Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

МЦЗ скенер: Сплитска ноћ без звезда

Никола Вујчић и Елтон Браун у дуелу
Никола Вујчић и Елтон Браун у дуелу

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у првом колу АБА лиге на гостовању у Сплиту од истоимене екипе:

Сплит-Црвена звезда 87:81 (26:21,16:20,20:20,25:20).

У једној правој кошаркашкој атмосфери пред 2000 гледалаца у легендарној дворани Сплита, црвено-бели нису успели да додју до битних бодова на старту такмичења. Лоше отварање утакмице, и испуњен бонус после мало више од једног минута игре, наговештавали су оно што ће се дешавати у већем делу прве четвртине. Сплит је током целог првог квартала контролисао игру, био у констатној предности од пет до осам поена, и четвртину завршио у том стилу. У другој деоници иста прича, али овај пут добрим финиширањем успели смо да додјемо до „великих“ -1 после првог полувремена, 42:41.
Друго полувреме, иста прича. Сплит опет константно у предности, коју су, хтели да признамо или не, одржавали без већих проблема. Опет, наша екипа буди се тек у финишу четвртине, пре свега преко расположеног Нелсона. И када су сви очекивали да коначно преузмемо све у своје руке на овој утакмици, није нам дозволио тандем Мимица-Вујчић, који је комбиновано постигао 49 поена. Овога пута није било ни доброг финиширања четвртине како би озбиљније угрозили Сплићане.

Што се тиче игре наше екипе, очигледно је да мора још доста ствари да се поправи. Јуче нам је фалила енергија,хтење и велика жеља у одбрани како би надокнадили све просторе. Једни другима нису адекватно помагали, лоша одбрана код централног пика током већег дела утакмице доносила је лаке поене. Недопустиво је да Сплит истрчи толико контри, да не покушамо фаулом да зауставимо, да се брже не вратимо… Не волим статистику, али Сплит је имао 20 асистенција, ми 9. Црвена звезда је шутирала мизерних 61%…Но, нећемо само да критикујемо. Евидентно је да је потребно овој новој екипи да се прилагоди на све, уигра и крене да игра боље. Оставићу тренеру Миливоју Лазићу да се позабави сегментима игре у којима нисмо били добри јуче, и да то експресно исправи.

Појединачни учинак играча:

Човић: На терену је провео 17 минута и није много допринео игри Црвене звезде. Није успео да „раздрма“ екипу, иницира контранападе и бржу игру, пар пута је кренуо у соло акције које нису прошле. Имао је 2 добра продора и полагања, али и промашене тројке са којима је Црвена звезда могла потпуно резултатски да се приближи домаћину. Филип Човић може много боље од овога, иако је био наш најефикаснији играч са 10 постигнутих поена.

Цветковић: Најмлађи првотимац није добио минуте које је заслужио. Провео је само осам минута на паркету, и сасвим добро се снашао. Није срљао, сигурно је преносио лопту у фазу напада и погодио прву тројку синоћ за црвено-беле. Остаје утисак да је требао да добије прилику и у наставку игре.

Браун: Јако лоша партија великог момка. Елтон се никако није снашао синоћ, није успео да се прилагоди на критеријум суђења, али ни на Николу Вујчића. Колико је проблема са њим имао у фази одбране, толико и у фази напада. Лоше је бранио и „пицк анд ролл“ у одбрани, и ово је сигурно утакмица за заборав једног од најбољих играча Црвене звезде. Постигао је 8 поена.

Суботић: Пробао је Лазић са увођењем Суботића да унесе чврстину у екипи, што је само донекле успело. Суботић је успео једном добру кретњу да „крунише“ поенима, али осим тога није успео да оствари добру позицију у нападу и додје у позицију да поентира. Слаба партија Суботића.

Ракочевић: Уз Човића најефикаснији у редовима Црвене звезде, 10 поена. Игор може и мора много поље. Позитиван пример дао је својим саиграчима шутиравши бацања 6/6, али имао је неколико исхитрених одлука у транзицији. Отварао је простор сасвим добро својим саиграчима када су га удвајали, али ни то нисмо успели да казнимо. Ракочевић је зарадио и једину неспортску грешку на утакмици, које је ипак досуђена престрого по мом мишљењу.

Митровић: Млади играч Црвене звезде није добио прилику да заигра на синоћњем мечу. Обзиром како је функционисала „екипа испод коша“, Лазић је могао да покуша и са увођењем Луке Митровића.

Симоновић: Од свих играча црвено-белих, Симоновић је највише времена провео на паркету. У одбрани није толико лоше изгледао, али нападачки он може много боље. Синоћ није показао ни делић својих шутерских способности. Имао је једно феноменално закуцавање у финишу утакмице и укупно 9 поена. И он може много боље.

