Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеИсторијаКлупска дешавањаФудбалФудбал

На данашњи дан : Ливерпул – Црвена звезда 1:2

Liverpul - Crvena zvezda
Liverpul - Crvena zvezda
Liverpul – Crvena zvezda

  На данашњи дан 6. новембра 1973. године Црвена звезда је победила Ливерпул на сред „Енфилд Роуда“ 2:1, у осмини финала Купа Шампиона и нанела му први пораз у историји на свом стадиону, у европским такмичењима! Бил Шенкли је завршио своју мисију и опростио се од Ливерпула на крају сезоне, а Боб Пејсли, његов наследник на клупи Ливерпула, копирао систем Миљана Миљанића и постао најбољи.

Пре међусобног дуела, у 1/16 финала Купа Шампиона Црвена звезда је елиминисала пољског шампиона Стал Мјелец, победама у оба сусрета 2:1/1:0, а Ливерпул шампиона Луксембурга, Жеунес, 2:0/1:1. У првој утакмици 24. октобра 1973. године на нашој „Маракани“ у Београду, славили смо 2:1, прелепим головима Слободана Јанковића и Владислава Блекија Богићевића, а Крис Лавлер је смањио на 2:1 и дао наду Ливерпулу пред реванш.

Реванш, 6.новембра 1973. године на „Енфилд Роуду“, у Ливерпулу је описан од свих медија у Енглеској и Европи као докторска дисертација фудбала. Многи су очекивали да Ливерпул, тадашњи шампион Енглеске и актуелни освајач Уефа Купа, изађе на крај са Црвеном звездом. Међутим, енглески „Гардијан“ је почетком године, поводом смрти Миљана Миљанића, истакао да је управо после ове утакмице и фудбалског часа Црвене звезде, Ливерпул одустао од типичног енглеског стила игре, који се заснивао на дугим лоптама и да је славни Боб Пејсли применио „Чичин“ стил игре кратких пасова, који је он заснивао у Црвеној звезди и покорио Европу. Данас се дивимо Барселони и Шпанији. „Чича“ је касније показао свету зашто је фудбал уметност и како уживање може бити гледати га. “ Када сам стигао у Звезду имао сам 37 играча, али нисам имао тим. Страни клубови су у том тренутку били много бољи од нас. Одлучио сам да кренемо од нуле, са јуниорима. Довели смо само једног играча, сви остали су поникли у клубу“ , описао је Чича почетак, који би можда данас могли да примене и погледају у Црвеној звезди.

О самој утакмици највише говори, чувена реченица коментатора, “ Ливерпул не може ни лопту да освоји, а камоли да организује напад.“ Владимир Петровић Пижон је бриљирао и излуђивао противнике. Црвена звезда је повела феноменалним поготком, центарфора Војина Лазаревића у 60. минуту. То је био један од најлепших голова икад виђених на „Енфилду“. Изједначио је дефанзивац Крис Лавлер у 84. минуту, да би још једним сјајним поготком, из слободног ударца, Слободан „Жућа“ Јанковић у 90. минуту донео победу нашем тиму и први пораз Ливерпулу на свом стадиону у Европским такмичењима!

Постоје дани које се сетите са сетом, поносни, пуног срца. Ово је један од њих. Мој клуб је био синоним за успех, шампион, страх и трепет онима који су од њега учили – Ливерпулу, Барселони, Реал Мадриду, Арсеналу, Милану.. Тада су се они молили да им жреб не додели Црвену звезду! Моћну, јаку, праву! Бекенбауер и Бајерн Минхен су били најбољи на свету а преузимали су круну од Ајакса и Јохана Кројфа, који је бриљирао у Барселони. Манчестер Јунајтед је испадао из лиге, Ливерпул постајао најбољи применивши рецепт Црвена звезде. Данас ни Црвена звезда, ни Ливерпул нису оно што су били. Од тада, Ливерпул и Црвена звезда нису одиграли ниједан меч. Бацали смо на ноге многе енглеске тимове, али Ливерпул је имао срећу при жребу, и није добио „репете“. Тада је Звезда била Звезда, а снимак са овог меча треба пустити свакоме ко долази на стадион где су падали најјачи, а камоли ономе ко треба заигра за свети тим. Играчима пре утакмице, показати ко је Црвена звезда и чији дрес носе! Ово је Звезда!

