Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

Трећи вечити дерби који се игра 17. новембра

Navijaci Zvezde na 43. vecitom derbiju

У суботу 17. новембра на програму је 143. првенствени вечити дерби између Црвене звезде и Партизана. Сусрет се игра на нашем највећем стадиону, а овом приликом желимо да се осврнемо на некадашње дуеле вечитих ривала који су одиграни управо на исти датум.

Црвено и црно бели у досадашњој историји одиграли су два меча 17. новембра. Први је био 1963. године, а био је то 33. по реду првенствени дуел два ривала. Био је то иначе и први вечити дерби који је одигран на још увек недовршеном стадиону Црвене звезде. Пред до тада рекордних 75.000 гледалаца, црвено-бели су голом Прљинчевића у 5. минуту славили резултатом 1:0. Такође треба напоменути да је то био први дерби који је одиграо Драган Џајић, а такође је то био и први, али и последњи дерби који је Велибор Васовић одиграо у црвено-белом дресу.

Пет година касније, 17. новембра 1968. године два ривала су се поново састала на црвено-белом делу Топчидерског брда у 43. по реду првенственом вечитом дербију. За све љубитеље црвено-белих боја био је то вечити дерби који се никада неће заборавити јер су пулети тренера Миљана Миљанића декласирали комшије – 6:1.

33. првенствени вечити дерби:

Црвена звезда : Партизан  1:0 (1:0)

Датум: 17. новембар 1963. г.

Стадион: ФК Црвена звезда; Гледалаца: 75.000

Судија: Станковић (Београд)

Стрелац: 1:0-Прљинчевић 5`

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: М. Стојановић, Дурковић, Милићевић, Васовић, Чоп, В. Поповић, Мелић, Шкрбић, Прљинчевић, Костић, Џајић. Тренер: Миша Павић

ПАРТИЗАН: Ј. Ћурчић, Љ. Михајловић, Сомболац, Л. Радовић, Д. Јовановић, Миладиновић, З. Чебинац (Бечејац), В. Ковачевић, В. Милутиновић, Галић, Биславски. Тренер: Валок

     33. првенствени вечити дерби ушао је у историју вечитих дербија по више основа. Био је ово први вечити дерби који је одигран на новом стадиону ФК Црвена звезда, који још увек није у потпуности био завршен. Дербију је присуствовало до тада рекордних 75.000 људи. Био је то први вечити дерби у којем је наступило „чудо од детета са Уба“ Драган Џајић, а такође је то био и први дерби у којем је Велибор Васовић понео црвено-бели дрес.

     У предигри дербија, две екипе пионира Црвене звезде су забављале публику својим мајсторијама. Виђено је чак 11 голова и изведен низ веома лепих акција. Након њих на терен су изашли и моделари авионских макета, који су своје умеће показали публици.

     Када је реч о самој утакмици, она је резултатски решена већ у 5. минуту. Била је то акција црвено-белих у три потеза. Владица Поповић је одлично упослио Мелића, који је упутио центаршут, Јовановић је лоше реаговао и главом лопту спустио на ногу Прљинчевићу. Сналажљиви нападач је ухватио болеј и лопта је завршила у горњем десном углу Партизановог гола.

     До краја сусрета, фудбалери Партизана су покушавали нешто више да учине, али су све њихове акције лако онемогућавали Дурковић, Чоп, Васовић и Поповић.

     На крају, Црвена звезда је заслужено дошла до победе у првом дербију одиграном на новом стадиону.

43. првенствени вечити дерби:

Црвена звезда : Партизан  6:1 (2:1)

Датум: 17. новембар 1968. г.