Савовић: Не бих да се понављам, али и од њега се очекују много боље партије. Савовићев потенцијал је изузетан, у одбрани је могао више да користи своје атлетске способности (сетите се „рампе“ из друге четвртине), као и у нападу евидентну предност у односу на играче из Сплита на тој позицији. Трудио се, борио, али Борисе, можеш ти много боље.

Катић: Иако га неки људи још увек нису, вероватно и неће прихватити као члана Црвене звезде, њему то очигледно не смета. Катић је одиграо најбоље од свих наших високих играча, остваривао одличне позиције под кошем и напунио фауловима високе играче Сплита. Да није промашио неколико шутева које је одлично искреирао сам, био би сигурно најефикаснији играч Звезде.

Радивојевић: Мислим да је он могао да нам донесе потребну креацију у нападу и да је морао да добије шансу у последњој деоници. Одлично је „вртео“ пик са високим играчима Звезде, разигравао саиграче и напад Црвене звезде изгледао је јако течно са њим на паркету. Направио је један изузетан пас када је иза леђа у финишу прве четвртине асистирао Цветковићу.

Алмонд: Остаје непознато зашто није добио више од једанаест минута на терену. Осим једне погођене тројке ништа није урадио, није био опасан по кош ривала, али је за нешто више можда требао да добије и неки минут више.

Нелсон: Сплетом околности ушао је јако рано у проблем са личним грешкама. Одиграо је за прелазну оцену, пробијао јако прву линију одбране Сплита и обично сам завршавао акције. Недостаје му више самопоуздања да покуша да погоди тројку, иако му то није јача страна у игри. Са њим на паркету, Црвена звезда је имала чврстину у одбрани и потребну енергију у нападу, али су га проблеми са личним грешкама коштали веће минутаже.

Тренер Црвене звезде, Миливоје Лазић након утакмице је изјавио:

Честитке на коректности, гостопримству и победи. Овде смо дошли дан раније, али то нисмо искористили. Сплићани су се више борили за своју екипу и грб, оставили су срце на терену, брже су се адаптирали на услове на терену. Ми смо подбацили у борбености, пожртвовности, не одустајању од принципа у фази обране и напада… Недопустиво је да примимо “шабачке контре“ како ми то кажемо у Србији… Не могу објаснити колико сам љут и разочаран јер смо на папиру бољи, али то нисмо показали на терену. Дозволили смо превише простора Мимици, који нас је потопио с 32 коша, свака му част. Сплиту желим све најбоље и честитам на заслуженој победи. Није ми први пут да играмо у Сплиту, Сплит је град кошарке, навијачи познају кошарку и жестоко навијају за своју екипу… Нама ниједна утакмица неће бити лака, поготово на гостовању. Против нас се игра с више жеље и мотива и ми на то морамо знати одговорити на свакој утакмици.“

Игор Ракочевић такође је честитао домаћину и сложио се са тренером црвено-белих да Црвена звезда може и мора боље:

Честитам домаћину на заслуженој победи. Нисмо поштовали договор, знали смо да су добри у пику и на контра нападима. Пар пута смо се враћали с минус 10, али нисмо успели преломити сусрет. За нас је ово почетак, пропустили смо шансу да добро стартујемо, али верујем да ће све бити боље у наставку сезоне.“

Експедиција црвено-белих око поднева путује у Задар где их у уторак од 18 сати очекује меч другог кола АБА лиге.

Много брига, много и проблема…..

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

29 comments

otpisani101 сеп 30, 2012 at 21:32

lazicu-napolje…..

Reply
Jovan сеп 30, 2012 at 19:59

Ne može Milivoje Lazić da vodi ovaj tim Crvene Zvezde.Đurović,Trifa ili Pavićević.Inače mislim da je zdrav i da je mogao da igra jedino je Branko Lazić mogao da čuva onog Mimicu.

Reply
srbb сеп 30, 2012 at 18:26

Ја сам против критиковања тренера, само зато што је млад и што му је ово први самостални посао. Можда се покаже као право решење. Дуга је сезона, најјачи ће да губе од слабијих. Чуо сам много добрих ствари о тренерском знању Лазића. А да погледате вести од прошле године, видећете колико су људи омаловажавали Каријево знање. Да будем искрен, ни мени се не свиђа ништа од синоћ. Види се квалитет,ал не и игра. Осим једног бек дор паса и пар добрих утрчавања, нисмо ништа показали. Лазићу замерам што није ставио фластера на Мимицу. Кад видиш да је неко наместио руку, да шта год баци, уђе у кош, тог човека не пушташ да прими лопту. Инсистирао је
на Брауну, вадио Катића после добрих потеза и чврсте одбране. Ракочевићева игра ме не брине, али стварно брине толика минутажа Филипа Човића, иако није успео да организује ни један добар напад. Све контре смо завршили стајањем у месту. Надам се бољој игри

Reply
asamoa сеп 30, 2012 at 18:11

Il da dovedemo Lebrona ili da dovedemo proverenog strucnjaka! Treceg nema!!!

