Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

Најава, 12. коло АБА лиге: Будућност-Црвена звезда

По 12. узастопну победу кошаркаши Црвене звезде мораће у Подгорицу! Ако овај дуел гледамо кроз историју, Звезда је последњи пут у Подгорици против Будућности славила у сезони 2003/2004 што довољно говори колико ће бити тешко победити Будућност у суботу. Ипак, може се рећи да Црвена звезда после много година први пут долази као фаворит у „Морачу“.

Будућност ове сезоне не игра на нивоу неких претходних сезона. У АБА лиги се налазе на добром 5. месту, али играју изузетно променљиво. Имају 6 победа и 5 пораза, док у Еврокупу заузимају 2. место у групи Б, али у последњем колу гостоју Лукоилу у Бугарској, а победник тог дуела проћиће у другу фазу. Будућност је у среду такође играла свој дуел у Еврокупу као и Црвена звезда, а тим из Подгорице је у „Морачи“ поражен од Билбаоа 66:68. Иако је домаћи тим имао предност током већег дела утакмице, гости су преко Зизиса и Хемилтона стигли до 5 победе у исто толико мечева. Код Будућности, бољи од осталих били су Витковац са 15 и Бунић са 14 поена.

Будућност – Клуб велике традиције

Будућност је основана 1946 године али је дуго чекала на неки већи успех. Серија добрих резултата започета је 1996. године када је стигао први трофеј у витрине Подгоричана намењен победнику Купа Југославије. Од тада па до 1999. године Будућност је константно била надомак титуле шампиона Југославије, али је пресудни корак направила баш те 1999. године предвођена са клупе Мирославом Николићем, а на паркету садашњим тренером Дејаном Радоњићем.

Следећа година биће златним словима уписана у историју Будућности јер је ‘’дрим-тим’’ Подгоричана освојио никада доминантније титулу првака Југославије са 27 победа без пораза. Те године тим су до друге фазе Евролиге предводиле многе легенде југословенске кошарке Томашевић, Топић, Харис Бркић и остали. Наредне сезоне тим је задржао окосницу и поново доминирао у Југославији, овог пута освојивши титулу првака државе и Куп Југославије. Од свог првог учешћа у Јадранској лиги 2002. године Будућност је углавном била у средини табеле, док су последње две сезоне учестовали на фајнл-фору. У националном првенству немају праву конкуренцију и од осамостаљења Црне Горе (2007. године) освојили су све титуле првака државе и националног Купа.

Ривалство старо преко 30 година

Историја дуела Црвене звезде и Будућности датира још од 1980. године. Звезда и Будућност састајали су се 70 пута, а црвено-бели су успешнији пошто су забележили 49 победа. У националном шампионату играли су 46 пута (27-19) у плеј-офу је скор 4-1 у плеј-ауту 2-0, у Купу 0-1 а у Јадранској лиги 8-8. Најубедљивију победу Звезда је уписала у сезони 1982/1983 када је било 117:87.

Група „радника“ са шефом Радоњићем

Екипу Будућности са клупе предводи један од најбољих тренера у лиги, Дејан Радоњић. На клупу Будућности сео је 2005. године, био је помоћник у репрезентацији Црне Горе, а онда и селектор. Водио је и младу репрезентацију Црне Горе са којом је дошао до 6. места на ЕП-у. Са тимом из Подгорице освојио је шест пута дуплу круну, а тим је константно у врху АБА лиге свакое сезоне.

Плејмејкер Будућности је Американац Демаркус Ди Бост. Он је дошао директно са Мисисипи Универзитета, а пред драфт се прогнозирало да би могао бити изабран у другом кругу. Он је прави лидер на терену, има брзе руке, добар је асистент, а 633 асистенције је најбољи у историји Мисисипи Универзитета. Сматран је једним од најбољих плејмејкера у лиги, у последњој години је постизао преко 15 поена по утакмици. Мана овог леворуког Американца је што губи доста лопти по мечу, па је био у ТОП 10 играча са највише изгубљених лопти. Није неки шутер, а о томе и говори чињеница да су га по стилу игре упоређивали са Рондом. Способан је да изузетно квалитетно пробије прву линију одбране и да заврши уз контакт, али за НБА није био довољно добар. Стручњаци су га оценили као играча који не може физички да парира другим играчима у лиги, да мора бже да доноси одлуке, али и много сигурније да игра.
Бост се још увек није адаптирао на кошарку у Европи, не игра на виском нивуо у Будућности, али пре или касније он ће почети да показује своје квалитете и да пуни кошеве ривала.

Његова замена је Никола Ивановић, талентовани 18-годишњи младић, публици у Србији познат као стрелац тројке са више од 20 метара за победу Црне Горе у Београду. Као највећа мана, младом Ивановићу истичу шут, али је то нешто што ће он свакако поправити у Будућности. Иако врло млад, Ивановић је врло зрео за своје године, размишља рационално и уноси мир у екипу. Стручњаци нарочито апострофирају на то како „влада“ лоптом, што су приметили и људи са Конектикат Универзитета, али је Ивановић ипак одлучио да настави у Будућности. Одличан је дефанзивац уз Николу Вучевића играч на кога Црногорци у Будућности могу да рачунају.


