Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

Роби, срећан рођендан!

На стотине играча прошло је кроз Црвену звезду током шездесет седам година постојања клуба. Међутим, и у клубу тако славне традиције и историје, само одабрани су остали упамћени као играчи који су учинили да Црвена звезда у европским и светским фудбалским круговима буде то што јесте и да се њено име изговара са поштовањем. Још мањи број њих добио је епитет „легенда“. Њима се скандирало, певало, били су љубимци навијача, фудбалски мајстори, само због њих је публика ишла на стадион… Међутим, много пута, показало се да и легенде могу изгубити тај статус, пре свега својим потезима након велике каријере. Због тога се са правом може констатовати да су ретки они који су се након славне каријере и трофеја у црвено-белом дресу вратили у клуб и по други пут отишли уздигнута чела, поносно, уз подршку навијача, која је постала већа него некада.

Један од њих је велики мајстор фудбала, некадашњи играч и претходни тренер Црвене звезде, Роберт Просинечки!

ПОЧЕЦИ

robi i djuro-cropРоби је рођен на данашњи дан пре 44 године у Филинген-Швенингену, у Немачкој, где су живели његови родитељи Ђуро (на слици са Робијем) и Емилија. Прве фудбалске кораке направио је у омладинској школи Штутгартер Кикерса, а 1979. године његова породица се враћа у Хрватску. Роби наставља да игра фудбал у загребачком Динаму и ту се задржава све до 1987. године. У сезони 1986/1987. Просинечки је забележио и своје прве утакмице у дресу „Модрих“. На дебију против Жељезничара био је и стрелац, да би до краја сезоне забележио само још један наступ. Већ тада, био је видљив велики таленат, па је Робертов отац са правом тражио озваничење његовог боравка у Динаму професионалним уговором. Међутим, одговор је био негативан, а Мирослав Ћиро Блажевић прави невероватан потез и одриче се „Жутог“, уз речи: „Ако он постане играч, ја ћу појести своју тренерску диплому!“

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Истог лета, Ђуро Просинечки желео је да његов син промени клуб и пронађе нови, који ће га прихватити. Постоји прича да је Драган Џајић приликом Робијеве пробе на Маракани у шали рекао да се закључају све капије на стадиону, док Жути не потпише уговор. Џаја је својевремено изјавио:

„Једном приликом смо боравили у Загребу, а испред хотела „Esplenade“ сачекао ме је човек који се представио као стриц Роберта Просинечког, младог фудбалера Динама и питао ме да ли би младић могао да дође на пробу у Звезду. Одговорио сам му да се појаве у Београду за неколико дана и да неће бити проблема. То се и десило. Већ након неколико минута, видео сам момка који је правио чуда са лоптом и предложио тренеру Васовићу да након овог организује још један тренинг, али на Маракани, како бисмо га још једном видели на делу. Поново сам био одушевљен. Након неколико Робијевих дијагонала рекао сам његовом оцу да ме сачека после тренинга да се договоримо око уговора. Уз то, добили смо вест од адвоката да Динаму не морамо да платимо ништа, што је било сјајно.“

378945_454762714571926_100451293_n

НАЈБОЉИ ИГРАЧ СВЕТА

Роби је већ у сезони 1987/88. заиграо за Звезду, а знак да Ћиро заиста треба да поцепа своју диплому први пут је дошао крајем године. На Светском првенству до 20 година у Чилеу, Роберт Просинечки са капитенском траком на руци предводио је репрезентацију Југославије до титуле првака света, а на крају првенства проглашен је и за најбољег играча планете у том узрасту!

Боравак у Чилеу изазвао је много трзавица, јер је Звезда желела што пре да врати свог играча, како би наступио у Купу УЕФА против Брижа, па се чак и ФИФА укључила у целу причу. Роби је почео каријеру у црвено-белом, у генерацији са Пиксијем, Ђуровским, Ђуровићем, Цветковићем, био члан чувене атомске навале Пикси – Мркела – Просинечки – Панчев – Савићевић, а у наредне три године почело је формирањем чувене златне генерације. До јесени 1990. у Звезди су заједно били Савићевић, Панчев, Просинечки, Југовић, Бинић, Белодедић, Најдоски и црвено-бели су могли да крену у напад на европски трон.