Reply
asamoa сеп 30, 2012 at 18:10

Pesic bi sa ovom ekipom lagano osvojio ABA ligu!!!

Reply
Branimir сеп 30, 2012 at 16:46

На 2,00 до краја и -10 Звезда се предала, а Лазић одустао од преокрета. Треба бити реалан. Звезда има квалитетан тим, мнобо бољи и разноврснији од прошлогодишњег. Не знам колико ћемо морати да чекамо. Не треба бацати клипове под точкове. Јављају се ликови и коментаришу квалитете Савовића и Симоновића, а свако други би их пожелио у својој екипи. Волио бих и ја на клупи видјети Луку Павићевића. Радио је доста самостално у Европи, а са сасвим солидном ЦГ био први у групи и 2х добио Србију (не знам кога бих пожелио у Звезди, малог Ивановића, …). Морамо се спремити за још један пораз. Биће много теже у Задру. Лига је очигледно изједначена, свако ће свакога побјеђивати и то је Звездина шанца да и поред почетних киксева буде у врху. Морамо их подржати.

Reply
n сеп 30, 2012 at 16:39

Cini mi se da Lazic ne sastavlja sam tim,dok je Pesic to radio.Lazicu odlazi !!!

Reply
* сеп 30, 2012 at 15:50

Realno, ova ekipa je u prve tri u ABA ligi, ali mora novi trener i mali Covic mora da bude treci plej i da igra maksimum 5 minuta po utakmici i to u prvoj cetvrtini, a ne da mi tamo skakuce kad se lomi utakmica… bice to valjda bolje,mora da bude.

Reply
Delija032 сеп 30, 2012 at 17:01

Kako to da izjaviš,zar mali Čovke da gleda tekmu s klupe!?
Brate ti se šališ,reci nam!?
Trener,da ga imamo,ovaj gore spomenuti bi bio PRVI EKONOM ekipe,zato i imamo ovog kvazi stručnjaka!!!!
Zamisli brate koliko takav pristup vođenja tima može da kvari atmosferu u svlačionici,na terenu i van njega!!!!!
Primer da si ti igrač CZV koji je doveden kao pojačanje,igrač sa ekipama iza sebe,sa reputacijom,igrač koji je jednostavno izmislio košarku za ovog doguzka,na treningu i pripremama radiš extra,ma ubijaš se i šta onda dođe tekma,tebe ima na kašičicu a ovaj „minjak“ igra i ako objektivno ne zaslužuje!!!!
Pa i da ne igra na tvojoj poziciji,ubila bi te pomisao da on MORA da igra,i ako ludak vidi da nema mesta ni u školskoj ekipi!!!!
Možda sam preterao sa pljuvanjem,ali ljudi nije on igrač za CZV,da li sad ima istine u ovom proceni i nek procene drugi,ali to je tako izgleda!!!!! 😳 ❓ 🙄

Reply
DelijaMomak сеп 30, 2012 at 13:19

Svako ko je gledao utakmicu i iole poznaje kosarku video bi sinoc da mi nismo imali jednu akciju jednu jedinu akciju…Pod hitno da menjamo trenera…A i greota je da igra onaj retard od covica koji se osim brzine nema nista drugo,a da cvele najveci talenat Evrope sedi na klupi…Admine jer su pusteni dresovi u prodaju i jer ce da budu sve velicine?

Reply
Миле сеп 30, 2012 at 16:33

Не каже се јер већ јел.

Reply
DelijaMomak окт 1, 2012 at 14:36

Ne smaraj,ako bitna je sustina :=)

Reply
MIĆO окт 2, 2012 at 07:02

Pa Filipov tata je kupio Zvezdu a ne Cveletov.

