Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

МЦЗ скенер: Галатасарај „покорио“ црвено-бели Пионир

 

1

Црвена звезда – Галатасарај 74:91 (18:22, 24:27, 18:22, 14:20).

Црвена звезда : Цветковић, Браун 10, Суботић 2, Ракочевић 16, Лазић 5. Симоновић, Миловановић, Савовић 9 (9ск), Катић 12, Радивојевић 7, Нелсон 13, Скот.

Галтасарај: Гордон 22, Коркмаз, Атсур, Санли, Акијол, Алдемир, Ндонг 15 (7ск), Мачван 10 (5ск), Аројо 19, Арслан 10, Хоукинс 10 (5ас), Дадли 5.

14Црвено-бели нису најбоље отворили утакмицу и после уводних седам минута игре Звезда је имала заостатак од седам поена (10:17).Галатасарај је одмах на старту показао да је одличан тим са веома квалитетним и искусним играчима, које чак није омела ни феноменална подршка која је црвено-белима стизала са трибина. У тим тренуцима нерешива енигма за изабранике Владе Вукоичића био је Џамонт Гордон који је у првом периоду убацио чак 14 поена.

Када је било тешко подршка препуног Пионира је била још јача. Хук са трибина је дао ветар у леђа црвено-белима да у 13. минуту утакмице направе серију 6:0 која их је вратила на свега поена заостатка (26:27). Прво је Радивојевић погодио тројку преко руке, а затим је Лазић након фантастичне одбране у контри погодио кош уз фаул. Гости су узвратили преко Ароја и у првом полувремену неухватљивог Гордона (18 поена) и отишли на плус пет. До последњег минута се играло кош за кош, одбрана Звезде није била на највишем нивоу , али је напад функционисао прилично добро.

У последњем минуту Галатасарај је направио серију 6:0 и стекао максималних девет поена предности (49:40), али је Борис Савовић у последњој секунди погодио за два из контре и мало ублажио предност.

Одбрана црвено-белих у првом полувремену није била на нивоу са протеклих мечева. Галатасарај је имао велики број отворених шутева и лаких поена што је резуртирало са фантастичних 70 одсто шута за два гостију. Треба поменути и одличну ролу центра црвено-белих Рашка Катића који је одлично парирао центрима екипе из Истанбула и убацио 12 поена.

Видно мотивисани Турци сјајно су отворили трећи период. Изабраници Владе Вукоичића нису могли да пронађу решење за сјајну одбрану Галатасараја, па су постигли свега четири поена за првих пет минута наставка. У нападу је црвено-белима задавао муке Аројо након чије тројке је Галатасарај отишао на највећих 15 разлике (46:61).

Црвено-бели су заиста покушали све. Влада Вукоичић је променио готово све играче, али ово једноставно није било Звездино вече. Тим из Истанбула је одиграо једну од бољих партија ове сезоне, погађали су из свих позиција, чак и преко руке. Звезда није могла до пронађе игру која их је красила у претходних шест утакмица које су победили и до краја меча Галатасарај је рутински одржавао стечену предност.