1990/1991. НА МАРАКАНИ

1991_Bari_trofejРоберт Просинечки том нападу дао је велики допринос. Головима против Ренџерса, Грасхоперса (2) и Динама, у многоме је допринео да наш тим стигне до саме завршнице и меча у Барију. Тамо је дошла и круна сезоне, а можда и каријере младог везисте, који је само 22 године погодио и у финалу КЕШ-а, из једанаестерца и направио увод у крајњи исход. Десетак минута касније, Дарко Панчев погађа и себи и својој генерацији, једној од најбољих у историји европског фудбала обезбеђује славу и место међу фудбалски бесмртнима.

Када се очекивало да наш тим још годинама хара европским и светским фудбалом, почео је рат и све је пало у воду. У потпуно наелектрисаној ситуацији, Звезду су морали да напусте Хрват Просинечки и Муслиман Шабанаџовић, који нису успели да се оките светском титулом, коју се и те како заслужили. Роби завршава своју епизоду у црвено-белом након 117 одиграних мечева, 24 постигнута поготка, 3 титуле првака Југославије, једним националним Купом и једним Купом Европских Шампиона!

ШПАНИЈА

У тим условима, Реал из Мадрида профитира као Звезда четири године раније и за мали новац, у односу на вредност играча, добија великог мајстора. Звезда на крају ипак добија 15 милиона долара, иако се вредност Просинечког процењивала на бар дупло више. Роби у Реалу проводи три године, од чега је готово једну целу пропустио због повреде. Одиграо је само три меча у првој сезони, постигавши притом гол у „Ел Класику“ из слободног ударца. У наредне две сезоне био је нешто стандарднији, али је утисак да су га повреде и лоше животне навике спречиле да покаже сав свој потенцијал и таленат у Шпанији. За „Краљевски клуб“ је одиграо укупно 55 утакмица и постигао 10 погодака.

225968_187257454655788_200780_nЊегов наредни клуб постао је Реал Овиједо у којем је поново фудбалски оживео и одиграо добру сезону, у којој на тридесет мечева постиже 5 погодака. То није промакло великој Барселони, која га доводи исте године. У сезони 1995/96. Роби је у екипи са Ноу Кампа одиграо 20 утакмица и постигао 4 поготка, а након тога постао члан Севиље, чији је дрес носио 19 пута и био стрелац 2 гола.

ХРВАТСКА И КРАТКЕ ЕПИЗОДЕ ПРЕД КРАЈ КАРИЈЕРЕ

Ипак, Просинечки је, чини се, схватио да у Шпанији није урадио ни делић онога што је могао. Рат се завршио, а он се враћа у Загреб, након 6 година проведених на Пиринејима. У Кроацији је одиграо три сезоне и на 50 утакмица постигао 14 погодака. Кратко је носио и дрес Драговољца, а потом и Стандарда. По једну сезону богате каријере провео је и у Енглеској, у Портсмуту, као и у Словенији, у Олимпији. Своју последњу сезону у каријери Роби је одиграо у Загребу и са само 34 године окачио копачке о клин.

У клупској каријери одиграо је укупно 400 мечева и био стрелац 82 поготка.

За младу репрезентацију Југославије одиграо је 5 мечева и постигао 1 гол. За А селекцију наступио је 15 пута и био стрелац 4 поготка, а за Хрватску 49 и погодио 10 пута.

Био је то крај једне велике играчке каријере, која је могла бити још већа и успешнија.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ХРВАТСКЕ

Након завршетка каријере, Роби се на неколико година повукао из фудбалског света, имао и здравствених проблема, али их је успешно пребродио. Већ 2006. године постаје члан стручног штаба хрватске репрезентације и помаже Славену Билићу. Хрвати у наредне четири године остварују вредне резултате на највећим такмичењима, а тамошњи медији велике заслуге за то приписују и Роберту Просинечком. Посебно је то било актуелно када је након његовог одласка из стручног штаба Хрватска почела да игра слабо и губи бодове против доста слабијих противника.

