Интервју СД: Велибор Совровић, потпредседник УО СД Црвена звезда

05-maj-2012-sovrovic-1

На крилима “Ласте”, односноВелибора Совровића, данас лете готово све секције нашег Спортског друштва. Вредни спортски радник и угледни привредник, председник Ватерполо савеза у другом мандату и осведочени навијач црвено-белих боја, за “Звездину ревију” је дао виђење актуелног стања српског спорта и наших клубова.
У Ватерполо клубу је владала толико позитивна енергија током читаве сезоне, поготово у европском купу. Наредне године се помиње наше учешће у Суперкупу Европе, биће то веома јако такмичење, како Звезда да парира, требало би направити добар тим да се не би десило као рукометашима ове сезоне – последње место у СЕХА регионалној лиги?

Наравно да је такмичење у новој лиги битно како наша три клуба на крају такмичења не би била на последње две позиције. Звезда је у овој ситуацији довољно стасала да има добар тим, за средину табеле. Наредних година треба да тражимо место у горњем дому табеле – каже Совровић.
Опроштај некадашњег капитена и прослављеног репрезентативца Југослава Васовића уздрмао је наш Ватерполо клуб, који се толико истрошио за прошлу сезону, да се страхује како ће се кренути у следећу?
Сваки спортиста који у базену дочека Васовића требало би да му честита на великој каријери. То је нормалан крај једне велике каријере, а на нама је да сада са млађим снагама кренемо у следећу сезону, уз квалитетна појачња, не треба се плашити за будућност Звезде.
Ви и “Ласта” сте отац свих српских клубова, многи би се и погасили да им не прискачете у помоћ, не би могли да отпутују ни на такмичења без ваше помоћи. Како коментаришете ту чињеницу?
Начин сарадње “Ласте” и спортских клубова је пре свега двосмеран, колико смо ми њима толико су и они нама потребни. С једне стране је то промоција и друштвена одговорност “Ласте” да допринесе, као што то ради и у хуманитарним организацијама.
Хронични проблем у Београду је недостатак базена и адекватних термина за тренинге, утакмице и такмичења, односно висока цена термина. Будимпешта има око 50 базена, а Београд донедавно само Партизанову Бањицу?
У Београду је проблем недостатак термина који би били могући за тренинг с обзиром на то да је ватерполо скуп спорт, термин је скупљи три до четири пута него рецимо у халама. Ватерполо је наш најтрофејнији спорт, морали би да те термине регулишемо не више од 20 одсто учешћа ватерполо клубова. Тако бисмо очували квалитет екипа и нове играче.
Ви сте на челу ВСС, а после најсјајнијих одличја сви се више од вас сликају са златним делфинима и Удовичићем, а пре тога мало ко је хтео да помогне. Докле толико лицемерје према најтрофејнијем спорту?
Не знам да ли је то лицемерје или непознавање да треба помоћи нешто успешно или му објаснити успех. То је неразумевења од стране одређених људи који треба да утичу на финансирање ватерпола, не само репрезентативног, како би просперирале и млађе категорије, зарад бољих играча и резултата у будућности.
Наши одбојкаши су нови шампиони Србије, одбојкашице такође, видели смо вас са господином Александром Боричићем на мечевима плеј-офа против Војводине?
Био сам на мечевима одбојкаша, јер навијам за Звезду и радујем се свим успесима наших клубова. Био сам и у полуфиналу плеј-офа против Партизана.