Стадион: ФК Црвена звезда; Гледалаца: 30.000

Судија: Шкорић (Београд)

Стрелци: 1:0-Остојић 15`; 2:0-Остојић 22`; 2:1-Катић 25`; 3:1-Павловић 49`; 4:1-Антонијевић 53`; 5:1-Остојић 60`; 6:1-Џајић 88`

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Дујковић, Ђорић, П. Кривокућа, Павловић, Дојчиновски, Кленковски, Антонијевић, С. Остојић, Лазаревић, Ј. Аћимовић, Џајић. Тренер: Миљан Миљанић

ПАРТИЗАН: Ћурковић, М. Бајић, Чичић, М. Радаковић, Л. Радовић, Будишић, Љ. Прекази, В. Ковачевић, Катић, М. Тошић, С. Ђорђић. Тренер: Бобек

     Током целог дана, над Београдом је падала киша и она је била главни узрочник тога да се на трибинама нашег највећег стадиона окупу „свега“ 30.000 навијача. Међутим, сви, којима је црвено-бела боја у срцу. нису зажалили, што су и по лошем времену дошли на стадион. Момци у црвено-белим дресовима толико су добро играли да би и двоцифрена победа била сасвим реална. На крају су ипак морали да се задовоље са „свега“ шест лопти у Ћурковићевој мрежи.

     Први погодак виђен је у 15. минуту. Аћимовић је након додаваља Павловића, петом проследио лопту до Остојића који је са седам, осам метара рутинирано шутирао и погодио циљ. И друго погодак било је Остојићево дело. Он је у стилу Драгана Џајића обишао три одбрамбена играча Партизана и Ћурковићу није било спаса.

     Иако су акције Партизана биле споре и неповезане, црно-бели су преко Катића у 25. минуту искористили једну неблаговремену интервенцију Дујковића и смањили на 2:1.

     Друго полувреме започело је општом опсадом гола Ћурковића. Често се дешавало да у завршници напада буде и по седам, осам играча у црвено-белим дресовима. Таква игра је дала резултата већ у 49. минуту. Халф Црвене звезде Павловић је једну повратну лопту, са неких двадесетак метара силовито упутио ка голу Партизана, а она је као „тане“ улетела у Ћурковићеву мрежу. Већ у 53. минуту било је 4:1. У листу стрелаца се уписао и Антонијевић који је успешно завршио лепу акцију Џајића и Кулета Аћимовића. Пети погодак, Црвена звезда је постигла у 60. минуту. Остојић и Џајић су разменили дупли пас, а црвено-бела полутка је спретно реаговала и није било спаса Ћурковићу. Коначних 6:1, дело је Драгана Џајића два минута пре краја. Он је из близине проследио лопту у мрежу Партизана.

     Црвена звезда је забележила рекордну победу. До ногу је понизила вечитог ривала, а да су Џајић, Лазаревић и Остојић искористили још неку шансу, резултат је могао бити двоцифрен. Али и такав би био више него реалан, јер је Звезда у овом дуелу била апсолутно доминантнија у свим сегментима фудбалске игре.

Повезане вести

15 comments

zvezdana!!! нов 15, 2012 at 16:08

Ma bitno je da odigraju dobro, i pobede… A rezultat…bilo bi lepo ova sestica da se desi 😛 Ali da ne budemo alavi… Samo da pobedimo!!!

Reply
марињо нов 15, 2012 at 15:43

Не знам да ли сте приметили колико се бројке поклапају. Интересантно је то да су СЕДАМНАЕСТОГ новембра одиграни ТРИДЕСЕТ ТРЕЋИ и ЧЕТРДЕСЕТ ТРЕЋИ вечити дерби. ОБА су одиграна на нашем стадиону, и оба смо добили. У суботу ће бити одигран СТО ЧЕТРДЕСЕТ ТРЕЋИ дерби, опет на нашем стадиону, и опет, надајмо се, са позитивним исходом по нас. Дакле – 33, 43, 143 – сва три броја се завршавају бројем 3, а размак између првог и оног који ће бити одигран у суботу једнак је збиру разлике између првог и другог (43-33=10), и другог и трећег (143-43=100), тј. оног који ће бити одигран у суботу (10+100=110). Опет се ради о истим цифрама – јединици и нули. Да ли има неке симболике у овом податку? Ја се надам да има 🙂

Reply
Libijac нов 17, 2012 at 12:50

ima slicnosti dosta, al ti je’es g***a mnogo!