  • Ако изузмемо утакмице које је ове сезоне Црвена звезда играла под тренерском палицом Миливоја Лазића, на утакмици против Галатасараја црвено-бели су одиграли најлошију одбрану ове сезоне. Не само због преко 90 примљених кошева на домаћем терену, али свакако и то говори у прилог чињеници да је одбрана била лоша. Влада Вукоичић одлучио се да утакмицу отвори одбраном човек на човека, што дефинитивно није функционисало. Гордона заиста нису успели да зауставе ни Ракочевић ни Нелсон, доста се преузимало тако да је бивши играч Цибоне често имао и високе играче Црвене звезде испред себе. Могли би смо рећи да је Симоновић коректно бранио Хокинса кад год је овај био на паркету. Центри, Браун и Катић испадали су приликом игре два на два, пик се јако слабо бранио, а то је оно што Галатасарај ради феноменално од старта сезоне. Када је било евидентно да се нешто мора променити, кошаркаши Црвене звезде стали су у зонски распоред, али је то изгледало итекако лоше. Када имате Ароја, Гордона, Арслана и Хокинса у екипи, тешко да нешто слично може проћи. Искусни играчи Галатасараја великим бројем додавања разбијали су зону и не тако ретко је неко остајао сам на шуту и у већини случајева погађао.
  • Нападачке акције Црвене звезде нису личиле на нешто што смо гледали у претходних пар месеци. Верујем да су играчи осећали велики притисак и неку врсту страха, као да је феноменална атмосфера негативно утицала на њих. За многе од њих је ово нешто ново, а управо кроз Еврокуп треба да се навикавају на овако нешто што би их сигурно сачекало у евентуалном наступу Црвене звезде у Евролиги у наредној сезони или за две, три године. Напад није никако функционисао, видели смо два пута акције Рашка Катића када са високог поста спушта лопту до ниских играча ( Нелсон, Ракочевић у ова два случаја). Самопоуздање црвено-белих је било видно нарушено након неколико промашених шутева на почетку, да су то погодило утакмица је врло лако могла да оде у контра смеру. Играчи су покушали да испоштују договор из свлачионице, предпостављам да је једна од замисли била да се лопта спушта на наша два снажна центра који имају велику предност у снази против Ендонга и Алдемира. У том погледу су претерали, превише је лопти ишло „доле“, центри су се сналазили колико су могли, али је су углавном то била изнуђена решења. Треба напоменути да је и Галатасарај одиграо врхунски у одбрани током већег дела сусрета.
  • Суђење је било доста добро, судијска тројка није имала тежак задатак. Било је неких сумњивих лопти, али ништа то није утицало ни на ритам ни на резултат сусрета. Нормално је да се греши, а у овом сусрету заиста није било много грешака и углавном су биле ситне.
  • Тренер Влада Вукоичић први пут ове сезоне изгубио је дуел са својим колега на другој страни. Атаман је у потпуности прочитао игру Црвене звезде, играчи Галатасараја су били одлично припремљи, како за паклену атмосферу, тако и за противничке играче. Успели су да неутралишу Звездине контранападе и брзу кошарку, да срозају самопоуздање играча Црвене звезде на минимум и преузму контролу утакмице. Како је требало одиграти против Галатасараја лако је сада причати. Мислим да није лепо и културно да пишемо о томе сада овде, верујем да су играчи и Влада Вукоичић свесни где су погрешили и да ће силно мотивисани дочекати утакмицу у Лакташима против Игокее у много битнијем такмичењу за нас ове године.

Појединачни учинак играча:

34Цветковић ( Индекс -1): Млади Цветковић провео је скоро 6 минута на паркету, био је ван ритма као и већина екипе, у одбрани је два пута претерао и зарадио две личне грешке у ситуацијама када Галатасарај није био опасан по кош. Не треба му ништа замерити, ово је велика школа за њега.

Браун ( Индекс 14): Иако је утакмица тимски лоше одиграна, Брауна је одиграо доста добро. У неколико ситуација је испао у одбрани, али је одиграо добру одбрану два пута против Мачвана, једном је Ароја натерао на тежак шут преко руке када је Порториканац имао ситуацију један на један са нашим центром и није успео да је искористи. Ендонгу је максимално отежао сваки шут када је био са њим у директном дуелу, док га је у нападу изузетно паметно нападао. Браун је својом снагом „уносио“ Сенегалца у рекет и лако поентирао. Изнудио је 5 прекршаја, а и овог пута био је непогрешив са линије пенала, док је из игре промашио једном. Можда је могао бољи посао да одради у скоку, али генерално је један од ретких који заслужује прелазну оцену.

Суботић ( Индекс 0): Бојан Суботић је имао лош дан, није погодио оно што је шутирао, није унео агресивност и чвстину у скоку. Он је показао да може много боље, да има потенцијал и да може бити добар крилни центар. Ово је велика школа и за њега, надам се да ће извући поуке из ове утакмице и исправити грешке.

Ракочевић ( Индекс 17): Одиграо је најбоље у редовима нашег тима. Трудио се максимално, покушао је да покрене саиграче, али није успео. Погодио је неколико тешких шутева, нешто је и промашио, а једном се и непотребно закуцао у Ендонга. У одбрани није успео да сачува Гордона, касније је нешто боље затварао, али је било прекасно. Може много боље, али да не критикујем само, Игор је одиграо добро и против Галатасараја.