 Сарадња руководећих људи у Спортском друштву је добра, али финансијска ситуација није. Запослени вапе да на светлост дана изађе најављени генерални спонзор СД што би обезбедило егзистенцију. Докле се стигло с тим?
– Финансирање СД је врло комплексна ствар и она би морала да се реши у наредним годинама како би СД као институција моглаа да опстане. Или ће клубови да буду у оквиру СД и да плаћају одређену партиципацију за оно што СД ради за њих или ће да издвајају одређене буџетске паре за рад СД или ће држава да препозна СД па ће финансирање малих клубова бити искључиво преко СД како би се на тај начин дошло до контроле новца, а да СД има одређене основне финансијске елементе за пословање. Нисмо још као друштво досегли степен тог развоја, да схватимо да је јако СД основ за рад, развој, резултате као и систем целог спорта.
Много је било приче да државне фирме форсирају Партизан. Какво је ваше мишљење на ту тему?
– То је све ствар да ли је на челу државних предузећа неко ко навија за Звезду или Партизан. Када се буду променили људи тада ће се променити и околности, онда ће доћи они који навијају за Звезду и више ће форсирати Звезду. Сада је клубаштво на много вишем степенику развитка него љубав према спорту.
Све чешће се прича о приватизацији наших водећих клубова Звезде и Партизана. Да ли је то могуће?
– У овом тренутку није могуће, јер су интереси многих људи у оквиру прича око преузимања вечитих ривала довољно јаки да могу да покваре сваку замисао, али не знам ко је заинтересован из иностранства да дође и уложи велики новац, с обзиром на велика дуговања клубова и неатрактивност такмичења.
Иду избори у држави, у предизборним кампањама није се много чуло о спорту ниједне странке или о некој јасној стратегији за спорт?
– Највероватније да им спорт није приоритет, тек ће приметити спортисте када буду постигли успех и када буду морали да им честитају и тако добију поене.
Рукометни клуб преживљава тешке дане. Како му помоћи?
– И за њих и за све друге који имају финансијских проблема сматрам да је ресетовање система једини излаз, а то је прављење изузетно јефтине екипе, састављене од млађих играча из Београда и околине. То је једини могући рецепт, без идеје екстремних резултата и учешћа у великим такмичењима. Потребно нам је три, четири године квалитетног рада како бисмо онда причали о високим дометима.
Кошаркашки клуб је стабилизован. Који су му домети?
– Постоји само финансијска стабилизација, игре и резултати нису на нивоу Звезде, изузетно сам разочаран.Многи су добили шансу за велике паре, исплаћени су, а од квалитета за новац који је обезбеђен нема ништа.
Фудбалски клуб не може се подичити добром ситуацијом ни на једном пољу. Хоћемо ли се вратити на путеве старе (европске) славе?
– Не верујем!
Прича се да ће се СД Црвена звезда објединити све секције, попут Барселоне и Реала. Колико је то реално?
– То је једини начин за опстанак спорта, као и да се нађе модел финансирања преко јединственог жиро рачуна. Највероватније да Фудбалски клуб није заинтересован за тако нешто, треба тражити јединство без фудбала, а да останемо у пријатељским односима – завршио је Совровић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Прочитајте још

Коментари

2 Коментарa на "Интервју СД: Велибор Совровић, потпредседник УО СД Црвена звезда"


Гост
UHAPSITE LUKICA I DJURICA
мај 7, 2012

07. Maj 2012. 12:01->13:10
KOLUMNA, MILOJKO PANTIĆ: Uhapsite Lukića i Đurića!
I ne pomažu tu nikakva pisma u stilu „Mišel, prijatelju pomozi“, pa makar ih pisao rimski papa. Naprotiv, takva pisma mogu izazvati samo suprotan efekat

Ili ih bar pozovite na informativni razgovor, da objasne šta se događa u našim vodećim fudbalskim klubovima i kako to rukovodeće garniture dva kluba posluju, kad im UEFA zbog finansijskih dugovanja preti izbacivanjem iz evropskih takmičenja.
Umesto da pitaju predstavnike svojih stranaka koji sede u upravama dva kluba (što je van svih propisa UEFE i FIFE), o čemu se radi, doskorašnji državni predsednik i potpredsednik Vlade uputili su pisma predsedniku UEFA Mišelu Platiniju sa molbom za razumevanje? Ubeđen sam da su Boris i Ivica imali dobre namere, ali im ovim putem poručujem da su im njihovi savetnici, kada su im stavili na sto da potpišu ta pisma, učinili medveđu uslugu. Jer savetnicima je na umu bio jedino politički marketing pred izbore (u stilu: Tadić i Dačić spasili Zvezdu i Partizan), a efekat u UEFI je bio sasvim suprotan.