Reply
SSSSSssss нов 15, 2012 at 15:32

ovaj nemora sa 6-1 prihvatamo i 3-0

Reply
CZHN нов 15, 2012 at 12:38

😆 Veliki vitez Ćurković…Sad mi je jasno žašto je odlikovan.Ima simbolike,Bože pomozi da se tradicija nastavi.

Reply
Petar нов 15, 2012 at 11:49

Ljudi, zna li neko sta se desava sa Ozegovicem, igra li, jel daje golove?

Reply
Vladimir нов 15, 2012 at 12:41

Ожеговић игра редовно у дресу Баната, али није нешто ефикасан јер Банат игра више него лоше у овој сезони. У претходном колу је погодио стативу у мечу који је Банат изгубио од Напретка у Зрењанину 0:4.

Reply
Libijac нов 17, 2012 at 12:55

e ako igra redovno u BANATU, to je vec nesto!

Reply
bob нов 15, 2012 at 11:13

Danas sam na FB imao prilike da progledam letak koji prikazuje A. Vučića sa Zvezdinim šalom ispod čega se nalazi cifra od 7 milijardi i ne znam koliko milona dinara, koliko iznosi dug Crvene Zvezde u dinarima. Neki dušebrižnik je dodao i komentar da se za tu cifru može kupiti 4200 inkubatora za prevremeno rođene bebe. Ukratko, zašto država da pomogne?
Želeo bih iste da podsetim da država Srbija, a najmanje Jugoslavija nikada nije stajala iza naše Zvezde. Naš stadion je izgrađen iz sredstava koji su prikupili članovi, navijači i simpatizeri. Nikada nismo bili, niti ćemo biti miljenici državnog sistema, jer smo se oduvek trudili da predstavnike iste držimo podalje od kluba. Nažalost, nismo u potpunosti uspeli u tome, jer se ispostavilo da je ta država ipak jača od kluba i naravno da je svaka vlast zahtevala svoje predstavnike u organima uprave. Elem, želim da iskažem veliko nezadovoljstvo ovim letkom, čiji je tvorac odlučio da se opasno poigrava sa osećanjima svakog normalnog čoveka koji smatra da je ljudski život, a naročito život koji je tek došao na svet, nešto najdragocenije što postoji. Podsetio bih da je KK Crvena Zvezda početkom prošle sezone učestvovala u akciji B92 BITKA ZA BEBE i na taj način pokazala, iako je u krizi, brine o najvećem blagu Srbije. Niko ne postavlja pitanje koliko inkubatora može da se kupi za novac koji je izdvojen za otplatu duga KK partizan prema hali Pionir? Koliko inkubatora može da se kupi za onaj njihov sportski centar koji im je država, preko svojih nazovi sponzora, pomogla da izgradi?
Ako sam dobro informisan, a pozivam vas da me ispravite ako grešim, Vučić planira da dug sanira kroz reprogram i menjanje perioda otplate. Nemam utisak da će država da plati i puj pike ne važi. Naravno da za takvo stanje neko treba da odgovara.
Smatram da nije civilizovano igrati se brojkama na ovaj način, kada je svima jasno da je jedini cilj ovoga letka da pošalje Zvezdu pod katanac, da bi oni mogli da budu nepobedivi i doživotni šampioni.
Nadam se da vas nisam smorio i da nisam bio preopširan.

Reply
Čiča нов 15, 2012 at 15:28

Taj koji je to smislio trebao je na sličan način na prikaže koliko Fk i KK Partizan duguji neplaćenih poreza i doprinosa tj koliko duguji državi Srbiji. Odnosno trebao je da obavesti javnost da su spotrski klubovi Partizan bili oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u poslednjih osam godina i to usmenim nalogom bivšeg predsednika države.

Reply
perus нов 15, 2012 at 18:39

to je neki indijanac koji nije oseti ljubav u svom zivotu. pa za koga ce nasa deca da navijaju ako ne bude zvezde? 😀

Reply
CZV нов 15, 2012 at 09:31

Ma samo da je pobediti i vratiti se u trku za titulom

Reply
BojanZecBL нов 15, 2012 at 09:19

Нека се традиција настави!

Reply
Zlatko нов 15, 2012 at 08:51

treci put i Bog pomaze

Reply

Leave a Comment