Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

Најава, 8. коло АБА лиге: Партизан-Црвена звезда (Недеља,21 час)

Вечити дерби, 215. пут
Вечити дерби, 215. пут

Утакмица у којој победа доноси много више од два бода, утакмица коју од почетка сезоне жељно ишчкеују сви љубитељи кошарке у Србији, биће одиграна у недељу, 11. новембра у оквиру 8. кола АБА лиге. У питању је, наравно, дерби Црвене звезде и Партизана, а у овој утакмици предност домаћег терена имаће Партизан.

Карата у слободној продаји неће бити, те не треба очекивати да ће црвено-бели имати неку већу подршку у овој утакмици. Црвена звезда и Партизан ову утакмицу дочекаће у различитим расположењима. Звезда је у среду, у првом колу Еврокупа, пред препуним „Пиониром“ савладала Орлеан, док је „вечити ривал“ јуче шокирао своје навијаче поразом од Бросе Баскета и тако се опростио од друге фазе Евролиге, другу годину заредом.

 

Детаљ са дербија 1989. године, Зоран Радовић и Иво Накић
Детаљ са дербија 1989. године, Зоран Радовић и Иво Накић

Партизан бољи кроз историју 

Историја дуела вечитих ривала је дуга. До сада је одиграно чак 214 утакмица у свим такмичењима. Црвена звезда је забележила 85 победа, пет мечева завршено је нерешеним разултатом, а 124 пута је славио Партизан. Црно-бели су успешнији у регионалном такмичењу пошто су на 18 мечева забележили 14 победа. На руку црно-белих иде и статистика из прошле сезоне пошто су из девет дуела у свим такмичењима у чак осам изашли као победници.

Лучић предводник новог Партизана

Партизан је, на опште изненађење свих пасионираних љубитеља кошарке, успео већ од старта сезоне да уђе у јако добру форму. Црно-бели су у АБА лиги први на табели са скоро 6-1, али можда разлог лежи и у чињеници да су на старту сезоне имали „лаке“ утакмице код куће. Евролига је друга прича, млади тим Партизана није успео да покаже нешто више од два „тесна“ пораза од ЦСКА и Барселоне, те ће морати да се задовоље учешћем у најелитнијем такмичењу у Европи.

Што се тиче повређених играча, Богдан Богдановић је још увек повређен и не би требао да истрчи на паркет „Пионира“ у недељу.

Душко Вујошевић, тренер кошаркаша Партизана
Душко Вујошевић, тренер кошаркаша Партизана

На клупу Партизана ове сезоне се вратио ексцентрични тренер, Дуле Вујошевић. Он је можда и најјача карика ове године у Партизану, зна шта треба младом играчу да би био бољи, а овај нови тим је идеална прилика да покаже своје знање које поседује.

Организација игре припада двојици странаца, Французу Леу Вестерману и Американцу Торију Томасу. Тори Томас је плејмејкер који је углавном зарађивао за живот наступајући у егзотичним кошаркашким државама, од почетка сезоне приказује оно што се од њега и могло очекивати, ништа. Не знам колико довођење Томаса имало везе са буџетом Партизана, али „вечити ривал“ са Торијем није добио ништа добро. Што се тиче Франзуца, прича је мало другачија. Прво, он је један млад и изузетно талентован организатор игре, али оно што је проблем је његово неискуство, те зна некад да засрља без потребе. Наследник Тонија Паркера, како га зову у Француској, ипак може да се похвали да се сасвим солидно уклопио у нови тим Партизана. Што се тиче бројки, шутира променљиво од утакмице до утакмице, али његов највећи квалитет је управо та организација игре. Одличну сарадњу има са високим играчима Партизана.

Ако бих помоћу једне речи морао да опишем спољну линију Партизана, изабрао бих реч непредвидива. Кренућу од Данила Анђушића, репрезентативца Србије. Без претеривања, Анђушић је невероватан потенцијал, али од почетка ове сезоне не добија минутажу у складу са својим могућностима. Анђушић је солидну утакмицу одиграо у првом колу против Задра, а онда га није било нигде све до последње утакмице против Сплита, када је решио утакмицу 3 тројке, укупно 21 поен. Одличан је шутер, погађа из свих ситуација, а ако се узме да је посебно мотивисан на великим утакмицама, долазимо до закључка да је велика претња у недељу.
Драган Милосављевић је још један играч у Партизану који је једно време истицао кандидатуру за дрес националног тима Србије. Он је у слабијој форми него претходних сезона, а упустио бих се и у прогнозе да кажем да му је ово кључна сезона у Партизану. Зашто? Разлога је много, а када је долазио из Радничког обећавао је много више од овога што показује у Партизану. Остао је недоречен, иако је имао доста добрих утакмица, нарочито против Црвене звезде. И он је одличан шутер, не форсира много ове сезоне, у 6 утакмица шутирао је 10 тројки ка кошу ривала, уз 40% успешности.

