Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Прве недеље након паузе због дуела репрезентација, у клупском фудбалу, истакло се доста Звездаша.

У Енглеској су што због повреде, што због картона са терена одсуствовали двојица наших бивших играча. Немања Видић је пропустио победу Манчестер Јунајтеда над Стоуком од 4:2, док Никола Жигић није играо за Бирмингем Сити, јер је у прошлом колу добио црвени картон. Његови саиграчи су овога пута ремизирали са Лидсом – 1:1. Једини је играо леви бек, Александар Коларов, који је прошао Омладинску школу Звезде. Коларов је од 82. минута бранио боје Манчестер Ситија, који је у том периоду дошао до преокрета, и победе од 1:2 над Вест Бромвич Албионом. Коларов је још један доказао Манћинију да заслужује да игра у првој постави, али италијанском стручњаку то дефинитивно не иде у главу. Сити и Јунајтед деле друго и треће место са по 18 бодова, док је први Челзи, који је сакупио четири бода више. У најтежој ситуацији су тренутно Ридинг, Квинс Парк Ренџерс и Саутемптон, који имају по три, односно четири бода.

У Француској је било доста боље. За своје тимове сви су одиграли по 90 минута, осим Павла Нинкова, кога није било ни на клупи Тулуза у победи од 0:4 против Евијана. За разлику од њега, играли су: и Милан Бишевац (победа Лиона над Брестом 1:0), и Немања Пејчиновић (реми Нице и Сент-Етијена 1:1), и Филип Ђорђевић, који је постигао гол у победи Нанта над Дижоном – 2:0. Сви они чине окоснице у својим тимовима, и убележили су још једанпут врло добре партије. Лион се сада налази на трећем месту Лиге 1 са 18 бодова (само бодом мање од Париз Сент-Жермена и Марсеја), Ница заузима доста лошије 15. место са девет бодова, али обзиром на амбиције клуба, то је сасвим солидно, док је Нант поново на другом месту на табели Лиге 2, и сигурно гази ка пласману у виши ранг.

У Серији А је такође било доста добро. „Озлоглашени“ (иако је ни крив ни дужан) Немања Томовић је, као и обично, играо за Фиорентину свих 90 минута. Ни на овој утакмици није прошао без картона, али је он овога пута био жуте боје. Ипак, више забрињава то, што је „Виола“ на овој утакмици ремизирала са Кјевом, који је врло лоше започео сезону. Због тога, „љубичасти“ су пали на шесто место, и имају само 12 бодова. Боље је прошао Удинезе против Пескаре. Ипак, за црно-беле није ни на клупи био Душан Баста, за кога претпостављамо да је повређен, док је у гостујућој екипи на клупи за резерве био Урош Ћосић. Удинезе је са контом од девет бодова, након осам кола десети, док је Пескара сакупила свега седам, и заузима претпоследње место. Најбољи учинак имао је Бошко Јанковић, који је постигао врло леп гол за Ђенову, у поразу од Роме 2:4. Јанковић апсолутно заслужено носи капитенску траку црвено-плавих, и невереоватно је да играч оваквог калибра нема места у репрезентацији. Но ипак, враћамо се теми. Још једном ћемо подсетити да Дејана Станковића мучи повреда Ахилове тетиве, и да због тога одсуствује са мечева Интера. Ипак, његови саиграчи су и без њега савладали Катању са 2:0.

У Бундеслиги, Здравко Кузмановић је пропустио још једну утакмицу Штутгарта. Бивши репрезентативац Србије је преседео на клупи победу његових саиграча над Хамбургер Спорт Ферајном од 0:1. Иако је користио на адекватан начин и то мало прилике што је добијао, очигледно је да Кузмановић не задовољава захтеве тренера, Лабадије, и могуће је да већ на зиму промени средину. Немачки медији наводе да је за услуге Здравка заинтересовано неколико италијанских клубова, међу којима су Лацио и Рома. Много чешће, али у Цвајти, игра Вујадин Савић. Син легендардног Душана Савића је одиграо 90 минута у поразу свог Динамо Дрездена од 0:2. Неки би рекли да је Србин одрадио лош посао, али када се зна да су жуто-црни играли са убедљиво првопласираном екипом, и то са два играча мање од 56. минута, јасно је да млади Савић и није могао боље. Динамо се тренутно налази у доњем делу табеле, и има девет бодова из десет утакмица. У Швајцарској је Грасхопер наставио серију победа тријумфом над Јанг Бојсима од 3:2. И у овом мечу, врло добру партију пружио је Милан Вилотић. Српски штопер поново је био једини странац у тиму плаво-белих који је играо у стартној постави, и поново није разочарао. Грасхопер је тако нанизао десету победу заредом, и логично, заузима прво место. У Аустрији су за свој Штрум све време на терену провели и Милан Дудић, и Никола Вујадиновић, и допринели су у оно што је било до њих, да не приме гол, али њихови саиграчи у нападу нису успели ни да затресу мрежу Матерсубурга, те је остало 0:0, и Штрум је пао на четврто место.

