Istorija FK Crvena zvezda o kojoj se (ne)priča

Istorija FK Crvena zvezda o kojoj se (ne)priča

4513
27
Podeli

Zvanično beše ovako…

Ideja o osnivanju krenula je na inicijativu Gradskog odbora USAOS-a Beograda i tokom februara, ratne 1945. godine vršene su pripreme za osnivačku skupštinu. U planu je bilo formiranje Omladinskog Fiskulturnog Društva (OFD) koje bi bilo sastavljeno iz raznih sportskih sekcija. Konačno, osnivačka skupština održana je 4. marta 1945. godine u zgradi starog DIF-a u Deligradskoj 27. Na osnovu sećanja osnivača, sala u kojoj je održana Osnivačka skupština bila je sa polomljenim staklima na prozorima, dok su se u daljini i dalje čuli topovi sa sremskog fronta.

Slobodan Ćosić

Glavna diskusija se povela oko dodele imena budućem sportskom „čedu“. Postojali su brojni predlozi: Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva,… Međutim kao kumovi zvanično se vode Slobodan Ćosić i

Zoran Žujović

Zoran Žujović. Ćosić je dao predlog:

– Da naše društvo nazovemo „Zvezda“?

Na taj predlog reagovao je Žujović:

– Odlično. Samo kada je Zvezda, neka bude Crvena zvezda!

I tako je rođen sportski kolektiv koji je danas bez premca u ovom delu Evrope. Još istog dana, fudbalska sekcija odigrala je i svoju prvu utakmicu. Protivnik je bila ekipa Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, a Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:0. Prvi strelac za novonastali klub bio je Kosta Tomašević, koji je na tom susretu postigao ukupno dva pogotka, dok je jednom strelac bio Pečenčić. Crvena zvezda je svoj prvi susret odigrala u sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Jovanović, P. Veličković, Šapinac (Stokić), Spasojević, Tomašević, Pečenčić i Horvatović.

Istovremeno fudbalskoj sekciji je dodeljen i stadion predratnog kluba SK Jugoslavija.

Upravo taj podatak govori o delu istorije našeg kluba koji je tokom prethodnih gotovo 70 godina uspešno skrivan od sportske javnosti. Iz tog razloga istorija Crvene zvezde mora se predočiti na pravi način, protkana istorijskim činjenicama.

6. avgusta 1913. godine u restoranu „Kasina“ u Beogradu je osnovan klub SK Velika Srbija. Bio je to klub za koji se može reći da je nastao iz „disidenstva“. Najzaslužniji za nastanak kluba bili su Danilo Stojanović i budući večiti rival BSK (današnji OFK Beograd). Danilo Stojanović, poznatiji kao Čika Dača, zbog sukoba sa rukovodstvom BSK-a osnovao je novi klub kome su pristupili igrači kluba „Slavija“ sa Vračara, a klubu su pristupili i neki fudbaleri BSK-a i kragujevačke Šumadije. Pored njih SK Velika Srbija je imala i tri stranca. Edvard Mifek, Vencel Petrovicki i Lojda Mahek bili su češki internacionalci koji su obukli dres novog kluba. Prvi susret SK Velika Srbija odigrala je protiv ekipe BSK-a i poražena je rezultatom 2:0. Prvi susret je pratilo oko 1.000 navijača, a treba napomenuti da su fudbaleri SK Velike Srbije nosili zelene dresove.

Usled početka I svetskog rata, SK Velika Srbija je prekinula svoj rad, a funkcionisanje kluba nastavljeno je 1919. godine, ali pod novim imenom SK Jugoslavija. Prvi susret odigran je protiv ekipe engleskih mornara i proslavljena je ubedljiva pobeda od 9:0. Po prvi put, klub je nastupio u crvenim dresovima. Ubrzo je klub dobio i svoj grb. U gornjem delu bio je štit podeljen dijagonalno na crvenu i belu boju oko kojeg je postojao venac sa metalnom pločicom na kojoj je bilo ispisano ime kluba. Upravo taj štit kasnije je dodatkom crvene zvezde izabran za grb FK Crvena zvezda.

Još od osnivanja 1913. godine, SK Velika Srbija, pa kasnije i SK Jugoslavija svoje mečeve igrala je na malom stadionu koji se nalazio na uglu ulica Bulevara Kralja Aleksandra i Ruzveltove, na mestu gde se danas nalazi zgrada tehničkih fakulteta. Taj stadion je 1919. godine proširen i pridodata mu je

Stadion SK Jugoslavija na mestu na kome se nalazi današnja "Marakana"

atletska staza i teniski tereni. Tokom 1925. godine, stadion je srušen, a SK Jugoslavija je dobila novu lokaciju za izgradnju znatno većeg stadiona. Lokacija je bila Topčider, Ulica Ljutice Bogdana 1a. Lokacija na kojoj se danas nalazi i „Marakana“. Novi stadion sa čak 30.000 mesta zvanično je otvoren 24. aprila 1927. godine. A poslednja utakmica na tom stadionu odigrana je 27. decembra 1959. godine kada su se sastale ekipe Crvene zvezde i Novog Sada, a zatim je započela izgradnja današnjeg stadiona FK Crvena zvezda.

