Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Најава: Партизан – Црвена звезда

Večiti derbi
Večiti derbi
Večiti derbi

Долази оно тужније време. Погледам кроз прозор на своју улицу и сетим се одмах, дерби један, дерби други, Офк Београд, Банат, Рен, пролазио сам туда, а онда све поново. Време када се завршава сезона, па све пролази кроз главу, али се зауставља на томе да два месеца нећемо видети њу.Међутим, сурово је данашње време и немилосрдно пролази, па ћемо кроз неколико дана, имати прилику да причамо доласцима и одласцима, а све то видимо у квалификацијама за европска такмичења. Али, опет од овог меча доста зависи.

Прва утакмица је сама по себи историјска. Међутим, утакмица Црвене звезде и Партизана одиграна 5. јануара 1947. године заслужила би да буде запамћена и да није била први првенствени ‚‚вечити дерби”. Та драма по сибирској зими је била почетак. Снег је падао непрестано, немилосрдно је дувала кошава, а жива у термометру се спустила на невероватних минус 19 степени. Упркос свему томе, око 4.000 навијача кренуло је ка стадиону у Хумској, који се тада звао Централни дом Југословенске Армије. Први сусрет највећих ривала нису желели да пропусте чак ни „ако падају секире“.Тај први дерби је био толико драматичан да је свима – играчима на терену и навијачима на трибинама, било јасно да се на залеђеном терену рађа једна од највећих европских фудбалских светковина. 3:0, 2:1, па 15 минута пре краја 4:1 и на крају 4:3! За сва времена је остало уписано да је у првом дербију славила Црвена звезда! И не само то. Први хеттрик, први аутогол, затим одмах и други, први црвени картон! Али, родило се највеће ривалство. Родила се аванграда која је жарила и палила Европом, бацала под ноге оне који потичу тамо одакле је ова игра настајала, играла се та црвено-бела именица са свима, са великанима и почетницима, писала историју. И родио се супротни табор, са жељом да буде бољи од противника. На једној страни седели су навијачи Партизана, официри са револверима, партијци, црни “кожни капутићи“, ошишани костоломци, сви са партијским задатком да навијају за тим ЈНА, Партизан. На супротној страни скупила се београдска мангупарија. Сви они који су се кешали на трамвај, стајали су на ћошку и пљували у даљ или држали цигарету шмекерски, палцем и кажипстом. И уопште сви они који су у тим стриктним временима имали духа и смелости да терају контру и праве циркус. И замислите какву је атмосферу направила београдска мангупарија, када је постигла да изнервирани официри, партијци и “црни капутићи“ негде пред крај првог полувремена скоче и почну бесно да скандирају -“Цигани!,Цигани!“. Чак је један од великих навијача црно-белих, сам Ј.Б. Тито, видно испровоциран од стране Звездиних навијача, напустио трибину и заклео се да никада више неће крочити на фудбалску утакмицу. То су пожелели многи од њих у годинама које су долазиле.

ЦЗ Н П
„Маракана“ :        70     35 20 15       114:78
„ЈНА“ :                    71         22 23 26        93:96
Укупно :                141     57 43 41      207:174

Први „Вечити Дерби“ одигран је 5. јануара 1947. године, на стадиону

Početak
Početak

„ЈНА(ЦЂА)“, по невероватно ниској температури, -19 и пред око 4.000 гледалаца. Победили смо 4:3. Јован Језеркић је записан златним словима у историји, као први стрелац у историји „Вечитих Дербија“. И није само постигао први гол, већ је био троструки стрелац. Повели смо 3:0, а затим замало сами себи одузели победу. Стјепан Бобек, Предраг Ђајић аутогол, Кашанин аутогол – Јован Језеркић 3џ, Предраг Ђајић. Они су први пут победили већ у следећем дербију, 27. априла 1947. аутоголом Бранка Станковића.

