Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Црвена звезда – Раднички (19:00)

majkl skotПосле 11 везаних тријумфа Црвена звезда ДИВА везала је два пораза, од тога један без последица против Кахасола у Пиониру. Времена за туговање нема јер црвено-белима у суботу у Пиониру предстоји веома важан меч са Радничким из Крагујевца (19 часова), екипе са којом Звезда има идентичан скор на табели – седам победа и пет пораза.

Раднички спада у у тимове са не тако богатом традицијом. Основан је 1994. године под називом КК Кондвик, да би 2001. након уласка у Прву Српску лигу клуб преузео име КК Лајонс. Под тим називом успевају да прескоче три ранга такмичења и 2004. године улазе у Прву лигу и мењају име у Свислајон Таково. Вршчани су у сезони 2008/2009 успели да изборе учешће преко домаћег првенства у Јадранској лиги, али финансијски клуб то није могао да испрати јер их је главни спонзор напустио. Као право решење наметнуло се преселење у Крагујевац и клуб поново мења назив, овога пута у КК Раднички Крагујевац.

Велике амбиције новог тима препознао је искусни стручњак, Мирослав Николић, који је одмах прихватио позив из Крагујевца. Популарни Мута је пре Радничког између осталих екипа водио Црвену звезду, Партизан, Војводину и Будућност са којом је освојио и две титуле шампиона Југолсавије (1997. и 1999.). Већ у првој сезони Раднички бележи веома добре резултате и показује да никоме у дворани Језеро неће бити лако да дође до бодова. Ипак, као и већина домаћих тимова, ни Раднички не успева да парира европским екипама и готово су сваке године приморани да реформишу свој тим. Тако је било и ове године па су Крагујевац напустили садашњи члан Црвене звезде Мајкл Скот, Дејвид Сајмон, Саша Братић, Бобан Марјановић, Владимир Вуксановић, Страхиња Стојачић, Миљан Павковић и Борис Бакић. Амбиције Радничког се и поред толико одлазака нису промениле и тим је појачало неколико звучних имена, Терико Вајт (Идахо), Брајан Еменинг (Универзитет Хацтепе), Милош Борисов (Банка Теркас), Бојан Крстовић (Будућност), Марк Вортингтон (Блазе), Стефан Јовић (Слога), Ненад Миљеновић (Партизан), док су нешто касније тим појачали Александар Ћапин (Турк Телеком) и Ратко Варда.

Управо искусни плејмејекер, Ћапин, био је узрок подизања форме Крагујевчана. Изабраници Муте Николића започели су сезону са три пораза али је долазак Ћапина препородио екипу и они се сада налазе на деоби трећег места са скором 7-5. Ћапин просечно бележи 13,4 поена и са четири и по асистенције у просеку се налази на другом месту по том критеријуму у АБА лиги. Велика опасност прети и од Терика Вајта, за кога стратег Ђавола, Николић, каже да му је жеља да се после Радничког врати у НБА. Вајт је четврти стрелац АБА лиге са нешто више од 14 поена у просеку. Карактеришу га фантастичне физичке предиспозиције и често се од њега могу видети атрактивна закуцавања. Најбољи тројкаш регионалног такмичења је капитен Радничког, Стефан Синовец, који је убацио 13 тројки из 26 покушаја.

Да би меч између црвено-белих и гостију из Крагујевца могао да буде веома атрактиван говори и податак да се ове две екипе налазе на прва два места по броју постигнутих поена у лиги. Раднички се налази на првом месту са просечно 79,17 убачених поена, док изабраници Владе Вукоичића постижу просечно 78,5. Такође, обе екипе се налазе у самом врху по успешности у шуту за три поена. Црвена звезда заузима прво место са готово 36 процената шута (189-68), док је Раднички трећи са 33,5 одсто (251-84). Ипак, изабраници Мирослава Николића показују да су веома добри и у одбрани јер се нлазе на другом месту у АБА лиги и по броју украдених лопти, као и блокада. Највећа предност Звезде статистички гледано је скок. Црвено-бели су у тој категорији први на Јадрану са просечно 35 скокова, док је Раднички тек девети са 30 ухваћених лопти у просеку.

Звезда је са Радничким одиграла укупно 19 утакмица, а уписала је са 11 победа и осам пораза. У овај скор укјључени су и дуели док је екипа била стационарана у Вршцу. У Јадранској лиги Крагујевчани су успешнији јер су у досадашњих шест дуела тријумфовали четири пута.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

7 comments

CZ дец 15, 2012 at 22:03

Rakocevicu,duzan si jedan kosmodisk Markovicu.. ;))

Reply
Dača дец 15, 2012 at 19:16

Totalno dekoncentrisano u odbrani, Sinovec nam skida loptu pod kosem 2 puta….i ona trojka Capina pala posle treceg napada, prestati obracati paznju na sudije i posvetiti se vise svojoj igri

Reply
zvezdana!!! дец 15, 2012 at 19:07

Ajde momci… Borite se i idemo do pobede!!!

Reply
emirko svemirko дец 15, 2012 at 12:10

Milslim da je najvaznije u ovom mecu da zaustavimo Teriko Vajta i Emeninga. Ocekujem vrhunsku partiju Rakocevica, Brauna, Nelsona koji su podbacili u poslednjih nekoliko utakmica. Savovic nam je dosta potreban i nadam se da ce Skot biti raspolozen za igru …

Reply
rille83 дец 15, 2012 at 11:32

Zna li se hoce li biti prenosa na rts? Kada su igrali protiv groblja bilo je.

Reply
pancevac дец 15, 2012 at 12:39

bice prenosa na rts-u, pocinje u 18.55 🙂

Reply
Vlajko дец 15, 2012 at 15:14

Svi u Pionir!!!

Reply

Leave a Comment