Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Чему служи Заједница Суперлигаша?

Miodrag Jankovic – nesposobnost na delu

Заједница Суперлигаша Србије је институција која руководи елитним српским фудбалским рангом. Тиме би ова организација требала да штити интересе српског фудбалског такмичења, али се то најчешће не догађа.

Овога пута нећемо полемисати о жребу Јелен Супер лиге за сезону 2012/13, већ ћемо се позабавити новонасталом ситуацијом око (не)одигравања меча 1. кола између Јавора и Црвене звезде који је требао бити одигран у Ивањици у недељу 12. августа. Генерални секретар Заједнице Суперлигаша, Србије Миодраг Јанковић званично је објавио да се наведени сусрет неће одиграти у планираном термину. Као разлог за одлагање наведен је Сабор трубача у Гучи и процена органа безбедности да се два скупа на растојању од двадесетак километара не могу одржати. Ако прихватимо чињеницу да српска полиција не може да обезбеђује таква два догађаја, поставља се питање шта је пре око месец и по дана урадила Заједница Суперлигаша. Да ли је управо ова организација и њени слободно се може рећи неспособни чланови, и главни узрочници одлагања меча Јавор-Црвена звезда?

Наиме, Сабор трубача у Гучи је традиционална манифестација која се одржава 52. пут у низу. Самим тим, тешко да неко у Заједници Суперлигаша није знао да се може догодити да се Гуча и Ивањица поклопе на старту првенства, чиме су сами себи створили проблем. Добро се зна да је жреб парова ЈСЛ-а полудиригован, па је самим тим могло да се одреди да Јавор не може бити домаћин на старту шампионата, па би самим тим сви проблеми били пренебрегнути. Овако се дошло у незавидну позицију и готово морање да се већ на самом старту календар мења. Ко је због тога крив и ко би требао да одговара?

Оваква дешавања само потврђују чињеницу да српски фудбал воде неспособни појединци. Појединци без визије са којима је наш фудбал, као што недавно рече легенда фудбала на овим просторима Иван Голац, дошао на ниво Луксембурга, Лихтенштајна и осталих европских фудбалских лилипутанаца.

Постављам отворено питање српској фудбалској јавности. Докле ће трпети да најпопуларнији спорт у овој земљи буде деценијама уназађиван од неспособних појединаца? Хвала Богу ова земља има довољно паметних и вредних фудбалских радника који на жалост не могу доћи до изражаја од узурпатора.

 

Повезане вести

13 comments

okoje авг 7, 2012 at 09:26

Нажалост, осим свега наведеног у Србији немамо јавно мњење којег се то тиче. Зато ће фудбал трпети још дуго, осим ако се нешто не промени.

„Хвала богу ова земља има довољно вредних и паметних фудбалских радника који нажалост не могу доћи до изражаја од узурпатора.“ Зашто хвала богу на томе? Ваљда би то требало да променимо, а не да се захваљујемо на нечему што имамо и не можемо да искористимо.

Reply
Dule авг 7, 2012 at 08:29

Zajednica vec decenijama nicemu ne služi, osim da odredjuje kazne, a tu je primetili ste sigurno jako revnosna…Kada bi žickali da se fudbal makar malo unapredi bar u prvoj ligi, kao što žickaju kintu za upaljače, baklje i petarde ne bismo imali ovakve retardirane propuste. Dalje, koliko sam ja shvatio tekma se ne igra jer MUP nema dovoljno žandara, dakle nije sve tu samo do nesposobne zajednice, ali se postavlja logicno pitanje: Da li odlazak Beogradjana u Ivanjicu na fudbalsku utakmicu predstavlja toliki problem? Koga se to plaše organizatori? Da li ovo znači da su navijači Zvezde unapred žigosani kao stoka od koje ljudima ne može da se garantuje bezbednost? Zbog čega se brani ljudima da gledaju fudbal, a nikome se ne brani da se opija kao stoka na onom vašarištu tamo? Poserem vam se i na blatnjavu Guču i na Cecu i na prvu ligu….Niste bre ni za omču koliko ste jadni.

Reply
aleksa авг 7, 2012 at 00:46

Golac je car NAD carevima.Covek drzi fudbal u malom prstu…….

Reply
Goran авг 6, 2012 at 23:38

Ma vam uvek nešto smeta, balerine.

Reply
kcsdkfdsklmdsfkl авг 6, 2012 at 20:33

A bre ne serite vise ovo nam odgovara. Kako ne razmisljate toliko igramo bitnu utakmicu u cetvrtak u kojoj ce igraci da se iskidaju i bolje je da ne odigraju za 2,3 dana prvenstvenu utakmicu sa pola snage! Guco volim te ole ole ole