Ми пет година без победе у првенственим дуелима, гостујућем терену последњи пут смо победили и осигурали титулу 5. маја 2007. године. Игор Бурзановић и Ненад Милијаш су били стрелци за нас, а за њих Антонио Рукавина. У последњих пет првенствених дербија смо изгубили, а у последњих девет првенствених дербија нисмо победили.

Први пут дерби под рефлекторима био је 50. дерби, 7.маја 1972 године, а први дерби који је директно преношен на ТВ био је 37. „Вечити Дерби“, одигран 5. децембра 1965. године.

Најпосећенији „Вечити Дерби“ био је 59. првенствени дерби, одигран 7. новембра 1976. године. На „Маракани“ је било рекордних 100.000 гледалаца, од којих 90.142 са плаћеним картама. Победили смо 1:0, голом Зорана Филиповића. Дерби са најмање гледалаца био је у 1/2 финалу купа СЦГ, игран 11. маја 2005. године, са само 8.000 присутних гледалаца.

Први црвени картон добио је Љуба Спајић, наше дете, наша легенда. А први дерби одигран без голова је 29., 1. октобар 1961. године. Наш Владимир Дишљенковић је бранио на пет утакмица и није примио ниједан погодак, Живорад Јевтић је одиграо 10 утакмица у нашем дресу и ниједном није поражен. Игор Бурзановић је био стрелац на свом дебију у дербијима, а на 5 одиграних дербија, стрелац је 4 гола.

Најефикаснији у међусобним дуелима је Марко Валок са 18 постигнутих голова из Партизана на 18 одиграних утакмица, а код нас Бора Костић са 13 голова. Драган Џајић и Милан Галић су постигли по 9 голова, Коста Томашевић 8, а Зоран Филиповић 7 голова.

Највише утакмица одиграо је Момчило Вукотић 25. Бора Костић је одиграо 23 утакмице, а Драган Џајић 21.

Бела Палфи, Божидар Дреновац, Миливоје Ђурђевић, Миомир Петровић, Бранко Зебец, Јован Језеркић, Антон Рудински, Василије Шијаковић, Велибор Васовић, Радивоје Огњановић, Звездан Чебинац, Милан Бабић, Дејан Јоксимовић,  Ранко Борозан, Далибор Шкорић, Горан Милојевић, Милко Ђуровски, Клео, Владимир Стојковић су носили дресове оба клуба.

Пре него што одемо да нашом браћом прославимо њихову титулу, желим да од срца честитам и позовем да следеће године у ововреме, дођу на „Маракану“ у братски дом, да са нама прославе нашу! Συγχαρητήρια, αδελφέ, Syncharitiria, adelfe!

Sve što sad hoćemo je da do kraja igrate za Zvezdu i Cigane!
Sve što sad hoćemo je da do kraja igrate za Zvezdu i Cigane!

Да их добијемо и трећи пут, па ето, нека дигну трофеј, ми смо за мене шампиони! Само да победимо још једном.” Тог 4. јануара су витези победили и поставили ствари какве јесу. Дали до знања свима. Данас, ви имате част да носите дрес, играте те исте мечеве, имате улоге тих витеза, које нама улепшавају живот. Зато храбро, главу горе, погледајте лево, десно, напред свуда око су следбеници и чувари црвено-белих боја. Скачу, певају, радују се! Друга стрна нам завиди и нема је, јер би као и они официри, „црни капутићи“ хтели да буду као Београдска мангупарија! Победите за нас! Још давно к’о дете, ја наш’о сам пут…! 21. март, 11. април, 5.мај!

Партизан – Црвена Звезда, 5. мај 2012., 19:30х, Јелен Суперлига 28.коло, стадион : „ЈНА“, Београд. Директан пренос Аренаспорт1.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Повезане вести

30 comments

milos 90 мај 5, 2012 at 11:31

bice mozda oko 20.000 bice 1:0 za nas.Robi ce opet zajebat Granta…….
ZVEZDA OOO!!!!