У Холандији је Филип Ђуричић, на својој природној позицији офанзивног везисте допринео убедљивој победи Херенвена над Гронингемом у великом дербију. „Романтичари“ су славили са чак 3:0, а Ђуричић је био покретач многих акција, и учествовао је у акцијама код првог гола, и акцији која је претходила пеналу код другог. Замењен је шест минута пре краја регуларног тока, и тако се завршила још једна одлична партија младог „српског Кројфа“. За разлику од њега, по обичају, на теренима на којим игра ПСВ није било Јагоша Вуковића. У Белгији није било ништа боље, чак напротив. Иван Тричковвски ушао је а Клуб Бриж када је све већ било готово, у 87. минуту. Његов тим је већ тада губио са 4:1, и јасно је било да он не може донети никакав преокрет. Но, боље је и тих пет-шест минута које је добио, за разлику од Ибрахима Гаја, који на терену није провео ни секунд. Додуше, његов Локерен је био убедљив, и са 0:3 је победио Варегем.

У шпанској Сегунди Расинг Сантандер поново није победио. Зелено-бело-црни, за које је наступао и Андрија Калуђеровић одиграли су утакмицу без голова са Лугом. Тиме је екипа са северо-запада Шпаније остала на свега 11 бодова, и чак шест јој недостају како би стигла супарнике из Мурсије. AK99 je засад постигао три гола у шампионату.

Са запада идемо на исток Европе. У Русији је Зенит напокон тријумфовао, али поново клуб из Санкт Петербурга није играо на нивоу на ком се очекује. Минималним резултатом од 1:0 (гол је постигнут из једанаестерца), сиње-галубои су победили екипу Кубана из Краснодара. Ову утакмицу је свих 90 минута са клупе посматрао Александар Луковић, који се, иако је био у првом тиму на почетку сезоне, у њега није вратио након повреде. Победио је и Терек из Грозног истим резултатом, и то против Амкара у гостима. Само што је у екипи из Чеченије свих 90 минута играо Благој Георгијев. Одлични Бугарин пружа сјајне партије у зелено-белом дресу, и на поменутој утакмици био је један од запаженијих играча. За разлику од њега, у домаћој екипи није било повређених Марка Блажића и Николе Мијаиловића. И Краснодар Славољуба Муслина је изашао као победник из минулог кола. Зиљоно-чорни су са 2:0 савладали Аланију, а на позицији левог бека поново је блистао Душан Анђелковић. Одлични Србин био је заиста сјајан, како у одбрани, тако и у нападу, где је по левом крилу сарађивао са Бразилцем Жоазињом. За разлику од њега, ни на клупи није било Огњена Врањеша, за кога нисмо упућени због чега је изостао и са клупе. У сваком случају, и млади босански репрезентативац има битну ролу у екипи са југо-истока највеће државе на планети, а како су поједини медији објавили, за њега се интересује Манчестер Јунајтед. Крилја Совјетов је за разлику од свих поменутих клубова (осим Амкара) поражена у овом колу, а њеној клупи поново није ни „примирисао“ Огњен Короман, који ће вероватно ускоро и напустити клуб.  За крај ћемо споменути и братски клуб наших навијача, московски Спартак, који је на тешком гостовању поражен од Анжија у Махачкали у последњим секундама са 2:1.

А у Украјини поново врло лоша минутажа наших љубимаца. У овом колу једино је играо Никола Игњатијевић, чија је Зарја, на изненађење свих у Украјини, савладала Дњипро из Дњипропетровска са 3:2. Популарни Бригел је и ову утакмицу одиграо на врло високом нивоу, као и све остале у којима је играо. Дефинитивно је да он није добијао праву шансу у Звезди доласком Роберта Просинечког, јер је украјински шампионат много јачи од нашег, а Игњатијевић је тамо међу бољим левим бековима. Остала тројица, која имају право наступа, поново нису видела терена. Реч је о Милошу НинковићуВлади Дишљенковићу и Александру Тришовићу. Нинковићев Динамо Кијев је са 1:3 поражен од Дишљенковићевог Металиста из Храхива, док је Тришовићева Закарпатија ремизирала са Карпатима – 1:1.

