Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Kult Crvene zvezde

Pre nekoliko dana na jedan od naših tekstova koji su govorili o mladim fudbalerima našeg kluba, a prevashodno njihovom predvodniku Srđanu Mijailoviću, jedan od naših mladih posetilaca uporedi igru popularnog Mićka sa legendarnim Dejanom Stankovićem. Na moju opasku da Mićkova igra i pozicija na terenu, mnogo više podseća na igru Vladimira Jugovića, cenjeni mladi posetilac reče da je mlad (`93. godište) i da nije imao prilike da posmatra „velikog Vladimira“. Svakako, bez ikakve uvrede spram mladog posetioca, ostadoh zatečen i slobodno se može reći razočaran zbog svega toga. Zapitah se koliko je danas mladih navijača Crvene zvezde koji malo ili ni malo ne poznaju istoriju i legende našeg kluba.

Način života i konstantna borba za golu egzistenciju svakako su uticali na tu pojavu. Roditelji ne mogu deci da posvete dovoljno pažnje, a pod tim podrazumevam i deo koji se odnosi na vaspitavanje. Mora se znati da se navijač Zvezde vaspitava, ljubav prema Zvezdi se prenosi sa oca na sina, sa dede na unuka. Za Zvezdu se ne navija iz inate prema nekome ili nečemu. To je „Kult Crvene zvezde“ koji se porodično neguje decenijama. To je tradicija kao i sama Krsna slava.

Sećam se i ja samog početka 80-tih godina XX veka i moje prve Zvezdine utakmice na našoj Marakani. Otac me je odveo na stadion, ali mi je pre toga mnogo pričao i o Zvezdi, o njenim uspesima i trofejima, o Rajku, Šekiju, Kostiću, Džaji, Kuletu, Vladici Popoviću, Vasketu,… , i bukvalno usadio ljubav prema Crvenoj zvezdi za sva vremena.

… a na Marakani preko 40.000 ljudi, lepo vreme, protivnik sarajevski Željezničar. Naravno pobedismo, a ja dete impresioniran i već tada doživotno zaražen crveno-belom bojom. Od tada, pa do današnjih dana zajedno proslavljamo svaki uspeh naše Zvezde, zajedno pustismo i suzu radosnicu kada Pančev savlada Olmetu `91. na „Svetom Nikoli“ u Bariju, a zašto ne reći, zajedno i tugovasmo kada doživesmo neki od retkih neuspeha. Sve to čini navijača Crvene zvezde. To je kult koji se prenosi sa kolena na koleno. Započinje zajedno sa dedom ili ocem na zapadu, pa sa društvom na severnom kopu, pa ponovo sa svojim detetom na zapadnoj tribini,… i tako će biti vekovima.

Međutim, kult Crvene zvezde se ne gradi samo na stadionu, hali, bazenu,…, ne gradi se samo na utakmicama. To je stil života. Treba posetiti Zvezdin muzej, jer tek tada će mladi navijač moći da shvati veličinu kluba kojeg voli. Treba pročitati i pogledati sve što se može o klubu i njegovoj istoriji, a danas je to barem lako dostupno.

Zato smo i mi tu. Pored informacija o svim aktuelnim dešavanjima u našem klubu, tu smo i da mladim navijačima pružimo sve relevantne informacije o istoriji Crvene zvezde. Zbog svega toga, bio bih više nego zahvalan Vama posetiocima našeg sajta, kada bi ste nam rekli šta je to što bi želeli da pročitate o istoriji našeg kluba, kao i o legendama koji su nosili crveno-beli dres bez obzira da li se radilo o fudbalskom, košarkaškom, rukometnom, odbojkaškom, vaterpolo, ili nekom drugom klubu našeg Sportskog društva. Mi Vam obećavamo da ćemo se potruditi da Vas o svemu blagovremeno i tačno informišemo.

Kao što reče doajen srpskog glumišta i veliki Zvezdaš, na žalost pokojni Ljuba Tadić:

– „Voleti devojku je lepo, voleti ženu još lepše, voleti decu je najlepše, ali voleti našu Crvenu zvezdu ni to nije tako mala stvar.“

Повезане вести

43 comments

Leave a Comment