Istorija FK Crvena zvezda o kojoj se (ne)priča

Zvanično beše ovako…

Ideja o osnivanju krenula je na inicijativu Gradskog odbora USAOS-a Beograda i tokom februara, ratne 1945. godine vršene su pripreme za osnivačku skupštinu. U planu je bilo formiranje Omladinskog Fiskulturnog Društva (OFD) koje bi bilo sastavljeno iz raznih sportskih sekcija. Konačno, osnivačka skupština održana je 4. marta 1945. godine u zgradi starog DIF-a u Deligradskoj 27. Na osnovu sećanja osnivača, sala u kojoj je održana Osnivačka skupština bila je sa polomljenim staklima na prozorima, dok su se u daljini i dalje čuli topovi sa sremskog fronta.

Slobodan Ćosić

Glavna diskusija se povela oko dodele imena budućem sportskom „čedu“. Postojali su brojni predlozi: Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva,… Međutim kao kumovi zvanično se vode Slobodan Ćosić i

Zoran Žujović

Zoran Žujović. Ćosić je dao predlog:

- Da naše društvo nazovemo „Zvezda“?

Na taj predlog reagovao je Žujović:

- Odlično. Samo kada je Zvezda, neka bude Crvena zvezda!

I tako je rođen sportski kolektiv koji je danas bez premca u ovom delu Evrope. Još istog dana, fudbalska sekcija odigrala je i svoju prvu utakmicu. Protivnik je bila ekipa Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, a Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:0. Prvi strelac za novonastali klub bio je Kosta Tomašević, koji je na tom susretu postigao ukupno dva pogotka, dok je jednom strelac bio Pečenčić. Crvena zvezda je svoj prvi susret odigrala u sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Jovanović, P. Veličković, Šapinac (Stokić), Spasojević, Tomašević, Pečenčić i Horvatović.

Istovremeno fudbalskoj sekciji je dodeljen i stadion predratnog kluba SK Jugoslavija.

Upravo taj podatak govori o delu istorije našeg kluba koji je tokom prethodnih gotovo 70 godina uspešno skrivan od sportske javnosti. Iz tog razloga istorija Crvene zvezde mora se predočiti na pravi način, protkana istorijskim činjenicama.

6. avgusta 1913. godine u restoranu „Kasina“ u Beogradu je osnovan klub SK Velika Srbija. Bio je to klub za koji se može reći da je nastao iz „disidenstva“. Najzaslužniji za nastanak kluba bili su Danilo Stojanović i budući večiti rival BSK (današnji OFK Beograd). Danilo Stojanović, poznatiji kao Čika Dača, zbog sukoba sa rukovodstvom BSK-a osnovao je novi klub kome su pristupili igrači kluba „Slavija“ sa Vračara, a klubu su pristupili i neki fudbaleri BSK-a i kragujevačke Šumadije. Pored njih SK Velika Srbija je imala i tri stranca. Edvard Mifek, Vencel Petrovicki i Lojda Mahek bili su češki internacionalci koji su obukli dres novog kluba. Prvi susret SK Velika Srbija odigrala je protiv ekipe BSK-a i poražena je rezultatom 2:0. Prvi susret je pratilo oko 1.000 navijača, a treba napomenuti da su fudbaleri SK Velike Srbije nosili zelene dresove.

Usled početka I svetskog rata, SK Velika Srbija je prekinula svoj rad, a funkcionisanje kluba nastavljeno je 1919. godine, ali pod novim imenom SK Jugoslavija. Prvi susret odigran je protiv ekipe engleskih mornara i proslavljena je ubedljiva pobeda od 9:0. Po prvi put, klub je nastupio u crvenim dresovima. Ubrzo je klub dobio i svoj grb. U gornjem delu bio je štit podeljen dijagonalno na crvenu i belu boju oko kojeg je postojao venac sa metalnom pločicom na kojoj je bilo ispisano ime kluba. Upravo taj štit kasnije je dodatkom crvene zvezde izabran za grb FK Crvena zvezda.