ПОВРАТАК КУЋИ

116797_robi-rp_fУ децембру 2010, Црвена звезде је остала без тренера, након смене Александра Кристића. Помињана су различита имена, домаћа и страна, али конкретнијих потеза није било. Ипак, као гром из ведра неба, 7. децембра, дан пред обележавање годишњице од тријумфа у Токију, одјекнула је вест: „Роберт Просинечки је нови тренер Црвене звезде!“ Неки су вест дочекали са неверицом, неки у шоку, али свима је било јасно – Велики Жути се вратио кући! Било је у нашим и хрватским медијима дилеме како ће бити прихваћен у Србији након свега што се дешавало између две земље, али је све то пало у воду када се легендарни фудбалер сликао и потписао уговор. Остаће упамћена и реакција навијача који су били присутни приликом његовог повратка, након питања да ли им смета што је Хрват. Одговор је био кратак и јасан: „Роби је Роби, све остало су Хрвати!“

Тих дана као никада до тада стизале су на Маракану честитке, од бивших саиграча, тренера, али и бивших клубова и њихових председника, великих Реала и Барселоне. Јавио се наравно, после скоро две и по деценије и Ћиро Блажевић… Роби је на промоцији говорио из срца, спонтан, као и увек, пресрећан што се вратио кући, у свој клуб. У своју Звезду. Било је проблема са лиценцом, али је одмах прионуо на рад. Тим који је наследио није био респектабилан, али је уз неколико појачања и одличне припреме Звезда доживела праву ренесансу. Први Робијев меч био је пријатељски, против бањалучког Борца. Била је то фебруарска зима, неатрактиван противник, меч без такмичарског набоја и значаја. И поред тога, на стадион је дошло 40 000 навијача, који су као један, приликом изласка легенде на терен, загрмели „Ужичко“. Након две деценије. Емоције су биле невероватне, а Роби се узалуд трудио да сакрије сузе.

Од тог меча, кренула је Звезда да гази своје противнике, једног за другим, а једини пораз био је онај на ЈНА, у 302783_234848189896714_1961239490_nКупу, када су се испромашивали Борха и Евандро. У реваншу, на Маракану није могла игла да падне, а кулминација је био гол Калуђеровића пред крај меча. Звезда је победила Партизан након 4 године, али није прошла даље. И поред тога, навијачи су пола часа након меча остали на стадиону и поздравили своје љубимце, показавши им тако шта мисле о том мечу. И у првенству је наш тим за титулу играо против вечитог ривала. На ЈНА, без Делија, који нису желели да на празник буду на стадиону, Звезда је поражена са 1:0. Испромашивали су се Лазовић и Калуђеровић, Крстајић је затресао пречку свог гола, али није вредело. Жути у првој сезони није успео.

Друга је, међутим, почела као у сновима. Пао је летонски Вентспилс у Лиги Европе, а резултат је био 7:0! Ипак, у наредном колу, Звезда је добила француски Рен којем није могла да парира. Остало је да се води борба за домаће првенство и Куп. Међутим, кикс већ у првом колу и невероватна серија вечитог ривала учинила је да Звезда уђе у дерби на -4. Ипак, све је добро почело на Маракани, јер је досуђен једанаестерац за наш тим. Међутим, Евандро уместо мреже погађа стативу, а Шћеповић и Вукић гостима доносе победу. Поново без среће у дербију и -7 на табели. Последње коло у првенству донело је меч без гледалаца на Маракани против Војводине. Звезда је била потпуно индиспонирана и резултат је био 2:0 за госте. На табели -10.