Лазић ( Индекс 6): Он је једини успео колико толико да испарира бековима Галатасараја у одбрани. Дефинитивно је подигао форму, игра све боље, а почео је и у нападу да ради добар посао. Имао је и он грешака, непотребно је направио два фаула, али битно је да игра све боље и да подиже форму у право време. Бранко Лазић је човек који обавља велики посао на паркету и изузетно је битан део у игри Црвене звезде.

Симоновић ( Индекс -4): Још једно лоше шутерско вече, дефинитивно Црвена звезда има проблем са играчима на позицији ниског крила. Симоновић је већи део сусрета одиграо агресивно и сконцентрисано у одбрани, али је у нападу био бескористан. То је премало још увек, иако се много труди да се врати на свој некадашњи ниво. Подсећам, он има вишегодишњи уговор са Црвеном звездом и сматрам да га треба подржати и да ће он бити онај стари Марко Симоновић до краја ове сезоне.

Миловановић: Није улазио у игру.

Савовић ( Индекс 10): Одлично је отворио утакмицу, у нападу је реализовао две тешке ситуације, добро одреаговао на удвајања, али је потом нестао. Није погодио ниједну тројку из три покушаја, мада треба рећи и да је један био на истеку четвртине када је био приморан да „испали“ шут. Био је најбољи наш скакач са 9 ухваћених лопти, у одбрани је успео донекле да попуни рупе, али је и он могао боље.

Катић ( Индекс 13): Јесте имао пропусте у одбрани, али је Рашко одиграо одлично. Да је играо више, вероватно би имао и бољи учинак, иако не треба тако причати. Врло лако је проналазио пут до коша, лако је завршавао акције и могло се приметити његово искуство које је недостајало скоро свим играчима Црвене звезде. На разне начине нападао је кош ривала, погађао је и са полудистанце и показао евидентан квалитет који поседује.

Радивојевић ( Индекс 4): Покушавао је, трудио се, али је и он изгорео у превеликој жељи. Није био на свом нивоу, није налазио решења за одбрану Галатасараја, поделио је само 3 асистенције. Било је и позитивних ствари, али нас је Вук навикао на боље партије у последње време, уосталом као и цела екипа.

28Нелсон ( Индекс 10): Код њега би могли да применимо оно да статистика не мора увек да буде управу. Нелсон је по мом мишљењу одиграо једну од лошијих утакмица у дресу Црвене звезде, како офанзивно тако и дефанзивно. Изгубио се на паркету, радио је све оно што не ради добро, а оно што је требало да дође до изражаја остало је сакривено. Можеш много боље, Нелсоне!

Скот ( Индекс -3): Још једна утакмица за заборав, не знам зашто толико форсира да уђе корак и шутира за два, када има отворену тројку. Можда му то јесте један од омиљених шутева, али то је потпуно погрешно у већини случајева. Он треба кроз тренинге и утакмице да враћа самопоуздање, треба да почне чешће да шутира и да се враћа на стари ниво. Треба га истрпети и он има уговор и за следећу сезону, а сви знамо колико он може.

На крају желео бих желео да Вас подсетим да су исти ови играчи правили невероватне серије у досадашњем делу сезоне, да су нас толико пута обрадовали и што је најбитније показали да могу и коначно вратили давно изгубљено поверење у кошаркашки клуб код свих Звездаша. Не треба их кудити и терати после једног пораза и лоше утакмице, Еврокуп је такмичење где немамо императив резултата и више служи као једна велика школа и припрема за јаче такмичење за већину ових играча. Много битније су утакмице које следе у АБА лиги, почев од суботњег дуела против Игокее.

Напред Звездо!

 