Klub SK Jugoslavija je pred početak II svetskog rata promenio ime u SK 1913 u čast datuma osnivanja kluba, a tokom ratnih strahota od aprila 1941. do 1945. nije funkcionisao. Završetkom rata veliki broj predratnih fudbalera, kao i stadion SK Jugoslavija prešao je u ruke FK Crvena zvezda.

SK Jugoslavija je dva puta bila i šampion Kraljevine Jugoslavije i to 1924. i 1925. godine, dok je 1926., 1930. i sezone 1934/35 bila vicešampion.

Da li svi podaci, kao i evidentan kontinuitet vezan za fudbalere, stadion i grb, dovoljno govore da je u pitanju samo jedan klub koji je do sada kroz istoriju četiri puta menjao ime.

–          SK Velika Srbija (1913 – 1919);

–          SK Jugoslavija (1919 – 1941);

–          SK 1913 (1941 – 1945) i

–          FK Crvena zvezda (od 1945. pa do večnosti)

O ovom pitanju treba povesti javnu raspravu i pokazati da naša Crvena zvezda ima korene koji potiču još od početka XX veka. Zbog svega toga svi Zvezdaši će 6. avgusta 2013. proslaviti 100 godina od osnivanja našeg kluba. Ipak je to pravi datum kada se rodilo naše „čedo“, a ako budemo složni i uporni tog dana će na zgradi restorana „Kasina“ u Beogradu osvanuti i tabla koja će i buduća pokoljenja informisati da je tu i  na tom mestu, davne 1913. godine formiran današnji klub koji je 1991. godine postao vladalac i Evrope i cele planete.

Podeli
Rođen onog januara `78 pred početak sezone 1978/79 u kojoj "dragi nam" Partizan jedva opstade u fudbalskoj eliti. Nakon toga učih malo školu, doživeh da moja Crvena zvezda bude šampion Evrope i sveta, završih i faks, pa se i oženih i sada kada se okrenem iza sebe shvatam jednu stvar... Od rođenja mog nije proš`o bez imena tvog ni dan ni godina zvezdo Crvena.

Komentari

27 Komentara na "Istorija FK Crvena zvezda o kojoj se (ne)priča"

Obavesti me o
avatar

Poređaj po:   najnovijim | najstarijim
Srdjan
Guest
Array
Srdjan
maj 15, 2016 16:28

Bravo. KAze, SK 1913 nije igrao tokom ratnih strahota, a dole u spisku stoji SK 1913 (1941-45). Sk 1913 je 42. bio prvak lige nemacke Srbije, tako da – samo se vi ponosite time da zelite da budete naslednik kolaboratorskog kluba. KOja ironija, fasiste se u martu 1945. mimikrisali pod komunistickim imenom.

Ocenite komentar: Thumb up 0 Thumb down 1

Aleksandar Đenadić
Guest
Array
Aleksandar Đenadić
jun 9, 2015 23:29

SK „Jugoslavija“ pre rata, imala je popularno ime beogradske „Crvene zvezde“. Najveći fudbalski autoritet sa ovih prostora, dr Mihailo Anrejević – Andrejka, smatrao je Crvenu zvezdu naslednikom SK „Jugoslavije“ odnosno Velike Srbije, odnosno SK 913.

Ocenite komentar: Thumb up 2 Thumb down 1

Marko
Guest
Array
Marko
dec 2, 2014 19:08

Na kraju krajeva, sta je to sto cini jedan fudbalski klub? Grb, boje, stadion, igraci? Sve se to menja, nema niceg nezamenljivog. Jugoslavija je Zvezda, BSK je OFK

Ocenite komentar: Thumb up 0 Thumb down 1

vlado cvijić
Guest
Array
vlado cvijić
jun 30, 2014 13:13
iPAK predlažem novo ime jer je Crvena Zvezda ideologijsko ime! Koje bi trebalo biti novo ime? Teško je reći,kao da se skuje ime za sva vremena i sve ideologije,ili da se vrati nešto iz starih imena i modifikuje! Možda bi dobro bilo pogledati detalje scenarija filma „Montevideo,Bog te video“, pa tu pažljivo izanalizirati replike, i odabrati ime koje se u tom filmu naslućuje! Ocenite komentar: 0  2
kima
Guest
Array
kima
apr 23, 2014 22:36

Dzaba si studirao, kada si se u ovom tekstu toliko nalupao.Vrhunac tvoje pameti je:Od rođenja mog nije proš`o bez imena tvog ni dan ni godina zvezdo Crvena.Meni su mnogo vazniji porodica,rodbina,i prijatelji.

Ocenite komentar: Thumb up 0 Thumb down 2

kime
Guest
Array
kime
apr 23, 2014 22:00

Vladimire,da li S.K. Velika Srbija osnovao cetnicki komitski pokret? Vidim da sve znzs, z tako mlad.

Ocenite komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

biskx
Guest
Array
biskx
avg 14, 2013 00:27

Vladimire zanima me tvoj odgovor na optuzbe od onih da je nas klub osnovao Krcun,a ne ljudi koji su pominjani gore.Ja sam mlad,a jako me zanima tvoj odgovor ko je zapravo osnovao Crvenu Zvezdu,ali kroz cinjenice.Hvala

Ocenite komentar: Thumb up 0 Thumb down 0

wpDiscuz