264942_204518339596366_4894157_nОчекивало се можда да Роби буде смењен, али му управа даје потпуну подршку. На пролеће, Звезда игра сјајно, Бајковић се ближи рекорду Звонка Милојевића, по броју минута без примљеног гола, победе се нижу. Након 5 година, у првенству пада Партизан… Ипак, даље од -6 се није могло. И Звездиној серији је морао доћи крај, па након два кикса и ово првенство остаје само сан, као што се чинило још у децембру. Ипак, Звезда након две године осваја први трофеј, победом у Крушевцу над Борцем, а у вечитим дербијима долази до три узастопна тријумфа, укључујући и онај на прослави титуле ривала на ЈНА, када је Каду у 93. минуту ућуткао све трибине осим северне.

На старту текуће сезоне, било је много проблема. Још је у устима био горак укус због штрајка играча с краја претходне, кључни играчи су продати, а адекватних појачања није било. Једва је прескочен слаби Нафтан у ЛЕ, а у првом колу домаћег првенства забележен је реми против Рада. Роберт Просинечки изашао је пред новинаре и у сузама саопштио да одлази! Можда је то била логична одлука, услед дешавања у то време, али, касније су у домаћим медијима испливале различите информације, по којима је председник клуба Владан Лукић имао великог утицаја на ову Робијеву одлуку.

robi kzsКао што је било прилико доласка, било је и на тој, испоставило се, последњој конференцији за новинаре. Роби се на Маракану вратио у сузама и са ње отишао исто тако. Тужан, са ранцем на леђима и сузама у очима, као дечак. Тачније, отеран је. Показао је да му је Звезда била више од посла и да је према клубу имао однос који је био много више од професионалног. Показао је да Звезди значи много више него они који су га отерали, као и да њему Звезда више значи. Трпео је притиске, није имао подршку управе. Морао је да погази своју реч у случајевима „Вилотић“ и „Ади“, зарад добробити клуба. Имао је играче који су штрајковали због неисплаћених зарада и којима је из свог џепа позајмљивао новац. Он сам није примио плату 20 месеци. А љубав према клубу показивао је на сваком кораку. Искреношћу у интервјуима и изјавама, радовањима након голова. Што се спортског дела тиче, имао је доста грешака, али је много више доброг донео Звезди. Имао је визију и систем, која у овим условима, са оваквим играчким кадром и стањем у клубу, са „подршком“ челних људи какву је он имао није могла да прође. Тражио је штопера, добијао дечаке без минута сениорског фудбала у ногама. Вратио је људе на стадион, харизму, позитивну атмосферу, сећање на неке боље, славније дане…

Тражио је Волкова, Салату, Божића, Тодоровског, Пауљевића, Драгутиновића, Куфреа… Није добио
ниједног. Добио је Пашека, који је епизоду  у клубу завршио након 7 дана, неспремног Мезенгу,  Ћосића, без сениорског искуства, што га је коштало титуле, а уз њих у аманет Рељиће, Игњатијевиће, Ђорђевиће, Богдановиће.

Играла је Звезда у одређеним периодима добар фудбал, али није могла више од онога што је за Робијево време постигла. Освојио је један Куп, вратио из мртвих Бајковића, Лазовића, Кадуа, лансирао тада седамнаестогодишњег Мијаиловића, од Вешовића успео да направи коректног бека, вративши га са крилне позиције у одбрану. Али, Звезди није ваљао. Тј, њеним тадашњим челницима. Ипак, остаће упамћен као један од најобожаванијих људи који су прошли кроз Црвену звезду, како некада као играч, тако и сада као тренер.

КАЈЗЕРИ

Средином октобра, након нешто мање од два месеца без посла, Просинечки добија понуду Кајзерија, турског robi kajzeriпрволигаша, коју не одбија. Његов тим налазио се при дну табеле, са само 7 освојених бодова из 9 утакмица. У наредних 8 мечева, Роби је освојио 12 поена и успео да се „одлепи“ од тимова који су у опасној зони, више бројем бодова,  него што то позиција на табели говори. Наиме, од угрожених тимова га дели 3, односно 4 бода, а од пете позиције на табели, која води у Европу свега 5 бодова, па је јасно да би неколико добрих резултата могло да му донесе велики помак на табели. Сјајне партије и бодови освојени против великих Трабзона и Фенербахчеа говоре да његова екипа има потенцијал.

