Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

МЦЗ скенер: Звезда засијала у Немачкој

Roter_Stern_4Ратиофарм Улм – Црвена звезда Телеком 95:100 (22:23, 17:25, 19:21, 37:31).
Дворана: “Ратиофарм арена” у Улму. Гледалаца: око 6000. Судије: Гарсија Ортиз, Переа (Шпанија), Картал (Турска).
УЛМ: Гинтер 15, Бец, Тејс 8, Реј 19, Брајант 20, Јоенке, Хеберлин, Естеркамп 16, Ватс 2, Шветхелм 2, Џетер 8, Нанкивил 5.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Суботић 4, Ракочевић 32, Симоновић 3, Катић 6, Нелсон 2, Цветковић, Браун 16, Лазић 2, Миловановић, Савовић 17, Радивојевић 13, Скот 5.
На самом почетку утакмице црвено-бели су имали доста проблема са организацијом напада, па је Улм након три минута игре водио са 7:0. Међутим, изабраници Владе Вукоичића нису клонули већ су сјајном одбраном и знантно бољим решењима у нападу, након тројке Игора Ракочевића преузели вођство (14:11). Капитен Црвене звезде је наставио са решетањем противничког коша, па је већ у првој четвртини на свом конту имао 10 поена. Улм је у тим тренуцима у игри одржавао шут за три поена јер је домаћин убацио четири тројке из десет покушаја.

Почетак друге четвртине протекао је у знаку Вука Радивојевића. Заменик капитена је погодио три везане тројке и тако најавио серију која је уследила. На рафал сјајног Радивојевића надовезали су се Елтон Браун и Мајкл Скот па су црвено-бели серијом 15:2 дошли до највеће предности у мечу 38:27. Уследило је неколико минута слабије игре изабраника тренера Вукоичића па је домаћин на три минута до краја друге четвртине пришао на минус пет (42:37). Ипак, црвено-бели су поново одбили налет Улма и новом мини-серијом 6:2 на велики одмор отишли са девет разлике (48:39). Треба напоменути сјајну одбрану центарске линије Црвене звезде Телеком која је у потпуности зауставила најбољег играча Улма, Џона Брајанта, на свега два поена у првом полувремену.

Улм је предвођен Џетером веома добро отворио друго полувреме и након четири минута игре су пришли на свега четири поена разлике (52:48). Ипак, тајмаут који је затражио Влада Вукоичић је употпуности размрдао његове изабранике и Звезда је одговорила серијом 13:6 којом је вратила двоцифрену предност.

Црвено-бели су нешто слабије ушли у последњу четвртину, што је домаћин искористио и серијом 7:0 пришао на свега три поена заостатка (71:68). Тада је на сцену ступио поново капитен Ракочевић који је са пет везаних поена одбио налет Улма. Међутим, домаћин се није предавао и поново је смањио разлику на три поена. Уследила је тројка Савовића, а већ у следећем нападу преко руке је тројку погодио фантастични Ракочевић за 84:77. Улм се није предавао и преко Брајанта су покушавали да угрозе вођство црвено-белих. Али, изабраници Владе Вукоичића су остали мирни у завршници па су прецизним извођењем слободних бацања дошли до сигурне победе.Напад Црвене звезде вечерас је био на изузетно високом нивоу. Убацити 100 поена у гостима није лако ни некој групи средњошколаца, а не једној озбиљној екипи као што је Улм. Уз то, Улм је један од најврелијих терена у Немачкој, па наших 100 поена и победа итекако добијају на тежини.

