Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Блеки, срећан рођендан

Vladislav Bogicevic – Bleki

На данашњи дан, 7. новембра 1950. године у Београду је рођен Владислав Богићевић. Популарни „Блеки“ је фудбалску каријеру започео као пионир у екипи Булбудерца из Београда, али се врло брзо прикључио омладинској школи Црвене звезде. Након окончања омладинског стажа једну сезону (1969/70) је провео у екипи Марибора, а затим се враћа на Маракану где је црвено-бели дрес носио пуних осам година (1970-1978). Током тог периода за Црвену звезду је наступио 395 пута и био стрелац 42 поготка. Са Црвеном звездом Богићевић је освојио две шампионске титуле (1972/73, 1976/77) и један трофеј у националном купу (1977).

У јануару 1978. године Блеки одлази у САД и са много успеха је осам година носио дрес Њујорк космоса. Са том екипом је четири пута освајао првенство Сједињених Америчких Држава, а чак шест пута је проглашаван за најбољег играча шампионата. По окончању каријере добио је велико признање и на америчком континенту пошто је уврштен у „кућу славних“. Блеки је био четврти фудбалер у историји коме је то пошло за руком, одмах након Пелеа, Бекенбауера и Коби Џонса.

За националну селекцију Југославије наступао је 23 пута и био стрелац два поготка. Дебитовао је у Лајпцигу 9. маја 1971. године у оквиру квалификација за Европско првенство када су наши репрезентативци савладали екипу Немачке ДР резултатом 2:1. Последњи сусрет одиграо је 5. октобра 1977. године у Будимпешти против Мађарске када су наши фудбалери на „Неп стадиону“ поражени у пријатељском сусрету резултатом 4:3.

Богићевић је био учесник Светског првенства 1974. године у Немачкој, а на том шампионату је постигао и један погодак на мечу са селекцијом Заира (9:0).

Блеки, срећан рођендан.

Повезане вести

2 comments

Dilat Larat нов 7, 2012 at 13:44

Znaci zbog Blekijevog rodjendana u SAD pobedio je i bleki Obama na izborima, nadam se da su sad zadovoljne one stranke levog centra koje ce odrzati crnog Lukica jos cetiri godine u Zvezdi. :facepalm: a o crnom toletu i grobljanskim lopovima iz vlasti da ne govorim. Slavna Srbija je nekad bila zemlja Obilica, a danas Obamica.

Reply
CZHN нов 7, 2012 at 13:40

VELIKAN-ZATO GA I NEMA U UPRAVI…

Reply

Leave a Comment