Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Branko Bošković

Звездашка сезона је на самом крају. Нису сви имали успеха, али верујемо да су се сви радовали нашем новом освојеном Купу, 24 у историји. Прокрстарићемо црвено-белим светом по последњи пут у овој сезони, а онда заједно сачекати нову сезону, убеђени, много успешнију.

Aleksandar Kolarov
Aleksandar Kolarov

Као и до сада, почињемо од енглеске Премијер лиге, где је зваршена сезона у недељу, али на какав начин. Манчестер Сити је освојио титулу првака Енглеске после 44 године победом над дављеником КПР, головима у ’92 и ’94 минуту! Шекспировска завршница са Хичкоковским сценаријом донела је „Грађанима“ титулу захваљујући бољој гол разлици, иако су имали исти број бодова као градски и много успешнији ривал Јунајтед. Александар Коларов није наступао на овом мечу, али је тако ФА Купу из прошле сезоне, придодао и прву титулу националног првака у каријери и можемо да кажемо да је била успешна по њега, иако Роберто Манћини баш и није имао пуно поверења и разумевања за њега, насупрот његовим играма и другим играчима. Александар је постао и звезда интернета после „занимљивог дијалога“ са Стефаном Савићем на прослави титуле свог тима. На другој страни Немања Видић није придодао још један трофеј својој богатој колекцији и поред победе Манчестер Јунајтеда у гостима над Сандерлендом 1:0, али јесте још једно велико признање. Иако због тешке повреде није играо практично целе сезоне, Немања Велики је изабран у идеалан тим, у најбољи тим у историји Премијер лиге! Браво мајсторе и хвала! Вулвси су заменили Премијер лигу Чемпионшипом али ни тада Ненад Милијаш не добија прилику. Виган и Вулверхемптон су одиграли одличан меч, без резултатског значаја, а Милијаш је преседео на клупиу поразу свог тима, 3:2. Никола Жигић је био стрелац за Бирмингем у полуфиналу баража за улазак у Премијер лигу, али његов тим није прошао у финале. Што се Енглеске и острва тиче да резимирамо, браво Немања Велики, браво и честитке Александре, Ненаде и Никола врата „Маракане“ су широм отворена за вас! Нигде није као код куће!

У Француској Лиги 1 је такође веома неизвесно, али се ипак после

Nemanja Pejčinović
Nemanja Pejčinović

претпоследњег кола назире нови шампион државе. Такође, све је изгледније да то неће бити и највећи фаворит, Париз Сен Жермен, тим нашег Милана Бишевца. И поред тога што су се „пробудили“, „Свеци“ скупо плаћају своје пређашње киксеве. Победили су веома лако, нама веома добро познату, екипу Рена са 3:0 на „Парку Принчева“, захваљујући хет-трику бразилца Ненеа, који дели место првог стрелца лиге. Милан Бишевац није био у протоколу за овај сусрет. За титулу и велико славље Парижана потребно је да у последњем колу водећи Монпеље изгуби од Оксера, који је већ друголигаш, а да они славе против Лориена. Павле Нинков, наш бивши капитен, одиграо је целу утакмицу за свој Тулуз у ремију против Дижона у гостима и то веома добро. Према оценама, Нине је био међу најбољим актерима овог меча. Много тога је потребно да се поклопи да би Тулуз следећу сезону играо у Лиги Европе, а Дижон остао у друштву најбољих. Али, међусобно могу да помогну једно другом у последњем колу. Тулуз да победи Ажаксио, а Дижон Рен. Један од најангажованијих Звездаша овог викенда дефинитивно је Немања Пејчиновић. У ремију Нице против Евиана, 1:1, Немања је прво добио жути картон, затим у следећем нападу постигао аутогол, да би потом мало касније и био стрелац за свој тим и вратио на ствари на почетак. Одиграо је цео меч и био један од најбољих. Ници би победа у овом мечу обезбедила опстанак, а овако у последњем колу морају да изненаде Лион и букирају себи место међу најбољима и следеће сезоне. Нант је поражен од Бастије, која се после дужег времена вратила у елитни део француског фудбала освојивши и трећу и другу лигу узастопно, а за поражени тим није наступао Филип Ђорђевић.

Dušan Basta
Dušan Basta

Завршила се и италијанска Сериа А, а шампион је већ био познат и пре последњег кола. Јувентус се окитио новом титулом и емотивно прославио на свом стадиону. Ненад Томовић и Леће нису успели да изборе опстанак и наредне сезоне ће се такмичити у Серији Б.  Да ли са нашим интернационалцем и без, остаје да се види. Томовић није био у протоколу у поразу од Кјева 1:0. Са друге стране Бошко Јанковић и Ђенова су оверили опстанак победом над Палермом на „Луиђи Ферарису“, 2:0, где је Бошко наступао до ’71 минута а Милан Милановић је преседео на клупи у дресу Палерма. А Душан Баста је феноменалну сезону крунисао квалификовањем за Лигу Шампиона. Удинезе је савладао са 2:0 Катанију на Сицилији, а Баста је био стандардан, одиграо је цео меч. У дуелу свог садашњег и бившег клуба, Дејан Станковић није учествовао због повреде, Лацио је савладао Интер 3:1. Али, Деки је стигао да бодри свој клуб Црвену звезду, заједно са Синишом Михајловићем и Марком Пантелићем, у Крушевцу и слави освојени Куп.

