Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

Најава, 2. коло Еврокупа: Кахасол-Црвена звезда

Кахасол-Црвена звезда, среда, 20,30
Кахасол-Црвена звезда, среда, 20,30

Времена за одмор нема, следе нови изазови. Кошаркаши Црвене звезде после победе у 8. колу АБА лиге, у гостима над Партизаном, већ сутра имају ново искушење. У оквиру 2. кола групе Х Еврокупа, црвено-бели кошаркаши гостоваће у Севиљи, Кахасолу.

Кахасол је јако лоше почео сезону. У Еврокупу, у 1. колу, поражени су на гостовању од Динамо Сасарија (87:84), иако су водили готово током читавог меча. У ЕНДЕСА лиги, налазе се на 16. позицији у конкуренцији 18 тимова са скором 1-6. Протеклог викенда поражени су код куће од Канаријаса 68:79. Светле тачке у дресу Кахасола на том мечу, били су Тригеро са 8 поена и 8 скокова, Холанд са 19 поена и Саторански са 16 поена и 7 скокова.

Кахасол Севиља основан је 1987. године тако што је откупио права од Дриблинг Мадрида да се такмичи у другој лиги Шпаније. У то време тим је носио назив Каха Сан Фернандо. У првој сезони замало им је измакао пласман у највиши ранг, али су већ следеће то успели да остваре. У сезони 1992-93 успели су да се домогну петог места и тако први пут обезбеде излазак на европску сцену (Куп Кораћа), да би у сезонама 1995-96 и 1998-99 дошли до највећих успеха у домаћем првенству, другог места. У оба покушаја заустављени су у финалу од стране Барселоне, а ти успеси су им обезбедили и историјска учешћа у Евролиги. После 2000. године и четврте позиције, уследио је дуг период без већих резултата који је Кахасол провео у средини табеле шпанског шампионата. То је трајало све до 2010. и шесте позиције која је одвела екипу из Севиље у прво учешће у Еврокупу. Наредна сезона остаће записана у историју Кахасола јер је остварен највећи успех на интернационалној сцени, односно финале Еврокупа у коме су поражени од Уникса. Протеклу годину завршили су на седмом месту и вратили се на место успеха.

Традиција на Звездиној страни 

Црвена звезда и тим из Севиље одиграли су два меча. Било је то у сезони 2000/2001 у Купу Рајмунда Сапорте. Црвено-бели су славили у оба меча: На свом терену тријумфовали су резултатом 80:76, док је на гостовању у севиљи били 81:79 за Звезду. Па, нека се историја понови.

Саторански „коловођа“

Кахасол са клупе предводио Гарсија Аито Ренесес, трофејни стручњак који је на клупи наследио Ђоана Плазу, садашњег тренера Жалгириса.

Звезда тима: Томаш Саторански
Звезда тима: Томаш Саторански

Звезда тима и организатор игре Кахасола је талентовани Чеј рођен 1991. године, Томаш Саторански. Са висином од 201 цм и феноменалним физичким предиспозицијама он покрива позицију плејмејкера, има изузетан осећај за скок и асистенцију, солидан је шутер, а ове сезоне бележи 11,4 поена по утакмици и други је стрелац екипе. Очекује се да врло брзо оде у НБА где га чека ангажман у Визардсима из престонице САД-а који полажу право на њега. Прави лидер екипе! Поред њега ту је млади Србин, Никола Радичевић, рођен 1994. године, који је овог лета стигао у Кахасол из Партизана.