Reply
Tartar sos мај 5, 2012 at 02:01

Nikad mirnije stanje pred DERBI!
jbn izbori izgleda

Reply
Ћелави мај 5, 2012 at 11:44

Bas si u pravu, uopste se ne oseca tenzija i ta draz, a ja kupio karte.Imam osecaj da ima da bude neki smor teski.

Reply
goxy86 мај 5, 2012 at 00:39

steta sto perovic ne igra nadj bi okreco glavu unazad. zvezda zivot

Reply
Realan мај 5, 2012 at 08:16

Mislis okretao,a licna imena se pisu velikim pocetnim slovom,to znas zar ne.

Reply
doh мај 5, 2012 at 10:51

Ја мислим да треба исправљати људе јер треба утицати писменост, реално. Треба да задржимо наше писмо и граматику онаквом каква јесте.

Reply
Neks мај 5, 2012 at 15:35

A ja mislim da na netu nije potrebno pisati pravilno no ajde genijalci

Reply
goxy86 мај 5, 2012 at 12:02

sta ti znas..

Reply
ivan мај 5, 2012 at 00:36

Retko ko ce procitati ovaj moj tekst.A mozda i ne treba ,mozda ja za nekoga pricam gluposti,za nekog mislim kao i vecina…a za nekog mislim kao i “on“.Sutra je DERBI.Obicno kad neko kaze tu rec svi se najeze.Pa pustaju klipove na netu,zvezdine golove.Prisecaju se,jezi im se koza od huka publike,i nadaju se istom scenariju .Meni je recimo najuticajniji utisak ostavio kasalicin gol za 2:o….ne secam se kada sam toliko podivljao od srece. Medjutim gledam komentare ljudi,posle svake utakmice.Znam ja da ako Vesovic ( mada retko) odigra sjajno protiv Slobode,svi ga dizu u nebesa.Onda odigra ocajno protiv …..; svi ga pluju.E onda krene gomila uvreda na sajtu protiv doticnog ,“on je los“ , “teraj ga“. Pa ja prvi gledam po sebi.Nervozan sam,jos malo pa nas po broju titula stize partizan.To je uzasno i jako frustrijajuce,ali sta da radimo.Svi smo na ovom sajtu zbog jednog.Zar ne?VOLIMO ZVEZDU.Samo pokusavam da apelujem da se slozimo.Znam da je uzasno gledajuci vesti i slusajuci kako su doticni sampioni u …..A mi??? Groznoa je,znam.I meni se prevrce zeludac,i ne zivi nam se .ZNAM.I muka nam je od izbora ,i to znam.Ali ,evo skupio sam poslednji atom snage na nas ZVEZDASE,DELIJE,SIMPATIZERE.Da se udruzimo.Udruzimo nasu ljubav prema nasoj ZVEZDI .Jer procice i ovaj nas sunovrat.NICIJA NE GORI DO ZORE.LJUDI ,DECO,GOSPODO,ZVEZDASI,DELIJE…..PA KAO I UVEK….IDEMO ZAJEDNO!!!!!!!MORAMO,JER AKO NEMA NAS ,NEMA NI NASE ZVEZDE!!!

Reply
Realan мај 5, 2012 at 08:19

Retko ko i treba da procita „tvoj tekst“.

Reply
ivan мај 5, 2012 at 10:00

Ti si ga procitao koliko vidim,i zadrzao komplekse :-)) Uzivaj i nemoj biti toliko isfrustriran.Razumem te,i mene bi bilo sramota da na ovakav nacin moj tim otima pehare :-))

Reply
ShoNe мај 5, 2012 at 11:18

Pazi malo, ovde samo ShoNeta mozes ispraviti a da dobijes sve pluseve. Srce na ruku, ShoNe pogresi jednom u 3 meseca. Ali to je strogo kaznjivo, ipak to je zloglasni ShoNe.