У шпанској Примери, Дејан Лекићи Осасуна су остали „кратки“ за један бод у

Dejan Lekić
Dejan Lekić

трци за Европу. Осасуна је савладала Расинг из Сантандера 4:2, Лекић је суделовао од ’68 минута, али ништа запажено није постигао. Међутим, дефинитивно је остао запажен у у овој сезони. Три гола Барселони су за историју и помогли су Осасуни да оствари најбољи резултат у последњих двадесет година у шпанском првенству. У Португалу, Бенфика је у последњем колу савладала Леирију 1:0, али титула је остала у Порту. Немања Матић није био у протоколу за овај меч, али можемо да кажемо да је имао успешну дебитантску сезону у португалском великану. Виториа Гимараеш је поражена од Академике. Едгар је ушао у ’57 минуту и није успео да постигне гол. Едгар је сезону завршио на деоби 6. места најбољег стрелца лиге.

Ivan Tričkovski
Ivan Tričkovski

На Кипру, АЕЛ Лимасол је успео да направи велико изненађење и освоји титулу првака. АПОЕЛ који је правио чуда у Лиги Шампиона, стигао до 1/4 финала и сусрета са Реал Мадридом, је поклекао. У последњем колу су савладали Анортозис 2:1, али то је било довољно за вицешампионску позицију. Иван Тричковски, миљеник домаће публике, је играо до ’71 минута. Тричко је имао феноменалну сезону. Мало је фалило да његов гол одлучи првака државе.

Из топлог Кипра у хладну Русију. Невероватно, али истинито и првенство Русије је завршено. Шампион је познат одавно, Зенит је одбранио титулу, последње коло је одлучивало ко ће у Европу и где. Зенит је савладао Анжи у гостима 2:0. Александар Луковић је одиграо цео меч и зарадио жути картон. Захваљујући поразу ЦСКА од Рубина и победи у градском дербију нада Локомотивом 2:0, Спартак је обезбедио место у квалификацијама за Лигу шампиона и придружио се Зениту. У Москви би

Zvezdin dvojac u Rusiji - Miodrag 'Grof' Božović i Slavoljub Muslin!
Zvezdin dvojac u Rusiji - Miodrag 'Grof' Božović i Slavoljub Muslin!

требало да игра Лига Шампиона, као и у Лондону и Паризу. Краснодар Славољуба Муслина је одиграо одличан меч против Спартака из Наљчика. Резултат је био 3:3, а Анђелковић је цео меч бранио боје Краснодара. Амкар који предводи Гроф Божовић је на сјајан начин завршио сезону. Пред својим навијачима, екипа из Перма је декласирала Волгу из Нижњег Новгорода са 4:1. Никола Мијаиловић је цео меч одиграо, а Марко Блажић је у игру ушао у ’86 минуту. Терек Грозни је ремизирао са Криља Совјетов у Самари, предграђу Москве, а Благој Георгиев је довео свој тим у вођство, затим зарадио жути картон, а потом напустио игру у ’90 минуту.

У Украјини Шахтјор је шампион, а Динамо Кијев осим што није успео да освоји титулу ремизирао је у последњем колу, пред својим навијачима, са Тавријом 1:1. Милош Нинковић је преседео цео меч на клупи. Металист је завршио на трећем месту, а у последњем колу је ремизирао са Ворсклом. Владимир Дишљенковић није био у протоколу за овај сусрет, као ни Александар Тришовић. За Ворсклу, Јован Марковски је одиграо цео меч и зарадио жути картон. Милоше и теби су врата „Маракане“ широм отворена!

Идемо до Белорусије на кратко. Јован Дамјановић наставља да решета мреже. Од када је стигао у Динамо из Минска постигао је први хет-трик у победи свог тима над Нафтаном 4:2. Тренутно је на коти од 5 голова.

