Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

МЦЗ скенер: Игокеа „без борбе“ до победе

Браун и Јоровић
Браун и Јоровић

Сплит, Задар,Цедевита… Сада и Игокеа. Они су у првих 5. кола победили Црвену звезду, која је један од кандидата за највиши пласман у регионалном такмичењу ове године и која је непријатно изненађење на старту АБА лиге. Шта је то што недостаје Црвеној звезди да почне да игра боље? Да ли су сви тимови који су савладали црвено-беле заиста играчки квалитетнији? Да ли је физичка припремљеност у питању? Да ли су очекивања навијача превелика?

Много питања, а одговора нигде. Када су сви очекивали, да након почетних трубуленција, Црвена звезда коначно крене у победнички низ, лидер АБА лиге није дозволио тако нешто. Игокеа је сасвим заслужено славила након 40 миниута кошарке у петак, али руку на срце, нису имали достојног противника у Црвеној звезди све до последња 2 минута утакмице.
Много тога није синоћ функционисало у игри Црвене звезде, а ја ћу у овој анализи кренути од одбране. Одбрана Црвене звезде у првих 20 минута била је на високом нивоу, те су гости постигли тек 29 поена за полувреме. А онда прави „бум“ у трећем периоду! Игокеа је успела да уђе у шут и да постигне чак 30 поена у том делу утакмице, више него у целом првом полувремену. Лоше трчање у фазу одбране коштало је Звезду, није било довољно енергије и жеље да се збију редови и да се дође до лаких поена у нападу. Нападачки део је био такође на ниском нивоу осим последња два минута утакмице. Игокеа је применила рецепт Цедевите, те су и они поставили зону, а црвено-бели нису имали храбрости да покушају да погоде неки од шутева, већ су срљали све више и више у дубину. У последње периоду, кренуо је „шутерски тренинг“ те су и без резона испуцавани шутеви за 3 поена. Црвена звезда је прерано почела да размишља о поразу!

Гуровић и Цветковић
Гуровић и Цветковић

Влада Вукоичић није имао ни довољно времена да у ову екипу унесе неке новине, те не може сносити велику кривицу за поразе. Игокеа је кренула да прави разлику када је он искључен, а да ли оправдано или не, нећемо да улазимо у то, иако је судијски критеријум током већег дела утакмице био јако чудан. Судија Пукл био је у центру пажње већи део утакмице, што свакако говори довољно о његовом суђењу.

Појединачни учинак играча:

Цветковић: Млади Александар Цветковић провео је 12 минута на паркету и заиста није успео да унесе промену и креацију у нападу. У одбрани није био на свом нивоу, али он је млад дечко и не треба га критиковати и стварати притисак, већ једноставно пустити да игра и напредује. Велики је потенцијал и ако настави да ради добро, Црвена звезда ће имати феноменалног организатора игре у наредним годинама.

Браун (12 поена): Остаје помало нејасно зашто је Браун играо само 18 минута и у тренутцима када се утакмица ломила седео на клупи?! Борио се и вечерас, иако у пар наврата није одиграо добру одбрану. Ипак, имао је и добре тренутке у одбрани, те је и зауставио Едвардса у неколико ситуација. У нападачком делу играо је доста добро, дошао је и до 7 скокова, чак 5 офанзивних, али је по мом мишљењу, требао да буде више на паркету.

Суботић: Још једна утакмица у којој Бојан није ушао нити једном на паркет.

Светла тачка: Игор Ракочевић
Светла тачка: Игор Ракочевић

Ракочевић (20 пона): Трудио се капитен, играо је добро, вероватно и најбоље у Црвеној звезди на овом мечу. Забележио је и 5 асистенција, вероватно би имао и много више да су неке отворене шутеве погодили његови саиграчи након чистих ситуација у којима су се нашли. Чак 7 пута је фаулиран, био непогрешив са линије пенала за укупан индекс 24. Браво Игоре!

