Moja Crvena Zvezda
БлоговиНемања

Svetinja koja se nosi skoro ceo vek

Dres Crvene zvezde nosile su legende kluba poput Rajka Mitića, Bore Kostića, Šekija, Džaje, Pižona, Piksija, Prosinečkog, Pančeva, Vidića, Žigića, ali skoro niko od nabrojanih proslavljenih igrača nije nosio isti dizajn dresa.

Od SK Velika Srbija, SK Jugoslavija i SK 1913, pa do današnje Crvene zvezde, dres se mnogo puta menjao. Najčešće je on bivao podeljen horizontalno na crvene i bele pruge, ali u dosta slučajeva je dres bio kompletno crven, sa belim šorcem, a ponekad i vertikalno podeljen. U ovom članku ćete videti kakav je bivao dres kroz istoriju Crvene zvezde.

U dresu SK Jugoslavije iz 1932.-Milošević, Valok, Nikolić, Lukić, Marinković, Spasić, Giler, Dimitrijević, Đokić, Zečević i Milanović

Pošto Sportsko društvo „Jugoslaviju“ slobodno možemo nazvati pretečom Crvene zvezde, odlučio sam da postavim dresove SK Jugoslavije iz 1932.

Na ovoj slici se ne može prepoznati boja, pošto je slika rađena u crno-beloj tehnici, ali pošto znamo da je boja dresova Jugoslavije bila crvena, lako se da zaključiti da su tada fudbaleri Jugoslavije nosili bordo dresove. Takođe se vide tamni šorcevi i crne štucne. Kao što znamo, SK Jugoslavija je ugašen 1945., a na njegovo mesto je došao današnji najtofejniji klub u Srbiji, Crvena zvezda.

Na sastanku stvaranja novog kluba odlučeno je da klupske boje budu: crvena, plava i bela, tako da je Zvezda nastavila tradiciju Jugoslavije.

Dres Zvezde iz 1948. Nosili su ga: Vukosavljević, Drakulić, Đajić, Đurđević, Jezerkić, Kašanin, Mitić, Mrkušić, Palfi, Stanković, Tadić, Tomašević i Cokić

Prvi dres Zvezde kojeg smo se dokopali, jeste iz 1948. godine. Iako je dres kod većine igrača na slici prljav, jasno se vidi svetlija nijansa u odnosu na dres Jugoslavije iz 1934. Vidi se i da je šorc iste nijanse kao i dres, ali je pitanje koje boje je urađen.(Pošto se na sastanku dogovorilo da klupske boje budu crvena, plava i bela, lako se moglo desiti da šorc bude plave boje, a iste nijanse kao dres, ali to je ipak manja verovatnoća, tako da je najverovatnije i šorc bio crven).

U ovom dresu su igrači Zvezde uspeli da osvoje svoj prvi trofej – Kup. Naši fudbaleri su u finalu ubedljivo savldali Partizan, rezultatom 3:0. Sledeće godine, ’49, šorcevi su bili beli, dok su ’50, ’51, ’52 i ’53 oni bili tamni.

Majice su bila crvene, ali svake godine drugačije nijanse. Sledećih sezona dresovi su uglavnom bili ovakvi, ponekad sa belim, ponekad sa crvenim šorcevima, i različitim nijansama crvene boje dresova. Na dresu iz 1956. se prvi put mogao videti grb, na levoj strani grudi.

Dres iz 1956.-Prvi dres sa grbom
Dres iz 1957.-prvi tradicionalni dres

Prvi „tradicionalni“ dres, crveno-beli na pruge, imali smo 1957. godine, kada smo po četvrti put stavili državni pehar u vitrinu, a u ovom dresu smo odigrali prvo polu-finale Kupa evropskih šampiona, protiv ekipe Fiorentine. Na prvoj utakmici, u Beogradu, smo izgubili 1:0, jer smo ostali sa desetoricom igrača, zbog povrede Ivana Toplaka. U Firenci smo igrali bez golova, što nije bilo dovoljno da se anulira deficit iz Beograda. Šorc ovog doba je bio crven, baš kao i štucne.

’59 su vraćeni prvobitni dresovi, da bi se godinu dana kasnije opet pojavili štraftasti. Takvi dresovi su postali simbol Crvene zvezde, i Zvezda bi danas bila nezamisliva bez istih. Dizajn nije bitan, bitno je da su oni crveno-beli.

Narednih godina grb na dresu je ostao izostavljen. 1964. na dres Zvezde su „došle“ dve debele crvene linije, slične onima iz Barija. U takvim dresovima Zvezda je uzela Duplu krunu pod vođstvom Мiše Pavića. Te sezone je prvi put dres je obukao najbolji igrač na ovim prostorima svih vremena, Dragan Džajić.

Dres iz '64

1968. su vraćene tanke štrafte, a prvi put su i dresovi i štucne istovremenom postali beli. Takvi dresovi su bili aktuelni i ’69, da bi 1970., prvi put dresovi postali potputno beli, a jedino crvenilo koje je ostalo na kompletu bilo je na štucnama. Sa prugastim dresovima 1968. budući šampioni Evrope osvojili su Duplu krunu, pod vođstvom Miljana Miljanića, a liga je odbranjena naredne dve godine. ’69 Kup nije uspeo da se odbrani, ali je Zvezda pobedom nad Dinamom iz Zagreba od 2:1 uspela da postane Super šampion Jugoslavije.