Naime, kao u celoj Evropskoj uniji, tako i u njenoj fudbalskoj federaciji važe pravila (ista za sve) koja se moraju poštovati, inače ispadaš iz igre. Zvezda i Partizan već drugu godinu, uz pomoć FSS-a, pokušavaju da prevare Evropu! I jedni i drugi duguju svojim igračima, trenerima, zaposlenima u klubu, drugim klubovima u zemlji i inostranstvu, a FSS im izdaje licence za takmičenja u Evropi, verujući na reč rukovodiocima dva kluba da će dugove izmiriti. A UEFINO pravilo, jednako za sve u Evropi glasi: Klub koji nema uredno finansijsko poslovanje, koji duguje novac drugim klubovima, igračima, trenerima i zaposlenima, nema pravo da učestvuje u evropskim takmičenjima dok te svoje obaveze ne izmiri.
I tu ne pomažu nikakva pisma – molbe (u stilu Mišel, prijatelju pomozi), pa makar ih pisao rimski papa. Naprotiv, takva pisma mogu izazvati samo suprotan efekat. Poznat je slučaj kada je UEFA kaznila Fudbalski savez Srbije i Crne Gore 20.000 franaka zato što je publika na nekoj utakmici reprezentacije vređala crnoputog sudiju uzvicima: u, u, u… Na tu odluku žalili su se i FS SCG zbog visine kazne i Izvršni odbor UEFA, tražeći izbacivanje naše reprezentacije iz daljeg takmičenja. Arbitražna komisija UEFA ustanovila je, da je u prijavi dotičnog sudije pisalo: “rekli su mi da su me vređali”, a ne “čuo sam uvrede” i zato je odlučila da kazni i FS SCG i Izvršni odbor UEFA sa po 10.000 franaka.
Dakle, pravila su pravila, i nikakve molbe za pomoć tu ne pomažu. Zvezda i Partizan su još krajem aprila kažnjeni izbacivanjem iz Evrope, a to što su išli u Nion i što su sa sobom poneli pisma podrške Tadića i Dačića, bilo je samo korišćenje prava na žalbu. I šta se desilo? FSS je kažnjen sa 100.000 evra, Crvena zvezda sa 50.000, a Partizan sa 30.000 i to sve uslovno, jer ako te kazne ne uplate u roku odmah, biće izbaćeni iz Evrope i kazne će im se duplirati. Crvenoj zvezdi su malo ipak progledali kroz prste i prolongirali joj rok za izmirenje duga od 800.000 evra do 25. maja, ali ne zbog pisma Tadića i Dačića, već zato što je bila prvak Evrope.
E sad, šta nam sve ovo govori? Pa iz aviona se vidi da je za takvo srozavanje dva popularna kluba kriva sprega politike, tajkuna i kriminala. U upravama dva kluba sede zajedno: političari, bogati predstavnici privrede i ljudi koji su svoje, ko zna kako zarađene pare uložili u igrače. Zbog toga već godinama, niko ne pita gde su pare Zvezde i Partizana? Doduše, pitali su zimus trener i sportski direktor Partizana, šta je sa milionima evra koje su “crno-beli” dobili za učestvovanje u Ligi šampiona? Umesto odgovora dobili su otkaz uz konstataciju da sportski direktor nema pravo da traži pare jer je “uzeo” od kluba 800.000 evra, kao da mu taj novac nisu dali isti ljudi koji su ga i najurili. Da li će neko njih pitati na osnovu čega, na osnovu kojih propisa su sportskom direktoru plaćene tolike pare?
Ili slučaj aktuelnog predsednika Crvene zvezde koji je prilikom izbora obećao da će postepeno smanjivati dugove kluba i za tri godine osvojiti titulu prvaka. Danas je Zvezda u dvostruko većim dugovima, pet godina bez titule, ali predsednik se ponovo mrtav-hladan kandiduje i nema protivkandidata, jer ima podršku Tadića i Dačića. Treba li podsećati da su legende kluba Džajić i Cvetković uhapšeni, iako za vreme njihove vladavine klub nije bio u gubicima.
I ne samo to. Dok igrači i zaposleni mesecima ne primaju svoje prinadležnosti, dok gradonačelnik Beograda volonterski obavlja svoj posao, poklanjajući platu u dobrotvorne svrhe, dotle predsednik Zvezde i njegovi bliži saradnici redovno primaju plate višestruko veće od predsednika države. I još izjavljuje da će Zvezda uzeti kredit od neke ruske banke u iznosu od 16 miliona evra. Ne kaže, niti ga ko pita, odakle mu garancija za toliki novac (osim ako ne garantuju Tadić i Dačić). A svi znamo da je Zvezda u gubitku, prema njihovom priznanju više od 30 miliona evra.
Možda “tako treba” – što bi rekli nekadašnji Miloševićevi socijalisti, a možda je na delu privatizovanje fudbala na srpski način, vrag bi znao.
(