Митровић: Ни он није добио прилику да игра, иако би морао да добије шансу, нарочито када осталим играчима не иде како су планирали.

Лазић (12 поена): Бранко Лазић одиграо је добру утакмицу и вечерас. Стандардно добар у одбрани, један од ретких који је имао „мирну руку“ ( 3/3 за 3) , а на терену је провео само 10 минута. Радио је само оно што најбоље зна и треба му честитати на доброј партији. Браво Бранко!

Симоновић (5 поена): Провео је чак 35 минута на паркету и није много тога корисног донео Црвеној звезди. Много је форсирао свој шут у жељи да се докаже, шутирао је нерезонски, а морао је и много боље у фази одбране да одигра. Може он то много боље, утисак је да још увек тражи себе.

Савовић (6 поена): Потврдио је епитет најбољег скакача екипе, скупио је 10 скокова. И он је радио неке ствари које не треба и које не стоје у „опису његовог радног места“, а број изгубљених лопти мора свести на минимум. Све у свему, Борис није одиграо толико лоше, али очекивања су много већа.

Катић (9 поена): Не успева да се навикне на нови критеријум суђења. Сваку утакмицу добија по неколико сулудих личних грешака и то је оно што Рашко мора да поправи. Био је један од ретких на утакмици са Игокеом који је радио оно што се од њега тражило, а није ни јурцао и ишао главом кроз зид.

Радивојевић (2 поена): Вук је тотално ван форме! Под хитно мора да почне да игра, или ће потпуно изгубити место у тиму. Ово није Радивојевић од пре пар сезона.

Алмонд: Очигледно да са њим нешто није уреду. На последње две утакмице није показао ни делић онога што је демонстрирао против Олимпије и Задра, али није ни добио довољно минута на паркету. Скроз је изгубио самопоуздање, а то је последња ствар која треба једном шутеру.

Демаркус Нелсон закуцава
Демаркус Нелсон закуцава

Нелсон (9 поена): Има великих проблема са слободним бацањима, иако је то у досадашњем делу каријере радио сасвим добро. Сада је на центарском проценту погођених слободних бацања, и то мора под хитно да поправи. Присиљавали су га да шутира тројке, иако је он то констатно одбијао што је и паметно. Вукао је транзиције Црвене звезде, пробијао прву линију одбране, а онда као да му је понестајало идеје. Може да добије прелазну оцену, али може он много боље, нарочито у дефанзивном делу.

Лично мишљење је да играчи морају што пре да поврате самопоуздање и да ПОСТАНУ ТИМ! То је предуслов за сваки успех, сезона је дуга и прави изазови тек следе. Мотива је на претек, довољно је и погледати на трибине и грб на дресу, те схватити да је крање време да Црвена звезда почне да игра кошарку!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

