Сећање на Светозара Глигорића

15082012-gligoric

Са животне сцене отишао је најпознатији српски шаховски велемајстор Светозар Глигорић. Био је у првој управи Шаховског клуба Црвена звезда и заједно са Срећком Недељковићем, Ђуром Лудајићем, Милетом Магарашевићем и Мирком Шипком један је од утемељивача нашег Шаховског клуба и један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда.

Звездина шаховска секција основана је 1945. године , а од 1946–1950. испред имена Црвена звезда стајао је назив БУШК (Београдски универзитетски шаховски клуб) и у том периоду Светозар Глигорић је дао велики допринос за развој шаха. У том времену бранио је боје Црвене звезде као и 90-тих година када се завршила трофејна ера ШК Црвена звезда.

Светозар Глигорић се убраја међу најбоље шаховске велемајсторе света и засигурно је један од најпопуларнијих. Са југословенском екипом освојио је 12 олимпијских медаља и једну појединачну олимпијску, 12 пута је био првак Југославије, 10 пута је освајао медаље на Европским шампионатима, 3 пута се квалификовао за мечеве кандидата за Првенство света, био је победник многих најјачих турнира на свету, а побеђивао је и све најбоље шахисте света.

Био је успешан новинар, написао је више књига о шаху, завршио је музичку академију, издао ЦД „Како сам преживео 20. век“. Глига је био највећи српски шахиста свих времена и најбољи светски шахиста ван СССР-а. Био је племенит, добар човек, незаборавни шахиста и носилац свих највећих друштвених признања.

Недавно је изабран у Скупштину Шаховског клуба обновљене Црвене звезде да као светионик пружи снагу и мотив младима да истрају у тој лепој и мисаоној шаховској игри. Нажалост, отишао је у легенду.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

4 Коментара

Žile

Velikom Svetozaru Gligoriću neka je večna slava i hvala na svemu što je učinio za naš klub i našu zemlju…

Оцените коментар: Thumb up 3 Thumb down 0

Одговори
Igor Burzanović

Treba napomenuti da je Svetozar Gligorić jedan od pokretača inicijative da se osnuje FK Crvena zvezda! Počivaj u miru, legendo!

Оцените коментар: Thumb up 16 Thumb down 0

Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>