Sećanje na Svetozara Gligorića

Sećanje na Svetozara Gligorića

224
4

Sa životne scene otišao je najpoznatiji srpski šahovski velemajstor Svetozar Gligorić. Bio je u prvoj upravi Šahovskog kluba Crvena zvezda i zajedno sa Srećkom Nedeljkovićem, Đurom Ludajićem, Miletom Magaraševićem i Mirkom Šipkom jedan je od utemeljivača našeg Šahovskog kluba i jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda.

Zvezdina šahovska sekcija osnovana je 1945. godine , a od 1946–1950. ispred imena Crvena zvezda stajao je naziv BUŠK (Beogradski univerzitetski šahovski klub) i u tom periodu Svetozar Gligorić je dao veliki doprinos za razvoj šaha. U tom vremenu branio je boje Crvene zvezde kao i 90-tih godina kada se završila trofejna era ŠK Crvena zvezda.

Svetozar Gligorić se ubraja među najbolje šahovske velemajstore sveta i zasigurno je jedan od najpopularnijih. Sa jugoslovenskom ekipom osvojio je 12 olimpijskih medalja i jednu pojedinačnu olimpijsku, 12 puta je bio prvak Jugoslavije, 10 puta je osvajao medalje na Evropskim šampionatima, 3 puta se kvalifikovao za mečeve kandidata za Prvenstvo sveta, bio je pobednik mnogih najjačih turnira na svetu, a pobeđivao je i sve najbolje šahiste sveta.

Bio je uspešan novinar, napisao je više knjiga o šahu, završio je muzičku akademiju, izdao CD „Kako sam preživeo 20. vek“. Gliga je bio najveći srpski šahista svih vremena i najbolji svetski šahista van SSSR-a. Bio je plemenit, dobar čovek, nezaboravni šahista i nosilac svih najvećih društvenih priznanja.

Nedavno je izabran u Skupštinu Šahovskog kluba obnovljene Crvene zvezde da kao svetionik pruži snagu i motiv mladima da istraju u toj lepoj i misaonoj šahovskoj igri. Nažalost, otišao je u legendu.

Vest možete komentarisati i na našem forumu ovde.

Podeli

Komentari

4 Komentara na "Sećanje na Svetozara Gligorića"

Obavesti me o
avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshock???cooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsad!?ideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 

Poređaj po:   najnovijim | najstarijim | najviše glasova
goran nk
Gost
goran nk
avg 15, 2012 19:50

Vjecna mu slava i hvala!

Žile
Gost
Žile
avg 15, 2012 18:55

Velikom Svetozaru Gligoriću neka je večna slava i hvala na svemu što je učinio za naš klub i našu zemlju…

vlll
Gost
vlll
avg 15, 2012 16:40

legenda u svakom smislu te reci.. vecna mu slava..

Igor Burzanović
Gost
Igor Burzanović
avg 15, 2012 13:41

Treba napomenuti da je Svetozar Gligorić jedan od pokretača inicijative da se osnuje FK Crvena zvezda! Počivaj u miru, legendo!

wpDiscuz