Moja Crvena Zvezda
БлоговиДраганОбавештења

Kud’ plovi ovaj brod?

Logo sajta

Kada smo pre šest meseci Vlada i ja pokrenuli celu priču sa ovim sajtom, da Vam budem iskren, nisam imao predstavu gde će to sve da nas odvede. Ideja se „rodila“ onog leta kada je naš fudbalski klub u potpunosti „pukao“, kada je Svetislav Pešić napustio košarkaše, kada su Đuričić, Milanović, Ćosić.. napustili klub, a vaterpolo klub se ugasio…

Sajt Sportskog društva praktično nije postojao, vesti su bile objavljivane na gotovo godišnjem nivou (kapa dole, situacija se značajno poboljšala sa sajtom), i pojavila se potreba za glasilom koje bi zadovoljilo potrebe Zvezdaša koji možda nisu vični forumima, i koji u ovom trenutku može da pruži „utočište“ za svakog navijača, kao i sve potrebne informacije u vezi rada klubova. Posle višemesečnog testiranja raznih sistema, popularnih cms-ova, izabran je jedan, kako-tako sređena grafika (tek ćemo na tome da radimo, jedan od posetilaca nam sprema novu grafiku i pomaže u tome) i u trećem kvartalu prošle godine sajt je krenuo sa radom.

Ekipu na sajtu činimo u ovom trenutku, kao oni malo matoriji, Vlada i ja, potom nešto mlađi Sveta i Boris, zatim još malo mlađi Luka i Aleksandar, i na kraju najmlađi Nemanja. Za sada je ovo ekipa koja je najstandardnija na sajtu, i koja uloži najviše vremena u sam rad sajta. Ponovo ću iskoristiti priliku, i pozvati svakoga od Vas, ko je vičan pisanju vesti, analiza, blogova, ili smatra da ima smisla za tako nešto, da nam se pridruži. Ovo je sajt navijača Crvene zvezde, i svako je dobrodošao da se uključi u njegov rad. Naravno, potrebne su određene kvalifikacije za tako nešto, ali tu smo da pomognemo.

Sećam se, prvih nedelja, brojali smo posetioce u desetinama, pa onda je brojka otišla na stotine. Krajem godine, nekako s dolaskom Roberta Prosinečkog, brojka je porasla na hiljade, da bi se sada već zadnja dva-tri meseca merila isključivo u hiljadama. U poslednjih 30 dana na sajtu je bilo 93.916 posetilaca, odnosno negde oko 3130 dnevno u proseku.  Posete rastu, i mali klub pravih i iskrenih Zvezdaša koji se ovde skupljaju je zapravo sve veći i veći.

Posetioce, ipak, ne čine samo navijači našeg kluba. Na hiljade komšijskih navijača dolazi na naš sajt, čitajući naše vesti, i komentarišući na iste. Isto kako to čine na forumima, sada to čine i ovde, s tim da se na forumima baš i ne usudjuju da napišu nešto. Ovde žacnu, postave neki komentar na neku vest od pre mesec, dva tri.. koji najčešće samo mi u administraciji vidimo. Pojedinci su komentarisali na desetine naših tekstova, što mnogo više govori o njima samima nego o svemu onome što pišu. Kao što su mnogi pisali u komentarima od Vas, i preporučivali,  zlonamerni komentari, provokacije, biće brisani na dalje, ovo će biti mesto na kojem se skupljaju Zvezdini navijači i simpatizeri kluba, a svakome ko pokuša da unese nemir i provocira, komentar će biti obrisan. Ne zameram im, doduše. Uvek smo mi više interesovali njih nego oni nas, pa čak i sada kada su ispred nas na većini tabela, i dalje nemaju mira. Veći klub je uvek veći klub, bez obzira na rezultate.

