OI London 2012
OI London 2012

Звездине олимпијске медаље

 • A A A
 •  

  OI London 2012

  За нешто мање од две недеље у Лондону ће почети јубиларне тридесете летње Олимпијске игре. У периоду од 27. јула до 12. августа Србију ће на светској спортској смотри представљати укупно 115 спортиста који ће у 15 спортова покушати да српском спорту донесу нова одличја. Међу 115 одабраних, свакако ће се наћи и представници СД Црвена звезда.

  У досадашњој историји учешћа на Олимпијским играма, СД Црвена звезда се може похвалити са освојених 39 олимпијских одличја.

  ОИ 1948 – Лондон:

  Прво учешће на Олимпијским играма, спортисти Црвене звезде имали су на 14. Олимпијским играма које су 1948. године одржане у Лондону. Фудбалска репрезентација Југославије се на овим играма окитила сребрном медаљом, а међу фудбалерима петорица црвено-белих је понела олимпијска одличја: Рајко Митић, Коста Томашевић, Бранко Станковић, Љубомир Ловрић и Јосип Такач.

  ОИ 1952 – Хелсинки:

  Олимпијске игре у Хелсинкију 1952. године поново је обележила фудбалска репрезентација Југославије. Југословенски фудбалери су поновили успех из Лондона четири године раније, а медаљама су се окитили Рајко Митић, Бранко Станковић, Тихомир Огњанов и Милорад

  Rajko Mitic

  Дискић.

  ОИ 1956 – Мелбурн:

  И трећи пут узастопно, овога пута у Мелбурну 1956. године, фудбалери Југославије су освојили сребрну олимпијску медаљу. Када је реч о фудбалерима Црвене звезде медаљу су освојили Драгослав Шекуларац, Љубомир Спајић и Владица Поповић.

  ОИ 1960 – Рим:

  Након три сребрне медаље, југословенски фудбалери су коначно на Олимпијским играма у Риму 1960. године стигли до златне медаље. Црвено-беле су у овом успеху представљали Владимир Дурковић, Бора Костић и Душан Маравић.

  ОИ 1968 – Мексико сити:

  19. Олимпијске игре у Мексико ситију 1968. године нису биле претерано успешне за црвено-беле спортисте. Једини Звездин освајач медаље био је Владимир Цветковић који је са кошаркашком репрезентацијом Југославије освојио сребрну медаљу.

  ОИ 1972 – Минхен:

  Јубиларне 20. Олимпијске игре које су одржане у Минхену 1972. године донеле су једну медаљу Звездиним спортистима. Рукометаш Милан Лазаревић је са репрезентацијом Југославиј стигао до златне медаље.

  ОИ 1976 – Монтреал:

  И у Монтреалу спортисти Црвене звезде стигли су само до једне медаље. Част црвено-белих „спасао“ је Зоран Славнић који је са кошаркашком репрезентацијом Југославије стигао до сребрне медаље.

  ОИ 1980 – Москва:

  Олимпијске игре у Москви 1980. године биле су више него успешне за Звездин кошаркашки колектив. Зоран Славнић је са мушком репрезентацијом Југославије стигао до златног одличја, док је женска кошаркашка репрезентација Југославије освојила бронзану медаљу, а међу одабраним девојкама биле су и три играчице Црвене звезде Зорица Ђурковић, Софија Пекић и Наталија Бацановић.

  Rajko Zizic

  ОИ 1984 – Лос Анђелес:

  23. Олимпијске игре које су одржане 1984. године у Лос Анђелесу биле су најуспешније за спортисте Црвене звезде. Чак осам црвено-белих спортиста се окитило медаљама. Рукометаши Милан Калина и Бранко Штрбац освојили су златна одличја, а бронзаним медаљама окитили су се кошаркаш Рајко Жижић и фудбалери Јовица Николић, Томислав Ивковић, Милко Ђуровски, Митар Мркела и Марко Елзнер.

  ОИ 1988 – Сеул:

  Олимпијске игре у Сеулу 1988. године обележила је чланица Стрељачког клуба Црвена звезда Јасна Шекарић. На овим играма окитила се са две медаље: злато, ваздушним пиштољем и бронза, малокалибарским пиштољем. Поред ње, сребрну медаљу су освојиле и кошаркашице Бојана Милошевић, Елеонора Вилд и Анђелија Арбутина.

   ОИ 1992 – Барселона:

  25. Олимпијске игре које су 1992. године одржане у Барселони биле су необичне за наше спортисте. Некадашња држава СФР Југославија више није постојала, а спортисти са подручја Србије и Црне Горе морали су услед међународних санкција да наступе као независни спортисти. У таквим условима, једину медаљу црвено-белима динела је Јасна Шекарић – сребро.

  ОИ 1996 – Атланта:

  Атланта ниј била много успешна црвено-белим спортистима, па је једину медаљу, али ону најсајнију, освојио Рајко Јокановић са нашим одбојкашима.

  ОИ 2000 – Сиднеј:

  У Сиднеју једину медаљу, када су спортисти Црвене звезде у питању, освојила је Јасна Шекарић. Било је то сребрно одличје.

  Jasna Sekaric

  ОИ 2004 – Атина:

  Успех из Сиднеја, Јасна Шекарић је потврдила и у Атини 2004. године. Освојила је ново сребрно одличје.

  Када је реч о предстојећим Олимпијским играма у Лондону, када су спортисти Црвене звезде у питању, највише се очекује од стрелаца Јасне Шекарић и Зоране Аруновић.

   

   

  О аутору: Vladimir

  Rođen onog januara `78 pred početak sezone 1978/79 u kojoj "dragi nam" Partizan jedva opstade u fudbalskoj eliti. Nakon toga učih malo školu, doživeh da moja Crvena zvezda bude šampion Evrope i sveta, završih i faks, pa se i oženih i sada kada se okrenem iza sebe shvatam jednu stvar... Od rođenja mog nije proš`o bez imena tvog ni dan ni godina zvezdo Crvena.

  9 коментара

  1. Najveci sportista Crvene zvezde i ovog podneblja uopste koji je bio na OI je Ljubodrag Duci Simonovic i veliki je minus, da ne kazem sramota, da se Olimpijada i Crvena zvedza stavljaju u isti kos, a da se ne pomene njegov gest koji vredi vise od svake zlatne medalje.

   Оцените коментар: Thumb up 0 Thumb down 2

  2. 2008 – Novak Đoković bronza :D
   2012 – Gerasimenko zlato, Arunović zlato, Đoković zlato itd. :D

   Оцените коментар: Thumb up 4 Thumb down 3

  3. admine je li sutra ta famozna promocija dresa i ledjee,i u koliko sati???

   Оцените коментар: Thumb up 14 Thumb down 0

  4. bravo divno krasno cestitam

   Оцените коментар: Thumb up 6 Thumb down 0

  5. I odbojaši su 1996. uzeli bronzu, a ne zlato :)

   Оцените коментар: Thumb up 17 Thumb down 0

  6. 1988. Jasna Šekarić još uvek nije bila član streljačkog kluba Crvena zvezda.

   Оцените коментар: Thumb up 14 Thumb down 2

  Постави коментар

  Ваша е-маил адреса неће бити објављенаОбавезна поља су означена *

  *

  Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green Facepalm

  Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Facebook

  Twitter

  YouTube

  Пријавите се!

  Будите у сваком тренутку, ма где да се налазите, обавештени о најбитнијим дешавањима у клубовима СД Црвена звезда!

  Пријавите се!

  Будите у сваком тренутку, ма где да се налазите, обавештени о најбитнијим дешавањима у клубовима СД Црвена звезда!