Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Еврокуп, 1. коло друге фазе: Ратиофарм Улм-Црвена звезда

ulm

Кошаркаши Црвене звезде 2013. години отворили су победом у Љубљани, али утисак је да их тек чекају још већа искушења. После краће паузе, у Јануару ће се опет играти у ритму среда-субота што ће бити додатна отежавајућа околност нашим момцима, али тражили смо дуго и резултате на Евро сцени, сада морамо истрпети све. У среду, 9. јануара, црвено-бели ће на отварању друге фазе Еврокупа гостовати Улму у Немачкој, док ће се у другом дуелу групе састати Галатасарај и Уникс у Истанбулу.

Клуб се од 2001. године зове Ратиофарм Улм, а под називом ССВ Ратиофарм Улм 1846 је настао 1970. године. Доктор Томас Стол је купио лиценцу те 2001. године, а клуб се такмичио у другој лиги да би тек 2006. године изборио улазак у Бундеслигу. Ратиофарм Улм је у првој сезони у Бундеслиги био клуб са најмањим буџетом и платама, медији су им предвиђали испадање и повратак у другу лигу, а они су сезони завршили са 16 победа и 18 пораза, а чак два играча Улма нашла су место у петорци лиге. У наредној сезони тим је поновио исти успех, стабилизовао се и завршио сезону на 12. позицији. Сезона 2008-2009 била је нешто успешнија, Улм је завршио на 7. месту, а у тој сезони за Улм је играо и садашњи играч Задра, Ромео Тревис. Ипак, у 2010. и 2011. години екипа није драстично напредовала, а сезоне је завршавала на 13 и 14 позицији, да би претходну сезону на велико изненађење свих, Улм завршио сезону на 2. месту!

Улм је сезону започео нешто раније него што је уобичајено, а разлог је био врло једноставан, квалификације за Евролигу. Ту се тим из Немачке није прославио, одмах су испали од Уникса, а прилику за реванш имаће у две утакмице које ће одиграти сада у Еврокупу. На поменутој утакмици, Уникс је славио са 91:73, а код Улма су се истакли Брајант са 17 поена и 7 скокова, а и Реј Ален је такође постигао 17 поена.

У Еврокупу су били у групи са Цибоном, Шолеом и Спартаком из Санкт Петербурга. Руски тим се прошетао кроз групу, а Улм је оба пута поражен од тима из Русије. Шоле су савладали у Немачкој, док су у Француској претрпели пораз са 2 поена разлике. Цибону су савладали два пута, а меч у Загребу остаће упамћен као један од већих преокрета у 2012. години.

Што се тиче сезоне у Немачкој, Улм се налази на 5. месту на табели са 11 победа и 6 пораза, док првопласирани Бросе Баскет има 14 победа и 2 пораза. Протеклог викенда Улм је поражен на гостовању у Минхену, где их је са 80:78 савладао Бајерн који са клупе предводи Светислав Пешић.

Све се врти око Брајанта

Улм са клупе предводи домаћи стручњак, Торстен Лајбент, а први асистент је Американац Џон Дикелман. У самој екипи Улма, налази се чак 6 Американаца.

Плејмејкер екипе је 24-годишњи Немац, Пер Гунтер. У Улму је од 2008. године, а ове сезоне израстао је у правог организатора игре. Ужива велико поверење тренера Лајбента што говори и минутажа, просечно 25 минута по утакмици. Гунтер заиста и оправдава сваки минута на терену просечно бележећи 12,1 поен и 3,4 асистенције што га чини другим стрелцем и први асистентом екипе. Једини је прави плејмејкер у ростеру Улма.

Позицију плејмејкера и бека шутера покрива Американац Ленс Џетер, који је у Улм стигао на почетку ове сезоне из Пољске. Овај момак са Небраска Универзитета, свој кошаркаши пут градио је преко Холандије, изузетно је снажан (190 цм, 102 кг) и покретљив обзиром на своју конституцију. Други је асистент екипе са преко 2 асистенције по мечу, а просечно бележи 7,8 поена по утакмици уз скоро 35% за три поена.

Спољна линија Улма не бира ситуацију из које ће да шутира ван линије 6,75 м, чине је изузетни шутери, а то колико има мана толико има и предности. Сами знате како изгледају такве екипе када немају свој дан, кад их стане шуте…“Дивље“ рекао бих. Насупрот томе, када су расположени, у стању су да „затрпају“ сваког противника.

Стивен Естеркамп је један од 6 Американаца у Улму, а у Немачку је стигао преко Аустрије. Пре Улма, у који је стигао 2011. године, бранио је боје неколико немачких екипа. И више него добро је упознат са кошарком у Европи, а и са својим садашњим саиграчима. Шутира највише тројки у својој екипи, а проценат погођених је нешто преко 32%. Ове сезоне просечно бележи 6,9 поена и 3,5 скокова по утакмици.

