Moja Crvena Zvezda
БлоговиСветаФудбал

Прича свих нас у црвено-белом

Поглед на Север

Била је то ратна, деведесет и нека. Као и сва друга деца, трчали смо за лоптом на пољани код Великог парка. У свом веровању да када рат буде готов,неће више бити ни Дневника 2, једно вече сам претурао по видео касетама, које је мој тата,уредно слагао, и обележавао. Дошла је на ред и она. Касета са натписом Црвена звезда – Бајерн(КЕШ). Тако је писало. Тада сам је први пут угледао.

Био је то природан процес. Као када угледаш девојку која ти се допадне, и осетиш потребу да приђеш, нешто кажеш, ослободиш се енергије у себи, и даш јој до знања….За мене из Шапца, са осам година, тих година Маракана је била једнако недостижна, као Токио, Бари, и сви остали градови, за које сам тада први пут чуо. Изнова сам премотавао тренутак….’’Југовић, Југовић до Панчева, Југовић……Просинечки је ту, Просинечки….’’ Остало је историја.

Санкције су скинуте, а ја је нисам заборавио. Патио сам кад изгуби, шепурио се кад победи, али сам увек био уз њу. Неке слике данас враћам, и толико година касније ми је јасно, зашто све ово данас зовемо Дух Звездаштва и Општа мобилизација. Тако су се природно наметнули. За мене као десетогодишњака, није било чудно што мој комшија жури да купи празну видео касету да сними дерби. Општа пометња се није видела, али се осетила. Како другачије објаснити празне улице лепог пролећног дана….

Нисмо сви ни хватали све канале или нам Џаја није дао пренос, па сам ја многе Звездине утакмице провео на седишту аутомобила за возача, хватајући радио Београд и замишљајући, како све то изгледа тамо, како коментатор са радија, који веома брзо прича, описује. Кад Звезда погодак да, по повицима и овацијама из комшилука схватите да је и тада, кад је било јако тешко живети, све било црвено и бело. И због тога данас певамо да нас нису сломиле тешке године, и да нас има све више и више, због тебе.

Навијачи Црвене звезде

Године су прошле, а Београд ми се приближио, заволео сам га, постао део њега. Остаће незаборавна слика два студента прве године београдског универзитета. Мој другар и ја двоумили смо се, да ли да идемо. Шетајући кроз Кнез Михаилову, и нама, новима у Београду, било је јасно. Никада нећу заборавити када смо се као по команди погледали, у исто време и рекли: ’’Ма идемо, бре’’. Е тада сам први пут дао задње паре из џепа, и за мене и за другара. Дао сам за Црвену звезду. Трчали смо до изнајмљеног стана на Дорћолу, па ухватили трамвај два до Славије, а одатле, пешака. Слили се у црвено-белу реку, која је извирала још из Кнез Михаилове, и тако ме је Звезда позвала к себи. Слика два студента који не верујући сами себи у то што су одлучили, одлазе да гледају Звезда – Одензе, и бацају последњи поглед на главну београдску улицу и виде да је у њој свако ко је прошао, имао Звездино обележје, да је свако ишао на исто место. И старо и младо. За мене антологијска слика, коју на жалост не могу да поделим са Вама, али слика која ме је одвела на стадион, тог дана, и свих осталих дана, који ће тек доћи.

Много смо претурили преко главе од тада, ви и ја. Много тога се променило. А свака промена је остављала своје трагове, ожиљке. Ствари се одвијају јако брзо. Понекад заборавимо да застанемо, да сагледамо сами себе. Да видимо, одакле смо пошли и где смо дошли. Застанимо баш данас, и погледајмо. Застаните у суботу, у нашој другој кући и погледајте лево од себе. Затим погледајте десно од себе. То су наша браћа. То смо ми, у црвено-белом. Време нас није променило, није нас сломило .

Од реакције до мобилизације,имали смо и своје успоне и падове, али смо увек били ту, на истом месту, где ће се у суботу скупити сви они који те воле, потомци и наследници оних који су те генерацијама стварали, градили, и били поносни на тебе и у добру и у злу. Од реакције до мобилизације, остали смо исти. Остали смо верни. Срећан рођендан, Звездо црвена.