  • Наш тим још једном је показао да не бежи од брзе кошарке са много трчања и шутева. За разлику од домаћих, тим Владе Вукоичића шутирао је много рационалније, што говори у податак да је у првом полувремену Звезда погодила 5 тројки из 9 покушаја, док је Улм погодио 6 из чак 19 покушаја! Фаулови су одлично били распоређени више од 30 минута, ако изузмемо рани излазак из бонуса у последњем периоду. Велики утицај на одлично организован напад на овој утакмици имали су Радивојевић и Нелсон, поделили су комбиновано 12 асистенција, док су изгубили само 2 лопте. Осећали су тренутак кад треба појачати ритам, додати гас, а када треба спустити лопту. Попут диригента руководили су црвено-белим оркестром, који је свирао предивну музику за уши свих присталица црвено-белих. Убацити било коме 100 поена у гостима није лако. На то додајте и 50% шута за три и за два и преко 80% са линије пенала. Импресивно!
  • Што се дефанзиве тиче, евидентан пропуст је био у покривању Алана Реја у прва три минута утакмице. Пар пута се врло лако испало у полуконтри, али је ту дошао брз фаул што је свакако позитивна ставка. Прва звезда екипе, Џон Брајант, потпуно је заустављен од стране Катића и Брауна који су одиграли изузетно паметно у одбрани заузимајући добру позицију пре него што би Брајант добијао лопту од својих бекова. Успевали су да га држе доста високо, али и да му осујете шут споља све до средине треће четвртине. Било је ипак и нереално очекивати да Брајант заврши утакмицу са 2,4 или 6 поена например.
  • Највећи пад у одбранбеном делу десио се у последњих десет минута утакмице када је Улм стигао да убаци чак 37 поена. Неколико лошијих одлука у нападу и слабо трчање назад Улм је знао да казни. Мора се нагласити и да је домаћи тим погодио и неколико тешких шутева, али су и неке отворене промашили. Одбрана пика била је на високом нивоу, утрчавања иза ледја су осујећена, а пар пута смо могли видети и пропусте бекова, али и високих играча, приликом узастопних блокова и истрчавања из истих ниских играча Улма.
  •  Суђење бих оценио као добро. Судијска тројка коју су чинили двојица Шпанаца и један Турчин држала је исти критеријум током целе утакмице, што је увек похвална ставка при анализи суђења. Стигли су и да доделе једну техничку…Сасвим оправдано, домаћи тренер је претерао приликом протеста. Било је и неких ситних грешака, што је нормално, али заиста нису имали никакав утицај на резултат и нису покварили утакмицу истичући себе у први план, као што некад знамо да гледамо, пре свега у режији неких судија из АБА лиге.
  • Влада Вукоичић још једном је одлично одрадио посао заједно са својим помоћницима. Противник је скаутиран до детаља, играчи Црвене звезде су били припремљени за противника и одлично мотивисани за игру. Сваки прилазак Улма „секао“ је тајм-аутима на којима је имао шта да каже својим изабраницима и укаже на грешке. Користио је 11 играча, некога мање, некога више. У правом тренутку вршене су праве измене, а увек је било свежих 5 на терену.
650x370-Roter_Stern_1Појединачни учинак играча:

Цветковић: Провео је само два минута на паркету, претерао је у одбрани и врло брзо ушао у проблем са личним грешкама, вероватно у превеликој жељи да покаже све што зна. То га је и коштало веће минутаже вечерас.

Браун: За 18 минута на паркету забележио је дабл-дабл учинак- 16 поена и 10 скокова. Једна феноменална партија Елтона остала је у сенци капитена, али ово што је вечерас одиграо Елтон било је импресивно. Сакупио је чак 25 индексних поена! Огромну енергију унео је у одбрану Звезде, на више начина бранио је Брајанта, држао га доста високо од коша играјући врло чврсто истичући своју снагу. Сваки шут Брајанта максимално је отежао, није промашио нити једно слободно бацање, а само један шут из игре није промашао кроз обруч. Игра је доста рационално у нападу, није се забијао у противничке играче и ово је Браун каквог смо гледали на почетку сезоне. Надам се да је ово знак да се Елтон враћа у форму и да ће бити још бољи.

Ракочевић: МВП! Трчао и јурцао за бековима Улма по целом терену, „уништавао“ их у нападу и то са 35 година! Игор је још једном показао да је без дилеме и сада најбољи српски бек. Погађао је кад год је требало, преузимао је одговорност и показао велику разноврсност у нападу. Нападао је своје чуваре на „сто“ начина, доводећи их до лудила. Чак је и домаћи тренер мења чуваре, али није вредело. У завршници је мало попустио, изгубио лопту, али је ипак на крају са пенала осигурао победу Звезде.