Моћ тима из Севиље почива на изузетно квалитетној спољној линији. Највећа опасност прети од првог стрелца екипе, играча са бројем 23, Џона Холанда. Феноменални Американац стигао је у Шпанију током лета из Роана, где је играо своју прву сезону у Европи. Холанд ове сезоне бележи просечно 13,1 поен по утакмици, али како сезоне одмиче игра све боље, те је питање у којој мери ће црвено-бели успети да га зауставе. Ту је и Миленко Тепић, који не бриљира у последње време, али и генерално од доласка у Кахасол. За разлику од њега, Лука Богдановић игра одлично већ другу сезону у Кахасолу. Ове сезоне просечно бележи 9,6 поена по мечу, игра рационално у нападу, али и доста добро у одбрани. Као и Богдановић, и Американац Брајан Езбури бележи просечно по утакмици 9,6 поена и трећи је стрелац екипе заједно са Србином. Езбури је у Кахасол дошао из Израела, одличан је атлета, али и доста добар шутер. Примарна позиција му је крило.
Један од ретких Шпанаца у екипи, Јоан Састре, игра солидну кошарку од старта сезоне. Не троши много лопти, шутира рационално, али нема неки завидан поентерски учинак. Не покушава много иако има добре проценте шута.

Придошлица из турског Тофаша, Американац Бредли Бакмен, покрива позицију крилног центра. По потреби, може да заигра и на „тројци“, али се ипак боље сналази кад је ближе кошу ривала. И он је дошао током лета у Севиљу и најбољи је скакач екипе. Просечно бележи око 6,2 скока по утакмици, али осим скока, није презентовао неке друге квалитете од старта сезоне. Друштво му прави млади Грузијац, Бека Бурјанадзе, играч јако „меке“ руке, али ни он не одскаче од остатка екипе. Игра испод својих могућности, али и не добија велику минутажу тако често. >

Најбољи скакач тима: Хуан Тригеро
Најбољи скакач тима: Хуан Тригеро

Центарску линију покривају Хуан Тригеро и Чех Ондреј Балвин. Тригеро је стартни центар, а Шпанац је и други скакач екипе са преко 5 скокова по утакмици. Доста добро се сналази у одбрани, док у нападу просечно бележи скоро 6 поена по утакмици. Ондреј Балвин је његова резерва, не истиче се посебно неким учинком, али нема ни велику минутажу.

Екипа Кахасола игра доста испод својих могућности од почетка година, а оно што им отежава посао је велика разлика у квалитету између играча из прве петорке и играча на клупи. Проценти шута им нису на високом нивоу, лако губе утакмице на домаћем терену, али све то не треба да завара, јер они у среду „морају“ да победе Црвену звезду и окрену сезону за „360 степени“ у своју корист.

Кахасол доноси неколико јубилеја
Наиме, црвено-бели кошаркашки колектив је у својој досадашњој богатој историји, у којој је био и први освајач европског трофеја на простору некадашње СФР Југославије стигао до бројке од 299 одиграних мечева у европским такмичењима. Самим тим дуел у Севиљи биће јубиларни 300. европски изазов нашим кошаркашима.
Меч у Севиљи неће бити јубиларан само на основу досадашњих одиграних мечева, већ ће донети барем још један јубилеј. Наиме, у оквиру УЛЕБ Еврокупа КК Црвена звезда је до сада одиграла 89 мечева, а забележено је 49 победа. Самим тим, поред 90. јубиларног дуела, надамо се да ће Севиља и Кахасол остати упамћена и по 50. тријумфу црвено-белих у овом реномираном европском такмичењу.
Катић и Вукоичић сагласни:“ Опрезно у Севиљи“
Рашко Катић
Рашко Катић

Пред пут у Шпанију, своја очекивања изнео је центар Звезде, Рашко Катић:

Свака утакмица у Еврокупу је посебна прича за себе, међутим оно што је константа је да ми у свакој утакмици идемо на победу. У серији смо добрих резултата, форма нам је у узлазној путањи, у добром расположењу путујемо у Шпанију па се надамо да можемо да направимо брејк.“

Катић наглашава да лоши резултати Кахасола не смеју да заваравају:

То је одлична екипа која форсира брзу игру са доста трчања и брзих шутева. Они ће бити сигурно мотивисани пред својом публиком, али ће имати и извесну дозу притиска, јер се практично налазе пред императивом победе. То ћемо покушати да искористимо.“