Звезда тима: Владимир Лучић
Звезда тима: Владимир Лучић

На позицији ниског крила игра капитен Партизана ове сезоне, Владимир Лучић. Лучић је почетка прошле сезоне сваким тренингом и сваком утакмицом растао као играч, свој квалитет потврдио је и у дресу националног тима, а оно што га је одвојило од терена на старту сезоне била је повреда. Иако се очекивало да ће Лучићу требати мало времена да се врати у ритам, он је демантовао све те приче и још једном показао да је израстао у врхунског играча. Може да игра и на позицији крилног центра чак, а у АБА лиги има невероватне бројке ове године. На 5 утакмица ове сезоне просечно бележи 16,8 поена, а у свим статистичким категоријама је у врху лиге. Иза Мартона Бадера, други је најкориснији играч, најбољи је тројкаш лиге, други „пеналџија“ лиге, други по броју поена по утакмици…
Своје минуте ове године добија и Давис Бертанс. Млади Летонац има јако добре „роле“ од почетка сезоне, фали му мало константности у игри, али је углавном јако поуздан. Да ли треба напомињати квалитете Бертанса? Нестварно добар шутер, изузетног осећаја за игру, доброг одраза, а има и велики распон руку. Предвиђа му се и НБА каријера, а боље место за напредак можда и није могао да нађе. Не би било чудно, да већ кроз годину или две заигра у Спурсима који су га први капарисали.

Прва опција на позицији крилног центра је Дру Гордон. Он је оставио бољи утисак од свог сународника, мада је утисак да код њега има доста резерве што се не може рећи за Томаса. Не игра неку спектакуларну кошарку ове године, у обзир треба узети и да је директно из НЦАА-а дошао у Београд, те му треба и мало времена да се привикне на нове услове. Одличан атлета, зна то често да искористи у одбрани, али зна и да се „изгуби“ у неким тренутцима. Није га тешко избацити из игре неком финтом, лако наседа на тако нешто. Али, никад не можете мирно положити лопту у кош Партизана, обожава блокаде из другог плана, а и публика свакако. Показао је да може да погоди и са дистанце, а његово самопоуздање расте како утакмица одмиче ако игра добро. Ако уђе у серију грешака, може да „нестане“ на терену, а Партизан нема праву алтернативу на његовој позицији. Ту је „вечити таленат“ Бане Ђекић, који ни ове сезоне не добија шансу.

Дејан Мусли
Дејан Мусли

Велика снага Партизана је под кошем. Ти момци раде феноменалан посао од старта сезоне, иако се неке ствари и не могу прочитати у статистици. Некада најбољи јуниор у Европи, Дејан Мусли доживљава „поновно рођење“ у Партизану. Још један одличан дефанзивац, може да брани и неке ниже играче од себе, али је сигурно и да ће центри Црвене звезде имати проблема са њим. Напредује сваким даном све више код Вујошевића, као и његов колега Ђорђе Гагић. Доста оспораван од стране навијача Партизана, рекао бих претерано. Има потенцијал, за њега је ово нешто ново такође, а био је најбољи играч Партизана у петак против Бамберга. Трећа опција је млади Никола Милутинов. Три центра Партизана нису играчи који могу да погоде из даљине, игра им се базира на великој енергији и борбености коју демонстрирају сваку утакмицу, за њих нема изгубљене лопте, те су изузетно напорни за противнике.

Партизан ове сезоне игра изузетно добру одбрану, улажу доста енергије у сваки минут утакмице, доста се троше, па су чести и падови током утакмице. Екипа нема много јаких мечева, а то Евролига не прашта. Наспрам себе имаће једну искусну екипу Црвене звезде, интересантан дерби у најави свакако. Ко ће боље прикрити своје мане, презентовати широком ТВ аудиторијуму оно што најбоље зна, видећемо у недељу!