Još od osnivanja 1913. godine, SK Velika Srbija, pa kasnije i SK Jugoslavija svoje mečeve igrala je na malom stadionu koji se nalazio na uglu ulica Bulevara Kralja Aleksandra i Ruzveltove, na mestu gde se danas nalazi zgrada tehničkih fakulteta. Taj stadion je 1919. godine proširen i pridodata mu je

Stadion SK Jugoslavija na mestu na kome se nalazi današnja "Marakana"

atletska staza i teniski tereni. Tokom 1925. godine, stadion je srušen, a SK Jugoslavija je dobila novu lokaciju za izgradnju znatno većeg stadiona. Lokacija je bila Topčider, Ulica Ljutice Bogdana 1a. Lokacija na kojoj se danas nalazi i „Marakana“. Novi stadion sa čak 30.000 mesta zvanično je otvoren 24. aprila 1927. godine. A poslednja utakmica na tom stadionu odigrana je 27. decembra 1959. godine kada su se sastale ekipe Crvene zvezde i Novog Sada, a zatim je započela izgradnja današnjeg stadiona FK Crvena zvezda.

Klub SK Jugoslavija je pred početak II svetskog rata promenio ime u SK 1913 u čast datuma osnivanja kluba, a tokom ratnih strahota od aprila 1941. do 1945. nije funkcionisao. Završetkom rata veliki broj predratnih fudbalera, kao i stadion SK Jugoslavija prešao je u ruke FK Crvena zvezda.

SK Jugoslavija je dva puta bila i šampion Kraljevine Jugoslavije i to 1924. i 1925. godine, dok je 1926., 1930. i sezone 1934/35 bila vicešampion.

Da li svi podaci, kao i evidentan kontinuitet vezan za fudbalere, stadion i grb, dovoljno govore da je u pitanju samo jedan klub koji je do sada kroz istoriju četiri puta menjao ime.

–          SK Velika Srbija (1913 – 1919);

–          SK Jugoslavija (1919 – 1941);

–          SK 1913 (1941 – 1945) i

–          FK Crvena zvezda (od 1945. pa do večnosti)

O ovom pitanju treba povesti javnu raspravu i pokazati da naša Crvena zvezda ima korene koji potiču još od početka XX veka. Zbog svega toga svi Zvezdaši će 6. avgusta 2013. proslaviti 100 godina od osnivanja našeg kluba. Ipak je to pravi datum kada se rodilo naše „čedo“, a ako budemo složni i uporni tog dana će na zgradi restorana „Kasina“ u Beogradu osvanuti i tabla koja će i buduća pokoljenja informisati da je tu i  na tom mestu, davne 1913. godine formiran današnji klub koji je 1991. godine postao vladalac i Evrope i cele planete.

25 Коментара

Marko

Na kraju krajeva, sta je to sto cini jedan fudbalski klub? Grb, boje, stadion, igraci? Sve se to menja, nema niceg nezamenljivog. Jugoslavija je Zvezda, BSK je OFK

Оцените коментар: Thumb up 0 Thumb down 0

Одговори
vlado cvijić

:mrgreen: iPAK predlažem novo ime jer je Crvena Zvezda ideologijsko ime! Koje bi trebalo biti novo ime? Teško je reći,kao da se skuje ime za sva vremena i sve ideologije,ili da se vrati nešto iz starih imena i modifikuje! Možda bi dobro bilo pogledati detalje scenarija filma „Montevideo,Bog te video“, pa tu pažljivo izanalizirati replike, i odabrati ime koje se u tom filmu naslućuje!

Оцените коментар: Thumb up 1 Thumb down 4

Одговори
kima

Dzaba si studirao, kada si se u ovom tekstu toliko nalupao.Vrhunac tvoje pameti je:Od rođenja mog nije proš`o bez imena tvog ni dan ni godina zvezdo Crvena.Meni su mnogo vazniji porodica,rodbina,i prijatelji.