У Грчкој је Олимпијакос био убедљив против Ксантија. Црвено-бели из Пиреја су са 4:0 декласирали претпоследњу екипу грчког шампионата. Ипак, дрес Олимпијакоса ни на овој утакмици није носио Марко Пантелић. Искусни нападач ретко добија прилику, и ништа не наговештава да би се то могло променити. За разлику од њега, Мирнес Шишић не само да је играо за ОФИ, него је Словенац постигао и гол за екипу са Крита. Тим, и још једним голом, бело-црни су савладали Платанијас са 1:2, и тиме су дошли до деветог бода, и седмог места. А Дејан Миловановић није био ни на клупи Паниониоса, иако је у прошлом колу играо већи део утакмице. Не знамо да ли је у питању повреда, али знамо да су без њега, његови саиграчи  поражени од Керкире са 0:1. И поред пораза, Паниониос је и даље на трећем месту, и и даље је у конкуренцији за друго, са екипом ПАОК-а.

У Турској је такође било занимљиво. Роберт Просинечки је дебитовао поразом свог Кајзерија од знатно јачег Истанбула са свега 0:1. Кајзери је приказао солидну игру, али када на супарничкој страни имате Веба, Зајатеа и Едуарда, морате да будете много бољи ривал да би сте узели макар бод. А бод је узео Генчлербирлиги против првопласираног Галатасараја. За црвено-црне је свих 90 минута у одбрани играо Душко Тошић, док је Дејан Лекић ушао у 61. минуту. За то време, Лекић је успео да уђе у пар полуприлика, али не и да постигне гол, и донесе победу својој екипи. Ипак, Генчлер не може бити незадовољан бодом против екипе која је на чеоном месту, и игра у Лиги Шампиона, а тим бодом, тим из Анкаре је дошао на 4. место, и има 13 бодова. И Бруно Мезенга је бранио боје свој Ахисара, који је играо без голова са Газјантепом. И поред овог бода, Ахисар је остао у опасној зони, а Мезенга без гола у Турској од када је отишао из Звезде.

У „мањим“ лигама, голове су постигли: Дејан Дамјановић (2х за победу Сеула 2:1), Eрнан Баркос (2х за победу Палмеираса 2:0),  a играли су: Ли Ади (од 89. минута за Далијен Ербин), Александар Јевтић (свих 90 за Ђангсу), Милош Трифуновић (свих 90 за Лајаонинг Воуин), Mилош Бајалица (свих 90 за Кјото Сангу), Мао Молина (свих 90 за Сеул), Саша Стаменковић (свих 90 за Нефчи), Франклин Салас (од 88. за ЛДУ Лоху), Ненад Срећковић (до 69. за Фредрикштад), Сегундо Кастиљо (свих 90 за Пачуку), Дејан Јаковић (свих 90 за DC Јунајтед) и Бранко Бошковић (од 88. за DC Јунајтед).

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

6 comments

Iznogud окт 24, 2012 at 20:05

Drago mi je zbog Ignjatijevica jer uvek sam verovao da lik ima znanje. Mislim da samo kod Mancinija nema mesta za Kolarova u prvih 11, jer lik razvaljuje i trenutno je nas najbolji igrac uz Ivanovica. A Mihajlovic sada ima vremena da razmislja ali za narednu prijatesljsku bi mogao da pozove F. Djordjevica, lik razvaljuje. Sto se tice povratnika, vecinu gore navedenih bi rado video ponovu u Zvezdi, ali pre svih bi voleo Pantelica i Boskovica

Reply
Kastro окт 24, 2012 at 20:10

I Dudica, lik je odlican u Austriji, a realno koga bi mogli dovesti to je Jagos Vukovic, jer u PSV-u ne igra, a nadam se i Pantelica vec je napunio 34 godine, ali to ne znaci da je za staro gvozdje, jer i Ljuboja ima 34 a prvi je strelac trenutno Poljske lige. I kada sam se vec njega dotakao on je isto bio u mladjim kategorijama Zvezde, pa bi mogli ovde po nekada i da ga spomenu

Reply
MILAN KG окт 24, 2012 at 18:52

da li je prosinecki DOMINIRAO sa mocnim kajzerijem?

Reply
Darko окт 24, 2012 at 18:16

ocemo ninkova nazad u januaru jer ne igra i mislim da bi ga mogli da ga dovedemo

Reply
Geo окт 24, 2012 at 18:54

Ja bih pre Segunda Kastilja ako mogu da biram,ali mislim da imamo potrebe za 2pozicije u timu,veoma veoma.

Reply
Bzzz окт 24, 2012 at 19:38

Gaja i Ninkova da vratite !!!

Reply

Leave a Comment