Вукоичић: Дерби је посебна утакмица

Тренер Црвене звезде, Влада Вукоичић изнео је своја очекивања од предстојећег, 215. дербија:

Влада Вукоичић, тренер кошаркаша Црвене звезде
Влада Вукоичић, тренер кошаркаша Црвене звезде

Дерби је посебна утакмица без обзира у ком такмичењу, у ком тенутку и на чијем терену се игра. Међутим, колико год та чињеница била истинита и присутна у главама играча ми ћемо покушати да ову утакмицу сведемо на наједноставнију могућу димензију, као једна од 26 утакмица у лигашком делу регионалног такмичења. Сва та специфичност је присутна, али два бода и пораз исто вреде као и када се забележе у преостале 24 утакмице. Ако тако будемо размишљали, бићемо мирније главе, много концентрисанији, под мањим притиском а самим тим и ближи победи.

Шеф струке Црвене звезде затим се осврнуо на екипу Партизана:

Партизан има изванредан тим. На свим позицијама су попуњени са по два играча. У великој мери су изменили састав екипе у односу на прошлу годину. Али, направили су занимљиву комбинацију са староседеоцима, играчима који имају континуитет играња у Партизану и младости са друге стране која црно-белима доноси огромну енергију. Још на почетку сезоне сам истакао да је за црно-беле највеће појачање повратак тренера Душка Вујошевића, уз сво уважавање његовог претходника.То се јасно могло видети веч на старту сезоне, јер је екипа од почетка такмичења јако велику енергију, а сваки играч понаособ огромну ангажованост.“

Партизан је играо у петак, Звезда у среду. Вукоичич не види умор, као један од фактора који може утицати на исход утакмице:

Ја не бих рекао да је умор толико присутан. Сви тимови се спремају да издрже велике напоре, да када се уђе у ритам по две утакмице недељно да све то могу да поднесу. Евентуални проблем може да се јави само у дужини припреме за утакмицу, односно у тренингу. Умор ће евентуално утицати у каснијем периоду кад се буде акумулирао. Партизан је играо веома важну утакмицу у петак, али то неће бити никакав разлог да нашу тактику заснивамо на томе.“

Вукоичић није успео да издвоји неког играча из Партизана као најопснијег:

Не бих рекао да ако се буде зауставио један специфичан играч да ће то бити и гаранција успеха против Партизана. Они имају наглашену тимску игру у одбрани. Из тако добре одбране се развија одлична и веома опасна офанзивна транзиција. Из позиционе игре коју гаје велики број играча у ростеру има прилику да се наметне ако је расположен или посебно мотивисан. У мечевима које су до сада играли учинком су одскакали од Вестремана, Анђушића, преко Лучића, Бертанса, Гагића, Муслија… Свако од њих је на некој утакмици био играч одлуке.“

Дерби на Арени

Дерби ће своје 215 извођење на магичном правоугаонику имати у недељу 11. новембра 2012 године од 21 сат. Пренос утакмице биће на телевизији Арена Спорт 1.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

54 comments

baba simana нов 11, 2012 at 23:10

au pobeda i na terenu i na tribinama 😎

Reply
BOJAN KG нов 11, 2012 at 23:02

Nova era je pocela,bravo momci.

Reply
Djole- Jagodina нов 11, 2012 at 23:02

E kad bi Covic hteo da preuzme i FK pa da progledamo.ZVEZDA ooooooooooooooooo

Reply
Aleksandar MKD нов 11, 2012 at 23:00

FANTASTICNOOOOOO!
Ulepsali ste mi noc, posle bruke na karaburmi!
CESTITKA NAVIJACIMA ! J..I grobareeee!
Pozdrav svima i srecni!

Reply
miki нов 11, 2012 at 22:54

JE…..BI GROBARE!!!

Reply
Aleksandar нов 11, 2012 at 22:46

E to je to. Kad u bitnim trenutcima, iskusni igraci treba da isplivaju (Rakoc, Radivojevic,Katic) oni podbacuju. Opet sami sebe pobedjujemo. Evo pakao nas ocekuke u pi*** ma****

Reply
Srdjan нов 11, 2012 at 23:03

Daj bre samo su jednom uspjeli da se spuste ispod 10 (9 razlike): cim smo se uozbiljili opet smo ih oduvali. Braun se poceo zezati jednom lik ne zna ciji je napad 😆

Reply
Aleksandar нов 11, 2012 at 23:05

Brate nisam ja za ovu igru, da vidis kako sam panicio. 😆

Reply
vlada CZV нов 11, 2012 at 22:33

krme popizdelo hahahahhahahahaha…neprocenljivo 😛 napred zvevdo 🙂

Reply
Miki Delija нов 11, 2012 at 22:29

To Zvezdo,j..i pa ne vadi!!!! A debela svinja ne veruje….ne zna sta ga je snaslo!!!!

