Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Најмлађи капитен Звезде – Дејан Станковић

Dejan-Stankovic-1997-kapiten1Све што би се могло написати о великом човеку, фудбалеру, бившем првотимцу Црвене звезде тешко може стати у пар реченица. Дуго је био најмлађи Звездин дебитант, најмлађи капитен црвено-белих, најмлађи стрелац нашег клуба, капитен репрезентације. Раме уз раме са Милојевићем, Пантелићем, Ђоровићем доносио је победе свом клубу како у домаћим тако и у страним такмичењима.

Дејан је рођен 1978. године у Београду, а прве фудбалске кораке направио је у Земуну. Његова мајка је такође тренирала фудбал и играла за земунску Слогу. У Звезду одлази врло млад и тренира у омладинској екипи заједно са Лазетићем, Лалатовићем, Друлићем, а тренер им је био Владимир Петровић Пижон.

Са само 16 година дебитовао је за сениорски тим на утакмици са ОФК Београдом и дуго је држао рекорд најмлађег првотимца у дресу Звезде. Али када су рекорди у питању није се ту зауставио, 1995. године постигао је први гол у црвено-белом дресу, против Будућности и тако оборио рекорд Драгана Џајића који је до тада био најмлађи стрелац у клупској историји. Две године након тога  је постао најмлађи капитен у историји београдског клуба и проглашен је за најбољег фудбалера у домаћем шампионату.

deki stankovicСтанковић није блистао само на домаћој сцени, већ и на европској. Звезда се 1996. састала са немачким Кајзерслаутерном у оквиру такмичења Купа победника купова. Београдска екипа је на свом терену одржала лекцију Немцима, а два од четири гола постигао је Дејан Станковић. Први и једини гол у регуларном току утакмице Станковић је постигао са око 20 метара у 54. минуту. Како је у укупном скору резултат био 1:1, играли су се продужеци, а Станковић је постигао још један гол у 6. минуту продужетка из волеја са ивице шеснаестерца.

Добре игре Звездиног првотимца привукле су пажњу великих клубова тако да се већ 1998. године нашао у редвима римског Лација. Тадашњи председник Лација није штедео новац, тако да је Дејан из Звезде отишао за 24 милиона немачких марака. Многи скептици су говорили како ће тамо сигурно седети на клупи али Станковић је брзо стекао поверење Свена Горана Ериксона и на свом дебију постигао погодак. Након шест година у Лацију, одлази у милански Интер где још увек игра.

Деки је у Звезди одиграо 85 утакмица и постигао 30 голова. Освојио је једну дуплу круну и још два купа. Дрес националног тима обукао је 102 пута и постигао 15 голова, а дуже време је носио и капитенску траку. У Италији је освојио 18 трофеја са два клуба, са Интером је 2010. узео пехар Лиге шампиона.

Навијачи су га брзо заволели и још увек се сећају Звездиног клинца који је постизао голове и доносио победе. Колико он воли Звезду доказао је на разне начине. Чак и када је отишао из клуба, понео га је у свом срцу, а када су се 2002. сусрели београдски и римски тим за који је он тада наступао, Станковић је тражио да не игра против своје Звезде. Деки још увек није окачио копачке о клин, али ни Звездаши нису престали да верују да ће се једног дана поново вратити својој кући, макар у некој другој улози.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

 

Повезане вести

10 comments

Nedjo Pljevlja јан 3, 2013 at 20:56

Fali samo onaj pozdrav glodarima u lavoru – sa rukom na uvetu… 😀 😆

Reply
Optimista јан 3, 2013 at 14:10

Teško će se vratiti kao igrač znajući da neće da bude odvojen od porodice u Milanu… Mada očekujem da bi trebalo malo da pomogne u ovakvoj situaciji. Jer svi veliki Zvezdaši su danas u evropskom fudbalu veliki igrači, počevši od Dekija, preko Vidića, Žigića, Pantelića…

Reply
roki јан 3, 2013 at 13:57

Izgleda da smo prodali Suljagica (golmana iz omladinaca) Stutgartu za 100.000€. Onaj Kueva vredi po transfermarketu 150.000€, pa eto sanse da ga dovedemo. Ali cini mi se da ima mogucnost da ga dovedemo za dzaba i da trazi platu 100.000€, taman da pokrijemo prodajom Suljagica. Sad bas gledam ovaj klip o Kuevi, bar na njemu izgleda kao strasan igrac.
http://www.youtube.com/watch?v=C2P5cFinmy4

Reply
Optimista јан 3, 2013 at 14:08

Kuevi istice ugovor, kao i Perozu… Samo traže platu u rasponu od 100.000-140.000 evra po godini što je prihvatljivo za nas,,,

Reply
Goran јан 3, 2013 at 13:51

Ajd se ti vrati u Zvezdu pa da budeš i najstariji kapiten.

Reply
roki јан 3, 2013 at 13:22

Svaka mu cast! Ali ne moguce je da niko od njih sto su uspeli u inostranstvu nece bar na pola godine da se vrati u Zvezdu. Zar nemaju zelju da ponovo osete huk Markane?

Reply
osvetnik јан 3, 2013 at 22:03

Vratili bi se oni zb og navijaca ali kako rukovodstvo i predsednici rade i kad vide kako su sve prosli igraci koji su se vracali u Zvezdu tesko da ce se vratiti zbog toga,sto se ljubavi tice mislim da bi se sutra vratlli

Reply
CZHN јан 3, 2013 at 13:17

Neki budući sportski direktor…Veliki Deki!

Reply
Marko јан 3, 2013 at 12:58

Sve,sve… ali jedan je Perica Ognjenović 😛

Reply
jagodina navija za zvezdu! јан 3, 2013 at 16:35

Zvezdina perjanica! 😀

Reply

Leave a Comment