Један од бекова у редовима Будућности који игра у најбољој форми тренутно је Владимир Михаиловић. Стигао је у Будућност из Морнара, а одлукује га изузетан шут за три поена, брзина и сасвим добар продор. Неугодан је за чување и када има свој дан јако тешко га је зауставити.

Ту је и Павлин Иванов, још један млад играч ( 93′ ) који долази из Бугарске. Он је по свим пропозицијама прави бек шутер, а у утакмица са својом генерацијом знао је да убацује и преко 30 поена. Одличан је шутер, добар у продору, али потребно му је још труда и рада да би могао да игра квалитетно сениорску кошарку. Поред њега ту је и његов вршњак Марко Мугоша, од кога се такође очекује да тек у будућности носи игру тима из Подгорице.

Знатно искуснији Марко Поповић добија много више минута на паркету од поменутог двојца. Стар је 27 година и дете је највећег кошаркашког клуба из Подгорице. Добар је шутер, али не демонстрира добру форму ове сезоне.

Искусни Чедомир Витковац вероватно је свима добро познат. „Стари лисац“, играч који има потпуну слободу у новом тиму Будућности и неко ко има највише поена у рукама. Преузима одговорност када треба, у одбрани је доста добар, али видећемо како ће се снаћи када на супротној страни буде Мајк Скот. Страхиња Милошевић, бивши кошаркаш Црвене звезде, такође је од почетка ове сезоне у Будућности. Један врхунски атлета, „алл-ароунд“ играч који треба свакој екипи. Није никада у потпуности успео да сав свој потенцијал и таленат претвори у квалитет, али је врло значајан и обавља велики посао на терену.
Репрезентативац Црне Горе и још један радник на терену, Алекса Поповић показао је изузетан напредак у односу на претходну сезону. Осим борбености, скокова и велике енергије, од њега сада можемо видети и много погођених тројки, доста добру одбрану и врло разноврсне нападачке акције.

Под кошем, Будућност никад слабија. На позицији крилног центра минуте „краде“ Милан Милошевић, бивши играч Црвене звезде, али је ипак прва опција Финац Џералд Ли Јуниор. Иако он све чешће игра на позицији центра, а на крилног центра се спуштају Витковац или Поповић, ја ћу га ипак сврстати тамо где је провео највише времена током каријере. Његов отац Џералд Ли, најбољи је стрелац у историји финског шампионата. Ли јуниор у екипу Будућности стигао је из Италије из А2 лиге, а након почетног периода адаптације, кренуо је да игра доста боље. Врло је покретљив и добар скакач, користи сваки педаљ слободног простора да ухвати офанзивни скок и заиста треба доста енергије приликом чувања овог играча.

Душко Бунић је овог лета у пакету са Страхињом Милошевићем стигао у Будућност, али је само на неким утакмица показао свој квалитет. Своју доминацију са паркета најјаче лиге у Србији, није усепо да примени на теренима АБА лиге, знао је да буде најслабија карика, али и њему треба дати периода адаптације. Врло је снажан, солидне технике и неко ко може да одговори центрима Звезде. Трећа опција је млади Данило Николић.

Екипа Будућности је скуп радника без неког истакнутог индивидуалца. Са одличним стратегом на клупи, сваким тренингом све више напредују, а уз пуну дворану могу намучити и савлдати Црвену звезду. Ипак, надам се да је и Вукоичић спремио низ замки које ће поставити у Морачи, те са својим тимом забележити и 12. победу у низу и истаћи озбиљну кандидатуру за прво место.

Екипа данас у Подгорици

Кошаркаши Црвене звезде данас су отпутовали у Подгорицу, где их сутра од 19 часова очекује дуел 12. кола АБА лиге. Директан ТВ пренос је на Арена спорт 1 телевизији.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

27 comments

lecz дец 8, 2012 at 18:11

Jel moze neko da da dobar link za utakmicu

Reply
MonoEsy дец 8, 2012 at 18:40 Reply
lukassss дец 8, 2012 at 18:49

http://sportska-tv.com/ bice valjda ovde hd pozzz

Reply
Milenko дец 8, 2012 at 16:01

Odlicna najava,uvek sa zadovoljstvom citam.Samo tako nastavi.Valjalo bi da na ovaj istorijski datum pobedimo veceras.

Reply
Anka дец 8, 2012 at 15:58

Uvek su mecevi sa Buducnoscu bili na „krv i noz“, tako da i sad ocekujem zestoku borbu. Ono sto je sigurno verujem u momke!

Reply
Delija дец 8, 2012 at 15:45

Igraj Zvezdo, igraj i pobedi !

Reply
Ko je svetski sampion? дец 8, 2012 at 14:27

Koja mene euforija drma sto se tice kosarke… 😈

Reply
Sssssssssss дец 8, 2012 at 14:07

ako budu igrali kao poslednjih 11 partja pobedjujemo 😛

Reply
nbg дец 8, 2012 at 14:45

Biće gusto….