ПРИЗНАЊА И ТРОФЕЈИ

Од 1987. и СП у Чилеу, трофеји, екипни или индивидуални, нижу се као на траци у каријери Роберта Просинечког.

Екипна признања:

Првак света са репрезентацијом Југославије до 17 година (1987), вицешампион Европе са репрезентацијом Југославије до 21 године (1990), треће место на Светском првенству у Француској са репрезентацијом Хрватске (1998).

Троструки шампион Југославије (1988, 1990, 1991), освајач Купа Југославије (1990) и првак Европе са Црвеном звездом (1991). Куп Шпаније (1993), Суперкуп Шпаније (1993) и Иберо-амерички куп са Реал Мадридом (1994). Суперкуп Шпаније са Барселоном (1996). Првенство Хрватске (1998, 1999, 2000), Куп Хрватске (1998) и Суперкуп Хрватске (1998) са Динамом. Куп Словеније са Олимпијом (2002). Куп Србије са Црвеном звездом (као тренер, 2012)

robi kup je nasИндивидуална признања:

Најбољи млади играч света (1987); Најбољи млади играч Светског првенства (1990); Најбољи фудбалер Југославије (1990); Награда за најбољег младог играча Европе (1990); Најбољи фудбалер Хрватске (1997), Награда „Фрањо Бучар“ за спорт (1997, 1998); Изабран у најбољи тим енглеске Прве дивизије у сезони 2001/02; Изабран у најбољи тим Портсмута свих времена; Заједно са својом генерацијом, шеста је Звездина звезда; Једини је играч који је постизао голове на Светском првенству за две различите репрезентације.

То је Роберт Просинечки, фудбалски мајстор, Моцарт, виртоуз. Некада велики играч, сада перспективан, а у будућности велики тренер, и увек, велики Човек. Да, Човек са великим Ч!

ЖУТИ, ЛЕГЕНДО, СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН, ВРАТА НАШЕГ КЛУБА УВЕК ЋЕ ТИ БИТИ ШИРОМ ОТВОРЕНА!

Повезане вести

29 comments

Ma nemoj? јан 15, 2013 at 06:05

Robi, secam te se jos kada si u onim plasticnim papucama dolazio u Red Star Caffe. Sta da ti kazem? Ziveo/zivio nam jos sto godina i dace Bog da se jednog dana vratis u normalanu Zvezdu, gde se zna ko pije, ko placa, ko igra za tebe , a ko za kojekakve probisvete-menadzere.

Majstore, ti si LEGENDA jednog LEGENDARNOG KLUBA. Sta vise treba reci?

Mozes ti to. I te kako.

Reply
CIGANIN DO GROBA! јан 12, 2013 at 21:03

Pre svega, od srca ti želim srećan rođendan. I da nam se vratiš. Jer smo svi mi, kao i ti, svesni da ova priča nije gotova.
Znam i da pratiš Zvezdine forume. I da ti je kao velikom Zvezdašu puno srce kad ovo čitaš.
Nek ti je sa srćom legendo.
MCZ, hvala na odličnom tekstu.

Reply
redjamo pobede јан 12, 2013 at 19:35

Srecan rodjendan legendo! Znamo koliko volis Zvezdu i to nikada necemo zaboraviti

Reply
mile јан 12, 2013 at 18:37

Najvoljeniji trener u Zvezdinoj istoriji. Nas Robi. Cekamo da se vratis, sad je drugacije. Onih vise nema…
Srecan rodjendan Robi. Da nambudes zdrav jos puno godina.

Reply
racko јан 12, 2013 at 18:20

sretan rodendan LEGENDO uvjek u srcu nasim ROBI MAJSTORE.

Reply
zvezda јан 12, 2013 at 17:43

Dzaja, Covic, Stojadinovic, Prosinecki….. necu ni da zamisljam…. Volimo te legendo!!!