Оцените коментар: Thumb up 1 Thumb down 3

Одговори
biskx

Vladimire zanima me tvoj odgovor na optuzbe od onih da je nas klub osnovao Krcun,a ne ljudi koji su pominjani gore.Ja sam mlad,a jako me zanima tvoj odgovor ko je zapravo osnovao Crvenu Zvezdu,ali kroz cinjenice.Hvala

Оцените коментар: Thumb up 3 Thumb down 0

Одговори
Goran

Zamislite da ovih 4 trofeja koje je SK Jugoslavija osvojila zvanicno pripisu Zvezdi, Grobari bi poludeli hahahaha…Covicu uradi to i Grobari ce kolektivno ludeti :)

Оцените коментар: Thumb up 6 Thumb down 1

Одговори
Takojebre

Zvezda je pravi naslednik SK Velike Srbije, taj klub je otvorijo Vrata nasoj Crvenoj Zvezdi.

Оцените коментар: Thumb up 15 Thumb down 2

Одговори
Branislav

Dugo se spremam da ovu temu pokrenem preko medija.Pošto sam po profesiji dipl sportski novinar i bavim se istorijom fudbala u potpunosti se slažem sa Vladimirom.Dugo već spremam obimnu dokumentaciju u kojoj ću pokušati da dokažem da su komunisti nevešto pokušali da sakriju da je Crvena zvezda ipak pravi naslednik Jugoslavije i SK 1913 pod kojim je imenom ovaj klub igrao za vreme okupacije.Boje pod kojim je osnovana Velika Srbija 1913 su bile crveno, plava i bela.Čak su i prve stative kao i stubići na starom trkalištu bili obojeni u te boje.Ne postoji zvanična odluka komunističkih vlasti iz 1945 god da se zabranjuje rad Jugoslaviji BSKu i drugim klubovima,samo su poništeni svi rezultati koji su postignuti pod okupacijom.Crvana zvezda nije nasledila samo boje ,stadion, publiku nego skoro i sve igrače Jugoslavije (njih 12) sa kapitenom Milovanom Ćirićem,Samo je Aleksandar Atanacković otišao u Partizan po naređenju.Dinamo je ispravio istorijsku nepravdu i 2011 je svom imenu dodao NK Građanski Dinamo. koji je u junu po direktivi morao da postane Dinamo(naravmo nasledio je stadion igrače, boje kluba i publikuod Građanskog).Ovo će ići jako teško jer u Srbiji sve teče sporo.Čini mi se da ni u Yveydi nisu oduševljeni sa ovim predlogom, ali videćemo.Da bih potvrdio ove moje činjenice u prilog nam ide i podatak da je pokojni Rajko Mitić na jednoj proslavi veterana Crvene zvezde 1986 u vltavi,pozvao i sve bivše žive igrače Jugoslavije, učlanio ih u veterane Crvene zvezde i rekao im dobrodošli u svoj klub.Pošto sam napisao dve knjige monografiju o Rajku Mitiću i Fudbal u Beogradu za vreme drugog svetskog rata, neću da trošim prostor drugima. 100 godina je u Avgustu od osnivanja našeg voljenog klubai to je moja životna želja da to i proslavimo.Zvezda nam je u teškoj situaciji i trenutno nisu okuprani ovim problemom.Pozdrav svima na forumu.

Оцените коментар: Thumb up 23 Thumb down 5

Одговори
Lapovo

Po svemu sudeci ZVEZDA je i zvanicno Srbski klub!! Za proslavu 100 godine trebamo da uzmemo stari GRB od ovuh gore i samo da se u sredini doda ZVEZDA!!

Оцените коментар: Thumb up 9 Thumb down 6

Одговори
Miloš

Evidentn je da imamo istoriju pre zvanične istorije ali iz stotinu i jednog razloga treba da ostane 1945.kao godina osnivanja.
Naravno, treba obeležiti osivanje SK Velika Srbija dogodine
revijalnom utakmicom na marakani.

Оцените коментар: Thumb up 8 Thumb down 3

Одговори
Dragan

Vladimire skoro sve sto si rekao je tacno,verovao ili ne sve sam to znao i ranije bez obzira sto ne navijam za Zvezdu. O svom klubu znam sigurno puno vise bez obzira sto se veliki broj navijaca zvezde potrudio da nam prekraja istoriju cistim lazima ali ok. Slazem se sa tobom da bi dogodine trebali da proslavite 100g ali mislim da od tog nece biti nista. E sad,da li ces za 10 ili 20g pokusati da ubedis ljude da je KK Crvena Zvezda Beograd Diva isti onaj klub KK C.Zvezda koji je ugasen,pripojen KK FMP,koji vise nije ni clan SD CZ?