 Ливерпул – Црвена звезда 1:2 (0:0) – први меч 1:2

ЛИВЕРПУЛ, 6.новембар 1973. године. Стадион: „Енфилд Роуд“. Судија:  Руди Глокнер (Немачка). Стрелци: 0:1 – Лазаревић (Црвена звезда) 60. минут, 1:1 – Лавлер (Ливерпул) 84. минут, 1:2 – Јанковић (Црвена звезда) 90. минут .

LIVERPOOL: Clemence, Hughes, Lawler, Lindsay, Lloyd, Thompson, MC Loughlin (Hall), Callahan, Heighway (Boersma), Toshack, Keagen. Manager: Bill Shankley

CRVENA ZVEZDA:  O.Petrović, Jovanović, Bogićević, Pavlović, Dojčinovski, Baralić, Janković, Karasi, Lazarević, Aćimović, V.Petrović. Trener: Miljan Miljanić

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

8 comments

Čiča нов 6, 2012 at 23:49

Danas svi govore o igri Barselone. Igri kratkog pasa i dugog poseda lopte. Ova generacija Crvene Zvezde-Miljanova Zvezda je igrala upravo takvu igru. Nosioci takve igre su bili Kule Aćimović i Cane Karasi. Oni su bili za Zvezdu ono što su Iniesta i Ćavi danas za Barselonu. U ovoj sezoni su imali još i pomoć mladog Pižona na sredini terena (Džaja zbog povrede nije igrao pa je Miljan pružio šansu 18-godišnjem Pižonu). Njihova igra je došla upravo do izražaja protiv Liverpula, predstavnika Engleskog stila igre, tako da je šampion Engleske bio u potpunosti nadigran.

Reply
Константин нов 6, 2012 at 23:24

Ехх славни дани. А данас, кукају и скривају се иза неких пенала, пола сата након изједначења против неке Јагодине не направимо ниједну 100% шансу. Не схвата стока из управе како је Звезда постала велика. А и зашто би, никада боље им неће бити у животу…

Reply
Heroes нов 6, 2012 at 23:15

Slavna i blistava proslost, nikakva i sramna buducnost — FK CZV—

Reply
Sasa cetnik sa Jastrebca нов 6, 2012 at 22:51

Ako se ne varam to je bio prvi poraz Liverpula u evrokupovima na domacem terenu nakon 29 godina.Proci ce i ova muka nije svaka do veka.

Reply
brx96 нов 6, 2012 at 21:56

A za jedno 30-ak godina ce pisati ovako: 3.11.2012. Bruka protiv Jagodine!

Reply
Mladjen нов 6, 2012 at 23:31

Ili mozda… kako se ugasio veliki klub.

Reply
JedinoSever нов 6, 2012 at 21:35

Gledam ovaj snimak i umesto da budem ponosan i srecan, ja osecam tugu i razocarenje. Da smo mi igrali bolji fudbal pre 40 godina nego sto ga igramo danas. Taktici ekstra potkovani, fudbaleri fizicki bolji spremniji i sa mnogo vise zelje za pobedom. Bez eura, aviona, kamiona i neznam cega sve jos oni dobijaju Liverpul. Ovima je danas vise bitnije kada ih uslikaju na splavu da dobro izgledaju, nego kako ce utakmicu da odigraju sledeci dan. Svima se znalo mesto, od predsednika do navijaca preko igraca. Ovog seljobera iz Sopota nemozes da navatas od zadnjih izbora da da izjavu, da se obrati navijacima, opet nas kradu a od njega ni traga ni glasa. Vazno da masina za saopstenja (Vesic) radi non-stop.

Reply
Pera нов 6, 2012 at 21:32

To su slavni dani nase proslosti 😎

Reply

Leave a Comment