На крилима “Ласте”, односноВелибора Совровића, данас лете готово све секције нашег Спортског друштва. Вредни спортски радник и угледни привредник, председник Ватерполо савеза у другом мандату и осведочени навијач црвено-белих боја, за “Звездину ревију” је дао виђење актуелног стања српског спорта и наших клубова.
У Ватерполо клубу је владала толико позитивна енергија током читаве сезоне, поготово у европском купу. Наредне године се помиње наше учешће у Суперкупу Европе, биће то веома јако такмичење, како Звезда да парира, требало би направити добар тим да се не би десило као рукометашима ове сезоне – последње место у СЕХА регионалној лиги?

Наравно да је такмичење у новој лиги битно како наша три клуба на крају такмичења не би била на последње две позиције. Звезда је у овој ситуацији довољно стасала да има добар тим, за средину табеле. Наредних година треба да тражимо место у горњем дому табеле – каже Совровић.
Опроштај некадашњег капитена и прослављеног репрезентативца Југослава Васовића уздрмао је наш Ватерполо клуб, који се толико истрошио за прошлу сезону, да се страхује како ће се кренути у следећу?
Сваки спортиста који у базену дочека Васовића требало би да му честита на великој каријери. То је нормалан крај једне велике каријере, а на нама је да сада са млађим снагама кренемо у следећу сезону, уз квалитетна појачња, не треба се плашити за будућност Звезде.
Ви и “Ласта” сте отац свих српских клубова, многи би се и погасили да им не прискачете у помоћ, не би могли да отпутују ни на такмичења без ваше помоћи. Како коментаришете ту чињеницу?
Начин сарадње “Ласте” и спортских клубова је пре свега двосмеран, колико смо ми њима толико су и они нама потребни. С једне стране је то промоција и друштвена одговорност “Ласте” да допринесе, као што то ради и у хуманитарним организацијама.
Хронични проблем у Београду је недостатак базена и адекватних термина за тренинге, утакмице и такмичења, односно висока цена термина. Будимпешта има око 50 базена, а Београд донедавно само Партизанову Бањицу?
У Београду је проблем недостатак термина који би били могући за тренинг с обзиром на то да је ватерполо скуп спорт, термин је скупљи три до четири пута него рецимо у халама. Ватерполо је наш најтрофејнији спорт, морали би да те термине регулишемо не више од 20 одсто учешћа ватерполо клубова. Тако бисмо очували квалитет екипа и нове играче.
Ви сте на челу ВСС, а после најсјајнијих одличја сви се више од вас сликају са златним делфинима и Удовичићем, а пре тога мало ко је хтео да помогне. Докле толико лицемерје према најтрофејнијем спорту?
Не знам да ли је то лицемерје или непознавање да треба помоћи нешто успешно или му објаснити успех. То је неразумевења од стране одређених људи који треба да утичу на финансирање ватерпола, не само репрезентативног, како би просперирале и млађе категорије, зарад бољих играча и резултата у будућности.
Наши одбојкаши су нови шампиони Србије, одбојкашице такође, видели смо вас са господином Александром Боричићем на мечевима плеј-офа против Војводине?
Био сам на мечевима одбојкаша, јер навијам за Звезду и радујем се свим успесима наших клубова. Био сам и у полуфиналу плеј-офа против Партизана.