Reply
kid frankie авг 7, 2012 at 01:31

да ти помогнем, пошто, чини ми се, не схваташ… поента приче да нам је фудбал, као и цело друштво, у расулу… или по српски: све је отишло у к…! све је труло од корена до крајева и никакве површинске промене то неће решити. док се у свим порама овог друштва не направе револуционарне промене бићемо ту где смо, а пашћемо и још ниже. фудбал и стање у њему је само огледало тога… а прича да ли је ово тренутно добро за нас или не је глупа… тако можемо само да још спустимо кредибилитет, од кога нам је, ионако, мало остало… да смо све ове године ми губили од бољих, организованијих, способнијих; у такмичењу где пресуђује квалитет, шиштала би ми јајца за титулу. ја ћу подједнако волети звезду и кад буде шампион европе и кад буде играла другу лигу… али ово, када нас престижу лошији, када све зависи само од воље неколико људи… стварно нема смисла и накако не може да се оправда, као ни твоје мишљење да су наши једнократни интересу важнији од укупних… ово одлагање је срамотно за фудбалске челнике и да имају трунку образа, одмах би се сви повукли. нажалост, јасно је да они одавно брину само о товљењу сопствених гузица!

Reply
Deki Delija авг 6, 2012 at 19:42

Истина је. Ако се овако настави још пар година бићемо на дну фудбалске Европе. У целом нашем фудбалу немамо једног крштеног тренера. Фудбал пропада у овој земљи и тако ће се наставити докле год се налазе ови људи у клубовима и савезима. Уопште као држава немамо ни стратегију у спорту, немамо развијен школски и аматерски спорт, базични спортови су основа свега и врло су битни за здравље нације. Онда није ни чудо што су нам фудбалери троми, рукометаши не могу да скоче метар и по у даљ и одбојкаши не могу пола метра у вис да скоче. Струка и услови су најважнији, а ми ни једно од тога немамо. Нажалост, али пропадамо и амбису се не види краја

Reply
piki авг 7, 2012 at 08:49

odlican komentar

Reply
nikola авг 6, 2012 at 19:41

Sve dok se starosedeoci-fosili ne odreknu funkcija. Problem je to sto funkcioneri saveza se ne ponasaju kao sportski radnici,vec kao politicari-funkcioneri koji se ponasaju toliko bahato da ih dobrobit sporta uopste ne zanima i nisu spremni da urade nista za fudbal ako postoji i najmanji rizik da ostanu bez fotelja,i ako ne vide svoju korist u tome,tj. svaka stvar koja moze koristiti fudbalu u Srbiji ,a njima ne donosi korist za njih nema svrhu… Cilj im je da diskredituju svakog ostvarenog coveka koji zeli dobro fudbalu (sto je po meni i razlog sramnog holivudskog hapsenja Dzajica),iz straha da da im ne bi srusio piramidu moci koju imaju..

Reply
thrylos авг 6, 2012 at 19:34

Dokle vise spominjete zreb? Posto je zreb svake godine poludirigovan da Zvezda i jsd ne bi igrali isto kolo kao domacini, prvak bira broj (uvek 1), a ekipa koja nije osvojila titulu automatski dobija 9 i zato je svaki put derbi prvo na Marakani, prvo kolo u gostima, Vojvodina (koja uzima broj 3) poslednje kolo. A to sto se odlaze u Ivanjici je odlicno, jer i onako godinama ne mozemo pobedimo prvo kolo, sad cemo ga preskociti i krenuti pobedom na Marakani. A tek Golac-legenda…au

Reply
Vladimir авг 6, 2012 at 19:42

Моје лично мишљење јесте да је Голац легенда нашег фудбала, без обзира где је играо. У тексту је изричито речено да се не бавимо жребом и да је све окренуто ка срамотном одлагању меча Јавор-Звезда. Да ли би се то у нормалној земљи толерисало? Без обзира да ли је то добро или не по наш клуб, ово је велика срамота и доказ неспособности људи који воде наш фудбал. Звезда да има било какав ауторитет не би себи дозволила да јој се на овакав начин одлажу утакмице, већ би покренула иницијативу да се неспособни који су довели до овога под хитно смене са руководећих позиција и у ФСС и у Заједници, али на жалост ми смо клуб са угледом као БСК Борча. На жалост!!!

Reply
thrylos авг 6, 2012 at 19:59

Zreb se ne komentarise, ali se spominje, a bio je i tekst o tome iako tu nema nista sporno. Legende kao sto je Golac imamo na desetine. Covek je demagog, a njegovi komentari na RTS-u su komedija. A to sto nama smeta FSS i njene “institucije“ je potpuno nebitno jer nam je uprava uortacena sa njima i nema nikakvih izgleda da se bilo sta promeni

Reply
Ryber Palunko авг 6, 2012 at 20:02

Golac je neko ko je svoje fudbalsko, a i trenersko ime stekao na ostrvu, a da li postoji bolje mjesto za takvo šta? A sve to ide skupa s ličnom kulturom i ophođenjem, što je također na ostrvu dio posla. Ko ga je imao priliku slušati, ne samo kad je riječ o fudbalu, jasno mu je da bi bio jedno od rijetkih, dobrih rješenja na čelu srpskog fudbala. Koliko samo on odskače od ovih karikaturalnih strašila, koja su nam zasjela na grbaču, to se ne da opisati. Kao da uporedimo Bakingemsku palatui i štalu.

Reply

Leave a Comment