Reply
Zvezda ooo! мај 4, 2012 at 22:18

J… Zvezdo glupe grobare!!!

Reply
Adebayor мај 4, 2012 at 22:06

Robi ponovo menja taktiku??? beka ce da prebaci u vezni red? 🙂 kakav kralj! ROBI OSTANI!!DZAJA ZA PREDSEDNIKA!!

Reply
ShoNe мај 5, 2012 at 11:20

O Boze. Pa verujes li ti u te gluposti, leba ti tvoga???

Reply
Adebayor мај 5, 2012 at 22:20

Robi kopira Barsu a Barsa je tako igrala! 😀
Samo mi reci gde je Mladenovic igrao I poluvreme???

Reply
Adebayor мај 5, 2012 at 22:21

Zasto mi lupate minuse kad sam rekao da Robi ostane???
Sad cete svi da vicete kako je on bog a da je izgubio rekli bi ste da ide!

Reply
Nesha мај 4, 2012 at 22:00

Ajde je*ite im kevu, nek vidi svet ko je bolji, a ko, i na koji nacin osvaja titule!!! 😉

Reply
milos 90 мај 4, 2012 at 21:30

Ajde SINOVI MOJI Pokazite sta znate KAKO SAM VAS UCIO!!!! 😀
Dobijamo 1-0 ,4-4-2 formacija i to je to………….
.Treba nam najbrza postava,to jest napadaci i krila ………
P.S neigra im vukic dobro za nas! (valjda)

Reply
Звезда - Србија мај 4, 2012 at 21:26

Само да изађемо у оној истој формацији као у прошлом дербији. 4-1-3-2 Вешовић на десном беку, Лазовић и Касалица у нападу.

Reply
van basten мај 4, 2012 at 21:10

ako je moguce da mi damo prvi gol,pola posla bice zavrseno jer u poslednnih nekoliko derbija racunajuci i kup i prvenstvo porazeni nije dao ni jedan gol.obe ekipe psiholoski padnu cim prime gol a dugo se nije desio nekakav preokret.samo opusteno,iako smo u kupu strepeli mislim da sad mozemo lakse da ih dobijemo.jos bi nesto mnogo znacilo,da lukic ode na jna i da se opet poljubi sa djurom frizurom,prosli put se to pokazalo kao talicno.

Reply
crni_redstar мај 4, 2012 at 20:32

dobro je ako im vukic ne igra…za nas bi dobro bilo da mikic ne bude u timu,i da igramo 4-4-2 bez borhe naravno! bajkovic,tosic,maksimovic,vesovic,mladenovic,dimitrijevic,mijailovic,evandro,kadu(milivojevic),lazovic,kasalica!

Reply
Milos мај 4, 2012 at 20:23

Ima li prenos na RTS1

Reply
Adebayor мај 4, 2012 at 20:26

Ima u 19:25 h

Reply
Adebayor мај 4, 2012 at 20:19

E ovo je pravo desno krilo! http://www.transfermarkt.co.uk/en/luciano-narsingh/profil/spieler_72462.html
Ali jedan je DARKO LAZOVIC! 🙂
A SUTRA NEK NAM BOG POMOGNE!
<3 CZV <3

Reply
ssss мај 4, 2012 at 20:56

brate de on zna li kolko on vredi najbolji asistent eredivisie

Reply
Aleksandar мај 4, 2012 at 21:38

Prosle godine sam u Fifi 12 preuzeo Herveen. Narsingh i Dost su bili najbolji igraci 😀

Reply
Dragan мај 4, 2012 at 18:49

05.05.2012 Partizan 0:5 Crvena Zvezda 😀

Reply
madness2233 мај 4, 2012 at 18:31

ne igra grobusima ni Vukic,,sad je prilika da ih posteno oderemo,442 isti tim kao revans kupa,samo Mikic na beka.

Reply
M.V.P мај 4, 2012 at 18:01

opet ce ih silovati Kasalica 😉

Reply

Leave a Comment