Са животне сцене отишао је најпознатији српски шаховски велемајстор Светозар Глигорић. Био је у првој управи Шаховског клуба Црвена звезда и заједно са Срећком Недељковићем, Ђуром Лудајићем, Милетом Магарашевићем и Мирком Шипком један је од утемељивача нашег Шаховског клуба и један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда.

Звездина шаховска секција основана је 1945. године , а од 1946–1950. испред имена Црвена звезда стајао је назив БУШК (Београдски универзитетски шаховски клуб) и у том периоду Светозар Глигорић је дао велики допринос за развој шаха. У том времену бранио је боје Црвене звезде као и 90-тих година када се завршила трофејна ера ШК Црвена звезда.

Прочитајте још  Звезда шампион Београдске интернационалне регате!

Светозар Глигорић се убраја међу најбоље шаховске велемајсторе света и засигурно је један од најпопуларнијих. Са југословенском екипом освојио је 12 олимпијских медаља и једну појединачну олимпијску, 12 пута је био првак Југославије, 10 пута је освајао медаље на Европским шампионатима, 3 пута се квалификовао за мечеве кандидата за Првенство света, био је победник многих најјачих турнира на свету, а побеђивао је и све најбоље шахисте света.

Био је успешан новинар, написао је више књига о шаху, завршио је музичку академију, издао ЦД „Како сам преживео 20. век“. Глига је био највећи српски шахиста свих времена и најбољи светски шахиста ван СССР-а. Био је племенит, добар човек, незаборавни шахиста и носилац свих највећих друштвених признања.

Прочитајте још  Звездини џудисти стипендисти Министарства омладине и спорта Републике Србије

Недавно је изабран у Скупштину Шаховског клуба обновљене Црвене звезде да као светионик пружи снагу и мотив младима да истрају у тој лепој и мисаоној шаховској игри. Нажалост, отишао је у легенду.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Подели

Коментари

4 Коментарa на "Сећање на Светозара Глигорића"

avatar
 
smehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Слике
 
 
 
Аудио и видео фајлови
 
 
 
  Subscribe  
најновијим најстаријим највише гласова
Обавести ме о
goran nk
Гост

Vjecna mu slava i hvala!

Žile
Гост

Velikom Svetozaru Gligoriću neka je večna slava i hvala na svemu što je učinio za naš klub i našu zemlju…

vlll
Гост

legenda u svakom smislu te reci.. vecna mu slava..

Igor Burzanović
Гост

Treba napomenuti da je Svetozar Gligorić jedan od pokretača inicijative da se osnuje FK Crvena zvezda! Počivaj u miru, legendo!