Reply
Jovan нов 11, 2012 at 22:13

Стварно ова банана држава са овом ареном иритира опасно људе!!!! А преко ових сајтова сецка невероватно и убија у појам! НАПРЕД ЗВЕЗДО!!!!!!!!

Reply
ajde bre нов 11, 2012 at 21:56

Kako igraju jbt ubijaju kompleks duleta u pojam, samo da izdrze pritisak svinje pa da slavimo!

Reply
miki нов 11, 2012 at 21:53

Ovo je stvarno vise bruka sta rade sa ovim prenosima peko arene! Pa pola Srbije nema arenu!

Reply
Aleksandar нов 11, 2012 at 21:28

Jbt. mi u zemlji dzungli zivimo -.-
Arena sport ko te izmisli ?????

Reply
........... нов 11, 2012 at 21:24

link??

Reply
Cvele нов 11, 2012 at 21:27 Reply
........... нов 11, 2012 at 21:32

😉 hvala

Reply
Ja нов 11, 2012 at 21:35

virus

Reply
Cvele нов 11, 2012 at 21:53

I meni prvo izbaci da je neki malware, ali ignorišem. Odgledao prvo poluvreme bez problema po komp.

Reply
Nikola нов 11, 2012 at 22:00

A gde ti je opcija da iskulrias to upozorenje? ja ga ne vidim,samo ima idi nazad.. 🙁

Cvele нов 11, 2012 at 22:04

@Nikola
U mozili doli desni ćošak, sitnim slovima piše.

Srdjan нов 11, 2012 at 19:04

Zasto pakisport.cc.cc ne radi, tu mi je daleko najbolje isao prenos…

Reply
Cvele нов 11, 2012 at 21:27

Stvarno je najbolji, i radi. Samo idi na ignore warning, ili šta već da piše.

Reply
123 нов 11, 2012 at 18:05 Reply
ftrnjak нов 11, 2012 at 20:17

ma kad pocne taj link pocne da zeza, ima neko neki drugi strema, po mogucstvu preko onog veetla? Hvala

Reply
... нов 11, 2012 at 17:51

Jel moze neki kvalitetan stream kad pocne? 🙂

Reply
Darko нов 11, 2012 at 16:28

Nepisano pravilo izgubili fudbaleri dobijaju kosarkasi! 😀

Reply
Aleksandar MKD нов 11, 2012 at 19:24

DAJ BOZE da je tako!

Reply
zvezdas нов 11, 2012 at 16:25

dajte neki streem za gledanje derbija

Reply
nenad cg. нов 11, 2012 at 15:35

delije,molim vas idite na derbi veceras,da pomognete kosarkasima,da karamo debelu svinju,i njegove male prasice 😈
…ucinite da se u kosarci radujemo,kad u fudbalu vise sansi nemamo 😳

Reply
dr нов 11, 2012 at 16:30

ne moze da se udje,pustaju samo sa sezonskim.

Reply
borisgl нов 11, 2012 at 15:26

Oce li biti CRVENO-BELI pionir veceras?

Reply
@borisgl нов 11, 2012 at 17:03

Naravno da nece,jer pametne vodje i navijaci koji ih non stop slusaju vecito prate luzere „fudbalere“ a kosarkase nece da podrze,sram ih bilo sve!!!

Reply
borisgl нов 11, 2012 at 15:25

Sta sa grbicem

Reply
CZHN нов 11, 2012 at 12:51

Biće neprijateljska atmosfera ali imamo iskustvo…Volio bih da vidim ratnike predvodjene Igorom,koji će isfrustriranoj svinji i ostalim glodarima staviti do znanja da nova era dolazi.

Reply
djene нов 11, 2012 at 12:32

Verujte mi da ja ne smem da gledam utakmicu 🙂 . . Ova utakmica je po meni prekretnica za celu sezonu , jer ako veceras izgubimo imamo skor 3/5 i mnogo se udaljavamo od f4 , partizan ide na 7/1 i to je vec 4 pobede vise od nas. Ali ako veceras pobedimo idemo na skor 4/4 ulazimo u seriju pobeda , samopouzdanje strasno raste , partizan ide na 6/2 pada im samopouzdanje , svinja debela puca od kompleksa , ma partizan bi pukao po svim savovima a mi bi bili nezaustavljivi . Iz ovog razloga ja nemam hrabrosti po prvi put da gledam derbi . Najvaznije je da odigramo jaku odbranu i da im ne dopustimo mnogo ofanzivnih skokova . Prvi put u zadnjih nekoliko godina smo jaci na centarskim pozicijama , nadam se da ce sad to nama doneti pobedu .

