rukovodstvo, ali i da on nije razmišljao o kandidaturi na predstojećim izborima, jer smatra da je na mestu predsednika fudbalskog kluba neophodan neko ko će se posvetiti isključivo tom važnom poslu.

* Kako ocenjujete sezonu na nivou Sportskog duštva?

Crvena zvezda je najveće sportsko društvo u zemlji, s najviše osvojenih trofeja i dobro funkcioniše bez obzira na materijalne poteškoće. Došlo je do ozbiljne konsolidacije u nekim sportovima, imaćemo olimpijce, osvojili smo titule u odbojci, napredovali smo u vaterpolu, a u košarci stvaramo dobar tim posle simbioze sa Železnikom. Očekujem da naredne sezone Zvezda osvoji bar desetak titula.

NIKAD U PRIVATNE RUKE

DA li biste pristali na privatizaciju Crvene zvezde?

– Ono što vidim kao nacionalno dobro, bolje je da ostane u vlasništvu naroda nego da dođe do privatizacije po modelu iz drugih oblasti u našoj zemlji i u svetu. Ako mogu Barselona, Real i drugi da nađu rešenja, zašto ne bismo i mi? Opšte dobro ne treba dati u ruke jednoj kompaniji ili pojedincu kojima će najvažniji biti što veći profit.

* Koliko ste blizu ostvarenju ideje da sve klubove u okviru SD okupite pod jedan krov?

Koncept postoji, ali dok potpuno ne ozdravimo stanje u fudbalu, dok košarku ne dovedemo na neophodan nivo i rukometu ne vratimo poziciju koju je imao, nema smisla počinjati projekat. Teškoće lako mogu da se s glavnih ekipa preliju na klubove koji funkcionišu u dobrim uslovima. Ideja je da fudbalski klub bude na vrhu, ali mora biti materijalno i sportski na najvišem nivou. Na tome ozbiljno radimo i stvaramo finansijske, organizacione i druge uslove, pa verujem da će krajem godine reorganizacija doneti efikasniju i moderniju Zvezdu.

* Sve više ste angažovani u FK, da li ste razmišljali da se kandidujete za izbore 26. maja?

– Postao sam aktivniji jer su to prilike nalagale, a ne što sam želeo da vodim brigu o glavnom klubu Društva. Mnogo vremena sam posvetio oporavku fudbalskog kluba ali nisam razmišljao da se kandidujem za predsednika, kao što to nije bio slučaj ni kada sam dolazio u SD. Tada su me zvali i zamolili da pomognem… Na čelo kluba treba da dođe čovek koji će se isključivo posvetiti tom poslu, a ja imam mnogo obaveza i trenutno, osim ako ne bude drugog rešenja, moja orjentacija nije da operativno vodim bilo koji klub. Među Zvezdinim članovima ima dovoljno kvalifikovanih koji to mogu da rade bolje od mene.

* Da li ćete podržati aktuelnog predsednika Vladana Lukića ako se kandiduje?

Lukić je bio predan u radu, ali njegove objektivne mogućnosti, kao i većine članova Zvezdine uprave, u ovim prilikama nisu bile veće od onoga što su uradili. Urađeno je mnogo, zajedno smo stvarali strategiju, doveli novog trenera i opredelili se da nosioci igre budu iz našeg podmlatka i najmlađi afirmisani igrači iz domaće lige. Mislim da smo to dobro uradili i očekujem da u skoroj budućnosti veći deo tima potiče iz naše škole. Sada već imamo šest prvotimaca ispod 21 godine i ta ekipa je protiv Partizana, iskusnog i trenutno najjačeg fudbalskog kluba u zemlji, dobila dva derbija.

O ROBIJU ĆE SUDITI REZULTATI

Da li je Robert Prosinečki Zvezdino rešenje na duže staze?

– To će pokazati rezultati! S Prosinečkim imamo odličnu saradnju i on uživa apsolutno poverenje. Imamo trenera koji je jedna od Zvezdinih zvezda, skroman čovek i veliki poznavalac fudbala. Napredak je napravljen, ali mora još bolje. Ponavljam, samo rezultati će odrediti opredeljenje prema svakome u klubu, ne samo prema Prosinečkom.

* Još se niko nije kandidovao za predsednika FK, vidite li uopšte pravog čoveka za tu funkciju?

– Niko ko bi to mogao da radi još se nije prijavio i u naredna dva dana razgovaraću s Lukićem i rukovodstvom da se dogovorimo ko će biti kandidat kojeg ćemo podržati. Nisam ja čovek koji to treba da odluči i nemam problem u komunikaciji s rukovodstvom po bilo kom pitanju, ali moramo da uvažimo realne mogućnosti svakog čoveka, kao i ono što je neko do sada uradio. Samo tako možemo do najboljeg rešenja.

* Postoji li u ovom momentu takvo rešenje?