Оцените коментар: Thumb up 16 Thumb down 20

Одговори
Zis

Ovo tumacenje ce neki prihvatiti a neki ne. Ali ono sto je skroz netacno je da je BSK danasnji OFK>

Оцените коментар: Thumb up 15 Thumb down 9

Одговори
Miodrag

U cijelosti saglasan sa Vladimirom.:
————————————————–

Crveni dres Jugoslavije = Crveni dres C. Zvezde
Grb Jugoslavije = grb C. Zvezde
Mesto S tadiona Jugoslavije = mesto stadiona C. Zvezde
Dresovi, kopačke… = prva oprema C. Zvezde
+ Fudbaleri Jugoslavije = prvi fudbaleri C. Zvezde
—————————————————————————
ZAKLJUČAK SK Jugoslavija = FK Crvena Zvezda

1945. i pokojoj narednoj godini bilo je više nego nemoguće da „novi tim“ nastavi tradiciju tima iz koga je faktički nastao kada se ovaj zove: Velika Srbija. To je više nego jasno! Zato u tom vremenu, i pored toga što se Velika Srbija još od 1919. zvala SK Jugoslavija, nikako nije smjelo i pomisliti da se Crvenoj Zvezdi prizna minuli rad svojih evidentnih predhodnika. Mislim da je ovo po sebi toliko očito da je svak dodatna riječ besmislena. Znači, i ovako analizirana prošlost C. Zvezde, nedvosmisleno govori da je pravi njen početak 6. avgust 1913. godine u kafani Kasina u Beogradu, i da je ideološko-politički razlog, kao i vrlo često, prouzrokovao da se ova istina zataškava. Mislim da je drugo vrijeme i da je valja ispravljati.
Ova greška se mora po svaku cijenu ispraviti i ne forme radi već istine radi. ( Ovu činjenicu ne uvažiti bilo bi jednako netačno kao kada bi čovijeku računali godine starosti od dana kada je prohodao?!)
I još nešto, ne treba se sa ovim inatiti sa Partizanovcima, ili bilo kim drugim, jer je ovo više od svake dnevne pa i navijačke politike. Održavanje postojećeg tumačenja starosti Crvene Zvezde je neistina i legalizovanje falsifikata.
Vama Vladimire i svim ljudima sa intelektualnom savješću predlažem i molim da organizujemo u Beogradu potpisivanje peticije kojom bi smo privoljeli odgovorne u Zvezdi, a i dalje, da se ova činjenica i uvaži. Voljan sam da se i sam u tome angažujem. (Još uvijek ima vremena do 2013. godine).
Miodrag Joksimović

Оцените коментар: Thumb up 35 Thumb down 5

Одговори
Miodrag

Nastavljam moju priču i nekakvu misao od 30.maja 2012. naravno, po cijenu da baba i dalje trlja lan, neodustajem od zamisli da se organizuje potpisivanje peticije kojom bi se privoljela upava FK „Crvena Zvezda“ da se Zvezdin dan rođenja ozvaniči i legalizuje kao 6. avgust 1913. Ljudi i nama broje godine od rođenja!
Zbilja postaje jasno zašto nama, narudu koji živimo u ovoj Srbiji, može poput samo omaške da promakne da u redu za najbanalniju sitnicu stojimo strpljivo ćuteći danima, da u autobusu kojim idemo na posao da zaradimo sebi i društvu, stojimo na petoparcu, opet ćuteći sa razumijevanjem, a koji bi bio premalen i za poslovično positne Japance, koji su nam , ugzred rečeno, donirali ovu božiju miloštu, da u mimohodu mrtvome Brozu prodefilujemo u stotinama hiljada, a da se onda ne može naći ni jedan akter tog događaja među živima, da kum ubije kuma pa mu glavu kao suvenir pošalje dušmanu, onda kum baci kuma i kumu sa balkona, onda kum izda kuma pa napreduje, onda damo naziv ulice čovjeku čije zasluge za Srbiju više ne pamte ni najbliži iz nejgove porodice, onda zaboravimo na Rajsa da je namjerno ostavio srce na Kajmakčalanu, onda napadnemo Emira Kusturicu zbog navodne alavosti, a da je, kojim slučajem, bio još samo jedan Emir, 1992. godine možda i ne bi bilo rata u Bosni, a i Njegoš, najvjerovatnije zbog Gorskog vijenca ne bi se za plajvaz mašio.
Ipak, i po cijenu da baba i dalje trlja lan, zahtjevam i prozivam vaše intelekutalno poštenje, da se organizujemo i načinimo peticiju da se istina konačno usvoji. 2013. godina i nije toliko daleko!!!