Iste godine „samleven“ je Partizan rezltatom od 6:1. U ovoj generaciji nastupali su:Antonijević, Aćimović, Dujković , Dojčinovski, Đorić, Janković, Jevtić, Karapandžić, Karasi , Klenkovski, Krivokuća, Lazarević, Marković, Mihajlović, Ostojić, Pavlović, Perazić, Radić, Racić i Džajić.

Kao što je spomenuto, 1970. naši momci su nosili bele dresove, a sledećih godina tradicionalne crven-bele. Crveni šorcevi i štucne nisu bili aktuelni do 1977., kada su izabranici Gojka Zeca 12. put uzeli titulu, i deklasirali Partizan na stadionu Jugoslovenske narodne armije sa 4:1. Zanimljivo je da je grb svih ovih godina bio zapostavljen na dresu. (’77 je jedino golman imao ušiven grb na majici)

Puma dresovi iz '82

Sledećih godina boje štucni i šorceva su često menjane. Štrafte na dresovima, takođe nije bile sve vreme jednakih debljina na prednjem delu dresa. 1982. se grb napokon vratio na dres, još od ’56, a takođe prvi put se vidi i marka firme koja pravi dres-Pume.

Te sezone Zvezda je posle 11 godina pauze uzela Kup, posle remija u Zagrebu sa Dinamom od 2:2, i pobede kod kuće od 4:2.Strelci na ovom meču bili su Savić(dva puta), Šestić i Đorđić.

Prvi dres sa sponzorom iz 1985

1985. Crvena zvezda je dobila i prvog generalnog sponzora, čije je ime napisano na dresu.

Te, ’85, dres Zvezde su oblačili: Banković Zoran, Dimitrijević Zoran, Đurovski Boško, Đurovski Milko, Elzner Marko, Ivković Tomislav, Janković Milan, Janjanin Rajko, Jovin Milan, Krivokapić Miodrag, Krmpotić Zlatko, Krdžević Zlatko, Ljukovčan Živan, Miletović Dragan, Milovanović Đorđe, Milosavljević Nedeljko, Mrkela Mitar, Nikolić Jovica, Halilović Sulejman, Šestić Miloš i Šugar Miroslav.

Sledeći dresovi koji su bili aktuelni-aktuelni su i danas. 1989. igrači Crvene zvezde su prvi put obukli dresove u kojima će 1991. postati prvaci Evrope i sveta. Ti dresovi su bili horizontalno podeljeni na crveno-belo. Postojale su tri bele debele vertikalne štrafte, kao sve crvene. Šorcevi su bili crveni, kao i štucne. Brojevi i slova na dresovima su bili plavi, urađeni kao da su trodimenzionalni, sa zaoštrenim uglovima, a slova su bila latinična. Na levoj strani grudi nalazio se veliki grb, a sa desne znak marke koja pravi dresove – Pume. Golmanski dres te godine bio je zelen, sa crnim rukavima, štucnama i šorcem.

Dresovi iz 1989

Ovi dresovi su bili aktuelni do 1992., kada su „na red došli“ beli dresovi sa generalnim sponzorom „Klasik“-om. Te ’92 smo imali bele majice, crvene šorceve i bele štucne. Beli dresovi su bili aktuelni i 94., a ’95 je došli opet štraftasti dresovi, sa novim grbom na dresu i sponzorom Beobankom. Ovakvi dresovi su se nosili još 1996. i ’97.

Dres "Beobanka" iz 96

Za doba ovih dresova, Zvezda je sva 3 puta osvajala nacionalni Kup SR Jugoslavije, a 1995. je bila i prvak.

Za to vreme, u Zvezdi su igrali: Adžić Ivan, Đorović Goran, Živković Bratislav, Jovičić Zoran, Kovačević Darko, Krupniković Nebojša, Lazetić Nikola, Marinović Vinko, Mašić Zoran, Milivojev Ivica, Milojević Vladan, Milojević Zvonko, Mitrović Marko, Njeguš Zoran, Ognjenović Perica, Pantelić Miodrag, Petković Dejan, Pecelj Srđan, Podunavac Dražen, Puača Petar, Radmanović Nikola, Sakić Nenad, Simeunović Milan, Stanković Dejan, Stanković Jovan, Stanković Predrag i Stefanović Dejan.

Posle ovih, dres Zvezde je bio napravljen od strane Kape na početku novog milenijuma, a generalni sponzor je bio Pils. Onda je usledio Adidasov dres 2004., gde je sponzor bio austrijski Viner Štediš, kada je osvojen i Kup. Posle je usledio Najkov dres kakav smo poznavali do prošle polusezone, na kojem je bilo ispisano ime Tojote, Agrobanke(na kupu u Čikagu) i Gazprom njefta.

Pils dres

 

Viner Štediš dres

 

 

Tojota dres

Sada je aktuelna replika dresa iz ’91, zbog dvadesetogodišnjice osvajanja Barija.

Повезане вести

3 comments

Radovan сеп 13, 2013 at 23:28

SVaka ti cast za sve ovo, ali slike se nevide. Pozz

Reply
Stefan дец 21, 2012 at 12:27

Da, ne vide se slike… Steta. Jel postoji mogucnost da se to popravi?

Reply
Radovan окт 9, 2012 at 13:33

Slike se ne vide, nisu dobro postavljen.

Reply

Leave a Comment