11 comments

Бранимир окт 21, 2012 at 12:39

Чуди ме да Делије показују оволико нејединство, па чак и отворену малициозност када је у питању играчки кадар. (За мене су АБА лига, изворна Звезда и бетон лига апсолвиране теме.) Ликови се без имало устручавања етикетирају светим знамењима Звезде, а не устежу се да износе обичне бљувотине на њен рачун. Као да ће им од тог поганлука бити нешто лакше. Пођи од свог личног достојанства да би на Звездину пирамиду свјетлости принио трунку звјездане прашине, а не да би и Звезду и себе засуо прљавштином од којег се тешко можемо опрати. Сметао је Човић. И по мојим критеријумима није заслуживао Звездин дрес. Отишао је. И добро је да је отишао. За све. Нелсон није довољно играо. Сада када силом приклика игра и превише, јер нема достојне замјене, видимо да смо од самог почетка храмали на плеју. По мени његова основна слабост је управо у томе што немамо боље алтернативе, па се његове грешке дупло броје. Вук хоће да покаже да није заборавио играти. Ко је рекао да јесте? Цвеле ће остати Цвеле. Мали за велика дјела, а велики за дјечији вртић. Истина је да осим агресивности нема префињене квалитете савременог кошаркаша. Нема никакав шут, таман посла да шутне у скоку или преко руке јер тада као да избацује медицинску лопту. Прошло је вријеме Горана Ракочевића, Зорана Славнића и Вукице Митић, а бојим се да ће Срђан Дабић за њега остати неостварени сан. Да не причамо о Саши Обрадовићу. Да ли је могуће да у и око Звезде има толико слијепаца па не виде да имамо играча тог калибра. Пустите Димића да одигра у три утакмице по 15 минута па ми заувијек зачепите уста. Знам само да би тада требао неко да одговара на питање – гдје си био до сад?
Не свиђа ми се ова прича коју слушам и читам. Не треба ништа радити у афекту, јер се тада обично кајемо и тражимо оправдање за неке грешке. Алмонд зна да игра, али је анемичан и готово незаинтересован. Била би штета да изгубимо Брауна. Шта се њему може приговорити? Осим да треба више да игра. Симоновић треба да игра кошарку, а не баскет.
Сви су свјесни значаја АБА лиге, јер је она улазница за Еуро лигу. Само Делије копне за бетон лигом. Шта су судије против Игокее радиле него судиле за Олимпију, која ће се погурати са Звездом за Ф4. Знам, други мисле другачије, али управо због тога је проблем што се ми видимо у борби за опстанак, док нас други виде међу прва три. Зашто су партизани, стари фрањевачки шкрипари више гледали у нас него у своје лице, које се искривило од туге, жалости и бола?
Све нешто мислим, када смо ми навијачи овакви (Делије постале интернет навијачи, а ови други невјешто пјевају Звездине пјесме), зашто би наше мишљење на било који начин обавезивало Човића?

Reply
ds окт 21, 2012 at 09:38

Nemojte brinuti za evroligu iz aba lige ispadamo a za evroligu je Covic sredio specijalnu pozivnicu :facepalm:

Reply
emirko svemirko окт 21, 2012 at 09:16

Alo velika je greska sto su otpustili Almonda, igrac je mnogo dobar…Najveci problem i dalje je sto mi nemamo trenera i dalje tako da na ovu seonu i fajnal for aba lige zaboravite, ne zato sto nemamo sanse sa 1 : 4 napocetku vec imamo samo prosecan tim, Ima tu mnogo jacih timova od nas

Reply
dr окт 21, 2012 at 05:44

Braun i Almond su vec u Americi,da vidimo ko je sledeci.

Reply
dr окт 21, 2012 at 08:41

Slobodno objavite ovo,kao i da ce biti jos otkaza. :facepalm:

Reply
aleksandar sd окт 21, 2012 at 03:57

Cenim da ce bar dva igraca da lete…mogao bi Simonovic.. treba neki kreativan play…

Reply
Igor окт 21, 2012 at 01:46

Evo otpustili su izgleda Almonda i sta sad prave cirkus od luba ko i oni pre njih 😳 👿

Reply
marko окт 21, 2012 at 03:58

Izgleda je otisao Braun!!!
Neko je procitao (na njegovom twitter-u), da je kao u USA…

Reply
PAVLE окт 20, 2012 at 23:21

MI AKO NASTAVIMO BORIĆEMO SE DA NE ISPADNEMO IZ LIGE, A NE DA BUDEMO PRVI!!!
POD HITNO MENJAJTE NEŠTO!!!
:facepalm:

Reply
CZ_pobedjuj_za_nas окт 21, 2012 at 14:32

Menjao sam juce tamp

Reply
Djomla окт 20, 2012 at 21:41

Treba nam jedan pravi i dobar prvi plej jer je najveci problem u organizaciji napada, a Nelsonu i Almondu se treba zahvaliti jer se ili nisu snasli ili nemaju dovoljan kvalitet…

Reply

Leave a Comment