Moja Crvena Zvezda
АнализеБлоговиВладимир

Košarkaši opstaju u NLB ligi. Da ili ne?

KK Crvena zvezda

Košarkaški klub Crvena zvezda nikada u svojoj istoriji nije bio u težoj i nezavidnijoj poziciji. Možda se tekuća sezona može jedino uporediti sa dobro nam poznatom sezonom 1996/97, kada su crveno-beli košarkaši u poslednjim kolima obezbedili opstanak u tadašnjoj Prvoj „A“ košarkaškoj ligi ondašnje SR Jugoslavije. Međutim, već naredna sezona bila je više nego uspešna i klub je od borbe za opstanak stigao do 15. šampionske titule (u seriji savladao FMP rezultatom 3:1) i igrao finale tada međunarodnog Kupa Radivoja Koraća (nesrećno poražen od italijanskog Meša iz Verone).

Da li se nešto slično može očekivati i sada? Na veliku žalost svih nas koji smo bespovratno zaraženi crveno-belim bojama sličan scenario je apsolutno nemoguć.

Pre nekoliko nedelja naši košarkaši su odigrali fantastičan meč i savladali direktnog konkurenta u borbi za opstanak ekipu Zadra i to na uvek vrućem parketu zadarske hale „Krešimir Ćosić“. Rezultatom 83:60 ostvarili su prednost kojom su svi mislili da je pitanje opstanka rešeno. Naredni susreti sa Krkom i Cibonom ipak su pokazali da su naši momci ne samo daleko od opstanka, već je i forma celokupne ekipe daleko i od barem korektne. Sve navedeno potkrepljeno je i sramotnim učestvovanjem u nacionalnom Kupu.

Do kraja ligaškog dela NLB lige ostalo je još šest kola, a naši momci trenutno zauzimaju predposlednju 13. poziciju sa istim učinkom kao i poslednjeplasirani Zadar. Jedina olakšavajuća okolnost je ta da crveno-beli košarkaši imaju bolji međusobni skor sa Zadranima. Ipak, ne sme se prenebregnuti činjenica da raspored preostalih susreta nikako ne ide u korist našim igračima. Crvena zvezda do kraja prvenstva se sastaje kod kuće sa Partizanom, Širokim i Olimpijom, dok ide na noge Hemofarmu, Cedeviti i Zagrebu. Realno sagledavajući situaciju, za očekivati je da crveno-beli ostvare pobedu jedino u duelu sa Širokim i time bi na kraju prvenstva imali skor od 7 pobeda i razočaravajućih 19 poraza. Sa druge strane, jedini konkurent, ekipa Zadra na svom parketu dočekuje Budućnost, Cibonu i Hemofarm, dok gostuje Krki, Partizanu i Širokom. Iako trenutno poslednji, košarkaši Zadra imaju veliku priliku da u susretima sa crnogorskim šampionom, kao i zagrebačkim velikanom ostvare dve ključne pobede, a može se desiti i da ključnu pobedu ostvare u Novom Mestu ili Širokom Brijegu. Time naš klub sasvim izvesno vadi vizu za učestvovanje u KLS-u u narednoj sezoni.

Međutim, ako se i desi čudo i crveno-beli ostvare senzacionalni opstanak, tek tada sledi borba u srpskoj Super ligi. Srbija daje četiri predstavnika za Jadran, a s`obzirom da su Partizan, Hemofarm i kragujevački Radnički daleko kvalitetniji ostaje borba sa FMP-om za poslednju četvrtu vizu. Nedavni susret dve ekipe u nacionalnom Kupu pokazao je da je ekipa iz beogradskog predgrađa trenutno i igrački i organizaciono daleko ispred našeg kluba. Povrh toga, „Panteri“ imaju i pobednički mentalitet koji odavno ne stanuje na Malom Kalemegdanu. Sagledavajući sve navedeno, nada da će crveno-beli i naredne sezone videti Jadran, ostaje jedino u domenu teorije. Žalosno je što se mora priznati da KK Crvena zvezda sa ovakvim igračkim kadrom, rukovodstvom i organizacijom ne može računati ni na neki poseban plasman ni u konkurenciji OKK Beograda, Metalca, Mega Vizure, Tamiša, …

Na kraju mora se i odgovoriti na pitanje postavljeno još i u naslovu. Da li Crvena zvezda opstaje u NLB ligi? Odgovor je sasvim sigurno NE!!! Ne moramo se više zanositi. Priznajmo sebi i otiđimo u Pionir i mirno gledajmo utakmice našeg voljenog kluba, a takođe podržimo ga i kada u Pionir budu dolazili Crnokosa, Proleter, Napredak, Sloboda, …

Повезане вести

12 comments

Leave a Comment