Суботић: Провео је на терену скоро 10 минута, забележио 4 поена и промашио три шута из игре. Играо је сасвим солидно, свој посао у дефанзиви одрадио је доста добро, у нападу није много покушавао, углавном је све резонски решавао.

Лазић: Није одиграо као што зна, направио је пар пропуста и у одбрани, али је играо само 6 минута.

Симоновић: Ради велики посао у одбрани, труди се, али није у правој форми. Вечерас је добио 8 минута, погодио је леп флоутер уз фаул и то је било све што смо видели од њега у нападу. Надам се да ће играти све боље, уосталом он има вишегодишњи уговор па никад није касно да „проигра“.

Миловановић: Није добио шансу вечерас.

Савовић: Није ушао добро у утакмицу, почео је са неколико промашених шутева, али како је време одмицало Борис је стицао сигурност и погодио две, врло битне, тројке у финишу утакмице. Ухватио је и 5 скокова, терао чуваре да јуре за њим у нападу и троше велику количину енергије на то. У одбрани је потпуно зауставио крилне центре Улма.

Катић: Скоро равноправно је поделио минутажу са Брауном, али је овога пута он био тај који је мање пружио. Ипак, одиграо је одлично у одбрани, видели смо и две одличне реакције и украдене „живе“ лопте које су биле усмерене ка Брајанту. У нападу је два пута напао Брајанта „фадеаwаy“ шутевима, али није погодио. За добро трчање, награђен је лаганим закуцавањем. Солидна партија Рашка, али радује да увек бар један од два центра одради одличан посао што ће свакако бити потребно у наставку сезоне.

Радивојевић: Добио је чак 30 минута, највише ове сезоне, али је одиграо и свој најбољи меч у Звезди ове године. Забележио је 13 поена уз 7 асистнеција, резултатску клацкалицу преломио је у Звезду корист са 3 везане тројке, а од тог тренутка испоставиће се велику предност коју је наш тим држао до самог краја. Разигравао је све саиграче, отварао транзицију када је требало, враћао се назад правовремено и затварао доста у одбрани.

Нелсон: Ушао је у проблем са личним грешкама нешто раније, али је одиграо коректно. Кошгетерски учинак није био велики, али је уносио сигурност и стабилност у игру црвено-белих. Поделио је 5 успешних додавања за 15 минута уз један промашај и један погодак из игре. Солидна партија, мада може он доста боље што је и показао небројано пута ове сезоне.

582515_322691357835744_1158536205_nСкот: Он је подбацио, види се да није у форми. Изгубио је самопоуздање што је најгора ствар која може да се деси једном шутеру. Види се да бежи од шутева, али Скот своју огромну енергију усмерава ка одбрани, где је и вечерас одрадио добар посао. Надам се да ће се врло брзо вратити у форму и да ће једна серија тројки променити све, јер нам је он заиста потребан у згуснутом распореду у наредном периоду.

На крају, треба истаћи и преко хиљаду Делија у „Ратиофарм Арени“. Песма Делија одзвањала је двораном што је био додатни ветар у ледја силно мотивисаним играчима Звезде. Навијачи црвено-белих побринули су се да се играчи осећају као да играју у „Пиониру“ и показали шта је љубав, верност и оданост навијача према вољеном клубу. Надам се само да наш клуб неће бити драстично кажњен због дима који се створио на делу трибине на којој су биле црвено-беле присталице.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

21 comments

VESICU ODLAZI! јан 10, 2013 at 14:35

Odlicna utakmica i velika pobeda.Kada smo ovako rapolozeni u napadu,mozemo sebi da dozvolimo i takav luksuz kao u zadnjoj cetvrtini kada smo primili 37 poena.Ipak,to se treba i mora ispraviti,a uveren sam i da ce VV raditi na tome i posvetiti puno paznje kako bi to korigovali.Ozbiljne ekipe to ne smeju da dozvole.Doduse,stvarno ih je islo i pogdjali su i preko ruke i nemoguce suteve ali kazem,mora se cvrsce odigrati.U sledecoj tekmi treba rasteretiti Rakoca i probati da razigramo Skota i Simona,mozda Cveletu dati vecu sansu kao i Vuku da bi imao kontinuitet.Uz jednu timsku igru uopste ne sumnjam u pobedu protiv Cedevite.Ali treba biti oprezan,respektovati svakog rivala i uci odgovorno u utakmicu,sto verujem da ce biti slucaj poznajuci VV.