 Сарадња руководећих људи у Спортском друштву је добра, али финансијска ситуација није. Запослени вапе да на светлост дана изађе најављени генерални спонзор СД што би обезбедило егзистенцију. Докле се стигло с тим?
– Финансирање СД је врло комплексна ствар и она би морала да се реши у наредним годинама како би СД као институција моглаа да опстане. Или ће клубови да буду у оквиру СД и да плаћају одређену партиципацију за оно што СД ради за њих или ће да издвајају одређене буџетске паре за рад СД или ће држава да препозна СД па ће финансирање малих клубова бити искључиво преко СД како би се на тај начин дошло до контроле новца, а да СД има одређене основне финансијске елементе за пословање. Нисмо још као друштво досегли степен тог развоја, да схватимо да је јако СД основ за рад, развој, резултате као и систем целог спорта.
Много је било приче да државне фирме форсирају Партизан. Какво је ваше мишљење на ту тему?
– То је све ствар да ли је на челу државних предузећа неко ко навија за Звезду или Партизан. Када се буду променили људи тада ће се променити и околности, онда ће доћи они који навијају за Звезду и више ће форсирати Звезду. Сада је клубаштво на много вишем степенику развитка него љубав према спорту.
Све чешће се прича о приватизацији наших водећих клубова Звезде и Партизана. Да ли је то могуће?
– У овом тренутку није могуће, јер су интереси многих људи у оквиру прича око преузимања вечитих ривала довољно јаки да могу да покваре сваку замисао, али не знам ко је заинтересован из иностранства да дође и уложи велики новац, с обзиром на велика дуговања клубова и неатрактивност такмичења.
Иду избори у држави, у предизборним кампањама није се много чуло о спорту ниједне странке или о некој јасној стратегији за спорт?
– Највероватније да им спорт није приоритет, тек ће приметити спортисте када буду постигли успех и када буду морали да им честитају и тако добију поене.
Рукометни клуб преживљава тешке дане. Како му помоћи?
– И за њих и за све друге који имају финансијских проблема сматрам да је ресетовање система једини излаз, а то је прављење изузетно јефтине екипе, састављене од млађих играча из Београда и околине. То је једини могући рецепт, без идеје екстремних резултата и учешћа у великим такмичењима. Потребно нам је три, четири године квалитетног рада како бисмо онда причали о високим дометима.
Кошаркашки клуб је стабилизован. Који су му домети?
– Постоји само финансијска стабилизација, игре и резултати нису на нивоу Звезде, изузетно сам разочаран.Многи су добили шансу за велике паре, исплаћени су, а од квалитета за новац који је обезбеђен нема ништа.
Фудбалски клуб не може се подичити добром ситуацијом ни на једном пољу. Хоћемо ли се вратити на путеве старе (европске) славе?
– Не верујем!
Прича се да ће се СД Црвена звезда објединити све секције, попут Барселоне и Реала. Колико је то реално?
– То је једини начин за опстанак спорта, као и да се нађе модел финансирања преко јединственог жиро рачуна. Највероватније да Фудбалски клуб није заинтересован за тако нешто, треба тражити јединство без фудбала, а да останемо у пријатељским односима – завршио је Совровић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Подели

Коментари

2 Коментарa на "Интервју СД: Велибор Совровић, потпредседник УО СД Црвена звезда"

avatar
 
smehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Слике
 
 
 
Аудио и видео фајлови
 
 
 
  Subscribe  
најновијим најстаријим највише гласова
Обавести ме о
UHAPSITE LUKICA I DJURICA
Гост
07. Maj 2012. 12:01->13:10 KOLUMNA, MILOJKO PANTIĆ: Uhapsite Lukića i Đurića! I ne pomažu tu nikakva pisma u stilu „Mišel, prijatelju pomozi“, pa makar ih pisao rimski papa. Naprotiv, takva pisma mogu izazvati samo suprotan efekat Ili ih bar pozovite na informativni razgovor, da objasne šta se događa u našim vodećim fudbalskim klubovima i kako to rukovodeće garniture dva kluba posluju, kad im UEFA zbog finansijskih dugovanja preti izbacivanjem iz evropskih takmičenja. Umesto da pitaju predstavnike svojih stranaka koji sede u upravama dva kluba (što je van svih propisa UEFE i FIFE), o čemu se radi, doskorašnji državni predsednik i… Опширније »
Anka
Гост
Gospodine Sovrovicu, manite se corava posla i kritike oko bazena. Kao clan UO SDCZ, kao predsednik vaterpolo saveza, i kao bivsi igrac i jedno vreme predsednik VK CZ trebali bi ste mnogo vise da ucinite za vaterpolo. 1. mestu da Zvezdi obezbedite SC Gale Muskatinovic jer po svim parametrima on treba da pripadne Zvezdi. 2. mestu da se u BG razvoje rekreativni centri od centara koji su namenjeni renimiranim klubovima – u ovom slucaju rec je o vodenim sportovima. BG ima dovoljan broj bazena cak 5 zatovrenih : TAS, Gale, Banjica, 11.april i u obrenovcu TENTov bazen. Objasnite mi zasto… Опширније »