Повезане вести

15 comments

Branimir јан 18, 2013 at 20:32

Морам признати, све ми се чини као да сам овај филм већ гледао још и прије почетка утакмице. Не знам зашто, био сам спреман на пораз, иако ми је страхове разбијала Звездина добра форма. Била је то једна веома добра утакмица у сваком погледу, из које се има много тога научити. Истина је да су Срби веома талентовани и добри ђаци, али исто тако највише бјеже са часова када требају да уче на својим грешкама.
Турци су показали како треба да изгледа један добар европски тим који има амбицију да игра Евро лигу. Све испод тога је реално сивило које у конкуренцији озбиљних екипа нема шанси на успјех. Чекао сам да Гордон промаши на десетом шуту, да Ндонг промаши фрљоке са полудистанце, да Аројо промаши неки слободан и отворен шут, да падне агресија у игри и након сигурног вођства, … Не, није било грешке, јер они су веома добра екипа, који су и због императива побједе играли за опстанак у игри за даљи пролаз. Били су заиста добри.
А какви смо били ми? Звезда је већ показала да је достигла ниво у АБА лиги као што играју фаворити против дробе у Евро лиги. Били смо нешто као Цедевита у Пиониру. Играли смо без тројке, са безопасним плејом. Празан ход у игри је био драстично кажњаван. Не знам зашто је Катић дуго паузирао. У читавој утакмици имали смо само два отворена шута. Ипак, није реалан овај високи пораз, који угрожава позицију Звезде у једном сасвим сигурно затвореном кругу тимова са скором 3:3.
Ипак, ја сам задовољан. Звезда је опет показала да је као мало ко сигуран полигон за српску радост широких народних маса. Ко бујице може уставити да к сињему мору не хитају? Прошла сезона је погрешно проглашена за селекцију екипе, јер је значила важну епизоду финансијске консолидације Клуба. За селекцију екипе ће послужити ова сезона. Видимо гдје смо танки и шта нам ваља радити. Одушевљава ме Вукојичић. Мало је фалило па да оне грдосије ишамара, али им је у сваком случају наредио да зачепе и боље слушају и поштују тактику. Делије су показале шта значи бити уз клуб и подржавати играче. Игре око улазница и интересовање за ову утакмицу су показали да смо надмашили партизанске стандарде и да нам је Пионир тијесан и реално мали. Шта ће се дешавати у наредном времену када је Београд тијесан и Београђанима. Има ли ту мјеста за мене и за армију српских душа што уздишу Звездом сјеверњачом?

Reply
ZvezdasPula јан 18, 2013 at 13:18

Također bi dodao da bez obzira na dugogodišnji ugovor Simonović nije igrač za Zvezdu i tu vrstu pritiska koju Zvezda nosi. Recimo Skot ima kvalitet ali ne znam što se sa njim događa. Ako ovako nastavi treba se i njemu i Simonoviću zahvaliti na suradnji i dovesti pojačanja na tim pozicijama. Također nedostaje još jedan kvalitetn plej i još jedan centar da bi se mogli nositi sa ekipama poput Galatasaraja. Čak i biti bolji.

Reply
ZvezdasPula јан 18, 2013 at 13:16

Ne slažem se sa tobom oko toga da se previše lopti spuštalo na centre. Baš suprotno, premalo se lopti spuštalo na centre i većinom su se napadi završavali sa zabijanjem u reket ili šutem sa poludistance.
Također se ne slažem da je suđenje bilo dobro. Kada bi gledali realno suđenje je bilo očajno. Ako je ovo dobro suđenje za domaćina onda što možemo očekivati u gostima. Ne znam koliko puta je Gordon napravio nesuđene korake, koliko je blagih faulova svirano našim igračima dok na suprotnoj strani je puštena čvrta igra. Kriterij poptuno neujednačen i suđenje po meni najgore koje smo imali u ovoj sezoni na domaćem parketu.
Ostalo je odlično urađena analiza.

Reply
Branimir јан 18, 2013 at 18:46

Потпуно си у праву за суђење. Нисам уопште пристрасан. Приговарали смо играчима што не играју чвршће, што су мекани у дуелима, а улазили су у бонус након 3-4 минуте у свакој четвртини. Колико је било „невидљивих“ и нерезонски свираних фаулова који су поражавајуће утицали и на резултат и на игру. Након једног таквог фаула над Мачваном (ниђе везе) Турци су пројахали лаком коњицом са слободним бацањима, техничком грешком и лоптом са стране које дарове су поентирали. Послије нам није било повратка. (То ме је подсјетило на онај повратак и бијег Игокее који се није могао стићи).

Reply
Micko јан 18, 2013 at 01:30

Puna podrska ekipi samo smatram da treba dati otkaz Skotu i angazovati stranca koji moze igrati na pozicijama 3 i 4 ali pre svega 3 koji je dobar suter , ovo sto igra Skot je skandalozno .