– Preteruje se u verovanju da jedan čovek može da reši sve Zvezdine probleme. To je moguće samo uz dobru organizaciju, Zvezdi treba odgovorno rukovodstvo po celoj vertikali, odanost navijača i odnos sponzora koji su procenili da naš klub zaslužuje njihovu podršku. A, dobiti podršku „Gasproma“ znači da jedna od najvećih svetskih kompanija poklanja poverenje i pažnju jer veruje da je brend Crvene zvezde jedan od najboljih u ovom delu Evrope. Mislim da ćemo ukomponovati odgovorno rukovodstvo koje će imati podršku svih relevantnih faktora uključujući i naše navijače koji klubu pružaju veliku podršku.

* Da li vaša strategija može da dobije realnu materijalnu potporu, s obzirom na dugove?

– Stvaramo finansijske uslove i do kraja godine ćemo zatvoriti konstrukciju u vezi s dugovima i budžetom. Ovo nije priča bez pokrića jer smo s „Gaspromom“ potpisali protokol koji treba da dovede do znatno većeg ulaganja. U razgovorima s najvišim zvaničnicima ruske kompanije u Moskvi pokrenuta je tema stvaranja pula sponzora, gde bi „Gasprom“ pomogao da se druge jake kompanije uključe u finansiranje. Ta sredstva će biti usmerena na stvaranje tima i infrastrukture, kako bi se Zvezda vratila na veliku evropsku scenu.

* Koliki bi trebalo da bude novi ugovor s Rusima?

– Imamo globalni dogovor, a moja očekivanja su da ulaganja budu dvostruko veća od postojećih. Ima još dvadesetak dana do potpisa i moramo biti strpljivi. Tada će se znati tačna suma novca koji će uložiti „Gasprom“, „Telekom“, a možda i još neka značajna kompanija.

OD ITALIJANA 100.000 EVRA

U ime Sportskog društva potpisali ste i sponzorski ugovor s uglednom italijanskom kompanijom?

– Nastojimo da stvorimo uslove da se postižu najbolji rezultati. Deo toga je sponzorski ugovor sa „SESI Energijom“ iz Italije. Naizgled nije u pitanju veliki novac, ali će tih 100.000 evra biti značajni za SD jer je u pitanju najveći sponzorski ugovor na tom nivou – istakao je Škundrić.

* Da li će se s većim ulaganjem „Gasprom“ uključiti i u upravljanje klubom?

– Ne, „Gasprom“ neće da ulazi u upravljački sistem. Imamo Veće klupskog saveta gde je nekoliko članova ruske kompanije i gde se prati ostvarivanje strategije i namensko trošenje novca. Želimo apsolutnu kontrolu nad sredstvima, sa željom da budu usmerena maksimalno namenski, pogotovo deo za omladinsku školu koja je baza razvoja strategije.

* Koje još poteze planirate?

– Moje obećanje je da ću pokušati da dogovor oko pula sponzora ostvarimo do kraja godine, kako bismo, uključujući reprogram ranijih bankarskih kredita, u potpunosti rešili finansijske probleme. Reprogram podrazumeva delimično smanjenje duga, a grejs period bi omogućio da klub ne bude u blokadama i da od sponzora obezbedi sredstva kako bi za godinu ili dve ušao u normalnu otplatu.

* Očekujete li pomoć države?

– Očekujem i to na zakonit i osnovan način, kroz pomoć u izgradnji potrebne infrastrukture. Koliko je projekat novog stadiona i „Zvezdanog grada“ važan za klub, bitan je i Beogradu i Srbiji. Pomoć se pre svega odnosi na lakše ostvarenje potreba multifunkcionalnog kompleksa. Kad smo potpisali memorandum s kineskom kompanijom, imali smo u vidu šta može da uradi klub, a šta grad i država zbog zajedničkog interesa. Realizacija je moguća iako Zvezda ne raspolaže početnim kapitalom, ali dok budemo ugovarali izgradnju stadiona postoji način da obezbedimo i finansijsku konstrukciju.

* Kada se može očekivati početak radova?

– Država prvo mora pravno da sagleda sve što je Zvezda sama uradila na izgradnji sadašnje infrastrukture. Određenim podsticajnim merama naročito grad može da doprinese realizaciji projekta. Kojom brzinom će teći zavisi i od dinamike dobijanja potrebnih saglasnosti za građevinsku dozvolu. Tu država najviše može da pomogne ako ne bude postavljala birokratske prepreke.

UEFA NAS NEĆE POKOLEBATI

Strepite li od suspenzije UEFA?

– To bi za svaki klub na svetu bio ozbiljan udarac i suspenzija bi stvorila loš imidž i Zvezdi i srpskom fudbalu. Pokušavamo da rešimo dugovanja po sporovima pred UEFA, a da li ćemo uspeti zavisi i od razumevanja nadležnih. Čak i ako se dogodi da nas kazne, neće nas pokolebati u realizaciji strategije i da u sledećoj sezoni stvorimo uslove za respektabilan tim u evropskim okvirima.

* Da li je utopija priča o investiciji od 450 miliona evra u trenutku kad Zvezda zbog jednog miliona može da ostane bez Evrope?

