Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

Упознавање са Звездиним трофејима (1. део)

У тренуцима када је фудбалски клуб Црвена звезда дотакао само дно и пао на најниже гране у својој историји, лепо је подсетити се управо те славне историје клуба, у коју се не могу убројати само Минхен, Бари и Токио, јер Звезда има још прегршт трофеја у ризницама свог музеја. У овом тексту желим да вас информишем управо о осталим међународним трофејима нашег клуба.bg-Zvezda-muzej

Дунавски куп је освојен 1958. године. Он је један од најзначајнијих трофеја у Звездином музеју, јер је освојен у веома јакој конкуренцији. У борби за трофеј учествовали су клубови из пет земаља. Југославију су представљали Црвена звезда, Партизан, Војводина и Раднички из Земуна. Мађарски представници били су: МТК, Ференцварош, Шалдотаријан и Татабања, чехословачки: Руда Хвјезда, Динамо из Прага, Дукла Пардубице и Татран Прешов, бугарски: Левски и Локомотива из Софије, док су ЧЧА из Букурешта и Штинца из Темишвара били румунски представници.dunavski

Звезда је стартовала 23. маја победом над Дуклом са 2:0(0:0), головима Боре Костића и Борозана, у реваншу се играло без голова. Противник у четвртфиналу била је Локомотива. Прва утакмица играла се у Софији, резултат је био (4:4), а епитет играча утакмице понео је Бора Костић, који је постигао четири погодтка. Човек са, слободно можемо рећи, најјачим ударцем на свету, Бора Костић поново је био стрелац, овог пута јединог поготка(1:0). Звезда је прошла у полуфинале.

Ту нас је чекао са Раднички, али ни он у Земуну није успео да нам се супростави, славило смо резултатом (2:1) и тако прошли у финале, пошто у реваншу није било голова(0:0). У финалу смо се састали са чехословачком Рудом Хвјездом. Шестог јула 1958. године, славили смо на домаћем терену резултатом (4:1), стрелци за наш клуб били су Костић два пута, Милошевић и Милановић. Звезда је доминирала и у реваншу, па је тако на госујућем терену славила са (3:2). Овога пута у голгетери су били поново Костић и Милошевић, а у стрелце се уписао и Шекуларац.

Београдски турнир је одигран давне 1948. године. То је био први велики међународни турнир који се одигравао код нас. Црвена звезда је тријумфовала са две победе. Првог маја противник нам је био мађарски МТК, славили смо резултатом (3:2), а сутрадан смо били бољи у финалу од Бохемијанс из Прага. Чехе смо испратили кући “петардом“, резултат је био (5:1) за наш тим.

Повезане вести

4 comments

Звезда - Србија јан 9, 2013 at 19:00

Што ли су ставили слику Ракочевића?

Reply
Strahinja јан 9, 2013 at 23:30

e
😀 😀 😯

Reply
Strahinja јан 9, 2013 at 23:31

Gledaj ti te pehare

Reply

Leave a Comment