Reply
KK нов 11, 2012 at 12:31

Opasnost po nas: Andjusic,Milosavljevic,Lucic,Bertans.Veceras protiv nas igra nas bivsi igrac Gagic,decko koji je dok nije dosao u partizan po fejsu lajkovao stranice: ljubav je kad Anderleht da autogol da bi dao nadu partizanu,Olimpijakos itd,a kada je dosao u partizan sve je sklonio sa profila da mu ne vide grobari,ali neke je zaboravio: Orthodox brothers,Milan Gurovic,biti zvezdas znaci biti srbin.

Reply
sasa нов 11, 2012 at 12:12

Svaka cast za najavu i Nikolu Koja :)….na crveno slovo mamu im jebem 🙂

Reply
Dejan нов 10, 2012 at 20:08

Pitanje za gospodu admine. Jel zaista neće biti prenosa na rts-u? Ako imate mogućnost da to proverite ogroman broj navijača Zvezde iz unutrašnjosti će vam biti zahvalan.
ZVEZDO ZGAZI IH SVE!!!

Reply
Luka нов 10, 2012 at 20:22

Na sajtu RTS-a u programskoj šemi nije najavljen prenos.

Reply
Dejan нов 10, 2012 at 20:40

To sam i ja video drže. Nego mi je neshvatljivo da ga nema. Pa sam mislio da imate mogućnost da na neki drugi način proverite i da se raspitate.

Reply
Dejan нов 10, 2012 at 20:40

druže*

Reply
Luka нов 10, 2012 at 20:57

A to 🙂 Pokušaću pa ću ti javiti kasnije

Delija91 нов 10, 2012 at 21:10

Cim su danas prenosili Radnicki znaci da nema

Reply
Luka нов 11, 2012 at 11:30

Neće biti prenos na RTS.

Reply
DS нов 10, 2012 at 16:51

Ajverson je slobodan igrac.

Reply
forza stella rossa нов 10, 2012 at 16:32

Kao prvo,primecuje se strah kod njihovih igraca u izjavama pred derbi.A narocito je nervozan demagog. Sve mu smeta,svi mu krivi,polako gubi kompas.Bez obzira na stalno prozivanje i omalovazavanje Zvezde,sada menja plocu lagano.Svestan je i on realnosti da imamo kvalitetniju ekipu,koja se polako dize iz utakmice u utakmicu.Pocinje ironicno da nas hvali,a u njemu kipi sve od besa i zavisti!Sve je to od straha jer mu se polako obijaju o glavu sve nerealne izjave o njegovim vanserijskim igracima…On zna da mu u nedelju jedino mogu pomoci sledbenici Mise Tumbasa sa tribina, urlajuci i vredjajuci nase igrace,sudije i sve ostale ako im ne krene kako treba.Uz njegovo seljacenje po parketu,naravno.Sve je to uigrano.Sto se samih igraca tice,bez obzira sto ne igramo jos uvek na visokom nivou,ocekujem da ce iskustvo Rakocevica,Nelsona,Savovica,Skota..presuditi i da cemo dobiti derbi.

Reply
CzvBoys нов 10, 2012 at 14:46

Napred mladici, kucnuo je čas!

Reply
zvezdaš-rajvoSa нов 10, 2012 at 14:27

Na crveno slovo da im ga zabijemo, mamu im j…, hahaha 🙂 Nikola Kojo je legenda

Reply
mariachi нов 10, 2012 at 13:52

Voda vri spremna da se dzora osuri!! :mrgreen:

Reply
Tuđman Franja Doživotna нов 10, 2012 at 16:11

H aha haha

Reply
Растко нов 10, 2012 at 13:42

ЈЕБАћЕ ВАС ЦИГАНИ ТО ЗНАТЕ!

Reply
CZV нов 10, 2012 at 12:53

Lepa analiza,mada ste mogli da uradite i analizu za nase igrace cisto onako da bude kompletno 😉 ali nema veze…Gordon dosta voli da zakucava,po meni najveca opasnost po nas su Lucic i Bertans i Milosavljevic koji mogu lako da nas slome nekom trojkom,ali verujem u pobedu i jedva cekam tekmu.

Reply
Delija нов 10, 2012 at 12:52

Vreme je da pobedimo kvalitetniji smo…Pratim basket dugo i odgledao sam sve partizanove utakmice tako da ce za pobedu u derbiju protiv njih potrebne tri stvari:Zaustavljanje Gagica i Muslija,posebna odbrana na andjusu i lucicu i slobodna bacanjba nasa da budu preko 75 %…Srecno…Obradujte nas vise…

Reply

Leave a Comment