Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Деки, срећан рођендан!

Zvezdino dete!
Dejan Stanković
Dejan Stanković

Ретки су они који трају и после њиховог времена. Он ће бити један од њих. Вечити шмекер. На данашњи дан, 11.септембра 1978. године у Београду родио се један од најтрофејнијих и најбољих фудбалера, капитена Србије и Црвене Звезде, Дејан Станковић.

Директно из омладинске школе, још “голобрад”, али земунац са оном фудбалском дрскошћу и безобразлуком, са 16 година дебитовао је за наш тим, само три године по доласку. Тадашњи тренер кадета Бранко Радовић га је открио и довео код нас, а затим га је “филовао”, касније тренер у првом тиму и селектор, његов фудбалски отац, Пижон Петровић. Ко боље од Звездиног детета зна како треба постати Звездино дете. Деки је, по сопственом признању, бежао из школе и мењао више превоза да би стизао на тренинге вољеног клуба, у коме је био заједно са, између осталих, кумом Марком Пантелићем, Николом Лазетићем, Ненадом Лалатовићем… Препрека није било. Непуне четири године после Барија, 11.фебруара 1995. године нови шампион је стигао на “Маракану”. Дебитовао је против ОФК Београда код Љупка Петровића, а против Будућности 18. августа постигао прве голове.  Када је Рамбо Петковић отишао у Реал Мадрид, 10 на леђима је већ била власништво љубимца свих навијача. Са 19 година, најмлађи капитен у историји клуба. Уследиле су невероватне утакмице за памћење, пре свега, у дербијима и против немачког Кајзерслаутерна, који је Деки срушио, титуле. Једна шампионска титула, три купа, али заувек љубимац навијача. У лето 1998. за 24 милиона немачких марака отишао је у “Вечни град”, Рим и Лацио, а он вечно остао у срцима наших навијача. 85 утакмица, 30 голова.

У Лацију на дебију постигао погодак, против Пјаћенце. Тада је кренуо тренд довођења најбољих играча света у један клуб, али ни Верон, Манћини, чак ни Павел Недвед, без Михе и Декија неби дошли до титуле. За пет и по година у светло-плавом дресу освојио је титулу шампиона Италије, куп, Куп Купова, Супер Куп Европе, два Супер Купа Италије. Због своје игре и држања на терену навијачи Лациа су га прозвали “Ил Драгоне”, Змај. Све је рекао одбијањем да игра против своје Звезде 2002. године у Уефа Купу, головима против комшија годину дана пре. У јануару 2004. године прелази у Интер.

Prvak Evrope!
Prvak Evrope!

Када је дошло време да покаже класу, показао је. Када су га највише отписивали и стављали на трансфер листу, враћао се. У Интеру је освојио све, иако почетак није био сјајан. А онда 5 скудета, иако не свих пет на терену, 4 Купа Италије, 4 Супер Купа Италије, првак Европе, првак Света. Невероватни потези и голови са пола терена из волеја, 40м, лидер и вођа… – Дејан Станковић!

За репрезентацију је дебитовао као деветнаестогодишњак, против Јужне Кореје 22. априла 1998. године на нашем стадиону и у победи од 3:1 постигао прва два гола, од укупно 15 на 102 меча. Једини је фудбалер у историји који је учествовао на три Светска првенства са три различите репрезентације (Југославија, Србија и Црна Гора и Србија)

За репрезентацију Југославије одиграо је 40 мечева, за Србију и Црну Гору 21, а 41. са грбом Србије. Дели место рекордера са Савом Милошевићем са 102 одиграна меча.

Zvezdino dete!
Zvezdino dete!

Господин на терену, господин и ван њега. Сваки дан слушамо оне који хвале Декија како им је помогао у најбитнијим тренутцима. Деки је увек ту, његово име свуда значи. Деки је ожењен Аном, сестром саиграча из Црвене звезде, словеначког репрезентативца Миленка Аћимовића и има три сина.

Звездино дете са друге планете. Срећан рођендан Деки, срећан рођендан капитену! Ми те чекамо на “Маракани”, тамо где си увек домаћин. Па да опет пада и Барса!

Нисам ја био циган, ја ћу увек бити циган!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

13 comments

shomi сеп 12, 2012 at 00:44

deda deki.. uf sto bi bilo dobro kad bi se vratio

Reply
Pop сеп 12, 2012 at 00:35

Deki legendo, matoriiiiiiiiiiiiii!!! 😀

Reply
Lazaris сеп 12, 2012 at 00:09

Uh kako bi ja voleo da se on vrati.

Reply
Milan сеп 11, 2012 at 23:04

Bio sam na jugu te veceri ZVEZDA lacio,nije se imalo mesta na severu pa sam morao na jug ali uopste mi nije zao jer sam bio veoma blizu dekija i mihe i mogo sam da vidim kako place zbog zvezde!Verujte mi place,prvi put je zaplakao kad ga je trener podigo sa klupe,pokusao je da se zagreje rasplakao se i trener ga je vratio na klupi,a drugi put na kraju utakmiceKad bi samo malo ovi sada hteli da se ugledaju na njega i na kuma MARKA gde bi nam bio kraj!ZVEZDO VOLIM TE!!!!DEJANE VOLIMO TE SVI MI A NIJE NAS MALO IMA NAS PAR MILIONA!!!!!!!!!!!

Reply
gledalac сеп 11, 2012 at 22:42

Moja prva utakmica na Marakani je bila protiv Kajzerslauterna ’96, kada je bas jedan mlad deckic tada odigrao utakmicu zivota, secam se dobro karta bila 40 dinara, a mi pobedili 4 0 🙂 Sve najbolje ljudino najveca, uvek si bio „pravi“…

Reply
aca сеп 12, 2012 at 08:59

u secam se te tekme bio sam klinac i nisam bio na stadionu a prenos sam pratio preko radija jer nije bilo na tv-u

Reply
delija_md сеп 11, 2012 at 22:30

Deki, sve najbolje.

Reply
milos 90 сеп 11, 2012 at 21:30

Deki carino!!! Da nam se vratis na kraju karijere…. 😀

Reply
SoneTrans сеп 11, 2012 at 21:26

Deki ZVEZDA NASEG ZVEZDANOG NEBA!!!!!!!DS1989

Reply
Dejan Stankovic сеп 11, 2012 at 20:07

Hvala. Hvala svima.

Reply
chika mare сеп 11, 2012 at 19:34

dexa bog

Reply
ssss сеп 11, 2012 at 19:33

Dase vratsis u zvezdu kralju

Reply
Dragon сеп 11, 2012 at 19:25

..sve najbolje majstore.. 🙂

Reply

Leave a Comment