Реј Ален не шутирао као свој славни имењак, али не може се рећи ни да је лош. Са својих 188 цм покрива позицију бека шутера, врло је брз и неугодан за чување. На терену проводи око 21 минут просечно, а за то време успева да постигне нешто више од 11 поена по утакмици. Овај 28-годишњи Амеркинаца у екипу Улма стигао је овог лета из Француске.

Преко 20 минута на паркету проводи и крило, Филип Шветхелм. Он је у Улм стигао током овог лета из екипе Бајерна, а ове сезоне бележи нешто преко 7 поена по утакмици, уз 40% шута за три поена. Уз њега позицију крила покрива и 20-годишњи Данијел Тиес и Американац Китон Нанкивил. Он је стигао у Улм право са Универзитета Висконсин лета 2011. године, а ове сезоне просчено бележи 6,9 поена и 3,2 скока за 20 минута на паркету.

Под кошем доминирају поменути Данијел Тиес, Дејн Вотс и звезда тим Џон Брајант. Дејн Вотс, ове сезоне шутира ужасних 16% за три поена, али бележи 5,5 скокова по утакмици и 7,4 поена. И он и Брајант су од 2011. године у Улму, а Вотс већ има искуство играња у Немачкој, јер је играо за два Немачка клуба пре доласка у Улм.

Zvezda tima:John Bryant
Zvezda tima:John Bryant

Џон Брајант свако је најбољи играч Улма. Једини је прави центар у екипи, висок је 208 цм, а тежак 128 килограма. Овај 25- годишњак у Улму је стигао из развојне НБДЛ лиге, а ове сезоне бриљира у сваком такмичењу. Најбољи је скакач екипе са 9,8 скокова по утакмици, најбољи је блокер са скоро 2 блокаде по мечу и најбољи стрелац тима са 16,6 поен по утакмици. Осим што је снажан и што просто доминира под кошем, Брајант је и одличан шутер. Има чак 83% са линије пенала, 40,4 % за три поена (најбољи у екипи) и 54,5 % шута из игре. Заиста је питање у којој мери ће наши центри успети да зауставе Брајанта.

Најбоље је рећи да су шансе 50:50. Улм има јак домаћи терен, најбоља је скакачка екипа у Немачкој, воле брзу кошарку и узимају преко 70 шутева по утакмици. Осим тога имају правог разбијача у рекету и није никоме лако играти против њих, нарочито када су расположени. Своје утакмице Улм игра у новој „Ратиофарм арени“ са преко 6000 места, а према очекивања бар 1000 ће бити обојено у црвено-бело.

Утакмица се игра у среду, 9. јанура са почетком од 19,30 часова. Директан пренос је на Б92.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

13 comments

Ivan јан 9, 2013 at 12:34

ZVEZDA JE ŽIVOT! OSTALO SU SITNICE!

Reply
Macakk јан 9, 2013 at 08:59

Hrabro,Zvezdo!

Reply
emirko svemirko јан 8, 2013 at 21:41

Milsim a je najvaznija stvar da centri odigraju kvalitetno pre svega Braun, Katic i Savovic, nadam se dobroj partiji Igora jer je ovo veoma bitna utakmica ako zelimo da se plasiramo u nokaut fazu, ajde da dobijemo i da prodjemo dalje ! ajmo momci !!! 😀

Reply
Вокс јан 8, 2013 at 19:47

шта је са преносом? б92 даје оне нинџа ратнике а после иде нека серија? јел има преноса на неком другом каналу?

Reply
Вокс јан 8, 2013 at 19:50

а јооој ја мислио данас среда хахахахаха

Reply
Spiritus јан 8, 2013 at 18:56

Ma daj bre, kakav Ulm ?! Uz duzno postovanje ali ovi ne mogu da nam pariraju. Ocekujem pobedu i samim tim i brejk kojim prolazimo dalje. Realno !

Reply
dexa7 јан 8, 2013 at 18:41

Zna li se hoce li glupi Eurosport prenositi ove nase utakmice,dosad nisu nijednu.Red bi bio da prenose protiv Galate u pioniru 😆

Reply
pepe јан 8, 2013 at 18:24

Slanina,BRAUN ima da ga pojede!

Reply
Qlow јан 8, 2013 at 17:46

U ekipi Ulma ne postoji nikakav Rej Alen, nego Alan Rej, a jedino zajednicko sto ima sa svojim takozvanim imenjakom je to sto je bio jedno vreme u Boston Seltiksima….I ne da nije los, nego je odlican igrac i definitivno najbolji niski igrac kog imaju. Iako mislim da treba da zajebemo ovo takmicenje u globalu, ako nesto zelimo da uradimo u ovoj grupi, ove bi trebalo da dobijemo i tamo i ovde.

Reply
Vladan јан 8, 2013 at 18:29

Na kojim si ti drogama?

Reply
Luka јан 9, 2013 at 01:36

Jesam li napisao negde da je loš 😐

Reply
dexa7 јан 8, 2013 at 17:31

Kakav je ovaj Brajant k’o pecinski covjek 😯

Reply
pepe јан 8, 2013 at 19:54

da je Kobi pa da se nasekiram malo!

Reply

Leave a Comment