Reply
Gledam u daljinu јан 12, 2013 at 17:03

Srecan rodjenda legendo !

Reply
neshha јан 12, 2013 at 16:47

Srecan rodjendan LEGENDO NASA!!!

Reply
MihaelaOb јан 12, 2013 at 16:41

Srecan rodjendan Robi,puno zdravlja i srece u zivotu i trenerskoj karijeri!!!

Reply
Petarr јан 12, 2013 at 15:44

Legendo nasa, srecan ti rodjendan,da si ziv i zdrav i da nam se ako Bog da jednoga dana vratis na Marakanu i nastavis ono sto si zapoceo. Sada njih vise nema,tu su novi ljudi, dodji da postanes nas Aleks Ferguson. Vratice se Robi jednog dana,pevace mu cela Marakana… ❗ ❗ ❗

Reply
Vlajko јан 12, 2013 at 15:29

Ta na na na na na na na Robert Prosinečki Robert Prosinečki Robert Prosinečki ! Srećan rođendan legendo!

Reply
Simic79 јан 12, 2013 at 14:30

Srecan rodjendan, legendo!!!

Reply
Sova јан 12, 2013 at 14:14

Najbolji je Veliki Zuti, Najveci ZvezdaS!!!!!!!!!!!!

Reply
1989 јан 12, 2013 at 13:58

Legendooo,srecan rodjendan i da nam se vratis 😀

Reply
Stevan јан 12, 2013 at 13:15

Žuti srećan rodjendan,sve najjbooljeee!!!

Reply
Zvezda mi je sve јан 12, 2013 at 13:12

Srecan rodjendan Robi! Da si nam ziv i zdrav jos 100 godina, i da nam se brzo vratis..

Reply
CZHN јан 12, 2013 at 13:07

Vi opširnije nego kad je rodjendan Sportskog Društva… :facepalm: Nadam se da ćete za Dzajin rodjendan tri dana pisati…Srećno velikom igraču RP.

Reply
Александар јан 12, 2013 at 13:30

Пишемо за свакога ко заслужи, као и увек!

Reply
CZHN јан 12, 2013 at 14:34

Pa ovo je retrospektiva a ne rodjendanska čestitka… 😛

Reply
CIGANIN DO GROBA! јан 12, 2013 at 21:08

Pročitaj današnje tekstove o tome kako se prema Zvezdi ophode ovi klinci tzv. Zvezdina deca, pa će ti biti jasnije zašto ovoliko poštujemo sve one koji Zvezdu nose u srcu.

Reply
CZHN јан 13, 2013 at 00:14

Neka si me informisao!

Reply
Srdjan јан 12, 2013 at 12:36

Robi srecan rodjendan sve najboljeee :))))

Reply
VESICU ODLAZI! јан 12, 2013 at 12:22

Srecan rodjus VELIKI ZUTI i da nam se vratis jednog dana da haramo Evropom.

Reply
srb јан 12, 2013 at 11:35

srecan rodjendan legendo

Reply
zvezdas јан 12, 2013 at 11:15

Robi legendo srecan ti rodjendan i vrati nam se sto pre,molimo te i cekamo te da nas zajedno sa gospodinom Dzajom povedes u nove velike pobede!

Reply
crvena zvezda јан 12, 2013 at 11:01

Vrati ce se Robi jednog dana,peva ce mu cela Marakana.Srecan rodjendan LEGENDO nadam se od sledece sezone da budes na klupi ZVEZDE.

Reply
Dragon јан 12, 2013 at 10:54

SREČNO Robert-e i još mnogo uspeha u životu..

Reply
ZvonkoPn јан 12, 2013 at 10:46

Zuti,srecan rodjendan!

Reply
roki јан 12, 2013 at 10:33

Eh kako smo igrali za tvoje vreme, pogotovo ono prolece u sezoni 2010/11. Srecan rodjendan LEGENDO!

Reply

Leave a Comment