Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Сећање на Бору Костића

Бора Костић (18)
Бора Костић (18)
Бора Костић (18)

У четвртак 14. јуна навршавају се 82 године од рођења једне од највећих легенди Фудбалског клуба Црвена звезда и југословенског фудбала уопште. Тог дана 1930. године у Обреновцу на свет је дошао Бора Костић, свакако један од највећих бомбардера у нашем фудбалу. Био је изразити левак, а током каријере постигао је велики број голова из велике даљине, а посебно у сећању остају они које је дао најпознатијим голманима тог времена.

Бора Костић је фудбалску каријеру започео у млађим категоријама обреновачког Радничког, а црвено-бели дрес обукао је 1951. године. Ипак, пуне три године морао је да чека како би постао стандардни првотимац. Током прве три сезоне у нашем клубу Костић је одиграо свега шест мечева и постигао један погодак. У сезони 1953/54 коначно је дочекао да постане стандардни првотимац и током четрнаестогодишњег боравка у Црвеној звезди забележио је 580 наступа и био стрелац 539 голова. У сезонама 1958/59 и 1959/60 био је најбољи стрелац првенства СФРЈ. Сезону 1961/62 Бора Костић је провео у италијанској Вићенци за коју је на седам мечева постигао два поготка. Професионалну каријеру окончао је 1967. године у америчкој екипи Сент Луис Старс (28 мечева; 12 погодака).

У репрезентативном дресу дебитовао је септембра 1956. године у пријатељском сусету против Индонезије (4:2). Током осмогодишње репрезентативне каријере забележио је 33 наступа у националном дресу и постигао је 26 погодака, а од дреса са државним грбом опростио се 23. септембра 1964. године у мечу против селекције УЕФА (2:7). Тај сусрет је био хуманитарног карактера, пошто је сав приход био намењен пострадалима у разорном земљотресу у Скопљу.

Бора Костић је преминуо 10. јануара 2011. године.

Повезане вести

6 comments

velika Crvena Zvezda јун 14, 2012 at 09:53

a Mesi ne moze da dobaci 😀 tek pre par dana protiv Brazila je postigao prvi gol sutem van 16 metara ove sezone,a ako su on i onaj tragikomicni lazni Ronaldo najbolji onda je danasnji fudbal smesan,a svi bitni mecevi se igraju takticki po istom sablonu gde lopta ide od noge do noge dok se ne stvori slobodan prostor bez smisljenih akcija nego po principu ako se napravi visak bice sanse za gol iako bi igraci mogli da igraju raznovrsnije,ali jurenje rezultata im ne dozvoljava da pokazu pravo fudbalsko umece,bar ne u bitnim utakmicama,a nekadasnji majstori poput Kostica su igrali istu igru odnosno igrali se i protiv najjacih Mancestera,Santosa i protiv najslabijih rivala Partizana 😀 i NK Zagreba protiv kojeg je postigao 6 golova na jednom mecu,a danasnji fudbal lici na fliper,jer se lopta odbija od jednih igraca i vraca se drugima i deluje nemocno cak i tim poput Barselone kad je drzao loptu protiv Celzija gotovo svo vreme,ali samo su nemocno kruzili sa njom oko sesnaesterca,a isti taj Celzi je gubio od Leverkuzena i Arsenala,a Leverkuzen je ubedljivo izgubio od Barselone,a Arsenal 8-2 od Mancestera,a Junajted od Sitija ubedljivo,a Siti nije prosao grupu i ispao je i u LE od solidnog Sportinga i u poslednjem kolu engleskog prvenstva su gubili 2-0 iako im je trebala pobeda za titulu i to je najbolji pokazatelj da u danasnjem fudbalu je vaznije psihofizicko stanje igraca nego fudbalsko umece i zato bi sadasnji nas tim imao vece sanse u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Rome ili Liverpula gde ima dosta tupadzija koji bi mislili da je dovoljno da izadju na teren da prodju dalje nego da igramo protiv nekih sa Istoka Evrope,kojima bi to bio mec sezone kao i nama s tim da titula u prvenstvu mora biti prioritet da bi igrali naredne godine protiv jos tupadzija u Ligi Sampiona.Samo da nasi igraci budu psihofizicki spremni i ne sumnjam da ce ova generacija igrati na najvecoj sceni odnosno vratiti toj sceni stari sjaj i emociju,jer utakmice Lige Sampiona lice na najobicnije utakmice iz liga petice,a sa Zvezdom i atmosferom na Marakani to bi se promenilo,bar na 6 meceva bi Liga Sampiona licila na nesto bitno nesto veliko,jer danasnji stadioni zajedno sa navijacima i igracima lice na poligone za pravljenje novca,a ono sto Zvezda ima novcem se ne moze kupiti.

Reply
M.V.P јун 14, 2012 at 21:45

Zasto je Ronaldo „tragikomicni“??

Reply
zokinho јун 15, 2012 at 04:02

kako zasto? a hteo sam minus ne plus da ti udarim 🙂

Reply
Чича јун 13, 2012 at 21:53

Иначе, Бора је апсолутни рекордер у броју својених титула првака са Црвеном Зветдом. У питању су титуле 1951, 1953, 1956, 1957, 1959, 1960 и 1964.Тачно је да је његов допринос код освајања прве две титуле (1951 и 1953) мали, али је он ипак одиграо по неколико утакмица у ове две сезоне и чак био и стрелац. Тако се са пуним правом може рећи да је он освојио и ове две титуле. У освајању осталих пет титула његов допринос је огроман.Оволико освојених титула нема ниједан играч са простора бивше Југославије.

Reply
Nikola M. јун 13, 2012 at 19:08

Stvarno ne znam kako i on nije Zvezdina zvezda…

Reply
! јун 13, 2012 at 18:23

BORA KOSTIĆ JE ZVEZDINA ZVEZDA! Ne sme da postoji razlog zbog kojeg ne bi to i formalno postao, samo je potrebno pokrenuti inicijativu i biti dovoljno uporan. Bora je puno zadužio Zvezdu, a ona se debelo ogrešila o njega.

Reply

Leave a Comment