Saša Stamenković
Saša Stamenković

У Азербејџану је све у фокусу Евровизије, све је подређено томе и све је спремно да Баку заблиста. Иако би ранијих година сви са подсмехом коментарисали, данас је фудбал у највећој земљи Евроазије, јужног дела Кавказа у експанзији. Колико се улаже и колико фудбал напредује, на целом истоку, у земљи Азера говори податак да је после Русије и Украјине, Азербејџан најомиљенија дестинација фудбалских печалбара.  Ипак, славље у престоници Азербејџана је почело. Баку или „Европски Дубаи“ је домаћин Евровизије али и првака Азербајџана у фудбалу. Нефчи Баку, за који са успехом брани наш Стамени, Саша Стаменковић, је одбранио титулу шампиона. И поред пораза у последњем колу на свом терену од Габале, за коју наступа Весељко Тривуновић, али на овом мечу није био у протоколу, Нефчи је прво место још раније обезбедио. Стамени је бранио стандардно. Како се Стамени снашао на граници источне Европе и западне Азије, у егзотичном и оријенталном Бакуу, „Европском Дубаиу,“ довољно говори да челници фудбалске асоцијације Азерабејџана желе Стаменог на голу националног тима. Осим Стаменог у Бакуу је и наш бивши капитен у два мандата, Ненад Ковачевић. Од зиме он брани боје ФК Бакуа. Одиграо је свих ’90 минута у поразу свог тима у градском дербију од Интера из Бакуа. Вицешампион је Казар из Ленкорана, а најбољи стрелац вицешампиона је Бранимир Субашић, репрезентативац Азербејџана. Одиграо је ’80 минута у победи над Карабагом од 4:1, али није се уписао у стрелце. Шетњу истоком Европе завршавамо овде, у нади да ће славље из Бакуа преселити и у Београд.

Код северних комшија, у Мађарској је остало два кола до краја, али шампион је познат. Дебрецин је шампион. Ђер за који наступају Никола Трајковић и Владимир Ђорђевић је прво изгубио у дербију против Дебрецина, затим и од Видеотона и самим тим и друго место. Трајковић и Ђорђевић су оба меча одиграли по ’90 мин, а за Видеотон није још дебитовао Џеф Силва.

Крстарење по Европи завршавамо у Норвешкој. Авал Исах и Розенборг су

Mohamed Aval Isah
Mohamed Aval Isah

одиграли за викенд нерешено са Санденс Улфом 1:1. Исах је играо само прво полувреме, што је чест случај од када је стигао у Трондхајм, и зарадио жути картон. Затим су јуче поражени са свом стадиону од Хонефоса 0:1, што им је први пораз ове сезоне. У недељу Розенборг дочекује Од Гренланд у 10.колу Елит Серије, шампионата Норвешке.

 

Већ смо у Азији и Јапану. Нагоја, нашег Пиксија Стојковића и Бошка Ђуровског, савладала је у гостима Висел Кобе 1:0. Нагоја има и утакмицу мање, па би победом дошла на треће место.

У Кини, Даелин Ербин за који наступа Ли Ади је савладао у гостима Кингдао 3:1. Ади је одиграо веома успешно цео меч. Коначно је и Андрија Калуђеровић погодио. У победи Беијинга над Гижуом, Калуђеровић је ушао у игру у ’61 минуту, а погодио за изједначење у ’71 минуту и најавио потпуни преокрет свог тима. И Милош Трифуновић је ушао у игру са клупе у поразу свог Лиаонинга од Хангжуа, 1:2. Ушао је у ’32. а погодио у ’45 минуту, али није успео да спречи пораз. И екипа Александра Јевтића, Ђангсу је изгубила од ЧангЧунг Јатаиа, 1:2. Јевта је одиграо цео меч.

У Јужној Кореји, Сеул за који наступају Мао Молина и Адилсон је савладао Гионгнам 1:0 и налази се на деоби другог места, са бодом мање од првопласиране екипе. Молина и Адилсон су одиграли читав меч.

Branko Bošković
Branko Bošković

Завршавамо у САД, вежите се, слећемо у Вашингтон. DC United за који наступају Бранко Бошковић и Дејан Јаковић савладао је Колорадо Рапидсе 2:0. Бошковић је коначно после повреде почео један меч као стартер, одиграо јако добро и већ је на корак да убеди челнике клуба да му понуде нови уговор. Јаковић је овај дуел одгледао са клупе. Екипа из престонице је на другом месту Источне конференције, одмах иза Њујорк Ред Булса и Тјериа Анрија.

Ми нашу сезону завршавамо у Новом Саду, Европа у Минхену на финалу Лиге Шампиона. После ЕП, следе припреме, а ми се поново дружимо у августу кад се закотрља лопта црвено-белим светом. До тада, наравно, останите уз нас и будите расни. Поздрав од екипе МЦЗ.нет. Живели!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

2 comments

Joe мај 18, 2012 at 21:31

I budite rasni 😀 !!!

Reply
NecikaDelija мај 18, 2012 at 18:12

Nema veze sa ovom temom ali sam morao da ubacim link. Nadamse da cemo videti i neku slicnu vest na ovom sajtu povodom ovog clanka. Cisto da nam se redakcija raspita da li ima istine u ovoj vesti. Ako ima, SUPER.
http://www.mondo.rs/s245029/Sport/Fudbal/MONDO-_Zvezda_spremila_nove_ugovore.html

Reply

Leave a Comment