Најава: Црвена звезда – Бордо

Crvena zvezda - Bordo
Crvena zvezda - Bordo

Crvena zvezda – Bordo

Некако се о свему прича осим о Бордоу. Ја.. искрено не знам када сам се осећао као у понедељак. Није само Роберт Просинечки отишао са места тренера, јер из Црвене звезде и са „Маракане“ никад неће отићи. Отишао је човек, господин, учитељ, звезда, фрајер. Онај који је био спреман себе да да клубу и који је када је одлазио себе окривио за све, без пардона. Који је вратио господство и шарм. Наду за спас. Могао бих до сутра да наставим да пишем, али туга ће бити све јача. Наравно, зашто би неко други био крив. То је тренд који је ступио на снагу 2009. године. Од тада до данас, Црвена звезда је истрошила, пљунула и отерала небројано пута више легенди него што је освојила трофеја. Сале Јанковић је Звездино дете и заслужује и добиће највећу могућу подршку. Али, морамо да се погледамо у очи и питамо – „Је л’ желимо и Салета да потрошимо и пљунемо на њега, као што је то случај са Робијем?“. Само, да је и Сер Алекс Фергусон дошао после Робија, морало би да прође много времена. Данашње време подсећа на ситуацију пред мечеве са Зенитом, а ја се тога нерадо сећам. Довољно ћу рећи, када поновим Робијеве речи са оне тужне конференције, јутра које проклињем што је дошло и снило – „Ту сам, навијаћемо заједно против Бордоа.“ Дођите заједно да навијамо! За Робија, за Салета, за Звезду!

Бордо долази у зао час. Ми Цигани смо лудаци и оптимисти до последњег тренутка. Веровали би да можемо и Барселону да прођемо све док утакмица не почне. А француски клубови дефинитивно нису наша адреса и неко ко нам је кроз историју био погодан ривал. Ако изузмемо Олимпик из Марсеја и Мец, Лион, Монпеље и Рен нећемо моћи.

Жиродинци из Бордоа су основани 1.октобра 1881. године, примарно као гимнастичарски и стрељаћки клуб. Фудбалски клуб Бордо је основан 1910. године. До оснивања ПСЖ, поноса Парижана и Француза, уз Ремс, француски Ред Стар и Олимпик из Марсеља, Бордо је био фудбалски понос Француске. Шест титула националног шампиона, три титуле у националном Купу Француске, уз финале Уефа Купа. Ослонац првих успеха Француске репрезентације, уз великог Мишела Платинија, која је 1984. године постала шампион Европе је била управо из Бордоа. Тигана, Жирес, Жирар, Батистон, Лакомб, проверени стрелац Немац Дитер Милер и Алан Рош на почетку каријере су освојили три титуле са Бордоом осамдесетих, на челу са Еме Жакеом на клупи. Тигана, Платини, Жирес и Луис Фернандез су чинили једнад од најбољих везних редова фудбала, познатији као „the Magic Square“ (le Carré Magique)“. Мало касније велики Ерик Кантона и „Краљ“ Зинедин Зидан су играли за Бордо. Зизу је водио Бордо до финала Уефа Купа, до чијег четвртфинала је на клупи Бордоа био Славољуб Муслин. А предводио је генерацију „Краља“, Дугарија, Лизаразуа. Лоран Блан је пре четири године подсетио на те славне дане великог Бордоа, освојивши тутилу у великом стилу којом је зауставио немилосрдну тиранију Лиона, а у Лиги Шампиона у групи са гигантина Бајерном из Минхена и Јувентус се пласирао као првопласирани у групи, победивши оба клуба. Жоан Горкуф, Маруан Шамак, Фернандо Кавенаги, Вендел, Алу Диара, Улрих Раме су господарили Француском тада.

Ово ће нам бити 11 дуел против Француза. Први дуел против великог Бордоа, о коме ћемо много више у најави за наредни меч. Занимљиво је да је Бордо трећи тим који долази у Београд, после Меца и Рена. Са Олимпиком из Марсеља смо играли у Барију, а против Лиона – Букурешт и Монпељеа – Софија, на „страни“, ван Београда. Што се тиче мечева у Београду имамо половичан успех идентичним резултатима. Мец смо победили 2:1, а од Рена изгубили 1:2. Управо та победа против Меца нам је једина против клубова из земље Галских петлова. У десет досадашњих дуела забележена је једна победа, три нерешена исхода, уз шест пораза.

Салету и момцима на терену вечерас треба пружити безрезевну подршку. Показати да они могу. Пружити им подршку због Робија, јер би ми више од свега волели да је он на клупи, а он пролаз свог клуба јер он нема други. Срце није камен, ја не могу против себе. Управу заборавите само вечерас, дајте овом тиму себе. За вечну славу, за победу. За Робија, за Салета, за само нашу Звезду Црвену!

Цигани јако, најјаче до Бордоа да се чује “ ТАНАНА НАНА НАНА РОБЕРТ ПРОСИНЕЧКИ, РОБЕРТ ПРОСИНЕЧКИ, РОБЕРТ ПРОСИНЕЧКИ!“

Црвена звезда – Бордо, четвртак 23.август 2012. 20:45, плеј оф за Лигу Европе. Стадион “ Маракана“, Београд, Србија.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.