– Može da zvuči tako, ali kada postoje plan i strategija onda je to moguće i apsolutno verujem u izvodljivost projekta. Predviđamo da deo kompleksa ima poslovnu funkciju, a zainteresovane firme sarađivale bi u izgradnji i obezbedile deo nepovratnih sredstava. Zvezdi je bitno da bude vlasnik kompletne sportske infrastrukture, a za ostalo će većinske akcije dobiti oni koji budu ulagali sredstva.

* Kada Zvezdini navijači mogu da očekuju izlazak iz senke Partizana?

Smatram da Zvezda nije u senci Partizana, a to kažem jer i u ovim trenucima okuplja mnogo veći broj navijača. To pokazuje da pored emocija postoji i kvalitet. Prirodno je da povremeno dolazi do smena na čelu, ali nije prirodno da Zvezda ovoliko dugo ne osvoji titulu iako je bila u prilici. Da nisam čvrsto uveren u brzo prevazilaženje te situacije, ne bih ni radio ovaj posao. Zvezda će u najkraćem roku ponovo biti šampionski tim – poručio je Škundrić

Podeli

Komentari

29 Komentara na "Škundrić: Nismo u senci Partizana"

Obavesti me o
avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshock???cooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsad!?ideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 

Poređaj po:   najnovijim | najstarijim | najviše glasova
Zlemi
Gost
Zlemi
avg 26, 2012 22:19

&w=900&h=483&ei=14M6UOWJLcr24QTavIDoDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=683&vpy=169&dur=2387&hovh=164&hovw=307&tx=136&ty=80&sig=102636586326750972658&page=1&tbnh=148&tbnw=184&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:3,s:0,i:79

Mare
Gost
Mare
maj 2, 2012 19:30
Najlakše je pričati pred izbore i potpisivati tamo neke memorandume i predugovore da se mažu oči ljudima! Ja prvi želim da se sve ostvari što ovaj čovek priča i da nam krene bolje, ali bojim se da je SPS „prvu ekipu“ poslao u Humsku, a kod nas „rezervni sastav“! Činjenica je da u košarci nema titule više od 10. godina, da u vaterpolu nema 20. godina, da u fudbalu nema 5. godina kao i u rukometu, vidi se poboljšanje kod vaterpola i košarke, za fudbal i rukomet ne znam šta očekivati, radi se i očekujem titulu ako groblje bude zauzeto… Opširnije »
Mare
Gost
Mare
maj 2, 2012 19:32

A ovi što su dozvolili da se po Marakani snimaju „različak“ propagandni spotovi, da se Dačić šepuri i ostali treba da odgovaraju za to! Delije ajde da vas čujemo sada, doslednost ili predizborna tišina?

PROBUDILI SE LUKICEVI PLACENICI
Gost
PROBUDILI SE LUKICEVI PLACENICI
maj 2, 2012 13:56
Probudise se lukicevi placenici i gotovo na svakoj vesti mozete videti njihove hvalospeve i bajke o navodno sposobnoj upravi,lukicu,vesicu,skundricu..Ali razumljivo posto su placeni za to.Ima ih na svakom sajtu,forumu,blicu,zurnalu,presu,novostima,sportu,kuriru i lako su prepoznatljivi iako menjaju nickove po nacinu na koji pisu i zahvaljuju se lukicu,vesicu sto su duplo uvecali dug kluba i sto sps-ds rovari Marakanom. Sada su navodno srecni jer ce u Zvezdu navodno doci i to kako oni vole da kazu ZA DZ jos jedan polupismen igrac sa ispod prosecnim kvalitetom i koji na trzistu ne vredi ni pis.iva boba. Lukicevi placenici su placeni da lazu cak i… Opširnije »
escort
Gost
escort
maj 2, 2012 13:27

Ajde ljudi, iskulirajte. Treba dati podrsku ovoj upravi i Skundricu, jer po prvi put posle mnogo godina postoji plan, strategija, nesto se preduzima. Sta sad treba da ih smenimo, pa sve iz pocetka? A jos manje nam treba neki novi Toplica, Tana, Miskovic ili Kozic.

Rat za titulu
Gost
Rat za titulu
maj 2, 2012 12:40

sjasite bre spsovici, ako ne pobedimo u derbiju 5og necete dobiti ni jedan zvezdaski glas 6og, a ako pobedimo, opet necete dobiti glas, za koga ste radili i namestali ovih 5 godina i vi i ovi tadicevci, ko vama veruje vise.

Stralle
Gost
Stralle
maj 2, 2012 12:21

HOCU DA VIDIM DA SE NAJVECI TRUD ULAZE U RK CRVENA ZVEZDA!

alex86
Gost
alex86
maj 2, 2012 11:05

Skundricu nista konkretno ti ovde nisi obecao.Posto je trenutno izborna kampanja dostigla kulminaciju,ja se necu zaletati i verovati u tvoje „sarene lazi“!!!

wpDiscuz