15082012-gligoric

Сећање на Светозара Глигорића

 • A A A
 • Са животне сцене отишао је најпознатији српски шаховски велемајстор Светозар Глигорић. Био је у првој управи Шаховског клуба Црвена звезда и заједно са Срећком Недељковићем, Ђуром Лудајићем, Милетом Магарашевићем и Мирком Шипком један је од утемељивача нашег Шаховског клуба и један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда.

  Звездина шаховска секција основана је 1945. године , а од 1946–1950. испред имена Црвена звезда стајао је назив БУШК (Београдски универзитетски шаховски клуб) и у том периоду Светозар Глигорић је дао велики допринос за развој шаха. У том времену бранио је боје Црвене звезде као и 90-тих година када се завршила трофејна ера ШК Црвена звезда.

  Светозар Глигорић се убраја међу најбоље шаховске велемајсторе света и засигурно је један од најпопуларнијих. Са југословенском екипом освојио је 12 олимпијских медаља и једну појединачну олимпијску, 12 пута је био првак Југославије, 10 пута је освајао медаље на Европским шампионатима, 3 пута се квалификовао за мечеве кандидата за Првенство света, био је победник многих најјачих турнира на свету, а побеђивао је и све најбоље шахисте света.

  Био је успешан новинар, написао је више књига о шаху, завршио је музичку академију, издао ЦД „Како сам преживео 20. век“. Глига је био највећи српски шахиста свих времена и најбољи светски шахиста ван СССР-а. Био је племенит, добар човек, незаборавни шахиста и носилац свих највећих друштвених признања.

  Недавно је изабран у Скупштину Шаховског клуба обновљене Црвене звезде да као светионик пружи снагу и мотив младима да истрају у тој лепој и мисаоној шаховској игри. Нажалост, отишао је у легенду.

  Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

  О аутору: SD Crvena Zvezda

  Tekstovi sa oficijelnog sajta sportskog društva.

  4 коментара

  1. Vjecna mu slava i hvala!

   Оцените коментар: Thumb up 2 Thumb down 0

  2. Velikom Svetozaru Gligoriću neka je večna slava i hvala na svemu što je učinio za naš klub i našu zemlju…

   Оцените коментар: Thumb up 3 Thumb down 0

  3. legenda u svakom smislu te reci.. vecna mu slava..

   Оцените коментар: Thumb up 5 Thumb down 0

  4. Treba napomenuti da je Svetozar Gligorić jedan od pokretača inicijative da se osnuje FK Crvena zvezda! Počivaj u miru, legendo!

   Оцените коментар: Thumb up 16 Thumb down 0

  Постави коментар

  Ваша е-маил адреса неће бити објављенаОбавезна поља су означена *

  *

  Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green Facepalm

  Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Facebook

  Twitter

  YouTube

  Пријавите се!

  Будите у сваком тренутку, ма где да се налазите, обавештени о најбитнијим дешавањима у клубовима СД Црвена звезда!

  Пријавите се!

  Будите у сваком тренутку, ма где да се налазите, обавештени о најбитнијим дешавањима у клубовима СД Црвена звезда!