Moja Crvena Zvezda
ЂикиФудбал

Сећања: Београдска магла и пенали са Миланом

У сезони 1988/89, Црвена звезда се у Купу европских шампиона три пута састајала са Миланом, ниједном није поражена, али је ипак елиминисана.

Први меч на ‘Сан Сиру’, пред 70,000 гледалаца завршен је ремијем, стрелци су били Пикси Стојковић и Вирдис.  Уз капитена на тој утакмици је бриљирао и “војник“ Савићевић, који је био асистент код прелепог гола Пиксија. На том мечу су играли: Стојановић, Ивановић, Василијевић, Шабанаџовић(Ђуровски), Радовановић, Јурић, Бешић, Најдоски, Бурсаћ, Стојковић, Савићевић(Мркела).

После сјајне игре у Милану, реванш у Београду се жељно исчекивао. Крцата “Маракана“, 90,000 гледалаца,  предиван амбијент. Сви су чекали да судија да знак за почетак меча, а онда је почела чувена утакмица. Веома добра игра Звезде крунисана је голом Савићевића, али је славље кратко трајало. На терен се спустила густа као млеко и Дитер Паули је морао да прекине меч.

Дуго се заседало и донета је одлука да се нови меч одигра у року од 24 сата. Та одлука је ишла на штету Звезде, јер је Звезда у тренутку када је прекинут меч имала контролу над игром и веома добар резултат од 1:0, а остало је само 26. минута до краја меча. Ову тврдњу је недавно потврдио и Барези који је изјавио: „Увек се сетим утакмице против Црвене звезде из 1988. године када дођем у Србију. Магла нас је тада спасила, Звезда је била боља, ми се нисмо разумели на терену.“

За поновљену утакмицу важиле су карте од претходног дана, а уместо 90,  на стадиону Звезде се појавило 95 хиљада навијача! Може се рећи да је Звезди штета надомешћена, пошто је Василијевић неспретно убацио лопту у свој гол, али је судија показао да се игра настави иако је било очигледно да је лопта прешла гол линију.

Утакмица је завршена резултатом 1:1, па су убрзо уследили пенали. Стрелци су били Стојковић и Ван Бастен. Стојковић и Просинечки су били прецизни, Савићевић и Мркела не и крај – 4:2. Милан је уз много среће прошао даље.

Многи Звездаши који су присуствовали том мечи и данас се стресу када им се помене магла, али за разлику од неких, ми бар имамо чега да се сећамо.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

22 comments

Rajko нов 11, 2012 at 18:01

Eh ta magla. Gledao sam obe utakmice, jednostavno nije nam se dalo.Ali igra koju su naši šampioni pokazali bila je dostojna svetskih prvaka. Naježim se kad se setim atmosfere na obe utakmice to je bilo ono pravo.A danas?????

Reply
asfg нов 10, 2012 at 22:57

Kako bih samo voljela da sam rođena dosta ranije. Da gledam pravu Zvezdu, da gledam legende,a ne ovo mučenje.
Volim da slušam tatu kako priča o ovakvoj Zvezdi. Meni ostaje da se nadam da će doći neki bolji dani.

Nek’ nam Bog da sreće da se vrate dani, slavni dani naše prošlosti…

Reply
Milan 1971 нов 10, 2012 at 22:29

LIKE → za sve nas koji smo odrastali uz jednog majstora – doktora fudbala → JEDAN JEDINI I NIKADA PONOVLJIVI → DRAGAN STOJKOVIC PIKSI !

Reply
madmix нов 16, 2012 at 16:58

tako je generacijo i imenjače

Reply
goranaco нов 10, 2012 at 22:11

IMAO SAM CAST DA BUDEM NA TOJ NEVEROVATNOJ UTAKMICI SPAVAO NA AUTOBUSKOJ STANICI DA BI GLEDAO UTAKMICU SUTRADAN DOGADJAJ KOJI PAMTIM I PAMTICU DOK SAM ZIV !!!!A BIO KLINAC OD 17 GODINA .I OSTAO MI JE DETALJ KOJI MI SE DOJMIO NA SAT I VISE PRIJE POCETKA MECA IZLAZE IGRACI MILANA NA TEREN PRVI RUD GULIT U CRNIM DUGIM KAPUTIMA A MARAKANA TAD PUNA NEMA GDE SIBICA PASTI!!!!I NA DRUGOJ UTAKMICI JE MRKELA MORAO DATI GOL PRESKOCI GOLMANA

Reply
dex нов 11, 2012 at 14:48

Da, da, da dobro se secam kako su fudbaleri Milana, u crnim kaputima, bili fascinirani Severom i onim momcima koji su utrcavali na teren sa salovima i bakljama! Stajali su i posmatrali opste ludilo oko sebe! Ma, bilo je velicanstveno i nezaboravno! UPRAVA NAPOLJE, BRE!!!