Након центра Црвене звезде, своја очекивања изнео је и Влада Вукоичић:“У АЦБ лиги Кахасол игра испод очекивања. Изгубили су неке утакмице неочекивано код куће. Играју доста променљиво са доста осцилација. У једној четвртини играју одлично, у другој лошије, али има доста разлога за то. У саставу Кахасола има много младих играча који имају важну улогу у екипи. Управо њихова младост је основни разлог осцилација. С обзиорм да се ради о екипи из Шпанија, дакле из најјаче европске лиге, сигурно је да поседују квалитет. Јако битан податак је да је тренер Кахасола Аито Гарисја, познат као тренер стваралац. У ком тренутку ће почети да бележе победе и боље резултате је знак питања, а ми ћемо покушати да то избегнемо и одложимо за друго време.

Влада Вукоичић
Влада Вукоичић

Вукоичић се затим осврнуо и на игру Кахасола:

Играју доста агресивно по целом терену, нема много позиционе игре. Наглашена им је транзиција, то су једноставне кретње у којима доминира игра и један на један и два на два. Добро су покривени на свим позицијама, атлетски одлично изгледају и сви су скочни. Са друге стране ми смо последњих дана играли добро. Као последица наше добре игре уследили су и добри резултати, а то значајно утиче на морал екипе па у ову утакмицу улазимо у добром расположењу. Поштујемо противника, никад није лако играти против шпанских екипа, али верујемо у победу.“

Екипа јутрос кренула у Севиљу, пренос утакмице на Б92
Експедиција црвено-белих је у уторак ујутро кренула у Шпанију, а до Севиљеих чека право путешествије. Наиме црвено-бели су прво имали лет од Београда до Париза, потом преседање и лет за Малагу, где их даље чека двоипочасовна вожња аутобусом до Севиље.b92Утакмица се игра у среду са почетком у 20 сати и 30 минута, а директан пренос је на Б92телевизији. 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

30 comments

Aleksandar MKD нов 14, 2012 at 22:41

Bravo MOMCI, cestitke svima !!!

Reply
kari-cvetkovic нов 14, 2012 at 22:44

zaista cestitke svima,pokazali smo da posedujemo suv kvalitet uz napomenu da je boris savovic prilikom izlaska iz klupskog autobusa izgubio busolu(kompas) pa je stoga odigrao nesto losiji mec.molim postenog nalazaca busole da istu vrati jer ga ceka vredna nagrada.

Reply
Калуђерица нов 14, 2012 at 22:24

Јаоооооооооо брееееееееееееееее! 👿 Ово морају да добију!

Reply
delija нов 14, 2012 at 22:20

i sad cemo izgubiti onaj bogdanovic samo da dodje u pionir

Reply
QQ нов 14, 2012 at 22:20

MOMCI ALOOOOOOO,FAUL NA 3 RAZLIKE. STA JE OVO? PUSTILI SMO IH DA NAS STIGNU!!! JOS SUDIJA NECE DA SVIRA FAUL!!! :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Reply
zvezdana!!! нов 14, 2012 at 21:52

jaoooo, koliko sam ja srecna kad mi vodimo!!! 😀 😀 😀

Reply
Rastko нов 14, 2012 at 22:22

e pa ne vodimo vise!!! jao zvezdana baksuze 😀 😈

Reply
zvezdana!!! нов 14, 2012 at 23:36

ma znala sam ja da cemo da pobedimo…inace ne bih baksuzirala 😀

Reply
Звездан нов 14, 2012 at 21:19

Уфф како смо фуриозно одиграли последња 2 мин друге четвртине. Ракочевић, Рашко, Скот за серију од 12-0 и вођство од 33-30

Reply
dexa7 нов 14, 2012 at 20:43

Ima li neko link koji radi?

