Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Скенер КК Сплит

Кошаркаши Црвене звезде ДИВА меч првог кола АБА лиге играју у суботу 29. септембра у гостима против Сплита. Славни хрватски клуб после четири године поново се вратио у регионално такмичење, а визу за Јадранску лигу су обезбедили освајањем трећег места у хравтској Лиги за првака са скором 10 победа и четири пораза. У плеј-офу Сплит је елиминисан у полуфиналу од Цедевите резултатом 2-1 у серији.

У односу на прошлу сезону екипу је напустио тренер Никша Бавчевић, као и играчи Лука Бабић (Цедевита) и Јосип Матић (Алкар), док је Анте Гргуревић уврштен у стручни штаб као помоћни тренер. Нови тренер је Младен Ерјавец, најзвучније појачање је Ведран Вукушић који је стигао из Цедевите, а из Забока је дошао и Филип Краљевић.

Најјачи адути Сплита су свакако под кошем, јер осим репрезентативца Вукушића у рекету „жутих“ је и легенда хрватске кошарке 34-годишњи Никола Вујчић. Боје Сплићана бране и Тони Дијан, Бруно Маркулин, Домагој Вуковић, Петар Мадунић, Паоло Маринели, Тони Катић, Јосип Собин, Иван Мимица, Срђан Суботић, Есбен Реинхолт и Филип Најев. Као што се види у саставу Сплита нема америчких интернационалаца, једини странац је 19-годишњи Данац Реинхолт, а за око вам је сигурно запало име Јосипа Собина. Момак који је рођен 1989. године син је прослављеног кошаркаша некадашње Југопластике Горана Собина који је са сплитским „жутима“ био шампион Европе.

Историјат дуела Црвене звезде и Сплита је веома дуг. Црвено-бели и Сплићани су се до сада састајали 81 пут, а Звезда је успешнија пошто је забележила 44 тријумфа и 37 пораза. У шампионату некадашње СФРЈ Звезда и Сплит имају изједначен скор 27-27, Сплићани су успешнији у плеј-офу (1-3), као и у домаћем Купу 3-5, док у Купу Радивоја Кораћа у две утакмице обе екипе имају по један тријумф. Ипак, чини се да је најважнију победу у међусобним дуелима однела Звезда, било је то у мајстроици за титулу првака Југославије у сезони 1971/1972 када је Звезда славила резултатом 75:70.

Новија историја дуела Далматинаца и Београђана је апсолутно у знаку црвено-белих који су у 12 мечева у Јадранској лиги забележили чак 11 победа. Надамо се да ће се тај тренд наставити и 29. септембра 2012. године.

Најубедљивију победу Звезда је уписала у сезони 1967/1968 када је славила са 28 поена разлике (90:62), док је најубедљивији пораз претрпљен у години када је Југопластика харала Европом. Било је то 1989. године – 123:75. Последњи меч одигран је 20. јануара 2009. године. Тријумфовала је Звезда резултатом 67:62.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Повезане вести

1 comment

veliki pravi zvezdas сеп 25, 2012 at 14:26

Samo naprijed Kk Crvena Zvezdo idemo do prve pobede nasi kosarkasi Crvene Zvezde

Reply

Leave a Comment