Reply
Rajko нов 11, 2012 at 18:04

Eh MRKELA Srce mi se cepa . Kao da ponovo gledam i preživljavam sve te trenutke.

Reply
Vlada '71 нов 10, 2012 at 22:06

au kakva utakmica bio sam na drugoj na Jugu ….. 😀 usao sam bez karte pustalo se bio je haos … a neka srecnija vremena …

Reply
Realan нов 10, 2012 at 20:47

Bio sam klinas,secam se magle bela slika preko celog ekrana samo se cuje huk delija i komentator,ali se sto je cudno ne secam ponovljene utakmice.

Reply
zvezdan нов 10, 2012 at 19:34

Licni svedok sam tada bio, ljudi u gornjim delovima MARAKANE UOPSTE NISU VIDELI GOL KADA GA JE DEJO UGURAO TOLIKO JE BILA GUSTA MAGLA, E TADA SMO IMALI TIM ZA RESPEKT, POSTOVANJE A DANAS SE SPRDAJU SA NAMA DODE MI DA PUKNEM OD MUKE

Reply
dex нов 10, 2012 at 19:27

Uh, bio sam na tim utakmicama! Bilo je velicanstveno! Secam se te magle odlicno! Tada sam bio student, 21 godinu sam imao…nisam ni mogao sanjati do koga ce nivoa doci Zvezda posle toliko godina. Uh, bre! Kada prepricavam svojim sinovima neke od takvih utakmica oni mi jednostavno ne veruju i misle da ima bajke pricam. Za njih je Zvezda neki klub koji se muuuci, muuuci i koji je blizu gasenja i ne razumeju moju ljubav prema Zvezdi koja ne jenjava evo 46 godina. Smesno im je da se neko lozi na klub bez pravih fudbalera, bez igre, bez trenera a o karakteru UO da ne pricam… Ja nikada necu prestati da je volim ali se pitam da li ce u buducnosti imati ko da ide na Zvezdine utakmice… UPRAVA NAPOLOJE, BRE!!!

Reply
Искомплексирани глодар нов 10, 2012 at 19:20

Ја сам искомплексирани гробар, који мрзи Звезду, а мој клуб ми није битан.

Reply
Ђики нов 10, 2012 at 20:20

Баш нам је драго.

Reply
misic нов 10, 2012 at 18:40

Dragan Stojkovic PIksi!!!!!!!A DANAS GA POJEDINI KVAZI ZVEZDASI TERAJU SA MARAKANE!!!E,ZVEZDO,ZVEZDO!!!!!!!!!

Reply
жељко нов 10, 2012 at 20:18

Као играча и оно што је тада учинио за клуб нико га не тера, ни нешто замера! Али, као фукнционера и човека…

Reply
Ђики нов 10, 2012 at 20:22

Немој те веровати свакаквим причама у вези Пиксија.

Reply
nikola нов 10, 2012 at 21:42

pixi majstoreee vrati se u zvezdu

Reply
misic нов 11, 2012 at 08:40

Sta bre kao funkcionera i coveka,Pa kao funckcionere je osvojio 2 duple krune dok je bio,a igrace prodali njigovi menadzeri mafijasi,eto ti istina i ako nesto ne znas ne lupaj.Ovi danas su nas zakopali za sva vremena pa im se i dalje cuti,e to je tuga i losi ljudi!!!!!!!

Reply
Kim дец 20, 2012 at 06:48

We went to university theetogr As this may be the answer to teenage couples not ready for penetration, I myself would not hold the respect for this ass and would insert my rod in that asshole on those attempts they made!

Reply
CzvBoys нов 10, 2012 at 18:17

Uh…hvala Bogu pa nam se sve vratilo u Bariju.Ipak,moralo je nešto da se desi da postanemo šampioni Evrope..zaslužili smo to,možda i ranije..ali nema veze!

Reply
MILOS DELIJA нов 10, 2012 at 17:52

magla magla

Reply
ssss нов 10, 2012 at 17:50

😉

Reply

Leave a Comment