Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаКошарка

Интервју СД: Анђелка Вукмировић Радуловић, Председница УО ККЖ Црвена звезда

Женски кошаркашки клуб Црвена звезда некад је био шампион Европе, давне 1979. године. Тада је то био наш први клуб који је постао најбољи на Старом континенту и управо под том идејом на Малом Калемегдану се ствара нова Звезда, која има жељу да опет буде на стази успеха.

Некадашња играчица и члан те чувене генерације, Анђа Вукмировић, а сада председница клуба, са пуно ентузијазма и љубави према наранџастој лопти жели да црвено-беле девојке изведе на прави пут и са њима осваја трофеје.

– Идеја је да створимо традицију у тиму, да играчице прелазе пут од најмлађих категорија до првог тима. Већ 2014. биће 35 година како смо освојиле титулу шампиона Европе и тада очекујемо и да уђемо у борбу за трофеј првака Србије. Имамо веома млад, али талентован тим, и уз неколико појачања, мислим да ћемо тада бити конкурентни за титулу. Једини прави начин да екипа напредује, јесте да тим остане неколико сезона на окупу, а томе стремимо. Сматрамо и да је прави пут да девојчице из Звездине школе прелазе у више категорије, тако напредују и стасају до првог тима – каже Анђа, која је са сестром Горданом била једна од окосница наше најбоље кошаркашке екипе у историји.

Кошарка мора да заживи и у школама, тренутно је ту одбојка неприкосновена, па у нашем клубу траже начин да привуку нова лица и будуће играчице.

– Планирамо да током лета имамо отворену школу кошарке на Малом Калемегдану. Договорамо се још око термина, али желимо да привучемо децу са Старог града, из других општина, није важно то, колико да их овај спорт заинтересује. Мени се јако допада када чујем да људи из мог окружења причају да су Звездашице опет у моди, надам се да ће се то и проширити. Ми смо Спортско друштво са највише женских екипа, лопташких посебно, тако да морамо оправдати примат – каже Анђа.

Клуб је недавно добио и нови Управни одбор, скупштину, на чије чело је изабран некадашњи кошаркаш, а касније спортски радник Бранко Ковачевић. У Надзорном одбору је и бивша играчица Снешка Зорић.

– У априлу је конституисана нова управа, али то не значи да су врата затворена за све оне који воле Звезду. Напротив, свако ко жели, може да нам се придружи и својим искоством помогне у функционисању клуба. Занимљиво је да је у Управни одбор ушао и Ненад Јовановић, син нашег председника Звезде када смо ми освајали титуле, Веље Јовановића.

Као и увек, када је реч о раду неког клуба неизбежно је питање финансија. Звезда се подигла на ноге, захваљујући помоћи Небојше Човића, првог човека мушког клуба, црвено-беле девојке више немају проблема са двораном, али ни са образовањем.

Захвални смо и на подршци града Београда, Кошаркашком савезу Србије, као и Небојши Човићу који нам је дао хале за тренинге “Баскет сити” и “Баскет ленд”, услуге физиотерапеута, лекарске службе… То су сјајни услови, вероватно најбољи у региону, а не само у Србији. Надамо се и подршци свих оних који воле Звезду, спорт, који сматрају да вреди улагати у женску кошарку. Када бисмо имали континуитет, мсилим да бисмо за две-три године играли и у Европи. Имамо образоване девојке у клубу, оне којима је школа и факултет једнако важан као спорт и оне су вредне пажње.

Још се не може говорити о плановима за наредну сезону, јер није познат систем такмичења у домаћој лиги. Постоји могућност и учествовања у такмичења ван Србије.

– Систем такмичења још не знамо, али нас то не брине много, јер имамо дугорочне планове. Сваке година имамо позив да учествујемо у Балканској лиги, коју играју клубови из Бугарске, Турске, Грчке и Македоније, а то опет захтева другачији финасијки план. Видећемо и шта ће бити са Јадранском лигом, коју ове сезоне нисмо изборили. Наша обавеза је да имамо добар стручни кадар, који ће радити са младим играчима и који ће нам помоћи да стварамо праве људе и играче – додала је на крају Анђа Вукмировић.

Шампионска генерација

Највреднији пехар намењен победнику Купа европских шампиона дошао је као круна рада и досањани сан дуг више од три деценије. У Ла Коруњи звездашице су тријумфовале над прваком Мађарске, екипом Б.С.Е. резултатом 97:62 (47:28), а тај подвиг оствариле су: Вукица Митић, Биљана Марковић, Јасна Милосављевић, Софија Пекић, Зорица Ђурковић, Споменка Мрђеновић, Весна Ковачевић, Гордана Вукмировић, Наталија Бацановић, Анђа Вукмировић, Јасмина Калић и Драгана Пандуров.

Позив Македонаца

Звезда је магнет у сваком делу Европе, Србије, па тако и у Македонији. Тамошњи прволигаш КК Клубски из Делчева позвао је црвено-беле у госте, па ће оне у августу посетити пријатеље у Македонији. Учествоваће на турниру и истовремено обавити висинске припреме за нову сезону.

 

Повезане вести

1 comment

Anka јун 30, 2012 at 16:54

Oporavice se nasa zenska kosarka, ja verujem u to! Dok je Zvezda harala i reprezentacija je gazila, kako je Zvezda utihnula tako ni nas na kosarkaskoj zenskoj mapi nema! (sem mladjih kategorija). Cova je dosta pomogao, to znam jer je pominjano jos njegovim dolaskom, pa mnoga devojcice koje treniraju imaju sad jednu bazu za sve a ne da treniraju po raznim beogradskim skolama i papreno se placa clanarina! Sad je to malo drugacije, Hvala Bogu!

Reply

Leave a Comment