Повезане вести

16 comments

Mihailo авг 6, 2016 at 17:06

mislim da treba da se zavrsi ova vlast zvezde i partizana jer nisu sposobni da igraju

Reply
vuco мар 3, 2012 at 17:48

Opet lose,sporo,bezidejno,procitano i mislim da je vreme za novog trenera i borha da krene kuci.

Reply
dzeki мар 3, 2012 at 09:28

da li zna neko koliko ce biti navijaca na danasnjoj utakmici

Reply
Dusan81 мар 3, 2012 at 10:54

25821 gledaoc

Reply
Pol Gaskojn мар 3, 2012 at 02:01

Citao pre godinu dana,citam veceras opet!Pa da nam ova godina bude uspesnija!Moj tim je prvak bio I opet ce biti on,a ja zelim,samo jedno,da Zvezda bude sampion!Krecemo!

Reply
Nikola Studen мар 3, 2012 at 01:20

Ja pripadam malo starijoj generaciji koja je ljubav prema Zvezdi osetila jos od generacije Duleta i Pizona i mozda sam jedan od retkih koji je 91 napustio srednju skolu i pao godinu jer ga je razredna ucenila da ako bude isao u Bari nema potrebe da se vraca vec da odmah uzme ispisnicu, sto sam ja Bogu hvala i uradio. I nisam se ni sekundu pokajao zbog toga. Sada bi za jos jedan takav uspeh dao pet a ne jednu godinu zivota jer Zvezda je moja prva i najveca ljubav. Glave gore momci, pred nama je jos puno velikih izazova.

Reply
rille83 мар 2, 2012 at 23:37

Nemoj neko da mi zameri ali kada pomislim na Beograd mislim na Zvezdu tj i ja volim Beograd samo zbog Zvezde. Nisam jedan od onih koji nikada ne bi ziveo u toj „dzungli“ naravno da bi ali ono kada pomislim da bi jednog dana ziveo u bg nesto cemu bi se najvise radovao to je ZVEZDA! Bio bih joj tako blizu,svaki dan bi je obilazio,mislim da bi svaki slobodan dan i jutarnju kaficu bio u red kafeu.

Reply
van basten мар 2, 2012 at 23:22

mislim da znam zasto jos ne pises knjigu koju treba da napises.zato sto cekas najspektakularnije osvajanje titule u istoriji crvene zvezde, da to ovekovecis kroz pero.spremi se,mozda je to bas ove godine.

Reply
Sveta Predić мар 2, 2012 at 23:25

Pamtimo sta si rekao….pa…..:D Neka bude da je zbog toga…:D

Reply
CzvBoys мар 2, 2012 at 21:08

Bice Zvezda opet jaka kao nekada..videcete vi! Sutra svi na stadion, momci moraju znati u kakav su klub došli! Nek se treseeeee .

Reply
milos мар 2, 2012 at 20:53

Bravo za tekst, mogu otprilike da te shvatim, stariji sam od tebe i iz Beograda sam, pa to gledam, normalno, iz drugacijeg ugla. Puno lepih emocija.
Zamerka za onog ko je odabrao fotografiju, jer jedino sto je jasno na slici je grb Olimpijakosa, nemam nista protiv istoimenog, ali mi smo ipak Crvena zvezda, jedna jedina, neponovljiva…

Reply
Sveta Predić мар 2, 2012 at 20:55

Mnogi navijaci Zvezde nose grb Olija,a inace tekst je napisan pre tacno godinu dana,za Zvezdin 66. rodjendan!Doziveo je jos jedno citanje.

Reply
crni_redstar мар 2, 2012 at 22:04

Moram da ti kazem onako od srca da je ovo prvi tvoj tekst koji sam do kraja procitao i koji mi se bas dopao. Super je sto nema puno bespotrebnih epiteta i kicenja kao sto cesto pises… I u njemu sam pronasao sebe.

Reply
ultra мар 2, 2012 at 20:46

2- za trud…

Reply
Goran мар 2, 2012 at 19:15

Lepo 🙂

Reply
HariMataKariHari :D феб 18, 2012 at 17:18

Svaka ti je ko Njegoseva !!! Pozz iz Sapca ! 😀

Reply

Leave a Comment