Zamolio bih Vas zato, da ih u komentarima pominjete samo onda kada za to ima potrebe, kada treba prokomentarisati neko dešavanje, predstojeću ili prošlu utakmicu i slično. Mi smo navijači Crvene zvezde, i ono što treba da nas pre svega i na prvom mestu interesuje jeste Zvezda. Nemojte dozvoliti sebi da mrzite rivala, ili još gore, da više mrzite neki drugi klub nego što volite Crvenu zvezdu, i da ih vređate u komentarima. Zvezdaši su bili uvek iznad toga, pokažite da je to i sada tako. Pišite argumente, ne uvrede, i iskreno mi je drago da takvih komentara imamo u zaista minimalnom broju, te da potrebe za moderacijom komentara ima u manje od 1% slučajeva, što je za jedan sportski portal ekstremno nizak procenat.

Napredak sajta prema Alexi

Sajt se, za sada, sponzoriše (domen, hosting i ostalo) iz naših džepova, i za sada je to ono što je i dovoljno. Verujem da će vremenom, kako sajt bude imao još više poseta, biti potreban još jači hosting i veća sredstva, te ćemo se truditi da do tog vremena ne postavljamo nikakve reklame na sajtu. Kada se to i desi, zaista ćemo se zaista truditi da broj tih reklama ne bude prevelik i ne smeta normalnom radu sajta ili posetiocu.

Samo reklamiranje sajta na internetu ili van njega nikada nije rađeno, niti da budem iskren, neko od nas ima vremena za to. Postoji stranica na Fejsbuku sa sada već skoro 4000 članova, gde se trudimo da postavimo što više tekstova, i to je za sada jedini način „reklamiranja“ sajta. Najveću reklamu svakako dobijamo od drugih sajtova i foruma koji prenose naše vesti, a zaista nam je drago da su se pojedini administratori na većim grupama navijača na Fejsbuku (ili nekim drugim sajtovima) počeli da stavljaju naše vesti umesto vesti sa Sportala, Sportskih i sličnih „relevantnih“ medija, koji su Zvezdu već previše puta uzeli u „usta“ u negativnom kontekstu. Pozvao bih ovaj put one koji to nisu učinili, da naprave mali trud i pozovu svoje prijatelje na stranicu i proširimo pozitivnu energiju koju širimo ovde.

Zadovoljstvo mi je da vam kažem da sajt ima dobre odnose sa mnogim klubovima Sportskog društva, da su u nekim slučajevima ostvareni prvi kontakti, u nekim već postoji vrlo dobra saradnja, pre svega sa mačevalačkim, kuglaškim, vaterpolo, džudo, boks, a od nedavno i sa fudbalskim klubom. Nadam se da ćemo do kraja ove kalendarske godine uspostaviti saradnju sa svim klubovima Sportskog društva i da će vesti „iz prve ruke“, ekskluzivnih intervjua i drugih stvari biti sve više.

Ono što su nam pojedinci najviše zamerali, jeste što je sajt na latinici, a ne na ćirilici. Moram ovde da napomenem da je ovo uradjeno apsolutno namerno, iz prostog razloga što google ne ume da indeskira stranice na ćirilici, i tako će biti još neko vreme, a da veliki broj posetilaca putem pretrage dolazi svakodnevno na sajt (oko 15-20%). Kako ne bismo sukratili priliku svim tim posetiocima da nas na taj način pronađu, za sada ostajemo latinični sajt, međutim već duže vreme radim na tome da postoji izbor između dva pisma, nadam se da će to biti uspešno završeno.

Planovi za dalje što se samog sajta tiče sastoje se u omogućavanju svima Vama da se registrujete na sajtu i postavite svoje podatke, sliku, i na taj način ostavljate komentare, pa čak možda i postavite neke svoje tekstove i slično, za šta spremamo posebne kategorije. Uskoro ćemo izdvojiti poseban deo sajta koji će biti posvećen legendama Sportskog društva, a poradićemo i na tabelama takmičenja i rezultatima istih. Očekujemo da za nedelju-dve imamo i kvalitetniju i dopadljiviju grafiku, a nadam se i pređemo na brži i jači server do leta. Što se samog rada tiče, očekujem uspostavljanje još jačih kontakata sa klubovima i igračima, i više informacija za Vas posetioce portala.

Hvala Vam na poverenju, odužićemo se na adekvatan način.

Повезане вести

62 comments

Leave a Comment