Reply
forza stella rossa нов 14, 2012 at 21:28

CH1-SPORT UZIVO samo ukucaj i stize prenos,ali je problem sa tonom.

Reply
dexa7 нов 14, 2012 at 20:24

Gleda li neko Srbiju i promasaje supertalentovanog Marka Scepovica,poznatijeg kao Scepakadabra ❗ ❓ :facepalm:

Reply
LOS нов 14, 2012 at 18:52

CAO

Reply
forza stella rossa нов 14, 2012 at 18:01

Nek postavi neko link za B92,ako moze

Reply
nele нов 14, 2012 at 18:58

evo jedan,ali nije bas neki kvalitet
http://www.onlinetv-free.com/b92.html

Reply
forza stella rossa нов 14, 2012 at 17:17

Plasi me malo ova utakmica….Emotivno smo se ispraznili u derbiju,naporan put preko Pariza i Malage???Bitno da odigramo dobro,otvorimo utakmicu kao protiv grobara,pa sta bude.Samo da ne tresnemo o patos…Najvaznije je da razbucamo Krku za vikend i samouvereno odemo u Zagreb na pobedu!Jos ako dobijemo i veceras,to ce biti vec ozbiljan napredak u ekipi!

Reply
zvezdana!!! нов 14, 2012 at 17:14

Srecno veceras svim delijama! Dace Bog da pobedimo! Samo da nisu malo uzleteli posle derbija. Momci, borite se i da ih ODEREMO! 😀 Ucinite nas ponosnima! ZVEZDA ZIVOT JE!

Reply
dexa7 нов 14, 2012 at 16:42

A Eurosport prenosi Prienai – Nimburk :facepalm:

Reply
SSSSSssss нов 14, 2012 at 16:30

Ma ipak se sa njima ne treba igrati,jeste da imaju los skor ali oni igraju u jacoj ligi nego mi ali ipak samo pobeda dolazi u obzir

Reply
kale нов 14, 2012 at 14:49

Zvezdo oderite ona tri grobara i ubijte im volju za kosarkom.Docices bogdanovicu u pionir i dobro ces se provesti!

Reply
Zvezdan нов 13, 2012 at 23:01

Значи сутра у нове радне победе. 😀 Само да се момци не опусте и одиграју ангажовано и одговорно као против Орлеана и резултат неби требао изостати.

Reply
Spiritus нов 13, 2012 at 21:42

Ma bijemo ih glatko ! Ko ce NAS da pobedi ?

Reply
ds нов 13, 2012 at 21:15

Cudna ova televizija b92 koliko znam bili su najavili prenose svi utakmica vaterpolo kluba u ligi sampiona kad ono danas nema prenosa :facepalm: tako i pitanje i sutra hoce li biti prenosa :facepalm:

Reply
Delije нов 14, 2012 at 09:16

da…u 20:30 na B92 ima :mrgreen:

Reply
ds нов 14, 2012 at 16:47

Sad sam gledao najavu programa i nema nigde da pise da prenose utakmicu u 20h je serija nikita upala im k… 😀 😀

Reply
emirko svemirko нов 13, 2012 at 21:10

Vrlo kvalitetna ekipa, bez obzira na trenutno los plasman na tabeli u spanskoj ligi, nadam se nasoj dobroj igri i naravno pobedi !!!! 😮

Reply
Nemanja_dskv нов 13, 2012 at 20:46

Srecno momci i da nastavimo pobednicki niz.. Zvezda ooOOOOooo

Reply
Goran нов 13, 2012 at 20:44

Osvetlajte nam obraz majstori 🙂

Reply
vesko.nk нов 13, 2012 at 20:02

http://www.mojacrvenazvezda.net/48245/2012/11/13/najava-2-kolo-evrokupa-kahasol-crvena-zvezda/
glodaru pokazacemo ti u BG kad dodjes koji si ti.. tebi je godinu ipo SAMO, treba da si ponosan sto si nosio taj slavni grb..

Reply

Leave a Comment