Оцените коментар: Thumb up 0 Thumb down 0

Гост
Anka
мај 7, 2012

Gospodine Sovrovicu, manite se corava posla i kritike oko bazena. Kao clan UO SDCZ, kao predsednik vaterpolo saveza, i kao bivsi igrac i jedno vreme predsednik VK CZ trebali bi ste mnogo vise da ucinite za vaterpolo.
1. mestu da Zvezdi obezbedite SC Gale Muskatinovic jer po svim parametrima on treba da pripadne Zvezdi.
2. mestu da se u BG razvoje rekreativni centri od centara koji su namenjeni renimiranim klubovima – u ovom slucaju rec je o vodenim sportovima.

BG ima dovoljan broj bazena cak 5 zatovrenih : TAS, Gale, Banjica, 11.april i u obrenovcu TENTov bazen. Objasnite mi zasto ste dozvolili (vi niste predsednik saveza od juce) da se pojedinim klubovima i BGu oduzimaju bazeni i renoviraju u rekreativne teniske centre za Bogatase! A posto je TAS renoviran a ona bivsa ministarka zajedno sa svima vama izvisila za organizaciju evropskog ili svetskog prvenstva u plivanju onda ste krenuli u vracanje starog sjaja svih bazena. Sta smo mi svi ludi a vi pametni?
Prekinite vise sa tom malodusnom pricom, vec ucinite nesto pragmaticno umesto sto se lizete sa glodarima i njima sve dozvoljavate.

Sto se nove lige tice ako je to u interesu svih klubova onda se svi klubovi moraju ujediniti i suprostaviti LENovom lopovluku koji nije mali a sva sredstva idu Italijanskom savezu samo da bi se vratili u vaterpolo vrh. Najveca vasa sramota za vreme vaseg mandata je da vam je los lobi i nedovoljan broj nasih ljudi u clanstvu LENA nego ste dozvolili da hrvati vrse lobi za nas, kao sto su to cinili za dobijanje rukometnog evropskog prvenstva. LICNO TRI COVEKA U SPORTU NE MOGU DA SMISLIM KARADZIC, MARIJANOVIC I VAS! SAMO ZATO STO STE FOTELJASI I NESPOSOBNI DA VODITE SAVEZA. NASEM SPORTU JE POTREBNA PRAGMATICNOST I LJUDI KOJI CE GLEDATI INTERES REPREZENTACIJE (kroz dobijanje prvenstava, preko kojih cemo razvijati infrastrukturu, stiti interese reprezentacije kroz razvoj klubskog sporta i popularizacije vaterpola u sredinama gde je to potrebno) i KLUBOVA (pomoci im savetima i infrastrukturom za njihov dalji razvoj i podizanje na visi stepenik od cega bi pre svega klubovi imali koristi a zatim i reprezentacija, a ne da se nastavi trend da samo jedan klub postoji koji ce od drugih kupovati najtalentovanije igrace vrbovati decu iz drugih klubova i sastavljati tim umesto trener reprezentacije).

Оцените коментар: Thumb up 0 Thumb down 0