Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Hoće li država sprečiti usvajanje sramnog zakona o sportu?

Stadion FK Crvena zvezda

Pre nešto više od mesec dana već smo pisali o predlogu novog Zakona o sportu koji je srpska Vlada predala Skupštini Republike Srbije na raspravu i usvajanje. Rasprava o navedenom zakonu očekuje se u narednih desetak dana, a sve ono što navedeni Zakon donosi, zahteva da se još jednom osvrnemo na sve najznačajnije segmente.

Da podsetimo, glavna polemika vodiće se oko tri više nego važna segmenta novog Zakona. To su privatizacija sportskih klubova, vlasništvo klubova nad sportskim objektima, kao i involviranje člana Vlade Srbije u klubove od državnog interesa.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, nenasilnim putem, država ne može osporiti novi Statut kluba, kojeg je prihvatilo i Ministarstvo omladine i sporta. Međutim, glavni problemi vezani su za vlasništvo nad stadionom, kao i eventualno uključivanje državnog činovnika u rad kluba bez čijeg odobrenja  se ne bi mogao niti jedan značajniji posao završiti.

Povodom svega navedenog, nedavno je izvesni Slaviša Zlatanović, državni

Slaviša Zlatanović - državni sekretar za sport

sekretar u Ministarstvu omladine i sporta u Vladi Republike Srbije izjavio nešto čega bi se svako stideo. U pitanju je bilo zvanično izjašnjavanje, a sve se svodilo na apsolutno (ne)namerno neznanje:

– Mislim da je država gradila stadione, tako da ima njenog kapitala u tim objektima. Ukoliko klubovi dokažu da su stadioni isključivo njihova svojina, onda ih niko neće dirati. Pošto u Crvenoj zvezdi tvrde da su oni zidali stadion, moraće to i da dokažu. Ukoliko nakon 60 godina nemaju račune, oni sigurno postoje u nekoj arhivi. Nije moje da znam ko je i kako gradio stadion. Ministarstvo nema lošu nameru, ali samo želimo da država dobije ono što joj pripada.

Gore navedena izjava g. Zlatanovića i ne zavređuje bilo kakav komentar, jer se vrlo lako može saznati i proveriti na koji način se gradio stadion FK Crvena zvezda, o čemu sam već više puta pisao.

Sa druge strane, član UO Crvene zvezde i bivši predsednik Ustavnog suda Zoran Ivošević jasno dokazuje da je predlog zakona protivustavan i nezakonit:

Prof. Dr Zoran Ivošević - član UO Crvena zvezda

– Bio sam član radne grupe za izradu zakona, ali mi nismo ni zarez mogli da napišemo u predlogu zakona. Naši pokušaji da ga ispravimo nisu prihvaćeni i kao posledicu imamo loš tekst koji izaziva ozbiljne primedbe.

Ukoliko se zakon usvoji, od Ustava Srbije neće ostati ni kamen na kamenu. Udruženja građana se ne mogu privatizovati, a država i ne može da nacionalizuje stadione koji su privatno vlasništvo. Ukoliko zakon prođe žalićemo se Ustavnom sudu. Obratićemo se FIFA i UEFA. Upoznaćemo ih sa činjenicom šta se ovde radi i tražićemo intervenciju jer se narušavaju i njihovi statuti. Grci su pre par godina doneli sličan zakon koji je menjan u roku od tri dana jer je klubovima i reprezentaciji pretila suspenzija.Država jednostavno hoće da kontroliše rad klubova.

Svi prethodni nacrti zakona zabranjivali su mogućnost da se promeni namena sportskih objekata. Sada se u predlogu zakona pojavljuje član po kojem je to moguće ako Ministarstvo omladine i sporta to dozvoli. Da li je to prostor za korupciju? Znači, sutra ako se pojavi neko dovoljno moćan, može od stadiona da napravi šoping molove.

Šta na kraju svega reći. Ostaje nada da će se država konačno dozvati pameti i sprečiti predlog zakona. Gospođo Samardžić-Marković, sprečite dok je još moguće sramni zakon. A takođe konačno objasnite šta se dešava sa obećanim trenažnim halama i prestanite da se šetate po Dejvis kup i sličnim takmičenjima, već se pozabavite učenjem jer očigledno je da o sportu i ne znate baš mnogo.

Повезане вести

9 comments

Leave a Comment