Оцените коментар: Thumb up 9 Thumb down 3

Одговори
kime

Postovani gdine M. Joksimovicu,
prodje 2013.gidina, a nista od peticije.Cetnicki komitski pokret osnovao je 1864 godine Crvenu zvezdu.Engleska=Crvena zvezda=1864.Ove godine slavite 150 godina postojanja.Sve cestitke.

Оцените коментар: Thumb up 2 Thumb down 1

Одговори
FkpCascais

Samo jedna ispravka. Nije tacno da „izmedju 1941 i 1945 klub nije funkcionisao“. Naprotiv, SK 1913 je odigrao brojne meceve sve do skoro kraja rata, procitajte knjigu „Bsk – Jugoslavija Sećanja Na Prvi Beogradski Večiti Derbi“ od Živka M. Bojanića gde su svi mecevi nabrojeni i opisani. Naime, svaki ljubitelj srpskog fudbala bi trebao da procita tu knjigu, ima je na Google Books, evo link: http://books.google.pt/books?id=J4lNKB5Apx4C&pg=PA29&lpg=PA29&dq=bsk+jugoslavija+tusko&source=bl&ots=JI70ahvr6U&sig=wsB8rvXjrOOafZPDHT6_vU84X4o&hl=pt-PT&ei=Uo5YTdrGD8n3sgbh2sClCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&sqi=2&ved=0CCsQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Оцените коментар: Thumb up 18 Thumb down 0

Одговори
Sloby

E vidis,citao sam skoro sve tvoje komentare,za tebe sam verovatno klinac,posto vidim da znas mnogo o zvezdi,to ne sporim…ali me nervira to sto kazes da mi grobari komentarisemo o vasoj istoriji,kakve to ima veze,svi smo ljudi i svi smo zeljni saznanja,ja sam dosao na ovaj sajt upravo zbog toga da bih saznao sto vise o zvezdi,zasto…? Zbog pojedinih „velikih'“delija..i radi svoje licne informisanosti…Skoro sam se raspravljao sa mojim jako dobrim drugarima,delijama,zista momci idu na skoro svaku tekmu,bas su zagrizeni navijaci i sto je,po meni najbitnije od svega,oni vole Zvezdu,zbog toga ih cenim iako sam grobar..No’posle sam se bas razocarao u njih…Pricali smo o tome koliko je Partizan smanjio prednost zvedze u osvojenim prvenstvenim titulama,dakle bez kupova i ostalo..jedan od dvojice drugara kaze da zvezda danas ima 10 titula vise od partizana,ponavljam (prvenstvo)…nisam mogao da verujem..znaci svaka tekma je njegova,stalno ide,a ne zna koliko mu klub ima titula…strasno…s’toga nije lose znati,o svemu po malo…velike pohvale za sajt,iako sam Partizanovc…meni je najbitnije od svega toga sto sam SRBIN…ziveli…!

Оцените коментар: Thumb up 25 Thumb down 0

Одговори
Vladimir

Честитам ти на твојој жељи да сазнаш што више ствари о свакако најбољем клубу на Балкану. То што твоји другови не знају колико титула има клуб за који навијају је њихова велика срамота, али морам ти рећи да то што иду на сваку утакмицу (предпостављам фудбалску), не чини их загриженим делијама. Одувек сам говорио, да ја не навијам за Звезду, ја Звезду волим и сваки њен успех, тј. неуспех проживљавам као лични.
За крај, једно питање и за тебе, да ли знаш како је и где клуб за који навијаш основан?

Оцените коментар: Thumb up 20 Thumb down 4

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>