Reply
Spiritus дец 8, 2012 at 09:48

Ajde bre napraviste prezentaciju njihovih najboljih igraca sa sve video klipovima kao da igramo sa Majamijem ili Lejkersima . . . Mi imamo mnogo bolje igrace u odlicnoj smo formi pa je realno da ih dobijemo sa jedno desetak razlike !!!

Reply
Luka дец 8, 2012 at 15:27

Ne vidim ništa loše u tome da što detaljnije predstavim svakog protivnika 😕

Reply
Spiritus дец 8, 2012 at 17:17

Nisam ni ja nista lose mislio. Najave su OK , samo bi moglo malo vise paznje da se posvecuje Crvenoj Zvezdi a ne protivnicima.

Reply
Luka дец 8, 2012 at 18:00

Ne znam kako to misliš 🙂 U najavi pokušavam da prikažem mane i vrline protivnika, istoriju duela i neke sitnice još 🙂 Što se tiče nas, većinu stvari Vlada objasni na KZŠ…

Reply
pancevac дец 8, 2012 at 18:06

ne bih sada da se pravim pametan ali poenta najave koliko ja razumem je da sto bolje upoznamo kvalitete protivnicke ekipe 🙂 pozdrav

Reply
zvezdana!!! дец 8, 2012 at 08:15

Jedva cekam 19h!!!

Reply
zvezdana!!! дец 8, 2012 at 08:15

Jedva cekam 19h!!!

Reply
forza stella rossa дец 8, 2012 at 03:14

Imamo kvalitetniji tim i ogromnu prednost ce ciniti Rasko,Braun i Savovic.Tu nam sigurno ne mogu parirati!Jos ako Rakocevic i Skot budu imali svoje sutersko vece,to bi bilo to.Igramo u odlicnoj formi i ako zelimo biti sampioni,ova se utakmica mora dobiti.

Reply
Marko дец 8, 2012 at 03:13

ovo su mečevi koji odlučuju sezonu, mislim da bi pobedom protiv njih dobili još veće samopouzdanje i niko ne bi mogao da nas zaustavi do kraja.

Reply
Беране ЦГ дец 8, 2012 at 00:22

Svi u pg!

Reply
Pex дец 7, 2012 at 22:06

Danas u Delti red za karte kada sam ja bio :))) Bicu sjutra u Morači kao i mnogi tako da domaci teren nije velika prednost… Jedino što me može malo uplašiti je umor ali momci istrajte još samo ovu utakmicu i onda lagano u evrokupu da se odmarate… Ali molim vas samo da date sjutra sve od sebe da dozivim i ja pobedu moje Zvezde u Morači!!! ZVEZDA OoOoOoOoOoO!!!

Reply
Vanja дец 7, 2012 at 21:32

Bicu jutra u moraci i nadam se pobjedi jer ne pamtim kada sam zadovoljan napustio „moracu“. Sjutra prevaga treba da budu Braun i Katic uz standardno odlicnog Rakocevica, mislim da bunic i li ne mogu da zautave nae centre. Ipak, mislim da sjutra pobjedjujemo 7 do 12 razlike.

Reply
Ultra Zvezdas дец 9, 2012 at 09:29

Bio sam i ja u dvorani Raspad od navijaca varavara su prezali da vide ko navija da ih cekaju posle utakmice da ih biju! Pozdrav Momci Zvezda OooOoOoO :))

Reply
Djoksonidis дец 7, 2012 at 21:16

Bice tvrda tekma sa 60-70 postignutih poena na obe strane. Ipak ,misljenja sam da smo u prednosti jer oni nemaju resenje za Savovica, a Li ce se istrositi u duelima sa Raskom i medom Braun! Popovic i Vitkovac jedini su igraci u stanju da urade nesto vise,ali mi imamo Ralkoca i Skota, a njihov Demarkus nema sta da trazi u duelu sa nasim sjajnim defanzivcem. Ocekujem nasu dominaciju u skoku i pobedu obezbedjenu pre poslednjeg minuta. 😉
Zvezda oOoOoO

Reply
KK C.Zvezda Velikan дец 7, 2012 at 20:27

Ljudi, ja zivim u Podgorici i sjutra idem da podrzim nasu Zvezdu, ali sta sam hteo da kazem, nije domaci teren neka posebna prednost Buducnosti, zato sto najmanje pola dvorane navija i bodri zdusno C.Zvezdu, sto pokazuje koliko smo veliki i van matice. Dakle, nema Buducnost tu neku prednost, to nemojte racunati. Jednostavno Zvezda je jaca i iskusnija i to mora iskoristiti.

Reply
Vuk дец 7, 2012 at 22:01

Ja sam maloprije bio do Morace da uzmem kartu , ali nisu u prodaju , pa znas li ti kad ce biti u prodaji , ili ce bit slobodan ulaz?

Reply
Juri Djorkaef дец 7, 2012 at 22:25

Brate nisi imao danas u prodaji kod Sportskog. Danas je od 17:00 do 21:00 bilo da se kupi u Delti a sjutra od 10:00 pa do početka utakmice u Morači. Cijena 3 eura.

Reply
Vuk дец 7, 2012 at 23:20

Ok , Hvala 😀

Reply

Leave a Comment