OI London 2012

 

OI London 2012

Za nešto manje od dve nedelje u Londonu će početi jubilarne tridesete letnje Olimpijske igre. U periodu od 27. jula do 12. avgusta Srbiju će na svetskoj sportskoj smotri predstavljati ukupno 115 sportista koji će u 15 sportova pokušati da srpskom sportu donesu nova odličja. Među 115 odabranih, svakako će se naći i predstavnici SD Crvena zvezda.

U dosadašnjoj istoriji učešća na Olimpijskim igrama, SD Crvena zvezda se može pohvaliti sa osvojenih 39 olimpijskih odličja.

OI 1948 – London:

Prvo učešće na Olimpijskim igrama, sportisti Crvene zvezde imali su na 14. Olimpijskim igrama koje su 1948. godine održane u Londonu. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije se na ovim igrama okitila srebrnom medaljom, a među fudbalerima petorica crveno-belih je ponela olimpijska odličja: Rajko Mitić, Kosta Tomašević, Branko Stanković, Ljubomir Lovrić i Josip Takač.

OI 1952 – Helsinki:

Olimpijske igre u Helsinkiju 1952. godine ponovo je obeležila fudbalska reprezentacija Jugoslavije. Jugoslovenski fudbaleri su ponovili uspeh iz Londona četiri godine ranije, a medaljama su se okitili Rajko Mitić, Branko Stanković, Tihomir Ognjanov i Milorad

Rajko Mitic

Diskić.

OI 1956 – Melburn:

I treći put uzastopno, ovoga puta u Melburnu 1956. godine, fudbaleri Jugoslavije su osvojili srebrnu olimpijsku medalju. Kada je reč o fudbalerima Crvene zvezde medalju su osvojili Dragoslav Šekularac, Ljubomir Spajić i Vladica Popović.

OI 1960 – Rim:

Nakon tri srebrne medalje, jugoslovenski fudbaleri su konačno na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine stigli do zlatne medalje. Crveno-bele su u ovom uspehu predstavljali Vladimir Durković, Bora Kostić i Dušan Maravić.

OI 1968 – Meksiko siti:

19. Olimpijske igre u Meksiko sitiju 1968. godine nisu bile preterano uspešne za crveno-bele sportiste. Jedini Zvezdin osvajač medalje bio je Vladimir Cvetković koji je sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojio srebrnu medalju.

OI 1972 – Minhen:

Jubilarne 20. Olimpijske igre koje su održane u Minhenu 1972. godine donele su jednu medalju Zvezdinim sportistima. Rukometaš Milan Lazarević je sa reprezentacijom Jugoslavij stigao do zlatne medalje.

OI 1976 – Montreal:

I u Montrealu sportisti Crvene zvezde stigli su samo do jedne medalje. Čast crveno-belih „spasao“ je Zoran Slavnić koji je sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije stigao do srebrne medalje.

OI 1980 – Moskva:

Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine bile su više nego uspešne za Zvezdin košarkaški kolektiv. Zoran Slavnić je sa muškom reprezentacijom Jugoslavije stigao do zlatnog odličja, dok je ženska košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila bronzanu medalju, a među odabranim devojkama bile su i tri igračice Crvene zvezde Zorica Đurković, Sofija Pekić i Natalija Bacanović.

Rajko Zizic

OI 1984 – Los Anđeles:

23. Olimpijske igre koje su održane 1984. godine u Los Anđelesu bile su najuspešnije za sportiste Crvene zvezde. Čak osam crveno-belih sportista se okitilo medaljama. Rukometaši Milan Kalina i Branko Štrbac osvojili su zlatna odličja, a bronzanim medaljama okitili su se košarkaš Rajko Žižić i fudbaleri Jovica Nikolić, Tomislav Ivković, Milko Đurovski, Mitar Mrkela i Marko Elzner.

OI 1988 – Seul:

Olimpijske igre u Seulu 1988. godine obeležila je članica Streljačkog kluba Crvena zvezda Jasna Šekarić. Na ovim igrama okitila se sa dve medalje: zlato, vazdušnim pištoljem i bronza, malokalibarskim pištoljem. Pored nje, srebrnu medalju su osvojile i košarkašice Bojana Milošević, Eleonora Vild i Anđelija Arbutina.

 OI 1992 – Barselona:

25. Olimpijske igre koje su 1992. godine održane u Barseloni bile su neobične za naše sportiste. Nekadašnja država SFR Jugoslavija više nije postojala, a sportisti sa područja Srbije i Crne Gore morali su usled međunarodnih sankcija da nastupe kao nezavisni sportisti. U takvim uslovima, jedinu medalju crveno-belima dinela je Jasna Šekarić – srebro.

OI 1996 – Atlanta:

Atlanta nij bila mnogo uspešna crveno-belim sportistima, pa je jedinu medalju, ali onu najsajniju, osvojio Rajko Jokanović sa našim odbojkašima.

OI 2000 – Sidnej:

U Sidneju jedinu medalju, kada su sportisti Crvene zvezde u pitanju, osvojila je Jasna Šekarić. Bilo je to srebrno odličje.

Jasna Sekaric

OI 2004 – Atina:

Uspeh iz Sidneja, Jasna Šekarić je potvrdila i u Atini 2004. godine. Osvojila je novo srebrno odličje.

Kada je reč o predstojećim Olimpijskim igrama u Londonu, kada su sportisti Crvene zvezde u pitanju, najviše se očekuje od strelaca Jasne Šekarić i Zorane Arunović.

 

 

9
Komentari

avatar
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Duleaikidoroberto RSa***DELIJA 1OO% Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Dule
Gost
Dule

Najveci sportista Crvene zvezde i ovog podneblja uopste koji je bio na OI je Ljubodrag Duci Simonovic i veliki je minus, da ne kazem sramota, da se Olimpijada i Crvena zvedza stavljaju u isti kos, a da se ne pomene njegov gest koji vredi vise od svake zlatne medalje.

a
Gost
a

2008 – Novak Đoković bronza 😀
2012 – Gerasimenko zlato, Arunović zlato, Đoković zlato itd. 😀

roberto RS
Gost
roberto RS

djokovic je igrao jeli igra za partizan a ne za nas

***DELIJA 1OO%
Gost
***DELIJA 1OO%

admine je li sutra ta famozna promocija dresa i ledjee,i u koliko sati???

***DELIJA 1OO%
Gost
***DELIJA 1OO%

Molim odgovor!

marion
Gost
marion

bravo divno krasno cestitam

Lucano
Gost
Lucano

I odbojaši su 1996. uzeli bronzu, a ne zlato 🙂

Lucano
Gost
Lucano

1988. Jasna Šekarić još uvek nije bila član streljačkog kluba Crvena zvezda.

aikido
Gost
aikido

u Zvezdu iz Osijeka je došla tek pred rat,1990. godine