Reply
Sale јан 10, 2013 at 14:31

Jos uvek pod velikim dojmom ove odlicne utakmice. Zvezda je odigrala veoma zrelo, i sa minimalnim oscilacijama lakse nego ocekivano pobedila veoma solidnu ekipu Ulma. Steta je da nije bilo jos malo vise strpljenja pa da se pobedi sa 10 ili mozda i vise razlike. Vlada Vukoicic cini mi se sve bolje i bolje vodi ovu ekipu prema trofejima. Srecno!!!

http://hoopsuniverse.net

Reply
dexa7 јан 10, 2013 at 13:54

Luka, zar nije greska sudija ona 2 priznata poena i lopta sa strane,ili je to mozda dobra odluka?

Reply
***DELIJA 1OO%*** јан 10, 2013 at 14:06

Ja kad sam video,bio sam zbunjen….

Reply
Luka јан 10, 2013 at 16:15

To je situacija kao ovde naprimer. Faul pravi igrač u bloku u trenutku kada napadač šutira ka košu. Ne znam da li razumete šta pričam, evo pogledajte ovde prvu situaciju:

http://www.youtube.com/watch?v=qYC-X3IKtqA

Reply
Luka јан 10, 2013 at 16:13

Uf, u trenutku nisam video sve, ali mislim da je bilo sve čisto.

Reply
perus јан 10, 2013 at 13:43

sjajna partija brauna, podseca na pocetak sezone, samo neka nastavi. vidi se da je bio sjajan potez sto nije isao u ameriku za praznike kao nelson i skot. mislim da nam odgovara pobeda uniksa, jer nam je galatasaraj konkurent za drugo mesto, uniks ce imati 5 pobeda sigurno. stvarno su mnogo kvalitetni i igracki i timski.
je l’ zna neko sta je na kraju bilo s ona dva priznata poena i loptom sa strane za ulm, trebalo bi da je 93:100 🙂

Reply
Nikola јан 10, 2013 at 12:27

2 igraca galate su povredjena(ne znam tacno koji,ali znam da su medju nosiocima ekipe) ,msm da nisu igrali sad protiv uniksa,a dace bog da se ne oporave do naredne srede…….ako moze neko da pomogne o kojim igracima je rec? I slazem se ,sad je na Turcima pritisak,oni jednostavno moraju da dobiju zvezdu u pioniru da ne bi usli u ogroman problem,ali ako mi dobijemo,msm da su nam vrata cetvrtfinala otvorena… tad se ukrstamo sa bilbaom ili valensijom tako nesto..

Reply
Vlajko јан 10, 2013 at 13:42

Ne treba brate nikome zlo želeti,ja bi baš želeo da budu kompletni da se posle ne žale kad budu pukli da im je falio kurta ili murta 😀

Reply
Branimir јан 10, 2013 at 23:29

Ајде не цигани. Турци се жале и кукају од балканских ратова, па нека кукају и у сриједу. Важно је да скикну у сриједу, а курти и мурти имају колико хоћеш.

Reply
peX-ZVEZDA!!! јан 10, 2013 at 12:21

Dobar dan BRACO DELIJE!!!
Zelim NAM uspesan vikend kao i jucerasnji dan …..da zgromimo cedevitu i da uzmemo kup u vaterpolu!!!!!
Sve pohvale i za vaterpolo i za kosarku….posebno za gospodina Vukojcica koji me iz meca u mec odusevljava..koliko samo pravovremenih timeout-a i ekstra reakcija nakon njih ….SVAKA CAST,a u sredu pada Galata-SNAJPER!! :mrgreen:

Reply
milenko јан 10, 2013 at 11:53

Svaka cast na skeneru i ja verujem u Simonovica da ce proraditi

Reply
Srdjan јан 10, 2013 at 13:47

IMam o0sjecaj da ce Simonovic i Skot unistiti Igokeu.