Reply
Delije RS јан 17, 2013 at 23:35

Ljudi nije se moglo sa zonom igrati kada im je sve ulazilo jedina greska 🙂 Ali idemo dalje valjda ce nesto nauciti iz ovoga sinoc samo hrabro imamo dobru ekipu malo su se prepali sinoc ali jbg 😀

Reply
Ultras јан 17, 2013 at 23:08

Ja se uopšte nisam iznervirao,kad sam shavtio da mi uopšte nemamo „trojku” sinoć na utakmici tamo nikoga nije bilo!!!

Reply
Milan јан 17, 2013 at 20:44

Imaju iskusne i bolje igrace od nas,mislim mnogo su kvalitetni Arojo,Gordon,i Ndong,njih trojica prvenstveno nisu dzabe igrali,Arojo u Majamiju,Bostonu,
Gordon u CSKA,Ndong u Barsi,igraju za velike pare tako da sam ocekivao da ce oni najvise poena da nam daju.Imamo sanse da prodjemo,ali realno gledano i ako prodjemo grupu tesko bi smo osvojili EK cekaju nas posle Lokomotiva,Valensija,pa mozda opet Uniks ili Galata.Najbitnije je da se skoncentrisemo na ABA ligu tu smo uz Igokeu ubedljivo najbolji i samo trebamo da drzimo tempo koji smo imali i do sada,da bi stigli do toliko zeljene Evrolige,EK je manje bitan.

Reply
Dragan KG јан 17, 2013 at 20:06

Dobra analiza. Poraz koji nije toliko strasan, jednostavno bolja su ekipa i tacka. Jos kada se tome doda da ih je bas htelo a mi promasili neke zicere i otvorene suteve poray je bio neminovan. Za evro utakmice trebaju nam pojacanja i to ona koja prave razliku, no o tome iguce sezone. Sada je najbitnije da pobedjujemo u ABA ligi i da probamo da uzmemo kup, jer bi trofej mnogo znacio ovoj ekipi. Samopouzdanje – kljucna rec u borbi za titulu i mesto koje vodi u Evroligu. Momci samo hrabro! I jos nesto ne vezano za temu http://www.mozzartsport.com/vesti/dogovoreno-petkovic-zvezdin-do-kraja-sezone

Reply
Hijena јан 17, 2013 at 20:01

Puna podrska! Mozda je i u pravo vreme dosao ovaj poraz. Poraz koji nas trenutno ne kosta niti plasmana u 1/4 finale, niti Eurolige. Mnogo bitnija utakmica se igra u subotu, mozda i utakmica od koje nam zavisi igranje u Euroligi sledece godine.

Reply
dexy122 јан 17, 2013 at 19:59

Definitivno se slazem sa tobom u vezi svih igraca, ali… Ja i jos nekoliko ljudi ovde smo uvek govorili da ce Simonovic eksplodirati na jednoj utakmici. I dok Skot igra dobro, onda se moze cekati na njega, ali trenutno ni jedan nisu dovoljno dobri. Skot je pokazao da ima kvalitet, tako da je on u padu forme, i podice je kao Brown. Simonovic jos uvek nije u formi. Moje misljenje je da treba dovesti jos jednog igraca mesto njegove pozicije. Mozda nekog klinca iz omladinaca, cisto da imamo troje igraca na toj poziciji. Moje misljenje.

Reply
Cira јан 17, 2013 at 19:50

Nista strasno…vec ste nam mnogo dali ove sezone,a tek cete dati.Puna podrska K.K. samo napred momci…glava gore, verujemo u vas.Siguran sam da ce Crvena Zvezda proci dalje.

Reply
dexy122 јан 17, 2013 at 20:23

Tacno. Slazem se sa tobom da su nam do sada dali vec mnogo, posebno nakon onih par poraza na pocetku, posle kojih smo ih okarakterisali kao nikakve i da cemo se opet boriti za opstanak u ABA ligi. A u stvari je bio problem samo trener. Mozda bi i onaj stranac sto su raskinuli ugovor s njime igrao bolje da smo se malo strpeli.

Reply
zz јан 17, 2013 at 22:21

Andrija Milutinovic!!

Reply
dexy122 јан 17, 2013 at 22:41

I ja sam mislio, ali kapiram da bi Andreja do sada vec bio u prvom timu, da nema zastoja sa dogovorom.

Reply

Leave a Comment