Reply
otpisani101 сеп 30, 2012 at 12:40

ovaj lazic i kada izjavi nesto to je neverovatno…pa ako celu utakmicu nezna odbranu za igraca za kog niko nije cuo i koji sam pobedi zvezdu,pitam se sta je njegov posao?…nismo imali napad,nismo imali odbranu i trener ljut i razocaran…dobro je ja sam pomislio da je srecan…prica gluposti umesto da objasni uzroke katastrofalne igre…niti zna da postavi ekipu niti zna da ih bar motivise , i ja stvarno neznam otkud on u zvezdi?…niti sam cuo za njega i onda logicno da nas potopi igrac splita za koga isto nisam cuo…resenje lazic napolje-odmah…jer imamo jos jedno gostovanje u hrvatskoj i ja ne verujem da ovaj trener zna da podigne formu ekipe…najvise me uprava nervira kada vidi da covek nista nezna,smene ga posle 10 poraza i posle izgubljene sezone…umesto jos sinoc da smo ga smenili , mi cekamo jos koju blamazu…

Reply
Ncssczv сеп 30, 2012 at 12:30

Lazic trener jednog velikog i ozbiljnog kluba? Ma nemojte ljudi da se za,,bavamo !

Reply
gnr сеп 30, 2012 at 12:23

Mislim da ima boljih igraca u skolskom dvoristu gde ja igram basket od ovog Mimice, znaci bruka da nas zatrpa takav igrac, da li je neko cuo za njega pre ove utakmice ?.

Reply
Iznogud сеп 30, 2012 at 16:30

Ajde ne prosipaj se matere ti, i ti si sigurno bolji, zato sedis za racunarom i pises nebuloze dok on igra kosarku pred par hiljada ljudi i od toga zivi

Reply
Srba сеп 30, 2012 at 23:59

Koji ste vi jadni pacijenti, pa sebe smatrate boljim od pojedinaca koji igraju ABA ligu, loptu u ruke pa se dokazite. Samo sedite za racunarom i kuckate, bar da to znate, ali ni o tom pojma nemate. Sve same nebuloze pisete. Veze sa zivotom vi nemate

Reply
zex сеп 30, 2012 at 12:01

Najveci problem je sto smo rano poleteli kao i obicno. Moje misljenje je da nismo selektirali timske igrace vec individualce sto moze biti kobno za ekipu. Jeste pocetak sezone ali nesto ne stima. Pesic je od govana napravio tim koji je na kraju sezone na nesto licio bar u odbrani ali sada nema ko to da uradi. Verovatno su ovi igraci dobri ali ce kolektiv trpeti zbog njih.

Reply
Libijac сеп 30, 2012 at 11:52

kada sam ja govorio da smo na pocetnim utakmicama pripremnog perioda pobedjivali zahvaljujuci visokim procentom suta, i da to nije resenje, vi ste govorili da nemam pojma. evo opet kazem, odbrana!!! pa mi primimo od gaz metana 100 poena, aloooooo.

Reply
minotaur сеп 30, 2012 at 11:51

Za karijeru Cvetkovica najbolje bi bilo da bjezi od nas, i spasi se. A nadam se da ce ovaj “ projekat“ propasti i da ce Covic praviti neki drugi privatni tim za sebe i svog sina. To je najbolje za nas.

Reply
josif сеп 30, 2012 at 14:41

Tako je brate!Potpuno se slazem,neka bezi sto pre kao i Nedovic jer sa reterdima kao Covic i Subotic nema nama rezultata a i Savovic i Simonovic nista bolji,to su provincijski igraci koji mogu da budu glavni u provincijskim klubovima tipa Hemofarma i Buducnosti,u Zvezdi da budu nosioci to definitivno nemogu.Pozz,MKD

Reply
Marko сеп 30, 2012 at 14:44

Nazalost, potpuno si u pravu… Trenutno je tako… 🙁

Reply
Stevan R. окт 1, 2012 at 00:02

slucajni minus

Reply
Iznogud сеп 30, 2012 at 11:26

Vise bi voleo da Zvezda pobedjuje nego da sam ja upravu, ali cini mi se da ce se ispostaviti ipak da sam bio upravu. Kada sam pre mesec dana govorio da smo prosle godine bili jaci na centarskoj poziciju lupali ste mi minuse svi kao jedan. Katic je sinoc bio solidan,ali to je najvise sto on moze da pokaze. Braun moze puno bolje, ali ipak u odnosu na Petra Popovica, Ilica, pa i Nikolica koji u MZT pokazuje kvalitet, ovi sada su ipak puno losiji.

Reply
IRON сеп 30, 2012 at 11:09

A nek Filip Covic igra 20 min,pa nek sve ide u pm… :facepalm:

Reply
sasa сеп 30, 2012 at 11:06

Katić: Iako ga neki ljudi još uvek nisu, verovatno i neće prihvatiti kao člana Crvene zvezde

Svaka cast za ovu recenicu potpuno je tacna

Reply
ROB! :) сеп 30, 2012 at 11:26

A zasto da ga ne prihvatimo????On je 2004 g. igrao u Zvezdi! 😀

Reply
njaVa сеп 30, 2012 at 10:46

Znaci je*ali smo im kevu :facepalm:

Reply

Leave a Comment