ISTORIJA KLUBA

Nekadašnji grb BSK Borče

Beogradski sportski klub „Borča“ osnovan je aprila 1937. godine, jer je seljane iz Borče zainteresovao fudbal. Najuticajniji je bio Vitomir Maksin, koji je nabavio i opremu za klub. Prva zvanična utakmica odigrana je Đurđevdana (6. maja) 1937., protiv ekipe Bačkog Petrovog Sela, koja je savladana sa 4:2. Klub je obnovljen 1946., a kasnije menja ime u FK „Hajduk“ Borča. 1951. ekipa se ugasila, da bi 1953. ponovo proradila pod današnjim imenom, koje nije menjano.

Najgore sezone i istoriji kluba bile su između 1990. i 1992., kada je klub iz zone „Beograd“ pao, prvo u Prvu ligu „Beograd“, i konačno u Drugu ligu „Beograd“. 1993. ekipu je preuzeo Dragomir Vasić, vlasnik kompanije „Bami„, koja je do današnjih dana sponzor BSK-a. On je sbilizovao finansije kluba, i u stadion ugradio dodatnih 1000 sedišta. Odjednom, ekipa je počela da ide na gore. Iz Prve lige „Beograd“, preko Zone „Beоgrad“ i Srpske lige „Sever“ dogurali su do Druge lige(danas Prva „Telekom“ liga Srbije) u sezoni 1998/99. U tom rangu ostali su do 2002., kada su odustali od takmičenja, i time spasli OFK Vrbas. U Srpskoj ligi „Beograd“ ostali su do 2006., kada su ušli u Prvu „Telekom“ ligu Srbije gde su beležili velike uspehe: 2007. bili su četvrti, 2008. treći, a 2009. su bili prvaci PTLS i plasirali se u Jelen Super Ligu.

KLUB DANAS

Današnji grb BSK-a

Zbog rekonstrukcije stadione u Borči, BSK igra na stadionu na Karaburmi, koji je u vlasništvu OFK Beograda.

Zanimljivo je da je dres ovog kluba oblačio i Vladimir Volkov, željeno pojačanje u zimskom prelaznom roku, do kojeg ipak nije došlo. Danas dres BSK-a nose dva igrača koja su pozajmljena od nas, mladi Miloš Reljić i Nikola Vasiljević.

Prošlu utakmicu, protiv Smedereva, koja je završena bez golova, Borčani su nastupali u sledećem  sastavu(očekujemo ovakav sastav i protiv Zvezde): Kovačević-Radunović, Vasiljević, Žarković, Milošević-Kaljević, Babić, Krstić, Miljković-Alivodić i Jovanović.

Na prstima jedne ruke mogu se izbrojati igrači koji su dali po jedan gol, a najbolji strelci su Asmir Kajlević, Dejan Babić Vladimir Krstić sa po dva gola. BSK se nalazi na 12. poziciji u šampionatu, i imaju 19 bodova, šest više od trinaestoplasirane Inđije i četrnaestoplasiranog Metalca, i sedam više od pretposlednjeg Hajduka.

I pored poraza u Kupu, od Partizana, očekuje se pobeda Zvezde, i „autobus“ pred Borčinim golom.