Reply
Ivan јан 10, 2013 at 15:13

Mnogo te vara osecaj…pogotovu za Simonovica! :facepalm:

Reply
Nemanja јан 11, 2013 at 21:28

Mnogo vas to prica ovde kao Simonovic ima da pokida sledecu ali nikako to da se desi

Reply
Spartanac јан 10, 2013 at 11:32

da ne pametujemo puno…odlicna i bitna pobeda…….ali par momenata..
1.Igraci na poziciji tri su nam u losoj formi..Simonovic i Skot.Medjutim,ne moze svih dvanaest da puca od snage.Ono sto je bitno,sto sam siguran da Vukojcic zna….-BEK SUTER,KRILO….LJUDI KOJI SUTIRAJU ZA TRI POENA….SE NE VRACAJU U FORMU TAKO STO SUTIRAJU TROJKE DO BESVESTI,VEC LAGANIM KOSEVIMA…..DKALE PAS SA CENTROM IZA LEDJA,PRODOR 1 NA 1,ODBRANA I ISTRCAVANJE KONTRI!!!NIKAKO AKCIJAMA DA SUTIRAJU,ONI SE SADA PLASE SUTA,POGOTOVU SKOT!
2.Mi imamo velikog prostora za napredak!!!Rakoc igra fenomenalno,alo mora se napraviti sistem,sta da se on,ne dao Bog ,povredi.
2.Sto se tice stanja u grupi…..pobeda Uniksa u Istambulu je nama stavila veliki teret na ledja.Dala je veliki znacaj sledecoj utakmici…Zvezda-Galatasaraj.TURCIMA JE JASNO DA POBEDA U GOSTIMA NAD ULMOM I NECE NESTO VREDETI,JER CE JE ,OD PRILIKE, SVI ZABELEZITI!!!!!!TAKO DA JE NJIMA UTAKMICA U BEOGRADU BITI LILI NE BITI!!!!!BICE MNOGO TESKO,POGOTOVU STO SAM JA BIO MISLJENJA DA SU JACI OD UNIKSA!!!ONI SU I VODILI CELU UTAKMICU…….Dakle,pobeda protiv Galatasaraja je imperativ.U slucaju poraza….da bude realno da dobijemo dve kuci….Ulm i Uniks….da bude realno da Turci dobiju…obe Ulma…..izbacice nas!!!UTAKMICA SLEDECA MNOGO BITNA!!!!!!

Reply
gnr јан 10, 2013 at 10:57

Lep tekst , zaista si se potrudio , jedina zamerka jeta sto si izostavio Subotica, ne vidim njegov skener , pozz 😉

Reply
jigsaw јан 10, 2013 at 10:56

idi Simonovicu MOLIM TE!

Reply
Ivan јан 10, 2013 at 15:16

Odavno nisam gledao goreg igraca u Zvezdi,a pratim je dugo,od ovog Simonovica,tuga..Mislio sam da posle Mirka Kovaca necu gledati tuznijeg igraca ali ovaj ga je presisao!

Reply
Zvezda mi je sve јан 10, 2013 at 10:18

Jak, jaci Igor Rakocevic.!

Reply
Kastro јан 10, 2013 at 10:13

Kada se samo setim da ih je pola na ovom sajtu bilo protiv dolasko Rakocevica i da su ga iz minuta u minut napadali, a covek iz meca u mec pokazuje da je i dalje najbolji. Odlican igrac-igracina. Savovic takodje standardan, Vuk je jos jednom pokazao da posetioci sajta nisu upravu kada ga napadaju, odlicna partija, Braun je konacno proradio dabl-dabl ucinak i bez promasaja, samo Lazic standardno indeks u debelom minusu -8. U narednoj da srusimo Galatu i prolazimo dalje

Reply

Leave a Comment